Работа, CV-та, HR-и, съвети - 46-та тема

• 59 542
  • 726
  •   1
Отговори
# 195
О, аз вече кандидатствах. Не съм се замисляла дали да го правя ни най-малко. Само се чудя какъв ми е шанса, защото на едно друго място им беше направила впечатление точно същата ситуация.
Тук не са ми се обаждали за предната позиция, а там ми се бяха обадили, но нямах възможност дс отида на интервю. После ходих на това по моята специалност и HR-ката ме попита защо така и какво аджеба искам аз да бачкам.. Ми то трябва да си тъп, за да не се сетиш. Ама тя беше няква странна и студена.

# 196
Здравейте! За първи път пиша в тази тема.
Предстои ми интервю в понеделник, на което със сигурност ще стане дума за очакванията ми за стартова заплата. Позицията е HR Assistant в международна компания, за офиса им в Пловдив.
Работила съм на сходна позиция преди, но към момента не мога да преценя каква трябва да е заплатата за конкретния сектор, още повече, че тя варира в зависимост от населеното място, а в последните години нямам наблюдения за Пловдив.
Ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете с някаква информация или насока.

# 197
Залагам на 1000 лв бруто  но едно е опаквана, друго е минимална под която не би започнала. Зависи кой въпрос точно ще ти зададат.

# 198
О, аз вече кандидатствах. Не съм се замисляла дали да го правя ни най-малко. Само се чудя какъв ми е шанса, защото на едно друго място им беше направила впечатление точно същата ситуация.
Тук не са ми се обаждали за предната позиция, а там ми се бяха обадили, но нямах възможност дс отида на интервю. После ходих на това по моята специалност и HR-ката ме попита защо така и какво аджеба искам аз да бачкам.. Ми то трябва да си тъп, за да не се сетиш. Ама тя беше няква странна и студена.
Имаш ли представа защо не се получиха нещата на предишното място?

Иначе аз си представям следната ситуация - имали са обява за Х, получават твоето CV, което е за работа Y и изобщо даже не се задълбочават в кандидатурата ти, подминават. Сега имат позиция за Y, ама кой ти гледа и помни старите кандидатури. Зависи си и от организацията на подбора в компанията, но такъв сценарий за малък град е възможен. Имаш голям шанс, според мен.

Pep_Ka, за Пловдив за подобна позиция - около 600-700 нето предполагам. Ако компанията е с възможности, може и да скочи малко. Но като цяло в Пловдив заплатите не са големи.
Всъщност какви са задълженията по конкретната позиция?

Последна редакция: пт, 21 авг 2015, 20:08 от little afternoon

# 199
Да, не ме взеха заради нещо, с което нямам опит Търсят две длъжности в една, но в обявата другото бешв посочено само като + за кандидата. Затова и кандидатствах. После пуснаха нова обява, като включиха в заглавието двете длъжности.

# 200
Здравейте извинявам се ако звуча глупаво но обърнах общо взето целият интернет но не открих това което  търся.Тази година завърших 12 клас но ще пропусна една година преди кандидистването.Въпросът ми мога ли да карам стаж в някоя Европейска институция в момента Rolling Eyes при положение ,че нито съм учаща нито студентка?
Благодаря  bouquet и съжалявам ако задавм глупави въпроси Embarassed

# 201
  • София
Не ти е глупав въпроса.
Ако има обявени стажантски позиции за хора със средно няма причина да не можеш. Имай предвид, че не е лесно и стажовете там са доста търсени. Предимно са за студенти и то 3-4 курс. Поне тези, които аз съм виждала обявени.

Ако се интересуваш от това да събереш някакъв опит, съвсем спокойно можеш да си харесаш неправителствена организация, в която да подадеш СВ и мотивационно писмо за доброволец например или за административен асистент. Един ден би ти било ценен опит.

# 202
В@ня
Благодаря за съвета наистина имам една година и искам да си запълня времето с нещо ценно и полезно за бъдещето ми .Интересите ми са в сферата на Правото,Националната и международна сигурност .Ще преглеждам за стажове и ще действам.Ще последвам съветите ти за неправителствена организация и административният асисент.
Още един път се извинявам ако питам глупави въпроси Embarassed

# 203
  • В Балкана
Такааа.....това са 9 /девет/ закона, подзакона и наредбиЧКИ, сама прецени колко време ще е необходимо на човек, тепърва "прохождащ" в тази сфера да ги научи, за да се яви на писмен тест /първата част от конкУрса/. Кандидатстват и много вече бивши данъчни, от други отдели и т.н., които по дефолт са с предимство и като знания, и като стаж. После - отговорите на такива тестове предварително се изнасят от...близки хора на наши хора, може да не е навсякъде, но се прави. И трето - ако все пак си много научил и стигнеш до интервю, то ако "нашия човек" трябва да мине и да заеме мястото, просто няма никакво значение ти точно колко добре ще се представиш на това интервю.

Според мен тепърва прохождащия, трябва или да има голямо желание и интерес да започне там работа, за да му е стимул да чете или няма смисъл да кандидатства.
За свободни длъжности (не само ДА) би следвало да кандидатстват хора с опит и/или със знания. Ако и двете липсват - то как кандидатстващия ще се справи със задълженията си!?

Мисълта ми беше, че измежду 20-те човека, които търсят в НАП, със сигурност ще влязат и не връзкари.
А това, че един ще знае 9-те закона, а друг няма да си направи труда да ги прочете, не говори добре за втория.
Всеки си преценява къде да си хвърля усилията.

just_dream, Информационния портал за НПО в България - http://ngobg.info/bg/careers.html

Онзи ден четох за стажове в Европейския парламент, но те са за студенти или завършилите висше образование -Ако искаш се разрови, може да намериш нещо друго.

# 204
В НАП-а лятото дават неплатени стажове, и с предимство се вземат тези, които са ги карали, най-малкото знаят повече, а и ги познават. Бях се запознала с момиче, което беше карало стаж, другите като нея, ги бяха взели, после и нея я гледах там. Направо им казват, че като се обяви позиция, че ще ги вземат. В НАП, мисля и без връзки вземат. Иначе ДА, надежда има само ако знаете много добре език или в нещо друго сте добри, което връзкарите няма да могат. Цялата работа ще се товари на вас, а шанса да ви вземат е под 10 %. Законите са големи и със сложни термини, въпросите са с възможни а, в, с, д, като нямате право на грешка, всичко трябва да знаете наизуст. Дори юрист се явява с нас, и не го взеха. Не хранете илюзии. Като се смени кмета по партийна принадлежност, чистят всички и назначават техни, конкурсите са, за да могат да назначат официално вече работещи на позициите лица, това до другите избори.

# 205
  • София
Навсякъде може да се провре човек без "връзки", но е късмет. Много от позициите в Държавни и Общински администрации са за вече назначени хора или за повишения или... защото според закона всичко става с конкурс. Е, буквата на закона е спазена, а друг е въпроса дали хората са подходящи и вършат работа. Аз не бих казала на някого "Не кандидатствай", защото на конкурс всичко се случва. Понякога има големи комисии, гласуване и изборът се преобръща. А това с "връзките" отказва качествени хора да кандидатстват и оставят работните места в ръцете на стинки, братовчеди и пр. Ей така, даром ги дават.

# 206
"късмет" е силна дума. Сестра ми се беше запознала с жена която по всичко обявено ходеше с години и ги познаваше, но не беше на някой човек и не я вземаха. Да кандидатстват, след 5-тия конкурс, друго ще говорят. За мен е губене на време, но съм ходила по конкурси и не са ме взели. Едно 20 балъка с надежда по конкурсите има, няма да сте сами.  Whistling

# 207
  • София
А бе не знам, аз на ЕЖК не вярвам. Вярвам на това, което виждам по общините. А най-любимото ми е някой като не може да си намери работа и почне да обяснява как "всичко е нагласено". Абсолютно стандартна ситуация. Не отричам връзкарството по институции, отричам хорското мнение, че "всичко е нагласено", особено от хора, които не могат с години да си намерят работа.

# 208
Ами хубава работа без връзки няма. Лаик трябва да си да мислиш другото. Хубавите позиции и да не е на вуйна му, стринка му, леля му и подобни то самите служители си викат познати и си ги уреждат. Мои познати пък очи в очи си ми казват,че са там заради връзки. Тези, които от години не си намират работа е не защото не кандидатстват, а защото малко трябва да се приземят. На 100 %-та ако не може да си намерят нещо по специалността, да работят друго. Много вишисти, малко позиции се предлагат, особено в малките градове и стаж като нямат...

# 209
  • София
Тук дали трябва да започваме спора какво точно означават връзките, защото за мен е съвсем нормално човек първо да потърси из професионалните си контакти дали има подходящ човек, който да свърши хубавата работа. Ако под връзки имаш предвид достатъчно количество и кочествени професионални контакти - да, трябва човек да ги има.

Общи условия

Активация на акаунт