Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 820
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
  • отсреща.
Здравейте,имам една орхидея показах Ви я в предната тема,но нещо май не се справям с нея!
Листата и ми се струват малко по меки и едното съм сигурна че не е добре,взе да жълтее и седи едно такова клюмнало...явно не я поливам често.  newsm78 Другия проблем е че не ми е ясно какво да правя тези два цветоноса не са изсъхнали изглеждат си здрави не са меки или кафяви но дали ще цъфнат пак или трябва да ги отрежа?И другият ми въпрос трябвали да се тори или да се подхранва с нещо когато е прецъфтяла както моята? Извинете ме много дълго се получи.
  bouquet

# 136
Наде,
И на мен ми харесва каквото виждам от субстрата - корите имат плътност. Онова "рошавото" (на 4-5 часа от стъблото Laughing ) е кокос, и то хубаво парче, не влакна (тях не ги харесвам).
Честита спасена красавица и да ни я покажеш като цъфне Hug . Мисля и аз някой път да взема някоя така, без да знам каква разцветка е и да ме изненада.

# 137
  • София
Влизам само да се похваля с новите придобивки:
Скрит текст:
Едно вариегатно мини:

И една прекрасна дори и без цвят орха

Минито е насадено в сфагнум, аз хич не съм на ти с това животно, дано да се спогодим някак. Най-голямото ми постижение е , че успях да го извадя от миниатюрната саксийка да прегледам какво има вътре и да го натъпча обратно без да потроша корените  bowuu А сфагнума беше толкова сбит, че след като прегледах, дезинфекцирах (Импала  hahaha ) и върнах обратно, ми остана прилично количество, та зарадвах другото ми мини с него.

И двете ги купих от една ФБ група за орхита, докато просто си ровех безцелно. Няма спасение  Mr. Green

# 138
Вашите мъже ви се карат за орхидеите....моят ме подучва Sad Sad Днес ходихме до практикер за някое преоценено фалче, ама не ми харесаха. И минахме през въпросния мр Гарден на Димитър Петков и тоя мой мъж ме убеди да си взема ванилията, която обсъждахме преди няколко страници. Ще видим ще ли я бъде. Има 6 корена в саксията, а фалчето в средата го извадих и си го засадих в субстрат. И сега седя, кефя й се и се чудя какво да я правя hahaha Снимки - по нататък, че е тъмно и няма да станат.

# 139
  • София
Вашите мъже ви се карат за орхидеите....моят ме подучва Sad Sad

Абе карат се... според мен е само привидно, колкото да държат фронта. И моя постоянно мрънка, че нямало къде да сложим повече, но не пропуска да ме уведоми ако някъде има промоция на орхидеи.  Wink

Иначе, честита придобивка, чакаме снимки и да я цъфнеш  Hug

# 140
Аз като начинаеща засега съм решила да не купувам нищо, за да видя как ще презимуват и дали мястото ще им е подходящо. Чакам си само цветето от Малайзия да го видя ще го бъде ли или не. Ама ако зимата не ги уморя, на пролет ще скъсам синджира.  Grinning
Набелязала съм вече каквп искам да купя и да пробвам.

# 141
Считам се за герой по отношение темповете на нарастване на орхидеената ми колекция. Няколко години имах само 4 (словом четири). Бях кротка и доволна - три цъфтяха без проблеми, четвъртата се беше запънала за известно време, но после се престраши. Скъсах синджира едва миналата година и сега имам няколко пъти Wink по четири орхидеи. Ама кажете ми как да оставя някоя красавица самотна в магазина като знам, че вкъщи ще ѝ е много по-добре, в компания и отглеждана с любов? С повечето растения виждам и повече различни случаи - по-бързо или по-бавно развиващи се, с повече или по-малко листа, корени (имам три в реанимация Mr. Green ). Трупам ценен опит и имам възможност за експерименти.

Честита екзотична придобивка, Дани! Интересно ми е какво ще се случи, стискам палци.

# 142
Светланка, какво значи "вариегатно"?
Импала, аз пък съм ненормална на тема пазаруване в ибей и се опасявам, че големи глупости ще сътворя много-много скоро. Едва стискам, ти казвам, добре, че здравият разум засега надделява, но съвсем скоро сигурно ще се смеем заедно на безумните ми покупки  ooooh!

Последна редакция: пн, 07 сеп 2015, 12:08 от poppy-fairy

# 143
  • Бургас
Здравейте! В събота си купих още една красавица. Simple Smile Лилавка и с много пъпки. Както ми казахте не я пресадих, огледах корените отвън според мен са добре. В дилема съм дали да си купя цветарник и да ги наредя на него или да ги оставя на перваза на прозорца, но от пердето макар и прозрачно не мога да им се радвам много много. Мисля си, че на цветарника няма да им е достатъчна светлината, вие какво ще кажете.... ?  newsm78    

# 144
  • Пловдив
запис че и на мене мама ми подари орхидейка. Много ми е скъпа и искам да си я запазя, въпреки че нещо е оклюмала защото я държах на перваза на източен прозорец и май много я е напекло и листата леко и пожълтяха. Смених и мястото но да видим. Искам да оцелее много

# 145
  • София
poppy-fairy, означава шаренко  Grinning листата им са шарени. То всъщност и двете са такива, просто при минито е доста по-силно изразено.

Леле.. Ибей, Малайзия, скъсани синджири... хем чакам с нетърпение да кажете какво се случва, хем се ужасявам като знам на какво съм способна  Mr. Green

merita, да не си я преполяла?

# 146
Светланка, мен ме е страх да поискам линк към тия орхидеи Simple Smile Simple Smile Иначе не издържах и хвърлих едно око в ибея, но не намерих нищо интересно и реших да спра, преди да стане късно hahaha

Рени Александрова, не мога да разбера как точно си ги сложила, затова прилагам снимка на моите орхидеи. Чувстват се чудесно, но имат нужда от по-често поливане и пулверизиране, прозореца няма перваз:
Скрит текст:

И една снимчица на ванилията, чудя се какво да я правя все още...
Скрит текст:

# 147
Дани, големи красоти си имаш. Толкова много в цъфтеж сигурно са радост за окото.

Орхата от ибей я поръчах ей така за проба, ще видим в какво състояние ще пристигне и дали ще се разберем с нея. Ще помагате! А оцелее ли, има доста апетитни оферти, иска се ровене.

# 148
Аз не знам какво да кажа и вече се отчаях. След прецъфтяването и изсъхването на цветоноса и най-долните от основните 5 листa започнаха да пожълтяват. Незнам какво точно става, но май нещо не е наред. Така го чувствам. И като чета коментарите на останалите и дискусиите, все повече си мисля, че в някой насоки е трябвало да действам различно. Опитвам се да намеря правилния начин за моята орхидея, но явно няма да успея.  newsm78 Sad

# 149
Нормално ли е да има много въздушни корени? Последният месец пощуря да ги пуска. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт