Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 864
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
  • постоянно

Ето го и нашето кейки 😍

# 211
Да, ама не се вижда Simple Smile

Абе хора, що не казахте, че топсина е толкова токсичен. То че аз нямам акъл да се сетя е ясно, ама сега орхидеята е комадирована на терасата и завита с един чаршаф да не я изгори слънцето - западна тераса, няма как - и чака да изфиряса препарата.

# 212
  • Русе
Привет, момичета! Hug
Осъзнах, че не съм се записала в новата тема и го правя с една красива беалара, която ми подариха преди дни.

# 213
Дани
всеки препарат е токсичен. с изкключение на тези на които пише Еко нещо си- аз имам такъв за вредители, колко е еко друг въпрос но поне не мирише, а пак пръскам навън.

Све- прелестна е, да те радва с ежегоден цъфтеж.

знам че повечето от нашата тема четат/пишат и в темата близнак в ФВ и вероятно са чели/видяли снимките , но ето линк за който не ги е видял до сега относно орхидете под друг ъгъл в ежедневието ни по време на нашата екскурзия тази година.
няма да го прехвърлям тук защото постването на снимки в бг мама е двойна работа- първо качваш в публична библиотека и после даваш урл-тата тук. Иначе в Фб всичко става тяхн а собственост ама голяма работа.

https://www.facebook.com/groups/517426221748868/permalink/529368 … 7980/?pnref=story

# 214
Лелеее не знаех, че има такава тема във фейса. Поисках присъединяване. Simple Smile
Да споделя... новото ми орхи, което реших да поставя в друга стая за да видя как ще виреят и там има неразтворени пъпки, които се сбръчкаха. Ясно е че не и харесва мястото и днес я полях(време и беше) и я поставих при другите на цветарника.
Питането ми е мислите ли, че ще паднат тези пъпки или има надежда да се оправят?  Sad

# 215
Здравейте и от мен, момичета!

Дойде денробиум хибрида от Малайзия, предполага се, че трябва да изглежда ето така като цъфне /ако въобще някога го докарам до тази фаза Wink :

Дойде в доста окаяно състояние, много изсъхнало но след 3-4 часа киснене във вода живна и ето как изглежда в момента:

Казвайте какво да го правя, със сигурност трябва да го пресадя в друга саксия, защото тази сегашната е миниатюрна. Какъв субстрат мислете, че ще е подходящ? Приемам всякакви съвети! Държа го на голям западен прозорец, няма вероятност да изгори на това силно ирландско слънце Wink Колко често да го поливам в началото докато се адаптира?

Другия ми хибрид има един жълто листо, мислите ли, че е проблем? Иначе изглежда здрав.

# 216
  • Den Haag
Здравейте!  Hug
От доста време не съм се записвал в темата, а преди няколко дни се присъединих и към групата във Фейсбук Simple Smile.
Нещо цъфнало при мен:

а тези двете са нови от вчера:

# 217
Големи красоти сте показали! А Беаларата на Све ми грабна сърцето, прекрасна е!

Рени Александрова, нормално е като донесеш вкъщи орхидея от магазина да й паднат част или всички неотворени пъпки. Това нищо не значи. Въпросът е после как ще се чувства, остави я за известно време на другото място и ако й хареса, може и да изкара нови пъпки. Тези засъхналите ще си паднат.

# 218
Здравейте, имам 2 орхидеи .. едната я имам от април месец, имаше цвят точно една седмица и след това всичко приклиключи, а цветоноса изсъхна точно преди около месец. Бях се притеснила дали и има нещо, но през целия този период непрекъснато разтяха нови и нови листа и реших, че всичко е наред. Вие как мислите? Другото нещо, заради което пиша е, че преди няколко месеца (2) се сдобих с още една орхидея. При нея всичко беше наред, естествено вече е без цвят, цветоноса изсъхна, аз го изрязах след това, но преди две седмици реших да я пресъдя, защото саксията беше прекалено малка. Закупих субстракт Баумакс, казва се Белефиори, доста по-различен е от този, с които беше закупена орхидеята. Стори ми се , че всичко е наред около пресаждането, но преди няколко  дни забелязах, че някои от въздушните корените са покрити с мъх.Премахнах го с влажна кърпа, но днес отново виждам този мъх. Въпросът ми е на какво може да се дължи това?

P.S. Кисна ги веднъж седмично и не ми се вярва да е от преполиване.

# 219
  • постоянно
Гррррр
как да си кача снимката , ПОМОЩ !

# 220
  • Вестерос
Моята въшла, която уж изчистих и стоя изчистена около 2 месеца видях, че пак има малки черни животинки  Cry явно това, което ми дадоха не действа. Трябва да диря ново. НО имам въпрос- мисля, че ми расте цветонос, няма ли да е рисковано да я пръскам с отрови за гадинките?

# 221
Лелеее не знаех, че има такава тема във фейса. Поисках присъединяване. Simple Smile
Да споделя... новото ми орхи, което реших да поставя в друга стая за да видя как ще виреят и там има неразтворени пъпки, които се сбръчкаха. Ясно е че не и харесва мястото и днес я полях(време и беше) и я поставих при другите на цветарника.
Питането ми е мислите ли, че ще паднат тези пъпки или има надежда да се оправят?  Sad

Споделям казаното по горе- ще окапят,понякога се случва от аклиматизация.но тези пъпки на са важни. Важно е самото растение да се стабилизира. Разбира се съм попадала на фалчета които не хвърлят пъпки но това са обикновено скъпи растения или някакъв  пресен внос на веригите кауфланд баумакс или подобни. така че споко!

Здравейте!  Hug
От доста време не съм се записвал в темата, а преди няколко дни се присъединих и към групата във Фейсбук Simple Smile.
Нещо цъфнало при мен:

Много много красиви,особено нежно розовата,имам така от откриването на баумакс тук преди 3-4 госдини- непретенциозна е и с обилен цъфтеж, не хвърля лесно пъпки - честита радост!

Здравейте, имам 2 орхидеи .. едната я имам от април месец, имаше цвят точно една седмица и след това всичко приклиключи, а цветоноса изсъхна точно преди около месец. Бях се притеснила дали и има нещо, но през целия този период непрекъснато разтяха нови и нови листа и реших, че всичко е наред. Вие как мислите? Другото нещо, заради което пиша е, че преди няколко месеца (2) се сдобих с още една орхидея. При нея всичко беше наред, естествено вече е без цвят, цветоноса изсъхна, аз го изрязах след това, но преди две седмици реших да я пресъдя, защото саксията беше прекалено малка. Закупих субстракт Баумакс, казва се Белефиори, доста по-различен е от този, с които беше закупена орхидеята. Стори ми се , че всичко е наред около пресаждането, но преди няколко  дни забелязах, че някои от въздушните корените са покрити с мъх.Премахнах го с влажна кърпа, но днес отново виждам този мъх. Въпросът ми е на какво може да се дължи това?

P.S. Кисна ги веднъж седмично и не ми се вярва да е от преполиване.

Това не е мъх а мухъл.трябва да се обработи субстрата с препарат или да се превари и изсуши а само коренитв да се напръскат за дезинфекция ,иначе ще изгният корените от този кухъл. и наменми се случвало със лош субсрат.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 22:13 от _re_ge

# 222
Poppy fairy

Дендра е екстра за малайзийски,виждала съм от там къде по окаяни цветя.
Цветовете му са прекрасни виждала съм подобни да се предлагат и в бг за който ще полюбопитства.растението ти е възрастно и стабилно и както го гледам на едната снимка дори бих го делнала на две щото позволява. Жълтеникавия цвят на листата да не те притеснява,булбите са стари а старите булби изглеждат точно така след като леко ги е поопекло слънцето през лятото. Важното е сега да се стабилизира и да писне нови булби.поначало сега му почва сезона на цъфтежа в нашите ширини при мен цъфти от есента до пролетта но този по-добре да не цъфва сега,  а малко да посъбере силички, да пусне по една две булбички и да ги поохрани и тогава вече всичко ще е наред.

За изложението обича да му е светло докато изхранва булби а като изкарва цветоноси може и да не е на много светло. Лятото го държана североизточен прозорец и го пече много до 11 часа,чак му жълтеят листата но новите булби така растат бързо и на есен вече цъфтят.

Честито да се радва с цвят!  

Дописвам се

Саксия фи 12 е достатчна
Субстрат кори средни до дребни,на моя има малко кокос но в старата версия бяха само кори.
Не се закопаваа корените са в субстрата но дънцето върху него подпряно с клечки.
Студените месеци поливаш с накисване веднъж на две седмици а може и по рядко ако е влажно.Ако оформи цветонос пиши да уточня по пидробно грижите.
Успех

п.с.
бях го написала справопис на танганайски понеже писах от телефона.поправих се, дано така е по-читабелно.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 22:15 от _re_ge

# 223
Аз с още един въпрос, Реге като насмогнеш да отговориш и на мене, моля те   bouquet  bouquet  bouquet

Днес си купих едно фалче намалено половина, надуто с торове, защото е 80 см високо. Притесняват ме едни петна по цвета. От какво мислите, че е? Да пресаждам ли? Корените са супер, листата също.

# 224
Писах ти чети ме по горе.
За това фалче може би е гигант а не продукт на торенето но това е ботритис.затова е намалена.моля вни мателно огледай листата има ли там.на колко цвята има също и пиши,да знам какво да те посъветвам.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 22:56 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт