Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 994
  • 762
  •   1
Отговори
# 240
  • Den Haag
re_ge много е нежна и красива  Heart Eyes

Ето снимки на проблемните корени:

Момичета, кои фалчета при вас цъфтят редовно и с много цвят? Ако може и снимки  Praynig

# 241
Момичета, откъде купувате хубави кори за пресаждане?
Вчера купих  един субстрат уж за орхидеи, но като го отворих приличаше на обикновен субстрат за цъфтящи растения, тук таме с някоя кора.

# 242
От коя населена точка На Бг си?

# 243
re_ge много е нежна и красива  Heart Eyes

Момичета, кои фалчета при вас цъфтят редовно и с много цвят? Ако може и снимки  Praynig

Редовно може да цъфти всяко фалче, Т.е.Всяка година.  Най кичесто цъфтят фалчетата с по дребни цветове от тип мултифлора.при тях често и цветоноса се клони.

Като се върна ще си огледам колекцията и ще се конкретизирам със снимки.

# 244
Моля за съвет! Според вас тази орха има ли нужда от пресаждане в по-голяма саксия и как са според вас корените. Според мен корените отдолу са прекалено плътно един до друг и не знам какво да ги правя.... от като съм я купила (преди 1 месец) не съм я правила нищо освен поливане, но като че ли и при поливане корените не поемат водата като другите, а си остават светли, а не наситено зелени.  В момента е в обилен цъфтеж.

# 245
Рени, нека вещите в занаята да ти потвърдят, но според мен е хубаво да се сложи в един номер по-голяма саксия, защото така реално няма почти никакви кори и няма как да задържа влага орхата. Аз имам аналогичен проблем с едно фалче и сега му търся друга саксийка, за да го прехвърля, за да има поне малко кори на дъното.

Аз супер внимавам с поливането, обаче един дендробиум видимо съм го преполяла, две жълти листенца има. Разеових го да го видя - прехвърлих го в сух субстрат и понеже както го бях купила, булбата му беше в пръстта, сега я поставих на малко по-високо ниво. Дано не загине.

Другите фалчета така са пощурели, на няколко им растат нови разклонения и имам много нови пъпчици - е кефът е голям. Тука зимата е доата тъмно и много се притеснявам как ще презимуват, имам един единствен прозорец, който е подходящ. Сега обмисллм как да накичоря повече орхи на него. Обмислям ходене до Икеа за висящи цветарници.

# 246
Въпрос който за мен е важен в момента.
Посетих прекрасно място с много чист въздух и невероятна природа.
Снабдих се е  борови кори. Според мен са много хубави.
Някой ползвал ли е кори директно от гората, няма мъх, смола и въобще нещо което да ме кара да се съмнявам,че може да навредят на растенията ми.

# 247
Въпрос който за мен е важен в момента.
Посетих прекрасно място с много чист въздух и невероятна природа.
Снабдих се е  борови кори. Според мен са много хубави.
Някой ползвал ли е кори директно от гората, няма мъх, смола и въобще нещо което да ме кара да се съмнявам,че може да навредят на растенията ми.

Наскоро научих че единствения начин по който става преработката е преваряване за 10-15 минути и обсушаване на слънце или  в фурна
фурна .

А дали да се обработват вече е въпрос на личен избор.

Ако са от стар бор печен препечен на слънце, без влага и други вредители и аз бих рискувала.

Рени
Как поливаш принципно опиши, къде държиш, какъв е размера на цветовете. Обичаш ли да поливаш?

# 248
_re_ge.    Благодаря ти отново за бързия отговор.  bouquet

# 249
_re_ge , преди поливах много и загинаха... сега ги наблюдавам. Оглеждам корените между корите, ако са бели и нямат никакъв нюанс на зеленото тогава ги слагам в купа с вода да постоят и обливам отгоре корите, добре докато добре се напоят, след това изцеждам около 15 мин. да се изтече ако е останала вода вътре и слагам на цветарника. Поради малката бройка на орхидеите към този момент имам възможност да поливам всяка в отделен съд. Пулверизирам почти всяка сутрин листата с чиста вода.
Всичките орхи с изключение на минитата са на цветарник на южен прозорец зад прозрачно перде.Не пече директно на тях.
Тази орха, която показах снимки е отдолу няколко реда плътно само корени, вчера ги полях добре според мен беше време(бяха бели ) . Цветовете са големи и хубави.
Ах .... ако беше тук в Бургас как щеше да ти цъфна с нея или да дойдеш да ми ги оправиш......  Sad

# 250
Здравейте, чета ви от известно време и имам скромен опит в отглеждането на фаленопсиси.
Вчера се прибрах с ново фалче от Бриколаж, но днес видях щипалка, движеща се между корите ooooh! Моля ви за съвет!
Като изключим това и че добре са го наляли в магазина, растението изглежда добре.

Може би малко избързах с покупката, но бях решила, че ще се прибера с орхидея  Crazy
За тези, които не знаят има промоция в Бриколаж по 10лв, но цветовете са предимно бели и розови. Аз си взех стандартно, беличко понеже още нямах такова.
Скрит текст:

# 251
Здравейте, чета ви от известно време и имам скромен опит в отглеждането на фаленопсиси.
Вчера се прибрах с ново фалче от Бриколаж, но днес видях щипалка, движеща се между корите ooooh! Моля ви за съвет!
Като изключим това и че добре са го наляли в магазина, растението изглежда добре.

Може би малко избързах с покупката, но бях решила, че ще се прибера с орхидея  Crazy
За тези, които не знаят има промоция в Бриколаж по 10лв, но цветовете са предимно бели и розови. Аз си взех стандартно, беличко понеже още нямах такова.
Скрит текст:

Акоп е щипалка, няма страшно те са единични екземпляри, бих попръскала с нещо профилактично, сигурна ли си че беше щипалка, аз така обърках с щипалка един трипс. Оле като разбрах каскво е ми щръкна косата.

Фалката е прелестна точно такива обожавам. А в бриколаж има хубави предложения, честито!!!

А за фалчето с корените деликатно няма да коментирам, противник съм на изкуственото уголемяване на тези растения .

# 252

А за фалчето с корените деликатно няма да коментирам, противник съм на изкуственото уголемяване на тези растения .

Реге, ако се притесняваш да не засегнеш мен, мила, въобще не трябва да имаш такива опасения. Аз мисля, че Рени иска да чуе именно твоя съвет. Все пак аз имам 5 орхидеи от няма и 5 месеца и опитът ми е несързмерим с твоя Grinning
Аз си позволих да изкажа мнение, защото поне при моята орха корените на дъното изсъхват много често и трябва постоянно да поливам, докато корените, които са по към повърхността са си добре и това често поливане май не е мн добре.

# 253
Момичета, ако става дума за "фалчето с корени" за моето, то на никой за нищо като даден съвет няма да се обидя. Начинаеща съм и не са ми ясни нещата, та и за това питам...... дори и да бях напред с опита и се двоумя за нещо отново бих питала, човек се учи докато е жив.

# 254
Извинявам се - не съм искала да засегна никой но просто наистина съм противник на пресаждането в по-големи саксии. А много хора масово го препоръчват и го правят , а аз съм от другата група  на противниците защото това води до изкуствено оголемяване на цветето - ненужно и нарушаващо едно от най- привлекателните за мен качества на фалчето- компактност. Затруднява циркулцията на въздуха забавя просъхването и прочие за мен еквилибристики. А по големите саксии не се отразяват нито на размера на цветето нито на обилието на цъфтежа. мога да го допусна само при форсирани с тор за вегетация фалчета които имат много корени и малко листа. Затова чакам някой да се аргументира за обратното че трябва да се пресади за да видим и другата гледна точка.

Общи условия

Активация на акаунт