Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 385
  • 762
  •   1
Отговори
# 630
  • отсреща.
ohayo,твоят пост е много полезен и за мен!
Много ми се искаше да ви покажа снимки на пожълтелите листа на големия ми фалчо но за съжаление глупавият ми телефон се бъгна и не мога да намеря къде ми записва снимките,но все пак на последните три снимки в албума ми би трябвало да си личи пожълтяването...  newsm78

http://jenshi.snimka.bg/flowers/orhid.887001.36292341
http://jenshi.snimka.bg/flowers/orhid.887001.36295156
http://jenshi.snimka.bg/flowers/orhid.887001.36295157

# 631
  • На ръба..
Oyaho, много благодаря, много полезен пост  bouquet

# 632
Фъстък, не е ясно какво причинява пожълтяването. Огледай корените дали са добре, а това парно под орхидеята работи ли? Може да й е горещо. Огледай и основата на листата за почерняване, макар че не мисля, че има. Не изглежда като да гние, по-скоро е жега или студ, или проблеми с корените.

Поправям се: сега видях, че е била в неотоплявана стая. Фаленопсисите не обичат ниски температури, под 18-20 градуса не им е добре. Може да е от това.

# 633
  • отсреща.
Здравей danny_p,да големия ми фалчо беше в неотопляема стая и след като забелязах това пожълтяване веднага взех мерки и го преместих,пожълтяването не става по-вече,даже си мисля че сякаш не си личи толкова както когато го видях преди седмица.А на снимките са над парното само за през деня а то не работи през деня,слагам ги там за да са по близо до прозореца.Иначе корените ми са здрави даже растат много нови и такива които сякаш продължават от старите и аз как го обясних само!Под единия цветонос се е подало нещо мноооого малко и зеленко и всеки ден се чудя какво ли ще е,дали корен или др.цветонос възможно ли е??   newsm78 А това малкото листо което се вижда порасна от както имам фалчето,нямаше го като ми го подариха,интересно ми е какъв цвят ще е,не е цъфтял от както го имам...  bouquet

# 634
Ако не се влошава значи всичко е наред Simple Smile Корените са конусовидни като излизат, те и после са такива Simple Smile Цветоносите са приплеснати, връхчетата са плоски. Сега е моментът за цветоноси по принцип, но много от моите изкарват нови корени заради слънчевото и топло време.

И като препоръка - намери им удобна постоянна позиция, ще ти е трудно да ги местиш всеки ден като станат повече Mr. Green

# 635
  • отсреща.
danny_p Аз съм им измислила място но просто сме в процес на ремонт и сме малко на тясно а цветята се множат  Laughing надявам се по скоро да сме на по широчко.  bouquet

# 636
Ренка, имам нужда от съвет Blush .
Успях да намеря чудесен сфагнум и реших да пробвам да реанимирам в него трите си проблемни фалчета.
Ето какво направих:
- взех две малки саксийки и една малка стъклена чашка (едното от фалчетата има нужда от опора и реших, че може да е на листата)
- разположих жилките на дъната на съдчетата и ги затрупах със сфагнум;
- продължих нагоре, през старите корени, и стигнах до стъблата: едното от болничетата не е пуснало ново коренче и затова обвих основата на стъбълцето със съвсем малко сфагнум; другите две имат вече нови коренчета - тях покрих с тънък слой мъх;
Като цяло количеството сфагнум е около 7-8 см широко на максимум 5-6 см дебело. Не съм уплътнявала, а леко попритиснах.
Накиснах с малко вода за час и половина (хвана ме шубето за повече Laughing ).
Мисля да не ги закачам поне 3 седмици или по-добре месец, ще видя колко.
Въпросът ми е правилно ли съм постъпила дотук и има ли нещо особено в отглеждането по-нататък?
Досега съм реанимирала само в кори и винаги е било успешно, но сега нещата ги усещам някак различни Rolling Eyes ...

# 637
Ренка, имам нужда от съвет Blush .
Успях да намеря чудесен сфагнум и реших да пробвам да реанимирам в него трите си проблемни фалчета.
Ето какво направих:
- взех две малки саксийки и една малка стъклена чашка (едното от фалчетата има нужда от опора и реших, че може да е на листата)
- разположих жилките на дъната на съдчетата и ги затрупах със сфагнум;
- продължих нагоре, през старите корени, и стигнах до стъблата: едното от болничетата не е пуснало ново коренче и затова обвих основата на стъбълцето със съвсем малко сфагнум; другите две имат вече нови коренчета - тях покрих с тънък слой мъх;
Като цяло количеството сфагнум е около 7-8 см широко на максимум 5-6 см дебело. Не съм уплътнявала, а леко попритиснах.
Накиснах с малко вода за час и половина (хвана ме шубето за повече Laughing ).
Мисля да не ги закачам поне 3 седмици или по-добре месец, ще видя колко.
Въпросът ми е правилно ли съм постъпила дотук и има ли нещо особено в отглеждането по-нататък?
Досега съм реанимирала само в кори и винаги е било успешно, но сега нещата ги усещам някак различни Rolling Eyes ...

прочетох те и веднага отговарям

1. нищо не трябва да е обвито в сфагнума, дори и да няма корени. Това единствено може да провокира загниване. Затова в сфагнума може да се пуснат жилките може и корените, може корените да са отгоре но орхата трябва да е подпряна отгоре и сфагнума да не комуникира с стъблото, може частично с дънцето.
2. сфагнума за реанимация е желателно да е рехава наистина, той ти трябва само за постигане на нужната постоянна влажност.
3. Накисването за дълго е за степан сфагнум със здраво цвете в него. Ако е за реанимациа и трябва да е рехав може да се воднява проточно. Дори ако ти се струва че ДЖвака може леко да го изцеждаш. съответно и просъхването му когато не е степан става доста по-бързо- на 10-15 дена особено ако е малко количеството. Иначе както го описваш е повече от достатъчно, то даже шепичка е достатъчно, просто се следи просъхването му.
4 . следи конденза в съдчето - доде го има сфагнума  не е за поливане. същото и с цвета на сфагнума- доде има нещо зелено в него ако е полужив не се полива. ако е като моят изцяло мъртъв то с просъхването става светло мръсно жълтеникав.

# 638
  • ... рееща се.
Момичета, докато се наканя да си взема орха и мами ми направи подарък – цели 5!! Laughing
Взела ги е от борсата на обелско шосе. Би трябвало всички да са фалчета, утре ще снимам на дневна светлина и ще мятам въпроси. Не знам сега като вече е студено редно ли е да ги пресадя? Някои от саксийките имат нещо като "конденз" и май някои коренчета не ми харесва как изглеждат. Naughty Утре ще щракам подробно.

Тук ще зимуват
Скрит текст:

Стаята и балконът(остъклен) са със западно изложение, не се отоплява, евентуално в по-студените дни ще се пуска маслен радиатор. Предполагам температурата ще е между 15-20 градуса, но ще си взема термометър тези дни за по-сигурно Mr. Green Какво мога да сторя за повишаване на влажността?

Чудната петорка:
Скрит текст:
Не са някакви супер "фенси" орхидеи, но може би, защото са ми първи ми изглеждат като най-хубавите бебенца на света Crazy Много, много ми се иска да не ги уморя! Praynig

# 639
Как да не са фенси? Страхотни красавици са! Simple Smile Честито!

# 640
Един бърз въпрос - когато торите орхидеите, пак ли накисвате за продължително време саксията във водата с торта? Страх ме е да не предозирам.

# 641
  • Ænima/Albuquerque
Принцип около час ги държа, не повече. Като торих не съм ги оставяла повече от обикновено.

# 642
Един бърз въпрос - когато торите орхидеите, пак ли накисвате за продължително време саксията във водата с торта? Страх ме е да не предозирам.

Колкото държа в другите случаи. По няколко часа. Предозиране може да се получи от неподходяща дозировка а не от времето на накисване.

# 643
  bouquet Сърдечно благодаря за съветите, Ренка! Бягам да коригирам.
Искам да ти кажа обаче защо изобщо бях увила със сфагнум част от стъблото на едното фалче.
Ще започна от началото. Откакто го имам ми създава само проблеми. Упорито губи листа, корени. Единственото, което го интересуваше, беше да цъфти - от Коледа до края на май, въпреки прогресивно влошаващото се състояние.
Поливах го още по-рядко и от останалите, но сякаш само да видеше вода и гниеше. Ужас просто. Дори Топсина ме предаде.
Опитах да го реанимирам в сфагнум - загни още корени. Опитах водна реанимация - покри се с белезникав налеп.
Напръсках и сложих в кори. Пусна едно въздушно коренче, три мижави листенца и дотам с положителното развитие. Заради възможността да развие нещо от цветоноса му го бях оставила въпреки, че беше към три педи дълъг, дебел и тежък. Е, не пожела. По някое време пожълтя, изсъхна и го отрязах.
Накрая изгуби последното старо листо и там се откриха 4-5 зелени точици - "зачатия" на корени или цветоноси. Но не се развиват изобщо, вече месец ще стане. Реших, че ако опитам пак в сфагнум и ги увия с "лентичка" широка 4-5 мм и дебела не повече от 2 мм., може пък да ги стимулирам. Но ще те послушам и ще махна "шалчето" Simple Smile .
Благодаря ти още веднъж Hug !

n.y.x,
Чудесно начало на колекция Wink !

# 644
А какво ще кажеш за парник? Аз имам едно мини, което упорито не иска да се съвзема. Ако е над вода - съхне умопомрачително бързо. Ако е във вода - гние. Пусна един нов корен и го забелязах, че стана буквално на пихтия. Накрая вчера го сложих така, че да не докосва водата, и му метнах една отрязана бутилка отгоре. Ще видим в понеделник дали още е живо, но през целия ден корените му бяха тъмно зелени, въпреки че не докосваше водата въобще. Така че имам надежда.

Аз залитнах нещо по катлеите напоследък, но май ще е бавна и трудна любов. Всичките, които си взех, уж с цветове, уж добре, хвърлиха цветовете и като ги извадя - топка сфагнум и умрели корени. Всичките са на реанимация, само една в офиса засега е добре и отваря два цвята - от 7! Ще я изчакам, защото ясно виждам хубави корени при нея. Другите бяха орязани и повечето са голички в саксии, само две, които дават признаци за коренчета, са в кори и здраво завързани между няколко пръчки. Но поне изглеждат, че ще пускат коренчета всичките. Само една ме притеснява, дано не направи някое гниене. Но пък са много яки  Mr. Green

И след последната заплата една ванда бере душа вкъщи, ама не смея да се хваля много, защото още не е много ясно ще прескочи ли трапа. На следващата заплата - овлажнител! Joy

Все повече се убеждавам, че не е на добре есенно време да се купуват орхидеи, много трудно преживяват зимата тук.

Общи условия

Активация на акаунт