Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 409
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
  • Ænima/Albuquerque
Това нещенце долу ми се струва бебче - цветоноси обикновено излизат над вече излезлите, не под Simple Smile Честито Simple Smile И да не си помислиш да му режеш цветоноса като прецъфти! Продължават си ги Simple Smile

Е, как? На бялата също върви под другия цветонос. А, определено е цветонос. Как бебче?

# 571
Това е много странно - да пуска цветонос под друг. Обикновено е над. Една от моите така изкара нещо, което аз в началото направих на цветонос, а после си отвори листенца Simple Smile Но пък може и да не е бебче, орхидеите си правят каквото си искат Simple Smile

# 572
  • Ænima/Albuquerque
И двата ми цветоноса са под другите. Има и снимки някъде назад. Това, според мен, няма начин да е бебе.

# 573
Това нещенце долу ми се струва бебче - цветоноси обикновено излизат над вече излезлите, не под Simple Smile Честито Simple Smile И да не си помислиш да му режеш цветоноса като прецъфти! Продължават си ги

Дани
Не е под а е от другата страна, така може, Цветоносче е.

# 574
  • Ænima/Albuquerque
Не е под а е от другата страна, така може, Цветоносче е.

Нали, нали? Правилно виждам? (Понеже имам съмнения)

Забравих да кажа, че в локалния ми магазин за левче, си намерих разкошни саксии, ама ми е тъпо, че ще трябва да пресаждам маса орхи за да са ми естетично издържани. Ще оставя нещата така засега.

# 575
Ах, честито Лиодоро, Сарк! Малко завиждам Blush , все не успявам да попадна на такова.
Моите орхидеи също са в саксии и само по-нестабилните са и в керамични кашпи.
Лятото ходих до Mr.Bricolage и имаше доста саксии (онези от твърдата пластмаса, прозрачни, в различни цветове), кашпи (уж голямо разнообразие, но нито един вид не ми хареса).
PS. Днес открих още едно цветоносче, на фалче цъфтяло от началото март до края на октомври. Обичам го Laughing .

# 576
  • Ænima/Albuquerque
Ама нищо не каза - цветнос ли виждат очите ми на Дора?  Tired

# 577
Да, да! Цветоносче е. Ренка по-горе е потвърдила.
Както го виждам аз, орхата е пуснала общо три цветоноса от пазвите на три последователни листа. Два са се развили и цъфнали, този третият също има шанс Peace .

# 578
  • Ænima/Albuquerque
Не, че имах сериозни съмнения, но определено щях да се бия за тази Дора.  Heart Eyes
Радвам се, че правилно я прецених в секундата, в която я видях.  Blush

# 579
И аз Hug , дълго да се радвате една друга.
PS. И аз щях да се скубя с една... дама за едно фалче, ама добре, че съм висока и тренирана, бързо и лесно я отказах Joy .

# 580
  • Ænima/Albuquerque
Мерси, Импала! Heart Eyes
Някакви идеи как да я гледам? Като другите ли да я третирам? В топлата стая, с влагата ли я оставя, или да я измъча в студената кухня?

# 581
  • Street of Dreams
Здравейте и от мен, която уморих до тук 2 орхидеи и половина.
Много харесвам тези цветя, но хич не няма в грижите, а честно казано не ми се четат цели романи за гледане на китки. Дали някой може да ми обясни с прости думи къде греша?

Първата, която си докарах вкъщи, разцъфтя страхотно, беше направо натежала от цветове. След няколко месеца окапа, поливах си я както преди много дълго време и накрая се разделих с нея - стъблата изсъхнаха. Втората, без да разцъвтява, си окапа и изсъхна по същия начин. Третата я отрязах, след третото "пречупване" на стъблото, както ме посъветваха. Оттогава минаха два месеца и отгоре изсъхна едно такова...не знам дали мога да я спася... Ето ви снимка:

Иначе отдолу изниква вече второ ново листо.

# 582
След прецъфтяване цветоносите (стъблата) обикновено си изсъхват. Можете да ги оставите така, докато изсъхнат изцяло и после да ги отрежете (понякога пускат разклонения) или веднага след прецъфтяване да ги отрежете почти от дъно. След това орхидеята обичайно си почива няколко месеца, като през това време може да изкара някое листо, и после  пак изкарва цветонос (или стъбло, както го наричате).

Ако вади само листа, значи нещо не й харесва особено в начина на гледане.

Орхидеите са много лесни за гледане, издържат почти на всичко, според мен единственото, което може да ги умори лесто, е преполиването. Поливат се по-рядко, но пък чрез накисване за няколко часа. Под по-рядко имам предвид веднъж на 10-15 дни в зависимост от това колко е топло в стаята. Или най-добре, вместо да броите времето, гледате коренчетата вътре в саксията - поливате с накисване, когато от зелени станат сребристи, т.е. поизсъхнат. Внимавате да не попадне вода в розетката (от където излизат листенцата), попивате с памуче, ако се случи.

Корените, които стърчат извън саксията са въздушни - трябва да са си там, не се тикат вътре в саксията и не се режат - растението се храни и чрез тях.

Гледат се в субстрат от борови кори, не пресаждайте в пръст. Дори, като за начало като начинаеща изобщо не пресаждайте. Оставете цветето в оригиналната прозрачна саксия и в боровите кори.

Най-грубо това е моето разбиране за гледане на орхита. Разбира се, има вариации на всичко гореизброено, но като цяло горните 2-3 правила са достатъчни според мен.

# 583
  • Street of Dreams
Благодаря за изчерпателния и разбираем отговор. Възникна въпросът дали съм ги отрязала достатъчно къси и дали е нормално 2 месеца нищо да не се случва? Трябва ли да ги отрежа още?

# 584
  • Ænima/Albuquerque
По принцип, цветоносите можете да ги оставите известно време, и да чакате да се случи нещо от спящите пъпки. Ако нищо не се случи след, да кажем, няколко месеца, ги отрежете до долу. Разбира се, изобщо не е задължително, могат и да си стоят, не пречат.

Пък явно Дори ме харесва, та през нощта е отворила едниния от затворените цветове.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт