Остров Занзибар, Танзания

• 61 990
  • 296
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе
Вече имаме почивка в Занзибар от 14ти с агенция. Въвели са май от края на 2024 задължителна занзибарска застраховка за туристи:
https://visitzanzibar.go.tz/
която е независимо от застраховката, която си купуваш в твоята си държава.

Относно визитe - онлан не подадох предварително и леко ме гложди, нама да имаме проблеми на място на летището, нали?

Здравейте! Бихте ли разказали малко повече за преживяването ви в Занзибар. Предстои ни пътуване през януари, а темата отдавна не е обноявана. Конректните ми въпроси са:
- Има ли наистина задължителна застраховка за туристи от линка, който сте посочили?
- Колебаем се дали да вземем и детето (9 г.) - как ви се стори, подходяща дестинация ли е за деца
- В началото на темата имаше доста притеснителни коментари относно това, че Занзибар е опасна дестинация, имало отвличания на туристи, убийства с мачете (?!?) и т.н.
- Направихте ли си екскуризия - сафари в Танзания и ако да - имахте ли ваксини или таблетки срещу малария?

Ще се радвам и някой друг да сподели пресни впечатления. Благодаря!

# 286
Здравейте, има задължителни застраховки - и танзанийски, онлайн се купуват, и от държавата, в която живеем.  Подходящо е за деца. Опасно не ми се е сторило никъде. Малария има във вътрешността на страната, на острова не. Ваксини също не са нужни, защото различните болести са из вътрешността или за жълтата треска например се иска ваксина, ако човек идва от друга държава в Африка, в която има жълта треска.
Хапчета за малария не са ви нужни.
Опасно не ми се видя, но ми беше неприятно това, че на плажа от първия момент, в който стигнах до водата, дойдоха около 20 човека върху мен да ми продават нещо. Това си продължи на всяка разходка на плажа и опит да стигна до водата. В Мароко, и в Тунис имаше по някой, който идва да продава нещо,  но там не беше прекалено, а в Занзибар беше.  
Извън хотела и плажа няма никъде къде да се разходи човек, защото улици на практика няма.
Персоналът бяха много мили и симпатични хора. От влагата от океана в стаята миришеше силно на мухъл. Океанът , плажът и фотелът бяха много красиви.
На сафари не сме били, защото не исках да ставам в 4 сутринта или да рискувам с болести, за които нямам ваксина.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 12:45 от marigold_

# 287
  • Русе
Здравейте, има задължителни застраховки - и танзанийски, онлайн се купуват, и от държавата, в която живеем.  Подходящо е за деца. Опасно не ми се е сторило никъде. Малария има във вътрешността на страната, на острова не. Ваксини също не са нужни, защото различните болести са из вътрешността или за жълтата треска например се иска ваксина, ако човек идва от друга държава в Африка, в която има жълта треска.
Хапчета за малария не са ви нужни.
Опасно не ми се видя, но ми беше неприятно това, че на плажа от първия момент, в който стигнах до водата, дойдоха около 20 човека върху мен да ми продават нещо. Това си продължи на всяка разходка на плажа и опит да стигна до водата. В Мароко, и в Тунис имаше по някой, който идва да продава нещо,  но там не беше прекалено, а в Занзибар беше.  
Извън хотела и плажа няма никъде къде да се разходи човек, защото улици на практика няма.
Персоналът бяха много мили и симпатични хора. От влагата от океана в стаята миришеше силно на мухъл. Океанът , плажът и фотелът бяха много красиви.
На сафари не сме били, защото не исках да ставам в 4 сутринта или да рискувам с болести, за които нямам ваксина.

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Колебаем се дали да букнем Ол инклузив хотел или да е само със закуска и да се храним в местните ресторанти. Имате ли наблюдения?

# 288
  • Русе
Аз доколкото си спомням местни ресторанти май няма. Извън хотелите няма нищо, дори пътища, както вече написаха и плажове, така че не знам дали е вариант човек да се храни другаде.

# 289
Местен ресторант почти няма, извън хотела видях един на плажа, но дори не знам какво се предлагаше в него. Единствено в Стоун Таун видях, че има някакви заведения. За мен е задължително там да има храна в хотела.

# 290
  • София
Ние бяхме през 2022г. с сина ни, който тогава беше на 15 год. По това време нямаше задължителни застраховки. Мисля, че имахме само закуска и вечеря в хотела. На обед обикновено бяхме на дневни екскурзии, но ни се е случвало поне 2 пъти да се храним извън хотела - в Нунгви и Кендва - в ресторанти на плажа на съседни хотели и веднъж на плажа в местен ресторант. Един път обядвахме самостоятелно в Стоунтаун, но като ни остави гидът се загубихме в нещо като гето. Беше пълен културен шок, изпаднахме в паника и звъннахме на гида да ни заведе до ресторанта. Simple Smile
Бяхме и на сафари за 4 дни. Беше страхотно. По време на сафарито пих Маларон, ММ и синът не пожелаха да пият. Гидът ни показа муха цеце,  паникьосах се и тръгнах да търся репеленти да се намажем. Simple Smile Ние имаме ваксина против жълта треска.
Но след това прочетох, всъщност, че и на Занзибар има малария. Там дори е по-изостанало от много други части на Танзания.

# 291
Аз доколкото си спомням местни ресторанти май няма. Извън хотелите няма нищо, дори пътища, както вече написаха и плажове, така че не знам дали е вариант човек да се храни другаде.

Стига де! Има си и заведения и пътища и плажове. Но зависи къде. На Северозапад - Кендва, си има всичко. Да, пътищата не са магистрали и от хотела до някакво населено място понякога е черен път. Отлив има, но плажа си е плаж, а морето си е море. Така да се каже отлива е на височина. На Югоизток отлива е силноосезаем и плажа е много повече от морето... За там отлива може да се каже, че е на дължина.

Местните "заведения" в повечето случаи са ... екзотика... Но пък при здрав стомах си е приключение.

# 292
  • Русе
Явно не съм го написала разбираемо. Исках да кажа, че извън хотелите има главно плажове и то страхотни, с най-красивия цвят на водата, който съм виждала. Заведения извън хотелите мисля не съм срещала, без да имам предвид градове и някакви населени места.

# 293
Ами то пак зависи къде сте отседнали, в кой район.
Въпреки, че "заведения" има почти навсякъде, но са си местни. Пицария или пъб и аз не видях Simple Smile

# 294
Зависи от мястото. Пицарии и пъбове видях голям брой в Нунгви. Все пак туристите са много и има всичко, включително нощни барове и дискотеки.

# 295
  • Сф
Ние бяхме само със закуски, когато ходихме. Наблизо имаше няколко местни ресторанта с морска храна, бяха страхотни. В Стоунтаун ядяхме в нещо като стол- повечето бяха местни хора и много вкусно. Не сме имали проблеми с храната.

# 296
Пицарии и пъбове видях голям брой в Нунгви. Все пак туристите са много и има всичко, включително нощни барове и дискотеки.

Става дума за извън градовете.

Общи условия

Активация на акаунт