Истанбул [тема 38]

• 91 689
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
Иренка, щом това е единствената ви възможност не я пропускайте и отидете. Още повече, че така ще заварите празничната заря над Босфора, която е вечерта на 29 октомври - Денят на Републиката.

О, толкова се зарадвах на това инфо, а синът ми направо пощуря!
Може ли да ми кажете от къде ще е добре да гледаме зарята и в какъв час започва?

Другият ми въпрос е дете на 6 години навършени трябва ли да се таксува с Истанбулкарт в градския транспорт?

А иначе от сега спирам да ям, за да мога да опитам от всички неща за ядене, които съм си набелязала.
Заминаваме на 27 октомври, до 30.

Най-добре се гледа от Ортакьой, ако успеете да си намерите място там. Все още не се знае началния час на зарята и дали изобщо ще има такава.

За детето - не се таксува с Истанбулкарт.

# 391
  • София

Най-добре се гледа от Ортакьой, ако успеете да си намерите място там.

Не съм убедена. Например това нямаше да го видим ако бяхме в Ортакьой:

И мостът идва прекалено близо и странично и едва ли се виждат добре фигурите. Но от Юскюдар мостът си беше далече, макар и съвсем насреща:

Според мен трябва да има видимост именно към моста, но не и толкова отблизо като от Ортакьой.

# 392
Сега чета, че има и светлинно шоу. Гледах клипчета, много е зрелищно.
В този ред на мисли от Кабаташ дали няма да се вижда зарята?

# 393
  • София
Сега чета, че има и светлинно шоу. Гледах клипчета, много е зрелищно.
В този ред на мисли от Кабаташ дали няма да се вижда зарята?

Бях си копирала това съобщение (минало през Гугъл транслейт), но за съжаление турските специфични букви са заменени от въпросителни и подобни. Дано успееш да разбереш кои са местата:
Цитат
Изпълнения може да бъде гледано от двете страни на Босфора ...

Демонстрации, анадолската част Kuzguncuk д'Ивоар, Uskudar Пасалимани д'Ивоар, Uskudar Besiktas - Stone Jetty парк в непосредствена близост до двигателя, Shamsi Pasha Coast Radar Location, Camlica Ортакьой в европейската част на IMM градина с социални заведения Beach, Besiktas Barbaros Hayrettin Pasha Square, Долмабахче Tea Garden Бейоглу Stone Coast, Beyoglu и Еминьоню Лешник Park Юскюдар - Скелета може да се разглежда между Кадъкьой.

Gosteriler, Anadolu Yakas?'nda Kuzguncuk Sahili, Uskudar Pasaliman? Sahili, Uskudar Besiktas - Kabatas Motor Iskelesi yan?ndaki park, Semsi Pasa Sahili Radar Mevki, Caml?ca IBB Sosyal Tesisleri Bahcesi ile Avrupa Yakas?'nda Ortakoy Sahili, Besiktas Barbaros Hayrettin Pasa Meydan?, Dolmabahce Cay Bahcesi, Beyoglu Kabatas Sahili, Beyoglu F?nd?kl? Park? ve Eminonu Uskudar - Kad?koy Iskeleleri aras?nda izlenebilecek.

Втората част е оригиналът на турски език.

# 394
Намерих обява за тур по Босфора по време на зарята на Националния празник 29.10.2015 год. Цената е 150 лири на човек. Пише, че зарята стартира в 20,00 часа:

http://theprimetimecruise.com/turlar/cumhuriyet-bayrami/

Таня, а от Юскюдар чуваше ли се музиката? Музикалният фон и ефекти са не по-маловажни от фойерверките за да изпитаме цялата наслада от зрелището:

https://www.youtube.com/watch?v=yQFM74m5ca0

# 395
  • София
Таня, а от Юскюдар чуваше ли се музиката? Музикалният фон и ефекти са не по-маловажни от фойерверките за да изпитаме цялата наслада от зрелището:

https://www.youtube.com/watch?v=yQFM74m5ca0

Това не е оригинална музика. Сложена е допълнително към клипа, който е сниман от различни места. На място се чуват гърмежи, възклицания и говор на хората около снимащия. Не се и съмнявам, че при официалните лица са пуснали музика, но определено не е тази студийната, използвана в клипа. Wink

Това за корабчето е много идейно, но и те са на доста голямо разстояние. На практика бяха на същата линия, от която гледахме и ние, но от много по-централно и хубаво място. Музика със сигурност не се чува и при тях. Wink

п.п. Погледнах на снимките. Наистина на нашата линия има ресторанти-кораби. Обаче има и 3-4 кораба, които са доста близо до моста. Но подозирам, че са били на официалните лица. Иначе и другите щяха да отидат по-напред.

Последна редакция: чт, 15 окт 2015, 21:44 от Тaня67

# 396
misis bos и velina_v благодаря за отговорите!

# 397
  • На юг от тук
Все още има такива хора в този мегаполис.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5044559

# 398
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Преди няколко дни приятелка ми прати хубав пътеводител за Истанбул, та реших да го споделя тук, дано да е полезен:

Дейтали:
ISBN: 9781743214770
Автор: Virginia Maxwell
256 страници, 40 карти
Следващо обновяване: Февруари 2017

Цък

# 399
Наистина е много хубав пътеводител, и аз него си свалих с промоцията на Lonely Planet...

# 400
Наистина е много хубав пътеводител, и аз него си свалих с промоцията на Lonely Planet...
+1  Peace
И аз се сдобих с пътеводителя по същия начин.
Още не съм го гледала подробно, но съм сигурна, че ще намеря нещо ново там.
И понеже Истанбул е на една ръка разстояние и винаги може да ми изникне път натам, го свалих на телефона - винаги да съм в готовност!  Laughing

# 401
Nikolija, мерси много! И аз съм го сложила на телефона и на 26 отиваме!

# 402
  • София
Днес Госпожата пусна линк към поредните забележителности на Истанбул, които не трябва да пропускаме, публикувани от някаква туристическа агенция. И там прочетох това:
Цитат
Желязната православна българска църква, построена в края на 19 век. Днес вече е реставрерана и отново посреща своите посетители. Приказен оазис в сърцето на Истанбул.

Работно време: Всеки ден  от 09 - 17часа

вход - безплатен

Възможно ли е ремонтът да е свършил или верността на информацията отговаря на правописа от цитата?  Wink

# 403
Днес Госпожата пусна линк към поредните забележителности на Истанбул, които не трябва да пропускаме, публикувани от някаква туристическа агенция. И там прочетох това:
Цитат
Желязната православна българска църква, построена в края на 19 век. Днес вече е реставрерана и отново посреща своите посетители. Приказен оазис в сърцето на Истанбул.

Работно време: Всеки ден  от 09 - 17часа

вход - безплатен

Възможно ли е ремонтът да е свършил или верността на информацията отговаря на правописа от цитата?  Wink

Бях там на 10 октомври. Това е състоянието й в момента .

Около цялата църква има скеле , замазана е в сиво, само предната й част е бяла. Сигурно пак ще я направят бяла, но за момента е така. След като години са чакали България да отпусне пари за ремонта й , сега реставрацията се прави с пари ,отпуснати от кметството на Истанбул, което за мен беше много жалко да го чуя. Иначе се бием в гърдите ,че това е българска  светиня ,наш имот в Истанбул, а хората ни го поддържат.  Sad

Последна редакция: ср, 21 окт 2015, 10:16 от daniela.qnkova

# 404
Ако единият родител пътува с дете какви документи ще му трябват

Общи условия

Активация на акаунт