Истанбул [тема 38]

• 91 553
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
  • София
beljata, аз след 9 дни заминавам за една седмица. Като се върна, ще разказвам. Може и снимки да пусна. Flutter

# 31
  • Варна
"Може"? Не, просто е наложително! Mr. Green

Приятно пътуване и дано срещата ви с този град е прекрасна!

# 32
Понеже вече подготвям моята ден и половина скромна програма, която трябва да е много стегната, имам следните въпроси:
-Коя спирка на метрото е по-удобна за обиколка на стария град Halic или Vezneciler, защото ми липсват на Гугъл мапса. Смятаме да обиколим следните обекти: Джамията “Сюлеймание”, Египетския пазар, Дворецът  Топкапъ и парка Гюлхание, Св Ирини,Св.София, Синята джамия и Хиподрума. Ще влезем само в джамиите и пазара, останалите неща са отвън.
-Стадиона İnönü, ползва ли се още от Бешикташ или са само в новия си- в смисъл, че синът ни ще иска да го види, ако знае че е наблизо.
-Някой ходил ли е до Пиер Лоти с кола- има ли удобен паркинг. Мисля на тръгване към БГ да го посетим. Или звучи еретично?
-Много ли е неудобно/ стръмно за разходка от кулата Галата към Таксим по Истиклал или по-добре да си хвана трамвая и да тръгна в обратната посока
-Някой ходил ли е в Sent Antuan-видях снимки и ми се прииска да я видим, ако минем наблизо /до Истиклал е/

Благодаря предварително!

# 33
  • България, София
Катедралата Сан Антонио или както си написала Sent Antuan е на Истиклял. Струва си да се види и едва ли ще отнеме много време, като така и така сте там.

По отношение на спирките на метрото малко не разбирам въпроса. От къде смятате да тръгнете, за да стигнете до историческата част? Може би ако слезете на Везнеджилер, ще ви е по - удобно да отидете до Сюлеймание. Оттам, обаче трябва да решите накъде ще искате да продължите. Може да се спуснете към Златния рог, да видите Египетския пазар и след това да тръгнете нагоре към другите забележителности или да хванете трамвая от Еминьоню до Султан Ахмед. Или пък да се върнете към бул. Орду и по него да продължите към историческата част. След това аз бих си подредила обектите така:
- разглеждане на Хиподрума
-влизане в Синята джамия, ако може
- минаване покрай Св. София
- влизане в първия двор на Топ капъ, който е безплатен и в който се намира Св. Ирина
- спускане към трамвайната линия и парка Гюлхан

След това отново посоката ще ви е Египетския пазар.
Всъщност само Сюлеймание се пада по - встрани от другите обекти.

Може и по - добър план да има  Simple Smile Аз лично тези спирки на метрото не съм ги ползвала. Тази на Халич ми се струва по - встрани. Който ги е ползвал, ще каже.

За Пиер Лоти не знам дали има паркинг, но идеята да минете оттам на тръгване може би не е лоша. Не си спомням, но накой беше ходил до там с кола. Като се замисля, агенциите водят до там групи, значи трябва да има паркинг, на който спират автобусите  newsm78

От Галата до Таксим не е стръмен целия участък. Най - стръмно е от Галата към Каракьой и въобще от края на Истиклял по уличките към Галата. Като разстояние не мога да кажа колко е. Но в никакъв случай не е така до Таксим. Все пак аз бих избрала да тръгна от Таксим по посока Галата. Просто навик  Simple Smile

# 34
Здравейте от още една влюбена .....в Истанбул. Може би, ще се запитате колко ли влюбена? Ами, до толкова, че щом като видя оферта за организирана еднодневна екскурзия  до там, грабвам багажа и заминавам  Grinning Тази година на два пъти направих така, но живот и здраве през октомври планирам по-продължителен престой в любимия град. От доста време следя тази тема и ви благодаря за богатата информация, която ми помогна отлично да се ориентирам из улиците на града. За първи път посетих любимия град на 7 март, когато в България падна големия сняг и много се разстроих, че не улучих с времето и че няма да мога да се поразходя из историческите места на древния град, но слава Богу не беше така. В Истанбул нямаше валежи, малко облачно и ветровито, но приятно за разходки. Като за 1 ден, успях да поразгледам само историческата част.За втори път бях през юни. Тогава вече на отсрещния бряг, видях площад Таксим, кулата Галата, поразгледах магазините по "Истиклял",повозих се вметрото, даже успях да посетя Капалъто, Египетския пазар и мол Форум. Понеже съм още нова тук и нещо не ми се получава с прикачването на снимките, ще сложа линк с фотоалбума ми във Фейсбук. Приятно разглеждане:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.793739560715267.107374 … &l=60f41ba9ed

Последна редакция: вт, 25 авг 2015, 16:34 от çiçek

# 35

По отношение на спирките на метрото малко не разбирам въпроса. От къде смятате да тръгнете, за да стигнете до историческата част?

Благодаря за изчерпателния отговор!!

Всъщност ние късно през нощта пристигаме в Истанбул и ще спим в кв.Шишли /мисля така се чете/ в близост до пл.Таксим. По тази причина мислех сутринта да вземем метрото до една от тези две спирки. На картата за градски транспорт Halic ми се видя по-близо-разглеждам и Yandex, защото в Гугъла липсва.
Мисля първия ден да обиколим старата част, после през моста Галата и кулата Галата по Истиклял и обратно пеша до Таксим. В другия ни 1/2 ден до Долмабахчесарай, от там по Босфора с корабче, вземаме колите и последно кафе на Пиер Лоти, където да кажем чао, но не сбогом на Истанбул. Добре ли е така??

# 36

По отношение на спирките на метрото малко не разбирам въпроса. От къде смятате да тръгнете, за да стигнете до историческата част?

Всъщност ние късно през нощта пристигаме в Истанбул и ще спим в кв.Шишли /мисля така се чете/ в близост до пл.Таксим. По тази причина мислех сутринта да вземем метрото до една от тези две спирки. На картата за градски транспорт Halic ми се видя по-близо-разглеждам и Yandex, защото в Гугъла липсва.
Мисля първия ден да обиколим старата част, после през моста Галата и кулата Галата по Истиклял и обратно пеша до Таксим. В другия ни 1/2 ден до Долмабахчесарай, от там по Босфора с корабче, вземаме колите и последно кафе на Пиер Лоти, където да кажем чао, но не сбогом на Истанбул. Добре ли е така??

Най-добре е да слезете на спирка Vezneciler и от там да отидете до джамията Сюлемание и след това да разгледате Историческия полуостров. От Топкапъ без да излизане на входа покрай Археологическия музей  слизате на парка Гюлхане, а после като продължите по трамвайната линия ще отидете на Египетския пазар.
Около въжената линия на Пиер Лоти съм виждала паркинг.
На Истиклял много повече ми харесва църквата Santa Maria Drapers church, но трудно ще я намерите, защото се влиза през една черна порта и има стълби, но ако питате местните те ще Ви кажат.

# 37
  • България, София
zhorchy, както и Теди е писала, май след Сюлеймание е добре да се върнете към бул. Орду - по който върви трамвай Т1 и от там да тръгнете към историческия полуостров. А след като разгледате желаните от вас забележителности, да се спуснете към Египетския пазар. От там вече ако минете пеш по моста Галата, от другата страна може да вземете тюнела, за да си спестите катеренето към Галата. А след това по Истиклял към Таксим си е приятно за ходене  Simple Smile
Ако не ви се върви пеш по моста, може и трамвай да хванете.

çiçek, благодаря за споделените снимки  Hug Оплакнах окото  Mr. Green

# 38
  • София

И аз не съм ползвала тези две спирки на метрото, но спирка Халич е на ниво морско равнище (на моста е, но трябва да се слезе до долу  Wink). Сигурно си виждала Сюлеймание на какъв хълм е. Дори и така да изглежда по-близо, определено не е добрия избор. Откъм другата станция наклонът е значително по-малък.

Велина е направила много хубав маршрут. Според мен Египетския трябва да е след Топкапъ и Гюлхане. А отивайки от Сюлеймание към Хиподрума, може да надникнете и в Капълъ чарши. Ще минете и покрай колоната Чемберлиташ.

Качването покрай кулата Галата е доста стръмно, но пък не е невъзможно. Доста пъти съм го качвала, въпреки че съм от вечно оплакващите се от стръмнини.  Laughing Във вашия случай няма и за кога да го отлагате. Все пак спането е в горния край.  Mr. Green Само дано да са ви останали сили като е в края на деня.  Laughing А ако се качите на Кулата по залез слънце е фантастично! Катедралата Сан Антонио едва ли ще успеете да я видите отворена. Твърде късно ще е станало. Ще можете да видите предната ѝ фасада и дворчето отпред през решетките откъм Истиклял. Ние успяхме да я видим чак при 3-4 ходене, когато отидохме през деня.  Grinning

До Пиер Лоти има паркинг. Все пак там има ресторанти, кафенета и няма как да ограничат клиентите си. Wink Но някой беше споменал, че паркингът е платен. Ние ходихме през 2010 г. и бяхме задали на GPS-а малко неточни координати на мястото. В резултат се озовахме леко встрани от кафенето, където имаше къщи и краят на улицата опираше в гробището. Там паркирахме без проблем.

Трябваше да говоря по скайп 1 час и междувременно са отговорили, но ще пусна и моето мнение. Толкова време го писах.  Embarassed

Чичек, благодаря за споделените снимки!   bouquet

# 39
  • Варна
Да се изкажа и аз. Mr. Green
Не четох много внимателно, така че ако се повтарям, извинете.
Везнеджилер определено е спирката за Сюлеймание. Лесно е и е близо, а и района е приятен, за разлика от този под джамията. После се върнете към станцията на метрото и по широката улица до входа й тръгнете наляво. Там има натоварена автобусна спирка. Ще я подминете и ще стигнете до площада пред голямата порта на Университета и джамията Беязид. Доколкото видях по Нова година, там също ще има изход на метрото, но дали е готов, не знам. Вдясно ще видите бул. Орду, а още малко напред е входа на Капалъ чарши. Като продължите по трамвайната линия (по споменатия булевард) ще стигнете до Чемберлиташ, Хиподрума, Синята джамия, Св. София. Вдясно от входа на последната (стоейки с лице към него) има уличка, по който се стига до първия двор на Топ капъ, а вътре, до Св. Ирина, е стръмната уличка, по която покрай Археологическия музей се стига до парк Гюлхане и отново до трамвайната. Продължавайки по нея ще минете покрай гара Сиркеджи и ще стигнете до Еминьоню, а там е и Египетския, и мост Галата.
Качването до кула Галата не е кой знае какво. По-добре е да се качите, защото ако ползвате тюнела, от горната му спирка ще трябва да се върнете надолу за кулата и после обратно, за да тръгнете по Истиклял.

Аз обаче бих предложила след доста тежката програма до Еминьоню да не отивате нагоре, а да вземете корабче от там (на Турьол са през час) и да отморите по Босфора.
На следващия ден да отидете рано до Долмабахче, а оттам да се качите с фуникуляра на Таксим и да слезете по Истиклял, отбивайки се в отворената по това време католическа църква, защо не и двете такива. После покрай кула Галата надолу до Каракьой и ако колите ви са пред двореца, с трамвая дотам. Ако сте оставили колите в Шишли, няма да слизате до долу, а ще се качите на метрото от близката до кулата сп. Шишхане и ще се върнете до сп. Шишли.

Последна редакция: вт, 25 авг 2015, 19:17 от beljata

# 40
Благодаря на всички за отговорите.   bouquet
Всъщност аз не съм сигурна дали изобщо трябва да видим Сюлеймание, защото и без друго сме предвидили Синята джамия  и да не му писне на сина ни. Струва ли си според вас!
Капалъ чарши я пропускаме, защото ще сме там в неделя, а видях, че е затворена.
Иначе нас ходенето не ни плаши. Важни са спомените

Ще се самоцитирам, че само за това никой нищо не каза  Grinning "-Стадиона İnönü, ползва ли се още от Бешикташ или са само в новия си- в смисъл, че синът ни ще иска да го види, ако знае че е наблизо."

# 41
  • София
Възможно е да не можете да влезете в Синята джамия, защото там има часове за туристически посещения. Стават и огромни опашки. По-добре вижте Сюлеймание, която също е много красива, а от двора ѝ има прекрасна гледка към моста Галата и моста над Босфора. Пък дано имате късмет да влезете и в Султанахмет.

Стадионът е в ремонт, и то много сериозен. Никой не го използва. Докъде са стигнали - само Редеми е в течение, защото пита всеки отиващ в Истанбул.  hahaha В предните теми трябва да има и снимки от ремонта.  Mr. Green

п.п. В гробището към Сюлеймание се намират тюрбетата (гробниците) на Сюлейман и на Хюррем. Ако е отворено може и тях да видите. Гробницата на архитекта Мимар Синан също е до джамията.

# 42
  • Варна
Напълно подкрепям Таня. Сюлеймание си струва по няколко причини. Дори и да успеете да влезете в Султанахмет. Друго е, а и гледката към Босфора не е за пропускане. Колкото до Капалъ чарши, споменах го като ориентир, не като обект. Нищо не губите, ако го подминете.

Това, което предлагам като подредба, е удобно и от гледна точка на сигурния круиз по Босфора. Не съм сигурна, че от Кабаташ има толкова редовни, колкото от Еминьоню, а и се губи част от пътуването.

# 43
  • Варна и...духом на Босфора
 bowuuКато виден футболен фен Упълномощавам Тинчето да направи обстойна проверка на строежа на новия стадион и после да докладва с подробности. Crazy
Ако ме няма тука,търсете ме в темата за Осло,нерде Ямбол,нерде Стамбул, Flutterте така.
Но-лири ще се въртят.
Другарко Беля,купете ми моля бибер салчасъ,сааде локум и баклава,кори тоже,и да не съм нахална и 3v1 фъндъклъ,няколко пакетчета,Лютфен,Сени севийорум! Hug

# 44

-Някой ходил ли е до Пиер Лоти с кола- има ли удобен паркинг. Мисля на тръгване към БГ да го посетим. Или звучи еретично?

Ние бяхме с кола (не наша, а на приятели от Истанбул) и паркирахме на паркинга Eyup, близо до долната станция на телеферика. Мисля, че бе общински паркинг ISPARK. Цена не мога да кажа, понеже приятелите плащаха, но в сайта на ISPARK намирам, че струва само 5 лири на ден:

http://www.ispark.com.tr/fiyat-tarifeleri/

ПС - Всъщност, сега се ориентирах на картата, че бяхме паркирали на този паркинг, в близост до пристанището Еюп:

Той е денонощен и цените тук са на час.

+1 за джамията Сюлеймание! Гледката от хълма е неповторима!

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 26 авг 2015, 09:04 от bialk

Общи условия

Активация на акаунт