Отговори
# 75
Не знам, Весе, не съм капацитет по тия въпроси. Знам повъхностно нещата само  Embarassed
Тогава какво се прави? Вземат биопсия наслуки каквото стане и от където им падне ли? Диагностично абразио ли? Не знам.

# 76
Здравейте,

Да споделя и аз болката си ...днес ходих да си взема резултатите от цитонамазката и биопсия. Лекарката ми я няма, за да ми разясни, но аз съм решила и да се допитам за 2-ро и 3-то мнение, тъй като тя беше готова да ме гори още преди да са излезнали резултатите. Силно се надявам да успея да се преборя без това. Възможно ли е да се дължи на стрес ..тъй като тия дни наистина ми беше доста напрегнато?
Та резултатите, които не разбирам особено ....първо от цитонамазката пише ПАП 2-3d, преди 6 месеца беше ПАП 2-3а
Пише нормални плоски епителни клетки, единични койлоцити и дискератоцити. Цилиндричен епител с белези на хиперплазия. Умерено количество левкоцити.
На биопсията пише - покривен сквамозен епител (след това има -d.о или 0.0 не мога да го разчета особено). Оскъдно незрял метапластичен сквамозен епител.
Да добавя и това което са ми написали от Колпоскопията - малка ектопия с тясна зона на трансформация с колпоскопски атипизъм - малък участък - левкоплакия към 24 ч, периферно в ZT. Видима граница плосък-цилиндричен епител.

# 77
  • Buffyworld
Sunshine, нищо  не разбирам от това. Най-добре да си ги види лекар и да каже . Дано  да не е нещо много сериозно  Hug

# 78
  • София
Странен резултат от биопсия. Почти нищо не пише.

# 79
Здравейте,

Да споделя и аз болката си ...днес ходих да си взема резултатите от цитонамазката и биопсия. Лекарката ми я няма, за да ми разясни, но аз съм решила и да се допитам за 2-ро и 3-то мнение, тъй като тя беше готова да ме гори още преди да са излезнали резултатите. Силно се надявам да успея да се преборя без това. Възможно ли е да се дължи на стрес ..тъй като тия дни наистина ми беше доста напрегнато?
Та резултатите, които не разбирам особено ....първо от цитонамазката пише ПАП 2-3d, преди 6 месеца беше ПАП 2-3а
Пише нормални плоски епителни клетки, единични койлоцити и дискератоцити. Цилиндричен епител с белези на хиперплазия. Умерено количество левкоцити.
На биопсията пише - покривен сквамозен епител (след това има -d.о или 0.0 не мога да го разчета особено). Оскъдно незрял метапластичен сквамозен епител.
Да добавя и това което са ми написали от Колпоскопията - малка ектопия с тясна зона на трансформация с колпоскопски атипизъм - малък участък - левкоплакия към 24 ч, периферно в ZT. Видима граница плосък-цилиндричен епител.

единични койлоцити - Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване -- ДНК-анализ.
Дискератоцити - морфологические маркеры папилломавирусов. (Същото ваши и за койлоцитите, двете са маркери на папиломавирус)
Цилиндричен епител с белези на хиперплазия – Хиперплазия - Процес, при който се увеличава обема на даден орган в резултат на увеличаване на броя на паренхимните клетки. Паренхи́м (на старогръцки: παρέγχυμα — вътрешна плът) е основната клетъчна субстанция изграждаща органите и системите на организма. Терминът има различни значения в различните науки:
•   В медицината — съвкупност от основните функциониращи елементи на вътрешните органи, ограничена от съединителнотъканни прегради или капсула - например епителната тъкан на черен дроб, бъбреци или бял дроб.[1];

Умерено количество левкоцити. – Левкоцити, наличието и говори, е организмът се бори с инфекция.
На биопсията пише - покривен сквамозен епител (след това има -d.о или 0.0 не мога да го разчета особено).  – епител, който е покрит с люспи – СКВАМОЗЕН- мед. Люспест, покрит с люспи.
Оскъдно незрял метапластичен сквамозен епител.  Метапластичен епител. Той е резултат на бавното превръщане (метаплазия) на цилиндричния епител в многослоен плосък. Това става чрез хиперплазия на герминативните клетки на цилиндричния епител — т. нар. резервни клетки.
Да добавя и това което са ми написали от Колпоскопията - малка ектопия с тясна зона на трансформация с колпоскопски атипизъм –  ектопия т.е. нормален епител разположен на нетипично място.
малък участък - левкоплакия  - Левкоплакията представлява ясно отграничени, проминиращи спрямо околната лигавица и трудно отделящи се бели плаки в устната кухина.
 към 24 ч, периферно в ZT.  – погледната насрещно маточната шийка я разделят на зони, както часовника. (поне така съм чувала)
Видима граница плосък-цилиндричен епител.
Това, което аз разбрах е, че следствие на HPV при теб са настъпили изменения. ОБАЧЕ, преди време четох, че каналът на маточната шийка отвън е с едни клетки, отвътре е с друг тип клетки. Понякога тези, които са типични за вътре излизат навън и обхващат видимо канала, при изхода му. Популярно е да се нарича „раничка”, всъщност са клетки, типични за вътрешната част на канала, които са се разположили отвън.
Очевидно е, че имаш някакви изменения, но ако смяташ да търсиш второ мнение, провери следното, при кого ще се извърши изследването. Защото много често, повечето лекари работят с една лаборатория която винаги установява едно и също. Т.е. ,няма смисъл да търсиш второ мнение при лекар, който ще ти занесе резултата от цитонамазката и биопсията в същата лаборатория, при същия специалист. Едва тогава може наистина да имаш 2 мнения.
Щом лекаря е бил готов да те гори, очевидно е видял измененията. Има снимки в гугъл, напиши дисплация на маточната шийка и ще видиш. Но, щом си преценила, че искаш второ мнение, то тогава опитай.

Поздрави и ти желая скоро да решиш този проблем!

# 80
Не знам, Весе, не съм капацитет по тия въпроси. Знам повъхностно нещата само  Embarassed
Тогава какво се прави? Вземат биопсия наслуки каквото стане и от където им падне ли? Диагностично абразио ли? Не знам.

Доколкото ми е известно не вземат биопсия ей така, хаотично. Общо взето разделят маточната шийка на 3 и вземат биопсия от началото, от пърдвата 1/3 от втората 1/3 и от третата 1/3, както и от края. Това са 4 проби. Занасят ги в лаборатория или човекът сам си ги носи (както беше в моя случай.) Мъжа ми каза - занесох 4 шишенца. На базата на данните определят в кой точно участък е проблема или има изменения. Тъй като най-често става дума за зараза с HPV обикновено първо върха на маточната шийка се изменя, а докато навлезе изменението навътре в канала минават месеци или дори години.
За да се превърне това изменение в КАРЦИНОМ също минава време и зависи от типа на HPV. Поне аз това разбрах от разговорите си с моя лекар.

# 81
Момичета,
Сега да споделя и до къде стигнаха при мен нещата. В четвъртък ходих да си издирвам епикризата, но се оказа, че резултатите от хистологията не са готови още, защото трябвали 10 работни, а не 10 календарни дни. Т.е. до тук боксувам. И чакам сряда, за да видя има ли проблем и дали всичко е изрязано до чисто.
Бях прочела във форума, че конизация се прави 2 дни след края на менструацията. Най-вероятно за да може в рамките на месец да няма кървене, следствие на МЦ.  В този смисъл, при мен нещата се получиха малко различно. На 31 юли ми направиха кюретажа и биопсията, а на 18авг. ми направиха конизацията. Днес ми дойде МЦ и да си призная е по-различна от преди. Няма я болката, която преди изпитвах. Кървенето е малко по-оскъдно. Имах някаква болка, подобна на контракция, явно матката се опитваше да изкара лигавицата, но не и каквато болка имах преди - била съм на Аулини, дори съм имала позиви за повръщане от болка.
На вас как ви беше първия цикъл след АБРАЗИО (кюретаж и аборт).

Ох и накрая да споделя едно мое прозрение. Оказва се, че видовете ЧПВ са толкова много, че да имаш партньор в живота и да правиш секс с него си е направо РУСКА РУЛЕТКА. За съжаление! Много ме е страх, че след конизацията това нещо (дисплазията) ще регресира.  Shocked

Поздрави на всички и желая добри резултати!

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 15:25 от Lea_Lea

# 82
Да, Леа. И аз стигнах до това заключение.Според литературата, която  четох, 70 процента от хората са носителина ЧПВ. И когато отслабне имунитета, той атакува. Говоря за високорисковите, нискорисковите, вероятно процентът е далеч повече. А ако си носител, но имунитетът ти е ок, дори няма да излезе на тестовете, че го имаш. И тези васкини, които са популярни сега за тип 16 и 18.. Моят АГ ми разказа за негова пациентка, която си поставила ваксина за двата типа. И при ЧПВ теста след време се оказало, че въпреки това е прихванала единият. Това са нещата от живота. Май проучванията и изследванията в тази област още не са напреднали особено.

# 83
  • София
Весе, ако има проблем в канала резултатът от цитото е висок, а колпоскопът е чист.Аз съм такъв пример.Тогава се предприема някакво лечение.Ако и след него е лош резултатът от цитото-следва биопсия или цервикално абразио, за да се види какво се случва в канала.Надявам се да избегна последното, ще видим. Praynig

# 84
  • София
Аз това го знам, но понежв тук понякога се твърди, че цитото почти нищо не означава, а е важен само колпоскопът...А пък самия Станков ми каза, че при добро цито колпоскоп не е задължителен, та се обърках вече... newsm78
Аз сега малко не ги мисля нещата покрай бременността, ама скоро пак ще ми дойде до главата.
Та в тая връзка, колко след раждане е добре да се направи цито и колпоскоп?

# 85
  • Buffyworld
Lea,  като енциклопедия си .  Hug

И все пак - мъжете само предават вируса ли ? При тях няма някакви видими прояви , нали ? Ами ако мъжът е с достатъчно здрав имунитет, възможно ли е да не ти предаде вирус , в смисъл, да не е носител ?  Sad

# 86
Lea,  като енциклопедия си .  Hug

И все пак - мъжете само предават вируса ли ? При тях няма някакви видими прояви , нали ? Ами ако мъжът е с достатъчно здрав имунитет, възможно ли е да не ти предаде вирус , в смисъл, да не е носител ?  Sad

Здравей,
Аз просто пуснах обяснения, на някои термини, с които съм се сблъсквала. Това, което знам е много малка част от това, което би трябвало гинеколозите да знаят. Simple Smile
Мъжете само пренасят вируса, но жените са по-податливи да се отключи заболяването от тях. Различните типове ЧПВ, отключват различни видове заболявания.
Ето какво пише в Уикипедия: Човешкия папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа на HPV, всеки от които се характеризира със специфичност във въздействието си върху тъканите. Въпреки, че голяма част от тези типове не предизвикват симптоми при повечето хора, някои типове могат да предизвикат брадавици, докато други водят - в малко случаи - до рак на маточната шийка, вулвата, вагината и ануса при жените или рак на ануса и пениса при мъжете.
И още: По полов път се предават около 30 типа ЧПВ, които биха могли да предизвикат онкологично заболяване.
Възможно е при раждане, майката да предаде на детето ЧПВ. Но моят случай не е такъв, защото аз съм родена секцио и не съм минавала през родовия канал - т.е. през цервикалния канал.

Общо взето май доста хора си пренасят ЧПВ, без да знаят.
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!

# 87
Много ти благодаря за разясненията Lea_Lea:) тъй като лекарката ми я нямаше тази от рецепцията ми даде резултатите с думите ..."няма раци, ама ще трябва да се лекува". Как да Ви кажа бях леко в потрес. Днес в интерес на истината съм малко по-спокойна, бях цял ден в планината и това може би ми помогна.
Та решила съм да отида все пак да ми разясни и лекарката кое какво означава, но като цяло мисля да почна да водя по здравословен начин на живот с повече положителни мисли. Препоръчвам Ви книгите на Луиз Хей - предимно "Да излекуваш живота си"(яко някой се интересува, мога да му изпратя доста литература по въпроса). Напълно съм убедена, че здравето е в главата и мисля, че трябва да се търсят причините/източниците на проблемите ни, а не да взимаме временно решение. В живота действа закона на даването - Каквото дадеш, това и получаваш, За каквото си мислиш това и се случва. Така, че ако постоянно живеем в страх и си мислим най-лошите неща ги привличаме в живота си. Заместете ги с любов към живота и положителни мисли Simple Smile)) Пожелавам ви да сте щастливи и ЗДРАВИ !!!!
 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51
Здравейте,

единични койлоцити - Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване -- ДНК-анализ.
Дискератоцити - морфологические маркеры папилломавирусов. (Същото ваши и за койлоцитите, двете са маркери на папиломавирус)
Цилиндричен епител с белези на хиперплазия – Хиперплазия - Процес, при който се увеличава обема на даден орган в резултат на увеличаване на броя на паренхимните клетки. Паренхи́м (на старогръцки: παρέγχυμα — вътрешна плът) е основната клетъчна субстанция изграждаща органите и системите на организма. Терминът има различни значения в различните науки:
•   В медицината — съвкупност от основните функциониращи елементи на вътрешните органи, ограничена от съединителнотъканни прегради или капсула - например епителната тъкан на черен дроб, бъбреци или бял дроб.[1];

Умерено количество левкоцити. – Левкоцити, наличието и говори, е организмът се бори с инфекция.
На биопсията пише - покривен сквамозен епител (след това има -d.о или 0.0 не мога да го разчета особено).  – епител, който е покрит с люспи – СКВАМОЗЕН- мед. Люспест, покрит с люспи.
Оскъдно незрял метапластичен сквамозен епител.  Метапластичен епител. Той е резултат на бавното превръщане (метаплазия) на цилиндричния епител в многослоен плосък. Това става чрез хиперплазия на герминативните клетки на цилиндричния епител — т. нар. резервни клетки.
Да добавя и това което са ми написали от Колпоскопията - малка ектопия с тясна зона на трансформация с колпоскопски атипизъм –  ектопия т.е. нормален епител разположен на нетипично място.
малък участък - левкоплакия  - Левкоплакията представлява ясно отграничени, проминиращи спрямо околната лигавица и трудно отделящи се бели плаки в устната кухина.
 към 24 ч, периферно в ZT.  – погледната насрещно маточната шийка я разделят на зони, както часовника. (поне така съм чувала)
Видима граница плосък-цилиндричен епител.
Това, което аз разбрах е, че следствие на HPV при теб са настъпили изменения. ОБАЧЕ, преди време четох, че каналът на маточната шийка отвън е с едни клетки, отвътре е с друг тип клетки. Понякога тези, които са типични за вътре излизат навън и обхващат видимо канала, при изхода му. Популярно е да се нарича „раничка”, всъщност са клетки, типични за вътрешната част на канала, които са се разположили отвън.
Очевидно е, че имаш някакви изменения, но ако смяташ да търсиш второ мнение, провери следното, при кого ще се извърши изследването. Защото много често, повечето лекари работят с една лаборатория която винаги установява едно и също. Т.е. ,няма смисъл да търсиш второ мнение при лекар, който ще ти занесе резултата от цитонамазката и биопсията в същата лаборатория, при същия специалист. Едва тогава може наистина да имаш 2 мнения.
Щом лекаря е бил готов да те гори, очевидно е видял измененията. Има снимки в гугъл, напиши дисплация на маточната шийка и ще видиш. Но, щом си преценила, че искаш второ мнение, то тогава опитай.

Поздрави и ти желая скоро да решиш този проблем!

# 88
  • Buffyworld
Lea,  благодаря.  Сега си мисля, че щом при мен не излязоха вируси , може би и мъжът ми няма  newsm78 Или поне не ми  е предал ?  newsm78 Но съм по-склонна да вярвам, че няма, защото ако имаше аз със сигурност щях да прихвана, като знам каква съм кека  #Crazy Sad Confused

# 89
  • в Низината
Здравейте, момичета!   bouquet

unsh1ne, според мен е добре да говориш и с някой друг лекар, да имаш още едно мнение.

Момичета, на 22 ми беше цикълът, а днес съм с някакво кървене. Рано е за овулация, нали?

Общи условия

Активация на акаунт