Отговори
# 120
Elliee аз искам да махна сутрешния сън, защото идва вече много късно и явно пречи на следобедния. Като заспи към 11 и стане в 12, после няма заспиване минимум до 3. Да не споменавам дни като днешния, дето въобще не заспа  #Crazy И заради кратко сутрешно спане да ми реве после цял ден - не искам да си го причинявам. Идеята ми е да спи мааалко по-дълго следобед и мааалко по-дълго сутрин, да видим дали ще стане нещо  Thinking
Краен резултат от днешния ден - станал в 6,55, дремнал от 10,10 до 10,40 и чак сега заспива - от 6 насам омрънка света, но издържа  #Crazy

# 121
  • Точно където трябва
Ами беба днес спа от 11 до 13,30 и после от 17,40 до 19,10 и сега ще легне около 10,30. За мен не е проблем. Иначе наистина прави пауза от 3 часа между спанета

# 122
Дребния след 5 часа не заспива, тоест ако си легне за сутрешния сън твърде късно после може и да не спи следобяд. Същото като при Петрова - играли сме го и ние, абсолютен ад е, особено късния следобед. А да ми върти циркове до 11-12 - и това сме го правили - също не е особено приятно. Има си режим, освен това последните дни се усеща, че не му се спи толкова и ако го разлюшкаме и му попеем ще спи, но иначе няма. И се получава, спеше си по 2-2.5 часа следобяд и си му беше добре. Ама днес в яслата е станал първи - в 2.30, което е раничко. И очаквах сега вечерта да заспи докато яде - да, ама не. Почти един час се приспивахме, обаче разбира диването! Метнах го в леглото му и седнах до него да му пея(с това болно гърло не питайте как пях, лудница). И той се изправя и започва да мрънка. Аз му се скарах, че му е време да спи и да си ляга, защото аз стоя и му пея, а той да ми върти номера и т.н. Та се разбрахме накрая, легна си Simple Smile Но си мисля, че и него го пере този период на 55та седмица, датите съвпадат, а сънят е кошмарен. Само развитието в уменията ми е трудно да установя, но по принцип с всеки ден ме разбира все повече. Като му кажа да идем някъде - отиваме; като му кажа да си събуе обувките ги разкопчава; изобщо доста добре се справя с команди, които дори може и за първи път да чуе; с приказването нямаме особено голям напредък, но той си плещи мам-ам-ба-да-та и подобни. От днес пищи като граблива птица Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Иначе днес като го взимах от яслата, забравих да му взема шишето с вода от вкъщи. А той е жаден, в жегите пие доста вода. И какво - от бутилката Simple Smile Оля се накрая, но си пиеше доста добре и имаше няколко глътки, в които и капчица не разляхме. Как порастват децата....

И още нещо щях да го похваля, но не се сещам. То и това не е малко - приемливо успешно пиене от нормално шише и ревлив период - и двете са си големи събития Simple Smile Simple Smile

# 123
Аз реших да го махна ,защото вече никога не заспива на 3 часа,минимум на 4-5,т.е ако стане към 7 вечерта ще заспи в 12,и не става просто.А ако детето мрънка и не се чувства добре,в който и да е от часовете през деня,значи според мен не е добре само 1 сън  Wink

# 124
Съня при нас е почти под режим с +- половин час отклонение.  Сутрин се пробужда към 7 и пие АМ.  Не го разбутвам от легълцето му и си продължава съня до към9-9.3. След обед го слагам в леглото към 14 и вечер към 21. Не го приспивам по принцип. Просто го оставям и излизам. В повечето случаи си заспива сам,  но е имало моменти,  в които се е скъсвал от рев. Не влизам при него в стаятА,  само тайничко поглеждам. Ако плаче повече от 15тина мин. Чак тогава предприемам някакви действия,  но това е доста рядко.
От няколко дена сме на ДК и се хапва с удоволствие. Давам му част от нещата,  защото все още не съм въвела кисело мляко,  белтък и др., но и това ще стане скоро.  Аз вземам от държавна кухня и порцийките са доста малки. За да си хапне добре трябва да му дам за обед и десерта,  но така му се събират доста сладки хра ни,  т. к. следобед давам каша с плодове. И съм в чуденка с какво да допълвам обедното хранене или с какво солено да заменя следобедното?
За играчките - в момента сме в процес вървене,  хванат за ръчички и това правим по цял ден. Не си играе с никакви игра чки,  не пълзи,  не иска да стои седнал(освен в количката и то ако тя се движи),  иска само да върви и да затваря и отваря врати. И ако не му разреша да отиде до място където си е наумил се инати,  тръшка и реве до откат.

# 125
kremolin, колко не му достига според теб? Може да му слагаш в табличката нарязани зеленчуци на лентички-краставици, чушки, морков; домат-плътната сърцевина без семки; парче хляб; маслини, нарязани на ситно; зърна варена царевица; картофи, сварени намачкани-така пюрето става сухо и гъсто и е подходящо да си шипват от него с пръсти и т.н. Прецени какви храни може и опитай. Ако ви се получава, ще имаш 5-10 минутки поне свобода.

Аз също се опитвам винаги да им донагласявам режима.
Скрит текст:
Първо, че при мен ще е критично, ако генерално им се разминат фазите на бодърстване, спане и храна. Второ, но всъщност основно-когато имаме стабилен режим, всичко друго е нормално-храна, игра, поведение и навици. А при мен (може би при всички ни е така) балансът не се създава върху каквато и да е комбинация от ежедневните ни порядки, трябва да налучкам точната им последователност. И когато се стремя към това, обмислям всеки един детаил-кое може да е пречка за този баланс и леко променям последователно различни етапи от деня. Усеща се кое развала нещата. Има един период на напасване, в който съм толерантна и към игра до 10 часа, спане кой когато иска. Но това е само привидно- оставям ги умишлено да правят някакви произволни неща, за да проверя дали някое от тях не е ключа към този жадуван от мен баланс. Защото понякога, а сега е точно такъв период, децата се променят кардинално и не е необходима само лека корекция в рутината, а изцяло нови елементи. И за да не е само бла-бла постът ми ще дам пример:
Дълго време не бяхме у дома, над месец. Бяхме в нетипични условия, където режимът се напасна към ситуацията, но нямаше много общо към обичайния ни. На втория ден от почивката на децата започнаха да им избиват 4те горни зъба едновременно, че и на двамата. Много хора, много нови емоции. Последната седмица децата бяха сами с майка ми и сестра ми, дори кака им е спала през повечето време у леля ми. Като в единия от дните имаха и път с кола над 8 часа. След цялото това приключение се прибираме у дома. Децата с майка ми са си изградили нови навици, всичко е каша, ама тотална. Хванах се за последното ми известно положение на някакъв баланс и започнах да го прилагам веднага. Всяка тяхна реакция анализирам веднага и първо променям най-основните- часове на спане, хранене; след това по-фините детайли. В момента съм на крачка да постигна нов добър режим. КОгато започна да го прилагам, без да го изменям в продължение на няколко дни и всичко се очертава, че е наред, започвам да си го следвам стриктно. Е, разбира се винаги има непредвидени ситуации- рожден ден, задръстване и т.н. но когато се постигне стабилен баланс, едно леко разместване не може да го развали.

# 126
Здравейте
от доста време не съм писала, но просто не ми остава време. Имам една питанка за ваксините, последната която слобихме беше януари месец(5 валентната). И от тогава нищо не сме слагали. Мислех тази седмица да му я сложа, но той тази нощ ми дигна 38.3, а видимо му няма нищо, яде, тича и си играе. Доктора който го преглежда от няколко месеца ме убеждава, че не е хубаво да се бият ваксини лятно време и че не е проблем това закъснение, защото си имал имунитет. Вие отлагали ли сте толкова време ваксина??
Иначе ние на 18ти направихме 1г и на 20ти проходи 😊 яде от кухня и вече пие кис мляко вместо АМ.😊
От една седмица му давам супа за вечеря.

# 127
Qncheto89, и на двете момчета всички ваксини им ги отложих за след 5тия месец и юни чак приключихме всичко. Сега остава тази на 13тия месец, но тя ще остане за след 15ти септември.

И ме подсети за един въпрос- как давате к. мляко вместо АМ? Плавно ли направихте прехода-смес от АМ и айран или директно? Аз обмислям също да започна да давам айранче, но от утре първо ще започна да им го давам със следобедната закуска, за да свикнат с вкуса.

# 128
Аз кисело мляко когато и да дам, няма да ми го върне - много обича. Само не знам ако реша да давам за приспиване вместо кърмене, каква ще е реакцията  newsm78 Все пак няма да кърмя да първи клас, мисля след морето да поприключваме вече, трябва обаче да му търся друг начин за приспиване ...

# 129
Започнах да му го правя за закуска със плодове и бисквити и малко след това започнах да му го давам сутрин и вечер. Той много обича и не откава.
Да няма някакъв вирус? Той днес пак има повишена Т 37.8, без други симптоми чудя се да му давам ли нурофен или да изчакам да мине 38? Меря му я в ухото.

# 130
Юхуууу, дребния си заспа в леглото! Дано да спи повече Simple Smile Simple Smile Не е спал сутринта, но му се доспа чак към 11.30. Ако трябваше да го сложа да спи в 11.30 и обяда, и следобедния сън, и закуската, и вечерята, и лягането щяха да отидат на кино. Предпочитам петнадесетина минути да се гушкаме и да танцуваме на радио фемили, отколкото целия ден и режим да са проблемни. И накрая голям успех - заспа си самичък. Аз само се люлях на стола и пях Simple Smile

За киселото мляко - на периоди е. Понякога му харесва, понякога не. Като бяхме във велинград се счупи да яде айран, но след това не е пил толкова. Адаптираното мляко като че ли не искам да го замествам още, има моменти, в които се връща на млякото като основна храна, особено като е болен или като избиват зъби. А предвид факта, че тръгха на ясла и че има само два зъба още, такива моменти ни чакат доста.

За ваксините имаме да ни бият реваксинация синфлорикс, но май той ще остане за октомври - последния синфлорикс беше през април, а реваксинация се правела 6 месеца след това. Имаме и ваксината на 13тия месец, тя по план е през септември, но не знам дали ще успеем да я бием тогава с тези вируси.

Кремолин, завиждам малко за успешното приспиване - ние бяхме така преди време, но нещо изтървахме положението. Макар че сега май започва да иска да си заспива в леглото, а аз да пея отстрани. Другият вариант е в количката, но аз не го харесвам никак, а и на него някак не му е съвсем удобно. За дояждането - в яслата за десерт на обяда дават плодове, но може и със зеленчуци да си дояде. Особено хубавото е, че има възможност да дадеш за самостоятелно хранене Simple Smile

Актуалния вирус е температура и сополи, евентуално малко зачервено гърло. Дребния ми го довлече от яслата....

# 131
  • София
Той днес пак има повишена Т 37.8, без други симптоми чудя се да му давам ли нурофен или да изчакам да мине 38? Меря му я в ухото.
Аз принципно давам след 38,5. Даже гледам да я сваля с мокри кърпи, куул-пач и бабини дивотии, преди Нурофена. Но, има майки, които не смеят да оставят толкова висока Т без медикамент, така че, всеки си преценява сам.
Ваксина - имаме реваксинация със Синфлорикс през ноември, после идва тази за шарките, от която имам лоши спомени с батковците...

# 132
И нашата педиатърка каза, че не е хубаво да се бият ваксини в големите жеги. Каза и че реимунизацията на годинката срещу пнмевмококи и т.н. не била задължителна. Трябва да проверя доколко е вярно... Така че чака ни ваксината за 13-я месец. Планирали сме я малко преди тръгването на ясла.

# 133
Един тон инфо изчетох за имунизациите и си ме е шубе. Десимира, какво да очакваме от шарките? Защо лоши спомени?
Доколкото знам реимунизацията срещу пневмококи е заложена в имунизационния календар и респективно е задължителна.
Мен ме е шубе от петвалентна ваксина - ще я слагаме на Паячка, а досега е ваксинирана с други ваксини, пак за същите болести де, просто с различни търговски наименования. Успокоява ме само мисълта, че не би трябвало да са кой знае колко различни.... наскоро и една позната ме филмира с някаква експериментална ваксина, която я поставяли на нейните деца към годинката (вече са на по 3) и съвсем ми настръхна косата. С някаква черна стрелка била, така и не разбрах за коя става въпрос.

# 134
Аз съзнателно отказвам да чета всякакви теории на конспирацията относно ваксините. Трябва да се сложат, защото предпочитам да треперя два дни заради ваксина, отколкото да хване някоя от гадостите, срещу които се ваксинира. Според мен паниката срещу ваксините е неоснователно голяма. Ще бием следващите когато им дойде времето, когато и дребния, и ние сме здрави и сме били здрави поне две седмици, ако ще и след година да е. И всичко ще е наред.

Дребния се събуди в 2.30 Sad Но пък спа два часа без да се буди в леглото си, какво повече искам hahaha

Общи условия

Активация на акаунт