Бихте ли се възползвали?

• 18 140
  • 354
  •   1
Отговори
# 315
Населението на България не намалява, защото хората имат репродуктивни проблеми, ако правилно Ви разбирам.

# 316
Аз ще ви дам за пример секциото. Прекрасно е, че го има. Наред обаче с тези, на които им се налага или искат, горят и тези, които НЕ им се налага. Поне у нас, а и във всички неразвити държави тенденцията е висок % секцио. Каква е гаранцията, че и с това няма да се злоупотребява?

Освен това, като се замислиш, отначало ще се ползват някакви изкуствени м-ли, които ще се установи, че са канцерогенни, подменят хормони и т.н.
В крайна сметка ще е изкуствено отгледана матка прилежащата част от женски организъм. Така виждам аз технологията.

# 317
Глупости говорите. В страните с преобладаващ
естествен процес  населението расте.  Тук май
намалява, твърде  бързичко  въпреки  имането
на всякакви екстри.
Ти израза количество за сметка на качество не си ли чувал?
Дреме им на африканките за детската смъртност около тях и перфектния живот на единственото еврипейско дете. Те раждат всяка година, от 20 деца 3-4 все ще оживеят.

# 318
Аз ще ви дам за пример секциото. Прекрасно е, че го има. Наред обаче с тези, на които им се налага или искат, горят и тези, които НЕ им се налага. Поне у нас, а и във всички неразвити държави тенденцията е висок % секцио. Каква е гаранцията, че и с това няма да се злоупотребява?

Освен това, като се замислиш, отначало ще се ползват някакви изкуствени м-ли, които ще се установи, че са канцерогенни, подменят хормони и т.н.
В крайна сметка ще е изкуствено отгледана матка прилежащата част от женски организъм. Така виждам аз технологията.

Разумни доводи, но за неправомерните раждания със секцио в нашата мила родина за мен са виновни лекарите. Жените често не са информирани за възможните рискове и последици, за тях това е рутинна операция. Та кой нормален доктор ще остави пациента да му казва как да си върши работата?

# 319

Разумни доводи, но за неправомерните раждания със секцио в нашата мила родина за мен са виновни лекарите. Жените често не са информирани за възможните рискове и последици, за тях това е рутинна операция. Та кой нормален доктор ще остави пациента да му казва как да си върши работата?
Именно това имам предвид. В крайна сметка въпросът е етичен. И доколко е етичен даден избор ще зависи от морала и разбиранията за живота на трето лице. Дори и докторът да е изключително добронамерен и да си мисли, че ти прави добро, може да се окаже, че твоят светоглед не съвпада с неговия.
Като цяло, дори и в едно много по-добро общество от нашето, не е сигурно кога фактор е доброто на пациента и кога финикийските знаци.
Някои експерименти с хора е по-добре да не ги има като опции засега. Така мисля аз.

# 320
  • Щастлива мама на 3 слънца
Бих.
Имам 3 раждания и нормално и секцио.
Тежки бременности.

# 321
Глупости говорите. В страните с преобладаващ
естествен процес  населението расте.  Тук май
намалява, твърде  бързичко  въпреки  имането
на всякакви екстри.
Знаеш ли какво е естествен процес основан само на законите на природата? Само племената в джунглите живеят така. Всички останали, включително и тези, които се размножават като хлебарки използват все нещо, което е неприродно, като например лекарства и болнична помощ.
И какво като расте населението? Та то това е основен проблем и гледат да го огрничават точно тези страни, специализирани в производството на хора. За какво са ни  много деца, които са гладни, боси и не се знае колко ще живеят? Нали си наясно, че там, където има много деца има и кратка продължителбост на живота. Абсолютна глупост е да произвеждаш деца, които ще гладуват после, с неясно бъдеще.

Цитат
Простата математика си показва,че отклонението
от естествения процес води до намаляването на
населението. Ако греша моля посочете данни..

Отдавна, отдавна цивилизованите държави не се уповават на "естественият процес". В противен случай щяхме още да ловуваме с копия и ножове и да орем с ралото и плуга, щот така е най - природно. А науката щеше да е мираж. Пък като дойдат болести като чума и холера, добре дошли, нали е природно.

# 322
  • В заешката дупка

Аз се надявам историята със секциото да послужи за урок ако не на всички хора, то на учени и лекари.  Навремето се е смятало (и сега даже можеш да прочетеш някъде) че секциото било по-щадящо, по-безопасно и по-сигурно и за бебето и майката. След време обаче става ясно как секциото е рисков фактор за много нежелани здравословни състояния и проблеми, та рутинното му прилагане и "по желания" не е най-разумното решение. Големият процент секцио в западния свят е алармиращ. На много места секцио "по желание" не се разрешава. Говори се по-ясно и открито за рисковете. На за това беше нужно време.

Ако учените са си взели поука от историята със секциото, смятам ме прогнозата за 1/3 от ражданията в изкуствена утроба след 30 години е абсолютно нереалистична. Прекалено много неща не знаем - каква е причината хора да се развиват в хора и какви рискове има за плода, бебето, човек. Ако има някакво скорошно развитие въпросът, то ще е в посока частична ектогенеза - т.е. изкуствена утроба, но вътре в човешки организъм. За пълна ектогенеза има още много мноооого да се чака, ако въобще се стигне до там.

# 323

Аз се надявам историята със секциото да послужи за урок ако не на всички хора, то на учени и лекари.  Навремето се е смятало (и сега даже можеш да прочетеш някъде) че секциото било по-щадящо, по-безопасно и по-сигурно и за бебето и майката. След време обаче става ясно как секциото е рисков фактор за много нежелани здравословни състояния и проблеми, та рутинното му прилагане и "по желания" не е най-разумното решение. Големият процент секцио в западния свят е алармиращ. На много места секцио "по желание" не се разрешава. Говори се по-ясно и открито за рисковете. На за това беше нужно време.

Ако учените са си взели поука от историята със секциото, смятам ме прогнозата за 1/3 от ражданията в изкуствена утроба след 30 години е абсолютно нереалистична. Прекалено много неща не знаем - каква е причината хора да се развиват в хора и какви рискове има за плода, бебето, човек. Ако има някакво скорошно развитие въпросът, то ще е в посока частична ектогенеза - т.е. изкуствена утроба, но вътре в човешки организъм. За пълна ектогенеза има още много мноооого да се чака, ако въобще се стигне до там.

Е, каква е тази ектогенеза вътре в човешки организъм? Тогава изобщо не е ектогенеза. А и какъв смисъл би имало подобно нещо?

Ами да ти кажа, няма дълго да се чака. Щом имаме родени мишки и кози, съвсем скоро ще има и хора.

# 324
Да, бих. Нали в съседната тема за мигрантската инвазия  говорим и колко е важно белите,умните, красивите, образовани християни да се размножават, че иначе ще ни инвазират лошите, черни, необразовани мюсюлмани, които не са и чували за репродуктивни проблеми и се размножават здравата. Така че, нямаме май и много избор и място за колебание. Simple Smile

# 325
  • В заешката дупка
Това, че има експерименти с животни, не означава, че след 30 години 1/3 от износванията ще са в изкуствена утроба. До няколко десетилетия може и да им експерименти с хора. Доколко успешни или неуспешни - може би ще имаме възможността да видим. И пак не е сигурно.* Но да стане рутинно, да получи статус "по желание" и да придобие подобна масовост за този период е фантастика.

Всъщност даже си мисля, че статуса "по желание" може никога да не достигне или ако стигне, може да последва съдбата на секциото. Смятано за по-щадящо и безопасно някога, всъщност се оказва, че не точно така. Та може учените и лекарите да са си научили урока.

Да, бъдещото виждам по-скоро в частичната ектогегенеза или други форми на развитие на плода, но в човешкото тяло. На практика частична ектогенеза може да се каже, че съществува - отглеждане на недоносените в кувьоз. С времето просто ще можем да спасяваме по-рано (и по-успешно) преждеврменно родени деца, премествайки ги в изкуствени утроби. (Но да спасяваме, а не просто рутинно да ги местим). Наскоро пък се роди успешно и първото дете от жена с имплантирана донорска утроба. Въпросът за изкуствена утроба, но в човешкото тяло, също е интересен, но и той е някъде в по-далечното бъдеще. И смисълът "на подобно" нещо е, примерно, жена с хистероктомия да може да износи дете.

*Има ли наистина родени кози след успешна пълна ектогенеза в изкуствена утроба?  Аз доколкото прочетох един от най-успешния опит на ектогенеза (всъщност частична ектогенеза) -  този с козата в Япония -  се изразява в това да бъде отделен фетоса на 17 седмици от козата като успява да преживее в изкуствената утроба 3 седмици. И дотук. Ектогенезата нито е започнала на етап ембрион, нито е стигнала до пълно развитие на плода. Та ако опитите са на този етап, май има още доста да почакаме.

# 326
  • София
пътеката е една и съща.То и при първата трансплантация на сърце пациентът е живял само няколко часа, но пак е трябвало да мине много време. С утробата все още  е на етап животни, а докато се стигне до хората, ехей, най-малкото трябва да се появят подходящите техники и технологии, също и знанието. Както се казва, подходящия човек на подходящото място в подходящото време. По-вероятно ми се струва хора да стигнат до Марс.

# 327
Аз технологията смятам, че не е чак толкова невероятна, но моралният казус е подобен на този с клонирането, където за забранени експерименти с хора.

# 328

В какъв смисъл "горят"?

# 329

В какъв смисъл "горят"?
Оперират хора без да има нужда от операция и без да са пожелали (у нас има такава опция).
Лично аз не бих се подложила на операция, освен, ако такава не се налага заради здравословното състояние на майка/бебе.

Общи условия

Активация на акаунт