Уволняват ме!!!

• 6 489
  • 57
  •   1
Отговори
# 30
  • Ямбол
Има още един неприятен момент след допълнението на авторката. Както тя сподели, че са били прехвърлени на друг собственик/работодател, то тя предава доверието на предишния и го злепоставя пред новия. Новият може да си каже - какви са тези, които ми прати, още не е почнала и бременна, може би друг път няма да разчитам на теб.

# 31
Гадна ситуация, но работодателят за себе си е прав. От друга страна, ако работникът излезе в болничен, работодателят плаща ли нещо, в смисъл осигуровки, докато жената излезе в майчински? Въпросът ми сигурно е тъп, но си мисля, че ако работодателят не плаща нещо, не му пречи да прояви човещина и да я остави да излезе в болничен и като се върне на работа, ако не става да я освободи. От друга страна ако е финансово обременен с нея, наистина е нормално да я освободи, след като е работила толкова кратко, освен ако не е незаменим кадър.

# 32
  • Пловдив
работодателят плаща ли нещо, в смисъл осигуровки, докато жената излезе в майчински?

Да,няколко пъти пиша,че се плащат осигуровки по време на месеците в болничен и двете години майчинство.Също се дължи платен годишен отпуск за периода

# 33
♥Elfita♥, sorry не съм видяла   bouquet
Според мен, момичето да си гледа спокойно бременността, ако я съкратят да отиде на борсата или пък просто да си почива. Работодателят има право да я освободи, т.е. законово си е вързал гащите. Важното е да не се тормози с такива неща при това точно сега Simple Smile

# 34
  • София
Наистина хубаво е, че ще се роди още едно българче.
Всяка от страните е права за себе си. Авторката е трябвало да изчака до края на изпитателния срок. Но станалото - станало.
Вместо да търси фирма за назначаване не е ли по-лесно да говори със сегашния собственик?
Да му предложи да му дава на ръка дължимите осигуровки +нещо отгоре за счетоводителя. Все пак ще и обработва болнични, майчинство.
На нейно място така бих направила. Също ще го уверя, че след майчинството ще подпиша всякакви документи, че съм ползвала платената отпуска за 2те години. А реално няма да си я искам.

# 35
Знаех, че трябва да защитя жената. Rolling Eyes
И всяка българка трябва да се радва, че още едно българско дете ще се роди, ама не, ние във форума влизаме или да налеем акъл или да натрием носа на някой. ooooh!

DariGareva, ще се справиш, просто намери фирма да се осигуряваш. Това е. Успех. Wink

Благодаря! Наистина ще се оправят нещата.Просто исках съвет как точно трябва да постъпя Simple Smile

# 36
  • Пловдив
да говори със сегашния собственик?

Да,възможно е и това.Като ще трябва да поеме и разходите по платена отпуска.

# 37
  • Ямбол
кариера,та кариера-жената създава живот и заслужава добро отношение.Не всички са кариеристи -аз уважавам повече избора да създаде дете.
Детето е отговорност. При създалата се ситуация, се очаква нестабилност.
А ако погледнеш малко по-глобално, не му постилат добре на това дете, което като порасне, ще търси работа и ще срещне много опарени работодатели, заради такива случки, като с майка му.

# 38
Наистина хубаво е, че ще се роди още едно българче.
Всяка от страните е права за себе си. Авторката е трябвало да изчака до края на изпитателния срок. Но станалото - станало.
Вместо да търси фирма за назначаване не е ли по-лесно да говори със сегашния собственик?
Да му предложи да му дава на ръка дължимите осигуровки +нещо отгоре за счетоводителя. Все пак ще и обработва болнични, майчинство.
На нейно място така бих направила. Също ще го уверя, че след майчинството ще подпиша всякакви документи, че съм ползвала платената отпуска за 2те години. А реално няма да си я искам.

В 19 седмица съм.Коремчето ми си личи как да изчакам да мине още 1 месец.Предпочетох да съм честна с него.Наистина той си гледа интереса човека.Няма какво да направя. Sad Каквото ни е писано.Важното е бебчо да е добре.Благодаря за отговора Simple Smile

# 39
  • София
Дани, пробвай да говориш с човека - да си поемеш всички разходи по майчинството. Ако трябва да идваш на работа да обучиш заместничка.
Човешки му обясни, че няма да искаш нищо, освен полагащото се от държвата. Щом в началото не е реагирал, а после е решил да те уволнява - явно е споделил със счетоводителите си. Те са го наплашили за разходите.
Аз бих пробвала да поговорим, да предложа плащане. Ако се съгласи - екстра, ако не - нищо не губиш.
По-добре така, отколкото тепърва да се молиш на познати с фирми.

# 40
  • Пловдив
явно е споделил със счетоводителите си. Те са го наплашили за разходите.

Хи хи хи,гадовете мръсни  Hug

Чудесно предложение и наистина нищо не губи.Вероятно ще подпише молба за напускане без дата,но е важно да си има право на майчинство

# 41
  • София
Не, че са гадове. Просто си пазят мястото и  гледат интереса на фирмата. Работници много...

# 42
  • София
Благодаря на всички който са ми отговорили.Имам огромен интерес.Ситуацията е следната.Във фирмата съм от 3 години.Не съм започнала работа и веднага след това да съм забременяла...Работодателите ми решиха да заминат да разширяват бизнеса си извън страната.За да остане магазина в който работим решиха да ни назначат на фирмата на техен добър приятел,който да се занимава с магазина докато тях ги няма.Не знам поради каква причина са закрили фирмата си но явно е имало защо.Те гарантираха за нас пред новия шев и така той пое ангажимент към нас. Бременността ми е силно е желана и когато забременях последната ми мисъл беше,че ще ме уволнят.За 3 години мисля че съм се доказала като добър служител и не вярвах че старите ми шефове са го запознали добре с този факт.Но явно всеки гледа интересите си.

В старата ти фирма,при старите ти шефове си от 3 години.В новата фирма и при новия шеф си на изпитателен срок,нали така?Каквото и да са говорили старите шефове,новият си преценя дали може да поеме една бременна служителка
Мисли как да излезеш от ситуацията.

Чл. 123 от КТ казва друго .

# 43
buty  Много благодаря за отговора.Само,че старите работодатели ни накараха да подпишем молби за напускане...В случая той с нищо не е задължен да ни вземе при него на работа. Трябвало е да подпишем молба за прехвърляне към новата фирма,а те са ни прецакали,тъй като не всички сме чели кодекса на труда.Тоест сега той си е напълно в правото да ме махне.Аз съм си била на с 6 месеца изпитателен срок,те не са минали аз съм забременяла той няма полза от мен и айде чао.Това е живата реалност.Без значение със какви отношения съм била със старите шефове.

# 44
  • София
http://www.law-firm-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/ … 1%80%D0%B0%D0%B1/

Също в решение на ВКС по чл. 290 от ГПК (със задължителна сила за правоприлагащите органи) – решение № 620 от 18.10.2010 г. на ВКС по гр. д. № 1716/2009 г., IV г. о., ГК, докладчик Веска Райчева, се приема, че „договор със срок на изпитване може да бъде прекратен от работодателя и до изтичане на срока, когато срокът е уговорен в негова полза дори и в случаите когато работникът е в отпуск поради временна нетрудоспособност. Разпоредбата на чл. 71, ал. 1 КТ по категоричен начин предвижда, че до изтичане на срока за изпитване, страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. От друга страна чл. 70, ал. 2, изречение второ КТ по категоричен начин сочи, че при липса на уговорка досежно правото на прекратяване на договора, същият се счита сключен в полза и на двете страни.“

Горното важи освен що се касае до бременни работнички и служителки и до такива в напреднал етап на лечение ин-витро, като е важно да се подчертае, че закрилата винаги се отнася към момента на връчване на заповедта за уволнение (чл. 333, ал 7 КТ).

Ако вече си в болнични или какъвто и да е друг отпуск, свързан с бременността и раждането, не могат да те уволнят .

Общи условия

Активация на акаунт