Перилни препарати и омекотители - 33

• 68 165
  • 725
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Здравейте,ползвам омо прах за бяло,донесоха ми Dixan Coldzyme прах,мога ли да му се доверя както на първия?

# 286
  • гр. София
Привет!
Рядко си правя качествени петна ,но онзи ден успях. Laughing
Резултата е цаца върху бяла блуза.Реших да третирам петното с Пур,но се оказа ,че червения му цвят(нар и не знам какво си още) са направили петното розово .Сега накиснах в студена вода блузата и се чудя дали ще помогне прахче за избелване.
ще се радвам ако ми дадете добра идея.  bouquet

# 287

TAED, имам един въпрос към теб. Пак е малко технически, но мисля, че ще е полезно, ако ти се занимава да отговаряш.
На пазара има добавки за премахване на петна, които съдържат само натриев карбонат, натриев перкарбонат, силикат и нейонно ПАВ, без активатор, ензими и т.н. - много евтини и като цяло неефективни.
Сега, когато в праха има активатор, е нужно да има определено съотношение между перкарбоната и активатора и постепенно активаторът се изчерпва. Когато има катализатор, след като участва в реакцията, той остава непроменен и може да участва в следваща реакция.
Въпросът е ако слагам от тези евтини добавки към прах с катализатор, ще се вдигне ли избелващата сила? Според мен ще се вдигне, защото катализаторът ще участва в реакция докато се изчерпи източника на H2O2. Но ти си спец, така че ще ми е полезно мнението ти.

Пероксид и активатор реагират в определено стехиометрично съотношение. Катализаторът влияе на скоростта на тази реакция, но след изчерпване на активатора няма да има никакво влияние, просто едното от двете реагиращи вещества е в голям излишък. Излишният перкарбонат ще се разпадне до H2O2, който при високи температури и рН има известни избелващи и дезинфекциращи свойства, но доста по-слаби от тези на перкисилините, които се получават в присъствието на TAED. 
С две думи, ефектът ще е слаб, а наличието на катализатор няма влияние върху крайния резултат.

Понеже активаторите са скъпи, няма препарат (с изключение на въпросният Ариел за петна), който да ги съдържа в правилното съотношение спрямо перкарбоната. В скъпите прахове обикновено е 1:5 до максимум 1:4, а в евтините може и въобще да липсва.
Именно затова винаги съм препоръчвал да не се пести от препарати за бяло, но кой ли ме чува.

# 288
Благодаря!
Чува, чува. И един да е, пак е от полза, а те са много повече.

# 289
Ами дано да чуват, че като гледам какви захабени и вмирисани индивиди се разхождат из улиците, дори и дами, които видимо имат някаква претенция... явно жертви на течния Бонукс на леля Марийка примерно, който прави дрехите ослепително бели, изпира абсолютно всякакви петна на кратка програма на 30 С и задължително ухае неотразимо на скъп парфюм  Mr. Green.

# 290
Лошото е, че тук ти твърде малка трибуната. Колко хора мислиш, че четат? Но поне тези, които четат би трябвало да разбират какво-що.

Скрит текст:
Аз се извинявам, че те занимавах пак да обясняваш, защото нищо не можах да намеря за действието на катализатора на P&G. За стария катализатор на Юниливър съм чела следното и сега го цитирам: Hydrogen peroxide requires a fairly high temperature before it starts bleaching and the process is catalysed by transition metal ions. Thus it can bleach rapidly even at low temperatures. TAED is not a catalyst: it produces a more reactive compound by a stoichiometric reaction, thus a large amount is needed, and it is used up during bleaching. A catalyst needs smaller amounts of material. Transition metal ions such as Fe2+ produce hydroxyl radicals, OH., with hydrogen peroxide, which is a powerful oxidant at room temperature.
Не знам правилно ли е обяснено или дали правилно разбирам, но TAED не участва, а катализаторът директно си образува хидроксилни радикали с H2O2, което означава, че докато има източник на H2O2, ще има и избелване, защото катализаторът непрекъснато се регенерира. Предполагах, че и актуалния катализатор, който ползват P&G, ще действа по същия начин, но явно наистина си е доста различен и безопасен.

# 291
Лошото е, че тук ти твърде малка трибуната. Колко хора мислиш, че четат? Но поне тези, които четат би трябвало да разбират какво-що.

Скрит текст:
Аз се извинявам, че те занимавах пак да обясняваш, защото нищо не можах да намеря за действието на катализатора на P&G. За стария катализатор на Юниливър съм чела следното и сега го цитирам: Hydrogen peroxide requires a fairly high temperature before it starts bleaching and the process is catalysed by transition metal ions. Thus it can bleach rapidly even at low temperatures. TAED is not a catalyst: it produces a more reactive compound by a stoichiometric reaction, thus a large amount is needed, and it is used up during bleaching. A catalyst needs smaller amounts of material. Transition metal ions such as Fe2+ produce hydroxyl radicals, OH., with hydrogen peroxide, which is a powerful oxidant at room temperature.
Не знам правилно ли е обяснено или дали правилно разбирам, но TAED не участва, а катализаторът директно си образува хидроксилни радикали с H2O2, което означава, че докато има източник на H2O2, ще има и избелване, защото катализаторът непрекъснато се регенерира. Предполагах, че и актуалния катализатор, който ползват P&G, ще действа по същия начин, но явно наистина си е доста различен и безопасен.

Не, сегашните катализатори не е са на база металоорганични съединения и работят по друг начин, като катализират именно реакциите между пероксид и активатор. Резултатът е, че реакцията до пероцетна киселина протича по-пълно (равновесието се измества надясно) и при по-ниски температури. Резултатът е по-ефективно избелване на ниски температури и при по-кратки програми.

Нещата са малко сложни, протичат и конкурентни реакции, които не водят до избелващи продукти.

ПП: От металоорганичните катализатори се бяга като дявол от тамян след гащите на Persil Power  Laughing.

# 292
Пфу, а пък аз така се надявах, че в Тайд ще си слагам от евтината добавка и с катализатора ще си избелва добре. Laughing

Да, сложно е, не му е тук мястото. Аз ще си открия къде да чета да се образовам на стари години. Никога не съм се занимала точно с това, а ми е много интересно.

В скрития текст пускам състава на един препарат против петна (Fleckensalz) на една немска фирма. В него има катализатор и като гледам това Manganese... Какво ще кажеш? Ще има ли надупчени гащи? Laughing Става ли според теб? Аз съм го ползвала и после ще кажа.
Скрит текст:
• SODIUM CARBONATE
• SODIUM SULFATE
• SODIUM CARBONATE PEROXIDE
• TAED
• SODIUM SILICATE
• SODIUM LAURYL SULFATE
• TRIDECETH-8
• Manganese,[[2,2',2''-[nitrilotris[2,1-ethanediyl(nitrilo-kN)methylidyne]]tris[phenolato-
kO]](3-)]-, (OC-6-22)- (9CI)
• SUBTILISIN
• ENZYME
• CI 74160

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 19:40 от Guess Who

# 293
Надали ще има надупчени гащи, тази история е малко пораздухана, главно от конкуренцията, а и формулата на Unilever е била малко по-дашна отколкото трябва. Да, имаше и такива времена.

ПП: Кои са тези юнаци, които са се престрашили да ползват  манганов катализатор, не знаех, че има и такива. Покажи го този препарат да го видим, ще взема да си купя за проба.

Пфу, а пък аз така се надявах, че в Тайд ще си слагам от евтината добавка и с катализатора ще си избелва добре. Laughing

Вместо това си купи добавка Ariel/Dash и ще избелва дори много добре.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 19:50 от TAED

# 294
грешка.

# 295
Вместо това си купи добавка Ariel/Dash и ще избелва дори много добре.
Ако мислиш, че нямам. Rolling Eyes Няколко опаковки по 1 кило, плюс това. Ама не искам да си ги хабя.

Да, знам, определени текстилни бои, тънки и износени материи... С новите дрехи, с които са правили тестовете Юниливър, е нямало проблеми. По бели дрехи - също не съм чувала да е имало дупки. Жалка случка. Ей затова не харесвам P&G.

А, стана ли ти интересно. Wink
Скрит текст:

или ако са заредили новата опаковка

Това се намира само в дрогерии DM, защото е тяхна собствена марка. Произвежда го немска фирма на имe Delta Pronatura. Техният марков продукт не се внася у нас, но е 1:1 с този.

Същият катализатор го ползва и една хърватска фирма. Казва се Labud, а прахът е с марка Oliver Futura.
Отделно BASF си предлага манганов катализатор с търговско име Tinocat. Докато проучвах им намерих брошура. Laughing

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 20:57 от Guess Who

# 296
Ей затова не харесвам P&G.

Защо пък точно затова? Именно P&G ги предупреждаваха, но главанаците не слушат.

Индустриално, със сигурност се предлага и най-вероятно се използва в текстилната индустрия за избелване, просто го избягват в потребителски продукти.

# 297
Е, не конкретно заради тази история, но като цяло са доста агресивни. Но на война за пазарни дялове всичко е позволено.

...просто го избягват в потребителски продукти.
Твърде жалко.

Здравейте,ползвам омо прах за бяло,донесоха ми Dixan Coldzyme прах,мога ли да му се доверя както на първия?
В какъв смисъл?
Диксан е италианският и гръцкият вариант на Персил. Можеш да му се довериш спокойно.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 22:35 от Guess Who

# 298
Е, не конкретно заради тази история, но като цяло са доста агресивни. Но на война за пазарни дялове всичко е позволено.

Когато имаш най-добрия продукт, не само можеш, но и трябва да си агресивен на пазара. Тогава това може дори да е от полза за потребителите. Мнозина търсят мистичния убиец на Ариел на половин цена и все не го намират, само в периода на дирене им посивяват дрехите.

Не ме разбирай погрешно, и на мен ми се иска да не е точно така, но това са реалностите. Тези наливат най-много пари в R&D и им се връща.

# 299
Мнозина търсят мистичния убиец на Ариел на половин цена и все не го намират
Ето го. Mr. Green
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт