Искам да кажа ... (52)_31.08-06.09

  • 37 396
  • 606
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 1 525
Аз съм на "Оркестър без име".

# 586
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Впечатлен съм как успявате хем да гледате филм, хем да уважите и форума. Ако през това време още и плетете, а ставате колкото да погледнете готов ли е кекса - хвала!

Успях да накарам моите магарета да пият нектар от сини сливи. Тая година даде Бог, та сливи има пребогато, то нектари, то сиропи, компоти, а пък колко кофи изядохме ей така... седнеш си до кофата с едно ножче, чистиш и лапаш. Обаче нектарът, знаете, е твърде скучен, и го одобриха чак когато им пъхнах по една лъжица сметанов сладолед в чашките. Никак не е лоша комбинацията, де, особено ако е наистина сметанов сладоледът.

Преди много години в наше село беше много шик да почерпиш ухажваната девойка с айс-нектар. Тъкмо го бяха донесли от Сърбия като техника, случваше се даже и със сламка да го поднесат. Лев и нещо комай чинеше масрафът.

# 587
  • Пловдив
  • Мнения: 26 999
Маскара! Laughing Маскара си ти, Куркума! Laughing Само хабиш сливите. От сливите се прави ракия! Joy

# 588
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Аз не харесвам сливовата ракия.

Обаче айс нектар и сега си поръчвам понякога.
Вкъщи правя шейкове, най-често със сладолед прясно мляко и банан, ако има и ягода става още по.

# 589
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 404
Маскара! Laughing Маскара си ти, Куркума! Laughing Само хабиш сливите. От сливите се прави ракия! Joy
Баш! Двойна преварка! Какви са тия нектари?  Joy

# 590
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Янтре! Яна! Деца!

В споменатите от мен употреби влязоха търговски най-безупречните сливи - ръчно брани и препипани да няма вътре червейче. Всички останали - брулени, омекнали, наранени, с обитатели, общо някъде около 40% от добива - бълбучат весело в два 200 литрови бидона. Там им правят компания пет-шест платнища афъзки, дето тъй или инак за друго не стават.

Тия, сините сливи са завъдени от калеми, дето ги е донесъл пра-прадядо от Кюстендил в годините, когато заради заболяванията по сливите там са се опитвали спешно да ги разселват из страната, щото да спсят великолепният генофонд. Тук-там се хванали, на повечето места не станало нищо, а в Троянско например заживели втори живот.

Сливите са едри колкото детско юмруче, с жилавка, но кехлибарена текстура, с костилка, която се отделя дори и само побутната с нокът. От три сливи сокът на компот в буркан от 800 мл се оцветява плътно, но бистро-рубинено червено. Кожицата им е нежна, с ярко светлосин налеп. Дръвчетата са здрави, не засъхват и не прорасват.

# 591
  • София
  • Мнения: 19 467
Всички сливи у нас се правят на мармалад - нямат наяждане от него децата. Мармалад и лютеница - и друго не им трябва Simple Smile

# 592
  • Пловдив
  • Мнения: 26 999
Само 40% от добива на ракия! За срам! Laughing

# 593
  • Мнения: 15 144
Обожавам сини сливи, и ние тази година имаме много. Свекървата ще ги направи на сладко и компот  Heart Eyes

Ние изгледахме "Опасен чар" и мисля да се предавам с книгата в леглото...

# 594
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Имам уплах от сливовия мармалад.

Преди много години пак така имаше обилно сини сливи, и се реши да правим мармалад. Аз бях дребен, но не съвсем безполезен - курдисаха ме да бъркам сместа в тавите с една голяма акациева шпатула. Не знам обаче къде сбъркахме, но беше провал - мармаладът имаше омерзително лилавишкав оттенък, и това беше бял кяхър. Тежкият проблем се състоеше в това, че беше абсолютно неизваждаем от бурканите, същи туткал! Както го наляхме, тъй си се стегна, и никакъв прибор, дори и здравата калаена бабина лъжица неуспяваше да пробие навътре. И за ракия не стана, абе изобщо чок зян.

И оттогава имам ступор някакъв, знаете - детски травми.

Анализът на причинте за станалото не доведе до никъде. Най-накрая дядо и баща ми (върли антикомунисти) решиха, че всичкото е заради захарта на Фидел Кастро, с която според мълвата се  разплатил за доставки на някакво нашенско обурудване, изцяло гражданско, разбира се. То какво да очакваш от тоя брадат пръч - ахарта му не ставала за нищо, не и за мармалад.

Само 40% от добива на ракия! За срам! Laughing

100% от негодното за друго, Янтре.

Абе сливова имам, тъй на око погледнато, ако се пие с това темпо, да пият  внуците ми. От години всичко, което се произведе отива за продан, акто се оставя съвсем малко, и то ако се улучи някое шантаво шишенце.

Старият амбалаж ми е нещо като хоби.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2015, 22:51 от Куркума

# 595
  • Мнения: 7 171
Янтре! Яна! Деца!

В споменатите от мен употреби влязоха търговски най-безупречните сливи - ръчно брани и препипани да няма вътре червейче. Всички останали - брулени, омекнали, наранени, с обитатели, общо някъде около 40% от добива - бълбучат весело в два 200 литрови бидона. Там им правят компания пет-шест платнища афъзки, дето тъй или инак за друго не стават.

Тия, сините сливи са завъдени от калеми, дето ги е донесъл пра-прадядо от Кюстендил в годините, когато заради заболяванията по сливите там са се опитвали спешно да ги разселват из страната, щото да спсят великолепният генофонд. Тук-там се хванали, на повечето места не станало нищо, а в Троянско например заживели втори живот.

Сливите са едри колкото детско юмруче, с жилавка, но кехлибарена текстура, с костилка, която се отделя дори и само побутната с нокът. От три сливи сокът на компот в буркан от 800 мл се оцветява плътно, но бистро-рубинено червено. Кожицата им е нежна, с ярко светлосин налеп. Дръвчетата са здрави, не засъхват и не прорасват.

Много си сладкодумен.  Heart Eyes

След грозните приказки, които преобладават във форума през последните дни, твоето описание на сливите ми дойде като мехлем.  Laughing

Сега някой да не се заяде заради " сливите"? Joy

# 596
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Уморена съм. Новата тема - годишнина, ще я измъдря утре сутринта. Но ако има ентусиасти, няма да възразя. Мисля да сложа на Акаша картичката, ако стане.

# 597
  • Мнения: 13 182
Исках да кажа някакви суперлативи за плажа в с. Шкорпиловци.В края на лятото беше толкова отпускащо и зареждащо. Бяхме на гости на приятели, снощи към 20ч. спря токът в цялото село и честна дума..."Голямата мечка" беше почти кацнала на къщата!

Това исках да кажа..., а всъщност искам да кажа, че днес беше доста ветровито на плажа  и въпреки високите Т май ме наболява гърлото, раменете също ме болят.Нещо "пресичащо" ще ми споделите ли, че никак не искам да боледувам в началото на уч. година Sad

# 598
  • Мнения: 11 783
Ако не държиш да е природна медицина и бабини лекове - Терафлу или Фервекс. Досега са ме спасявали много пъти от настинка.

Ех, Куркума, допи ми се нектар.

# 599
  • Мнения: 13 182
Ако не държиш да е природна медицина и бабини лекове - Терафлу или Фервекс. Досега са ме спасявали много пъти от настинка.

.

И аз към това се ориентирам, макар че вкусът никак не ми допада.

Още от тръгването на детето ми в първи клас, редовният ми "номер" е да се разболея в началото на уч. година, веднъж дори вдигнах 40 Т. Sad

Общи условия

Активация на акаунт