Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Трети болничен за 55 дни- от 29 октомври до 22 декември
Не мога да ги докарам 135, или нещо аз бъркам...... newsm78

Да,третият болничен е до 22 декември включително.Как ги броиш,че не ги изкарваш 135?От първия ден на 45 дневния болничен броиш 135 календарни дни.На този 135 ти ден включително трябва да свършва болничният от педиатъра

# 556
  • София-Младост
Трети болничен за 55 дни- от 29 октомври до 22 декември
Не мога да ги докарам 135, или нещо аз бъркам...... newsm78

Да,третият болничен е до 22 декември включително.Как ги броиш,че не ги изкарваш 135?От първия ден на 45 дневния болничен броиш 135 календарни дни.На този 135 ти ден включително трябва да свършва болничният от педиатъра

Вероятно брои и застъпващите се дни, затова така се получава.

# 557
  • Северо=Западналия край

[/quote]
Вероятно брои и застъпващите се дни, затова така се получава.

[/quote]

Ок, значи аз греша, тотално се обърках, просто исках да знам че няма да ми връщат болничния заради застъпващите дни. Благодаря ви момичета !  bouquet

# 558
Искам да попитам ако се прекрати срочен трудов договор на жена по време на майчинство преди детето да е навършило 2 години, какво следва?

Прекратява се и правото на получаване на обезщетение за гледане на дете.

И какво трябва да направя за да продължа да получавам майчинство?

# 559
Намираш си фирма,която да те води на работа.

# 560
Здравейте.На 12 юли излязох в болничен,който ще е до края на бременността.Трябва да излеза в 45 дневния на 29 декември.Смятала съм ги и до тогава няма 180 дена.Въпросът ми е тези 45 дена влизат ли в 180 които се полагат.

# 561
  • гр. София
Не, те са отделно.  Peace

# 562
В отпуск съм за гледане на дете до 2 години и съм бременна с второ дете. Може ли ЛЛ да ми издаде болничен, който след това да бъде продължен с комисия? На кое основание имам право на този болничен?
Евентуално ще има ли проблем, ако след това този болничен се продължи от друга ЛКК при АГ, защото АГ дава болничен след регистрация за ЖК (поне в моя случай)?
В работата може ли да ми откажат ползването на болничен, тъй като съм по майчинство? Или просто им представям листа с декларациите и те си движат нещата с НОИ?

# 563
  • В полите на Пирин планина
В отпуск съм за гледане на дете до 2 години и съм бременна с второ дете. Може ли ЛЛ да ми издаде болничен, който след това да бъде продължен с комисия? На кое основание имам право на този болничен? - няма такова основание - по преценка на наблюдаващия гинеколог се издава БЛ
Евентуално ще има ли проблем, ако след това този болничен се продължи от друга ЛКК при АГ - не е проблем, защото АГ дава болничен след регистрация за ЖК (поне в моя случай)?
В работата може ли да ми откажат ползването на болничен, тъй като съм по майчинство - не? Или просто им представям листа с декларациите - подаваш Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата и БЛ и те си движат нещата с НОИ - да, работодателят подава документите в НОИ?

# 564
В отпуск съм за гледане на дете до 2 години и съм бременна с второ дете. Може ли ЛЛ да ми издаде болничен, който след това да бъде продължен с комисия? На кое основание имам право на този болничен? - няма такова основание - по преценка на наблюдаващия гинеколог се издава БЛ

Тук имах предвид член от КСО или КТ, кедето да се споменава, че на майка в отпуск за гледане на дете може да й бъден издаден БЛ при необходимост.

# 565
Здравейте, октомври месец, детето ми навърши 2 години и аз излязох в платен отпуск, но работодателя не ми разреши целият отпуск и иска да се връщам на работа. Аз обаче обмислям да изляза в неплатен и имам няколко въпроса.
1. Мога ли да изляза в неплатен, при положение че имам още дни от платения ми отпуск?
2. Ако изляза в неплатен отпуск трудовият стаж и здравните осигуровки ще се плащат ли от работодателя?
3. Ако се наложи бих ли могла да изляза в болничен за детето?

# 566
  • София-Младост

Тук имах предвид член от КСО или КТ, кедето да се споменава, че на майка в отпуск за гледане на дете може да й бъден издаден БЛ при необходимост.
Няма такъв изричен член. Всеки има право на болничен по преценка на лекуващия лекар. Това, че вие сте в отпуск за гледане на дете и ви се издаде болничен, означава само че ще има прекъсване на един вид отпуск, за да се ползва друг.
Отивате на лекар и когато той констатира, че детето има нужда от домашно лечение ви издава болничен. Него не  го касае, че вие така и така се седите вкъщи...

# 567
  • София
Здравейте, имам следния казус:
В момента съм в майчинство за 1-та година до 11.03.2016г., а трудовият ми договор е срочен до края на 2015г.
Питанията са ми следните:
1. След изтичането на договора ми в края на декември имам ли право да получавам пълното майчинство за 1-та година до 11.03.2016г? Да

2. Мога ли да се регистрирам в началото на януари веднага след изтичане на трудовия договор в бюрото по труда, за да получавам обезщетение за безработни след изтичане на 1-та година от майчинството ми? Да, но няма да получаваш остатъка от обезщетението за майчинство до 11.03.16 според мен.

3. Мога ли за 2-та година от майчинство да получавам обезщетения за безработни, вместо да търся някой да ме назначава фиктивно за да получавам 340 лв.? Ще получаваш толкова месеци, колкото ти се полагат според стажа.

Дано да съм го обяснила ясно, но какво бихте ме посъветвали, за да получавам някакво обезщетение максимално дълго време?

Според мен ти е най-изгодно да те назанчат някъде фиктивно за втората година може пак на срочен д-р до датата на РД на детето и после да отидеш спокойно на БТ.Така ще получиш повече време пари.

Здравейте, извинявам се че пак се връщам на проблема, но имам питане.
  Ако след прекратяване на трудовия договор се регистрирам в бюрото по труда от кога ще ми изплащат обезщетение за безработна - след като ми приключи майчинството за 1-та година или веднага след регистрацията?
  И друго - кога е по-добре да се регистрирам като безработна?
- Веднага след прекратяването на трудовия договор или след получаване на последната сума от майчинството?

# 568
Момичета, в момента съм неплатена за отглеждане на дете и чак сега се сетих да попитам дали мога да излизам в болнични заради двете деца или нямам право /малката от започването на градина е все болна, голямата сега също/? Благодаря. Simple Smile

# 569
  • София-Младост
Момичета, в момента съм неплатена за отглеждане на дете и чак сега се сетих да попитам дали мога да излизам в болнични заради двете деца или нямам право /малката от започването на градина е все болна, голямата сега също/? Благодаря. Simple Smile
Можете. Прекъсва се неплатеният отпуск и се ползва отпуск за временна неработоспособност.

Общи условия

Активация на акаунт