Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
 newsm78 Здравейте мами, искам да попитам за нещо което ме вълнува  и не ми е ясно, та въпроса ми е следният.Преди свършване на майчинството ми детето почна на ясла, уведомих работодателя, че тръгваме на ясла за да подаде в нап информация, че вече ходя на работа и детето ходи на ясла.За остатъка от дните до края на майчинството около 2 седмици, малката ходи на ясла, дали трябваше да подавам към работодателя  някакви документи за това, че вече работя, които те да подадат в нои , защото счетоводителката нищо не ми е казала по-въпроса. Какво още трябва да ми се плати за остатъка от майчинството ми, макар, че работя, но въпреки това майчинството ми не е свършило. Не знам защо си мисля ,  че някъде бях чела,че трябва да се подава декларация за промяна на обстоятелствата и още нещо ,което работодателят трябва да занесе в нои, защото как от нои ажаба ще разберат, какво да ми платят за остатъка. Дано сте ме разбрали какво питам, че стана малко омотано  Rolling Eyes Thinking Thinking       

# 586
  • София-Младост
Подава се прил.12 декларация за промяна в обстоятелствата. ОТ вас до работодателя в 3 дневен срок от настъпилото обстоятелство. Работодателя няма как на своя глава да уведоми НОИ, че детето ви е постъпило в ясла.
За този период може да подадете и прил.4, за да получите 50% от обезщетението.

# 587
Ти в какъв неплатен си? Нали по чл.167а  КТ за дете до 8г.?

Да, имам и от двете, но сега ползвам и ще ползвам за едната.

# 588
Здравейте,аз вече съм задавала въпрос тук но сега проблема ми е друг... Ще работя до края на този месец най-много ,от колегиалност за да не оставям колежката сама и да могат да ми намерят заместничка. Притеснява ме това,че съм на договор от Януари тази година,друг стаж нямам.Термина ми е Април,до тогава ще имам нужната 1 година за майчинство...но от другия месец ще съм в болнични..Много зле ли ще се отрази на майчинството? А и нямам идея какви болнични ще взимам...Имам отпуска за ползване,колко е тя? В смисъл като дни? Не съм ползвала нищо до сега и не знам.Нали майчинството не може да е по-малко от МРЗ? Ох,притеснена съм а ме е страх да работя още...Оказа се че вдигам високо кръвно и АГ искаше още миналия месец да ми пише болничен,ама аз се натискам да стоя...но вече и аз усещам че не се чувствам добре.Няма ли да р по-добре Декември да си ползвам отпуската първо и после болничен?

# 589
Подава се прил.12 декларация за промяна в обстоятелствата. ОТ вас до работодателя в 3 дневен срок от настъпилото обстоятелство. Работодателя няма как на своя глава да уведоми НОИ, че детето ви е постъпило в ясла.
За този период може да подадете и прил.4, за да получите 50% от обезщетението.

благодаря, значи съм била в правилната посока, обаче от тогава минаха четири седмици ooooh! и май съм изтървала "влака". А и той ме освободи по "взаимно съгласие" от 19.10, а майчинството ми беше до 16.10.Детето ходи на ясла от 6 октомври  newsm78, дали вече има смисъл да се подава каквото и да било #Crazy, дали има смисъл, не е ли прекалено късно.сега работя на друго място newsm78 newsm78

# 590
Момичета, един въпрос относно съчетаването на майчинство и изборна длъжност. Председател съм на общинска избирателна комисия, като съгласно изборния кодекс съответната община ни осигурява като на изборна длъжност /всички социални рискове/. така наречения активен период на работа на комисията приключва на 08.11.2015г. Но сме с мандат 4 години и ако през това време се наложи нещо да заседаваме, ни се заплаща и ни осигуряват само за съответните дни. Аз излизам в 45 дневния болничен на 10.11.2015 г. Ако се наложи такова събиране на комисията и съответно ще бъда осигурявана за определени дни, това пречи ли на получаването на обезщетението ми за болничен, защото реално ще бъда осигурявана и за риска майчинство?
Малко объркана история, дано ме разбрахте какво имам предвид.

# 591
  • София-Младост
Ти в какъв неплатен си? Нали по чл.167а  КТ за дете до 8г.?

Да, имам и от двете, но сега ползвам и ще ползвам за едната.
А лекарката знае ли, че този отпуск се признава за осигурителен стаж и дефакто няма прекъсване в осигуряването?! Затова и няма пречка да издаде болничен.

# 592
  • София-Младост
шуши7 .
Не мисля, че имаш място за притеснение.

# 593
  • София-Младост
Прил.4 е за периода 6.10.-16.10.

# 594
Прил.4 е за периода 6.10.-16.10.

значи да подам прил.4 Simple Smile Simple Smile, а с прил. 12 какво правим извинявай  Simple Smile обаче не разбрах newsm78 Simple Smile

# 595
Здравейте момичета,
Имам един принципен въпрос.
Към момента съм бременна и съм в болничен /до края на бременността/
Сега се замислих, че болничния през Декември ще обхване периода до 3.01.2016 включително, а отпуск 45 дни преди раждането мога да ползвам едва от 26.01 защото терминът ми е 11 Март.

Как да процедира през тези 22 дни? ooooh! /на постоянен трудов договор съм при настоящия работодател и имат по 25 дни платен отпуск всяка календарна година./
Благодаря предварително!

# 596
  • гр. София
Взимаш си болничен за тези 22 дни.  Mr. Green

# 597
Здравейте всички. Моят нов въпрос - върнах се на работа, но имам още няколко месеца до 2г на детето. Обаче май ще се наложи пак да прекъсвам за ново попълнение Wink  Как ще е най-добре да постъпя, за да получа най-благоприятните обезщетения за болничен и майчинство. Бях в 6 месеца на 340 майчинство и затова реших да се върна, уж заради заплатата.

# 598
  • София
Здравейте, 2та година от майчинството винаги ли е до рождената дата? При мен започва малко по-късно от РД.

# 599
  • гр. София
Аз мисля, че е до датата на термин, но нека някой по-запознат да каже.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт