Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 180

Следният случай:
останали 12 дни платен годишен отпуск от 2013г, чиято давност изтича в края на 2015.
Ще излезна в 45-дневен болничен за раждане на 21 Декември 2015г.
Според вас, на основание започващ 45-дневен болничен през декември, мога ли да прехвърля тези 12 дни от 2013г, въпреки изтичащата им давност до края на 2015 и да си ги взема след изтичане на 1-вата година майчинство?  Или незавизимо от обстоятелствата ги губя?
Благодаря!

Може. Не може ли да се ползват до 21.12.2015?

[/quote]

Аз искам да си запазя тези 12 дни и да ги взема като натрупана отпуска след изтичане на 1-вата година майчинство. Иначе, от гледна точка на работодателя няма проблем да си ги взема по всяко време до края на 2015. Моето желание е да ги запазя за след майчинството. Възможно ли е?

# 181
добър ден, момичета!

дано не прозвучи спамърско, но ме вълнува въпросът за бащинството  Embarassed
НАли при раждане на бащата се полагат някакви дни, което се удостоверява с бележка от болницата.

В нашия случай, ММ е собственик на фирмата, в която работи и се осигурява - та, има л исмисъл да търсим такава бележка за раждане на дете? Тези дни допълнителен отпуск л исе водят? НОИ ли ги плаща, или работодателят?
Защото ако ги плаща работодателят - да не се заниамваме с документи само.

Благодаря ви, стискайте ми палци да родя по-скоро, днес ми е терминът, ама нямам признаци за настъпващо събитие  baby_neutral baby_neutral baby_neutral

# 182
  • София
нои ги изплаща, подобно на болничните са.

# 183
  • В полите на Пирин планина
нои ги изплаща, подобно на болничните са.

Румка, точно така е , ако мъжът ти е осигурен за общо заболяване и майчинство.

# 184
ами, той е самоосигуряващо се лице  newsm78
да питам в счетоводството, може би?

# 185

Да, питай.

# 186
Прощавайте, че отново повдигам въпросът за оставащата отпуска от 2013. Моля, експертите, които са на ясно да ми помогнат със съвет и разяснение.
Мога ли да отложа взимате на платен год.отпуск от 2013 с давност до края на 2015г и да го взема след изтичане на майчинство. Излизам в 45-болничен за раждане на 21 Дек 2015.

Благодаря!

Следният случай:
останали 12 дни платен годишен отпуск от 2013г, чиято давност изтича в края на 2015.
Ще излезна в 45-дневен болничен за раждане на 21 Декември 2015г.
Според вас, на основание започващ 45-дневен болничен през декември, мога ли да прехвърля тези 12 дни от 2013г, въпреки изтичащата им давност до края на 2015 и да си ги взема след изтичане на 1-вата година майчинство?  Или незавизимо от обстоятелствата ги губя?
Благодаря!

Може. Не може ли да се ползват до 21.12.2015?

Аз искам да си запазя тези 12 дни и да ги взема като натрупана отпуска след изтичане на 1-вата година майчинство. Иначе, от гледна точка на работодателя няма проблем да си ги взема по всяко време до края на 2015. Моето желание е да ги запазя за след майчинството. Възможно ли е?
[/quote]

# 187

Да, питай.

осигурен е за тези 2 риска, за минималното за самоосигуряващи се - мисля 420 лв. беше.
Ако можете да ми кажете -

1. за колко пари става дума - горе-долу
2. Знаете ли кога най-късно трябва да предам в счетоводството тази бележка от болницата? Момичето от счетоводната къща ми каза, че срокът за предаване е изключително кратък, но не знаеше в подробности.

много благодаря на всички, че ми отговорихте! Помощта ви е страхотно полезна, експресна и навременна!   bouquet  bouquet  bouquet

# 188
  • Stara Zagora, Bulgaria
Здравейте, Може би е повдиган въпроса, но и аз да питам Wink. Какво става ако забременея докато съм на борсата, след това за майчинство. Има такъв шанс при нас така да се получи, аз сега съм на работа, осигурена на на максимума, но не се знае до кога ще съм на работа и да съм подготвена. Благодаря предварително!

# 189
Здравейте, Може би е повдиган въпроса, но и аз да питам Wink. Какво става ако забременея докато съм на борсата, след това за майчинство. Има такъв шанс при нас така да се получи, аз сега съм на работа, осигурена на на максимума, но не се знае до кога ще съм на работа и да съм подготвена. Благодаря предварително!

Ако си безработна нямаш право на обезщетение.

# 190
  • Пловдив/София
Здравейте, искам да попитам може ли да се поднови прекъснато майчинство? Ще започна на половин ден (детето е на 1г) и шефът прави намеци за цял ден след няколко месеца, което няма да ме устройва- в такъв случай мога ли просто да се върна по майчинство след тези няколко месеца на 1/2 ден, за да не се налага да започвам на цял?

И второ за половиния ден- имам право на половин майчинство, както и при цял ден, нали? което сега колко е- 180 лв ли? Отпуската наполовина ли намалява оттук нататък?

# 191
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам може ли да се поднови прекъснато майчинство? Ще започна на половин ден (детето е на 1г) и шефът прави намеци за цял ден след няколко месеца, което няма да ме устройва- в такъв случай мога ли просто да се върна по майчинство след тези няколко месеца на 1/2 ден, за да не се налага да започвам на цял?

И второ за половиния ден- имам право на половин майчинство, както и при цял ден, нали? което сега колко е- 180 лв ли? Отпуската наполовина ли намалява оттук нататък?
Трябва да ти променят ТД и да те назначат на 4 часа. Другият вариант е да те върнат по ведомост на пълен ден, а ти да работиш половината...ако има възможност за такава договорка с шефа.
1/2 обезщетение е 170 лв и ца цял ден и за половин.

# 192
Здравейте. Имам следното питане(извинявам се ако е обдъждано). Живот и здраве ми предстои раждане на второто ми детенце. Т.к. работя във фирма,в която не ни осигуряваъ достатъчно смятам след 6 месец да прехвърля майчинството на мм. Той е осигурен на реалната си заплата,но сега се сещам, че във фишовете му пише примерно осн.възнаграждение 1000лв и допълнително възнаграждение 200 лв. Та въпросът ми е, това доп.възмаграждение взима ли се впредвид за определяне на базата за получаване на майчинство. Само да  спомена,че върху доп.възмаграждение се внасят осигуровки. Благодаря на отговорилите

# 193
аз мисля, че доп.възнаграждение се взема предвид, да.

за трудовия договор - аз не бих подписала такъв за на 4 часа, после може да не иска да ми го направят отново на 8 часа. В предишната ми работа по същия повод - колежката се върна на половин работен ден, реално, но де факто беше на цял работен ден, половината беше неплатен отпуск. скараха се и тя се върна да си довърши майчинството.

# 194
Здравейте. Имам следното питане(извинявам се ако е обдъждано). Живот и здраве ми предстои раждане на второто ми детенце. Т.к. работя във фирма,в която не ни осигуряваъ достатъчно смятам след 6 месец да прехвърля майчинството на мм. Той е осигурен на реалната си заплата,но сега се сещам, че във фишовете му пише примерно осн.възнаграждение 1000лв и допълнително възнаграждение 200 лв. Та въпросът ми е, това доп.възмаграждение взима ли се впредвид за определяне на базата за получаване на майчинство. Само да  спомена,че върху доп.възмаграждение се внасят осигуровки. Благодаря на отговорилите

Взима се да! Това най-вероятно е доп. възнаграждение за стаж и проф. опит, който е начислен към основната му заплата и съответно се дължат/плащат осигуровки и за тази сума Wink

Общи условия

Активация на акаунт