Майчинството счетоводно-66

• 47 084
  • 750
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
ЗА бременост и раждане се гледат 24 месеца назад, за обикновен болничен само 18.
Тук файл няма как да прикачиш.
Излизайки средата на м.12 в болничен и при относително постоянен доход 18 месеца назад няма по никакъв начин да си повлияеш на последващото обезщетение.

Благодаря, но не не съм била на относително постоянен доход ,защото междувременно през април ми промениха длъжността и затова исках да посоча конкретните данни, така или иначе повече ме интересуваше след като повечето дни в периода до 9 януари ще са официално неработни би трябвало влиянието да е минимално или не?

# 376
  • София-Младост
Януари изобщо не ти влиза в сметките и изчисленията. Въпросът е доходът за тези дни, десетина от м.12., през които ще си в болничен. Но така или иначе 24-те месеца припокриват 18-те при изчисленията и не смятам, че този болничен не ще се отрази на обезщетението за бременост и майчинство.
Няма ли вариант за платен отпуск, за да не се затормозяваш със сметки.

Последна редакция: пн, 05 окт 2015, 13:22 от Ала-Бала

# 377
  • Варна
Да благодаря и за такъв вариант съм мислила, но не съм сигурна колко дни имам и затова мислех този вариант. Явно ще е незначително отклонението.

# 378
Здравейте!

Моля за малко помощ, за една приятелка.

От скоро е на нова работа на половин работен ден, като преди това е била една година на бюрото по труда.Налага се сега да си вземе болничен десетина дни.

Въпроса ми е като е на 4 ч. и от скоро, има ли право на болничен, и как ще го изплатят от нои, като база за времето на бюрото по труда какво се взема, и сумата, която се получава наполовина ли се дели заради непълния работен ден?

# 379
  • Пловдив

Въпроса ми е като е на 4 ч. и от скоро, има ли право на болничен да,има право , и как ще го изплатят от нои ще й гледат осигурителния доход за последните 18 месеца, като база за времето на бюрото по труда какво се взема МРЗ,която е била в онзи момент , и сумата, която се получава наполовина ли се дели заради непълния работен ден? не,не се дели половина

# 380
Много благодаря!

# 381
Моля да ми припомните принципно как стоят нещата и дали има промяна.
Напр. излизам в болничен за временна неработоспособност за няколко месеца от 01.10.2015, впоследствие веднага си взимам болничен за брем.и раждане. Ще се изчислят от една база нали, след като няма прекъсване - но единия 18 месеца назад, а другия 24 месеца от м.09.2015..

# 382
Здравейте!
Имам питане относно право на обезщетение при безработица Simple Smile
До юни предходната година бях на борса с право на обезщетение.През  септември започнах работа, до средата на април тази година.Напуснах заради ниско заплащане.Намерих си веднага сезонна, много добре платена работа.Имам три дни прекъсване между двете работи.Договора е шест месечен, изтича на 23 октомври.През това време, последния месец и половина(от средата август, та до днес) бях в неплатена, като от първи до 14 август имам пуснат платен отпуск.Мисля да напусна работа с шефката няма проблем.Имам ли право на ново обезщетение?Според счетоводителя, щом е временен договора, може да ме съкратят по взаимно съгласие и да получавам шест месеца обезщетение.При предходното съкращение, точно заради това основание се наложи да търся друга фирма и да ми сменят основанието наново.Иначе щях да получа минимума за 4 месеца.Чета нещо и за 400 дни, за последните 4 години, които определят имаш ли право на обезщетение или не
За който е имал търпение да прочете объркания ми пост  bouquet

# 383
Здравейте.
Първо, искам да ви благодаря, че така отзивчиво помагате на всички,които ви запитат.
После, искам да ви попитам възможно ли е следното:
С калкулатора за изчисляване на майчинството направих 2 изчисления на база осигурителен доход 24м назад първо без болничен и след това с болничен до 45 дневния и застъпване.
Излиза разлика в калкулацията в полза на майчинството със застъпване на болничен- сумите, които се очаква да получавам са по-високи,отколкото, ако не изляза в болничен. Това възможно ли е или аз нещо не съм схванала попълването на данни в калкулатора на kik-info? В полето за болничен съм попълвала 80% от брутната за месеца, а на "вид" оставих 80%- общо заболяване до 45 дневния.

Благодаря предварително за помощта!

# 384
  • София-Младост
Моля да ми припомните принципно как стоят нещата и дали има промяна.
Напр. излизам в болничен за временна неработоспособност за няколко месеца от 01.10.2015, впоследствие веднага си взимам болничен за брем.и раждане. Ще се изчислят от една база нали, след като няма прекъсване - но единия 18 месеца назад, а другия 24 месеца от м.09.2015..
Единият отпуск се изчислява на база 18 месеца назад, другият се изчислява отново на база 24 м. назад. Въпреки, че няма прекъсване.

# 385
От 01.10.2015 закриха заведението в което работех, като моя договор също е прекратен по чл.328, ал.1 т.1. Аз все още съм в майчинство до 410 ден, т.е  до 15.11.2015. 
Знам, че ако не си намериш работа до 1мес. след освобождаването работодателя ти изплаща още 1 заплата. Въпросът ми е дали ще получа и аз такова обезщетение или не ми се полага защото получавам майчинство? От НОИ ми казаха да си спазя 7-дневния срок за регистрация в бюрото по труда, а като се регистрирам при тях да предупредя че все още получавам майчинство и да не изплащат обезщетение за безработица за да няма застъпване. Да изчакам ли да приключат 410 дни и тогава да отида да се регистрирам и в НОИ за безработица, ако не съм намерила къде да ме назначат на работа за си пусна и втората година за гледане на дете до 2 г.възраст? Или да си се регистрирам сега и да се надявам да няма проблеми с майчинството?  Малко се обърках с всички тези институции. newsm78

# 386
Здравейте,от Януари съм на ТД.на твърда заплата + процент.Всеки месец осигурителния ми доход е различен.Знам че трябва да имам 12 месеца стажза майчинство и Януари 2016 става 1година и мисля тогава да излизам в болнични.Въпроса ми е-на кой доход ще се изчислява майчинството и болничните? На твърдата заплата или на всичко? и ако е на всичко + процента имам предвид,всеки месец болничния ми различен ли ще е,защото и всеки месец дохода е различен? Един месец е 500,друг 600 и малко,следващ пък може да е 400...и така,разбрахте ме предполагам.Объркана съм,незнам нищо май и за това питам Simple Smile А,предишен стаж нямам,само този от 27 Януари 2015 до сега.

# 387
Здравейте.От вчера насам влизайки в сайта на НОИ не мога да вляза в секцията,където се проверява дали е предаден болничния ?? Само при мен ли е този проблем ??

# 388
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам питане относно право на обезщетение при безработица Simple Smile
До юни предходната година бях на борса с право на обезщетение.През  септември започнах работа, до средата на април тази година.Напуснах заради ниско заплащане.Намерих си веднага сезонна, много добре платена работа.Имам три дни прекъсване между двете работи.Договора е шест месечен, изтича на 23 октомври.През това време, последния месец и половина(от средата август, та до днес) бях в неплатена, като от първи до 14 август имам пуснат платен отпуск.Мисля да напусна работа с шефката няма проблем.Имам ли право на ново обезщетение?Според счетоводителя, щом е временен договора, може да ме съкратят по взаимно съгласие и да получавам шест месеца обезщетение.При предходното съкращение, точно заради това основание се наложи да търся друга фирма и да ми сменят основанието наново.Иначе щях да получа минимума за 4 месеца.Чета нещо и за 400 дни, за последните 4 години, които определят имаш ли право на обезщетение или не
За който е имал търпение да прочете объркания ми пост  bouquet

Щом през предходните 3 години, считано от датата на отпускане на предходното обезщетение си получавала обезщетение за безработица, то независимо от основанието за прекратяване на договора ще имаш право на 4 месеца минимално обезщетение.

Здравейте.
Първо, искам да ви благодаря, че така отзивчиво помагате на всички,които ви запитат.
После, искам да ви попитам възможно ли е следното:
С калкулатора за изчисляване на майчинството направих 2 изчисления на база осигурителен доход 24м назад първо без болничен и след това с болничен до 45 дневния и застъпване.
Излиза разлика в калкулацията в полза на майчинството със застъпване на болничен- сумите, които се очаква да получавам са по-високи,отколкото, ако не изляза в болничен. Това възможно ли е или аз нещо не съм схванала попълването на данни в калкулатора на kik-info? В полето за болничен съм попълвала 80% от брутната за месеца, а на "вид" оставих 80%- общо заболяване до 45 дневния.

Благодаря предварително за помощта!

Не се попълва така. За периодите в болничен за общо заболяване се попълва доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. осреднения доход за 18 месеца, преди месеца, в който си излезнал в болничен. Освен това е важно колко е и нетното /чистото/ възнаграждение.

Здравейте,от Януари съм на ТД.на твърда заплата + процент.Всеки месец осигурителния ми доход е различен.Знам че трябва да имам 12 месеца стажза майчинство и Януари 2016 става 1година и мисля тогава да излизам в болнични.Въпроса ми е-на кой доход ще се изчислява майчинството и болничните? На твърдата заплата или на всичко? и ако е на всичко + процента имам предвид,всеки месец болничния ми различен ли ще е,защото и всеки месец дохода е различен? Един месец е 500,друг 600 и малко,следващ пък може да е 400...и така,разбрахте ме предполагам.Объркана съм,незнам нищо май и за това питам Simple Smile А,предишен стаж нямам,само този от 27 Януари 2015 до сега.

Всичко влиза - брутната заплата. Обезщетението за общо заболяване се плаща на база осигурителния доход за 18 месеца назад. Ако в БЛ няма прекъсване се определя една база - среднодневно обезщетение, което се умножава по броя на работните дни в месеца, така че реално обезщетението е различно като обща сума, но на ден - не се променя. Ако в БЛ-ове има прекъсване за всеки се определя нова база.

# 389
  • София
да си подбутна питането Simple Smile

Здравейте, моля ви за информация по следните въпроси. Март 2013 ме съкратиха и бях на борсата до края на май 2013 (имах право на 9 месеца обезщетение, но започнах работа след 3). Забременях април 2014 и до януари 2016 съм в майчинство с добър доход. Сега обаче се говори, че моята позиция във фирмата ще бъде съкратена и започвам да се чудя кой вариант е по-добър за мен. По принцип искаме 2 деца, като мислехме да отложим второто с няколко години, обаче сега ако трябва да търся нова работа и тъкмо ще започна и евентуално пак трябва да излизам по майчинство, та питанията ми са:
1. Ако решим да ускорим 2-рото дете и да се опитаме да са породени (не, че може да си правиш сметката и да разчиташ, че ще стане както го планираш, но теоритично..), доколкото разбирам трябва 45-дневния отпуск преди раждане да влиза във втората година на майчинството и по този начин ще мога да взимам сумата на майчинството от първата година на първото дете - нали така? Предполагам втората година на майчинството на първото дете, в която теоритично бихме чакали второ ще получавам минимална работна заплата за майчинство? Моля да ми кажете дали това, което написах е така или нещо съм се объркала.
2. Ако се върна на работа януари и ме съкратят в края на февруари (след 20 дена отпуска за годината, в която съм била в майчиство), дали ще имам право на обезщетение за безработни и колко би било (минимална заплата или % от осигурителния доход за предходни години и ако е процент колко години назад и майчинството на минимлната ли се изчислява); питам дали ще имам право, защото някъде бях чела, че трябва да имаш 3 непрекъснати години за обезщетение, различно от минимална заплата (което не съм сигурна, че е актуална информация)

Съжалявам, че ви затрупах с въпроси, но ми се иска да се информирам.
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт