Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
Просто ми беше интересно кога ще почна да получавам майчинство.

Ще започнеш да получаваш като направиш стажа.Както ти писах в първия пост минимума първата година е 380 лв.Първите 6 м няма да получаваш нищо от НОИ,защото нямаш изискуемия стаж.След това ще започнат да ти превеждат минимум 380 лв месечно докрая на 410 те дни.Втората година от майчинството за всички майки е 340 лв
За 6 те месеца,без право на обезщетение,опитай за социалните помощи.Попитай за подробности в социалните

# 526
Ще започнеш да получаваш като направиш стажа.Както ти писах в първия пост минимума първата година е 380 лв.Първите 6 м няма да получаваш нищо от НОИ,защото нямаш изискуемия стаж.След това ще започнат да ти превеждат минимум 380 лв месечно докрая на 410 те дни.Втората година от майчинството за всички майки е 340 лв
За 6 те месеца,без право на обезщетение,опитай за социалните помощи.Попитай за подробности в социалните
Много благодаря за изчерпателният отговор. Много е несправедливо но няма какво да се прави.
Другото лошо е, че бях половин година на стаж от университета, който е неплатен и сигурно и то не се води като стаж. Ще опитам със социалните, но пак е кофти.
Но отделно от това, много ти благодаря за отговора и загубеното време Simple Smile

# 527
Здравейте,нова съм във форума,и не съм сигурна,че точно тук би трябвало да задам въпроса си,но казуса ми е следният:
В момента съм назначена на срочен трудов договор по заместване на титуляра,която в момента е по майчинство, тя ще се върне по време на първата ми година болничен,т.е преди да съм излезнала в отпуск (2-рата година)и съответно оставам без договор.Въпроса ми е какво се случва с договора ми и съответно с обещетението?

# 528
  • Пловдив
Здравейте,нова съм във форума,и не съм сигурна,че точно тук би трябвало да задам въпроса си,но казуса ми е следният:
В момента съм назначена на срочен трудов договор по заместване на титуляра,която в момента е по майчинство, тя ще се върне по време на първата ми година болничен,т.е преди да съм излезнала в отпуск (2-рата година)и съответно оставам без договор.Въпроса ми е какво се случва с договора ми и съответно с обещетението?

Договорът ти се прекратява в момента,в който се върне титулярът.Ако това стане след като ти издадат 45 дневния болничен преди термин,ще взимаш обезщетение от НОИ докрая на 410 те дни.Втората година няма да взимаш.Като ти изтекат 410 те дни,ще търсиш фирма да те назначи,за да взимаш пари и втората година

# 529
Здравейте, дами!

Моля за консултация по следния въпрос: вторичният ми 30-дневен болничен от ЛКК изтича на 30.10.2015 г., а 45-дневното майчинство започва да тече от 03.11.2015 г. Между двете остава 1 работен ден - според вас удачно ли е да си взема 1 ден платен отпуск за него или е по-добре все пак да отида на ЛКК?

# 530
  • София-Младост
Здравейте, дами!

Моля за консултация по следния въпрос: вторичният ми 30-дневен болничен от ЛКК изтича на 30.10.2015 г., а 45-дневното майчинство започва да тече от 03.11.2015 г. Между двете остава 1 работен ден - според вас удачно ли е да си взема 1 ден платен отпуск за него или е по-добре все пак да отида на ЛКК?
Вземи си платен отпуск.

# 531
Здравейте, дами!

Вземи си платен отпуск.
Благодаря за бързия отговор bouquet
Нали това не би се отразило върху размера на среднодневното ми обезщетение оттук нататък?

# 532
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Един ден няма как да повлияе.

# 533
  • София-Младост
Още повече, че е в месец, който не влиза в базата за изчисления Simple Smile А и говорим за платен отпуск все пак.

# 534
Здравейте,

моля за коментар и по моя казус. Осигурена съм по трудов договор на 890 лв. Бременна съм в четвъртия месец. Ако изляза в болнични от следващия месец, т.е от ноември, как ще се отрази това на майчинството ми? Смятах с калкулатора на НОИ, но не знам какво да попълня като нетно възнаграждение за месеците с пълен болничен. Ако е по-изгодно за майчинството да не взимам болничен сега, няма да ползвам.

# 535
  • София-Младост
Здравейте,

моля за коментар и по моя казус. Осигурена съм по трудов договор на 890 лв. Бременна съм в четвъртия месец. Ако изляза в болнични от следващия месец, т.е от ноември, как ще се отрази това на майчинството ми? Смятах с калкулатора на НОИ, но не знам какво да попълня като нетно възнаграждение за месеците с пълен болничен. Ако е по-изгодно за майчинството да не взимам болничен сега, няма да ползвам.
Зависи как си осигурявана 12 месеца назад, на база на които ще се изчисли болничният.
А и нетното възнаграждение има отношение, ако е по-малко от осиг. доход.

# 536
Здравей и благодаря за отговора!

Осигурявана съм на същата РЗ. Нетното ми възнараждение е по-малко, т.е без осигуровките и ДДФЛ.
Не знам каква сума се взима за нетно възнаграждение за месец в болничен. Може би МРЗ?

# 537
Още повече, че е в месец, който не влиза в базата за изчисления Simple Smile А и говорим за платен отпуск все пак.

Златни сте!

# 538
  • София-Младост
Здравей и благодаря за отговора!

Осигурявана съм на същата РЗ. Нетното ми възнараждение е по-малко, т.е без осигуровките и ДДФЛ.
Не знам каква сума се взима за нетно възнаграждение за месец в болничен. Може би МРЗ?
За месец в болничен се взима сумата, от която е изчислено самото обезщетение. Ако брутната ви заплата е 890лв.(а не само осигурителния доход) смятам, че болничен няма да се отрази негативно на последващото обезщетение за бременост и раждане.

# 539
Здравейте момичета, търся съвет за следната ситуация.
Дълго чакана, но приятно изненадваща бременност при жена, която от февруари не работи и е на борсата. Какво е на-удачно да се предприеме за да може да взима възможно най-добро майчинство, като се има предвид, че преди борсата е била осигурявана дълго време на около 1000 лева. Понеже е възможен риск от усложнения по време на бременността как стои въпроса с болничните в подобна ситуация - добре ли е да излиза в болничен преди раждането или по-добре не.
Благодаря ви предварително!!!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт