Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Здравейте!
Ще бъда благодарна за отговор.
Работя в читалище. Ръководният орган се състои от 7 души - членове на настоятелство, които от своя страна вземат решения за назначаване и освобождаване на служители. На всеки три години има изборно общо събрание, което преизбира или променя състава на настоятелството. Съответно моят договор винаги е за три години до преизбора или нов избор на настоятелство. След това те без проблем ме преизбират.

В момента съм бременна и живот и здраве трябва да изляза в 45-дневния в средата на февруари, месец преди да изтече мандата на настоятелството и съответно моя договор.
В такъв случай договорът ми автоматично ли ще се поднови или все пак трябва да ме преизберат макар и по време на 45-дневния?

Притеснявам се, да не стане фал с майчинството, защото нали се подават уведомления до НОИ.
Извинете ме ако въпросът ми е глупав и благодаря предварително за отговорите ви!
Хубав и усмихнат слънчев ден! 
bouquet

# 616
  • София-Младост
Дори и да прекратят договорът ви, ще си получавате обезщетението за 410 дни. За  втората година обаче трябва да търсите друг вариант.
Вие на ТД ли сте в това настоятелство?

# 617
  • Пловдив
Дори и да прекратят договорът ви, ще си получавате обезщетението за 410 дни. За  втората година обаче трябва да търсите друг вариант.
Вие на ТД ли сте в това настоятелство?
Ами не - те в никакъв случай няма да ми прекратят договора. Убедена съм в това! Даже все мислят с нещо да ми помогнат.
Аз не съм член на настоятелството, на трудов договор съм по чл. 68. ал.1, т.5 - ще перифразирам - до изтичане на техния мандат. Настоятелството са изборен орган, които заедно вземат решение кого да назначават и освобождават като председателят им сключва договорите. Иначе нито един от тях не получава заплащане.
Общото събрание реши вида на договора наскоро, тъй като досега секретарят на читалището /моята длъжност/ е била на безсрочен договор, а пък от друга страна на всеки три години може да  се смени състава на ръководителите му.
Затова решиха за да е честно - като минат три години и се изберат нови настоятели, или останат старите - те да преизбират секретаря, взависимост от това как си е вършил работата.

Така че аз съм сигурна, че няма да ми прекратят договора. Дори и да изберат други хора  - сигурна съм, че няма да ме освободят, защото ги познавам и знам как съм си вършила работата.

Просто въпросът ми беше - ще трябва ли да се прави прекратяване на договора и наново подновяване, след като това изтичане ще се падне точно в срока на 45-дневния отпуск, или ще се поднови автоматично. Някой ми беше казал, че ако е първия вариант, ще трябва да се върна един ден на работа - от прекратяването и подновяването, което лично не ми харесва, защото нали ако има прекъсване на болничния и връщане на работа сумата за обезщетение ще падне драстично?

# 618
  • София-Младост
Според мен единият вариант това сключване на нов ТД за следващият мандат да стане преди 45-дневния. За прекратяването няма проблем да стане по време на болничен, но сключване няма как.
Може да се прекрати ТД, вие си получавате обезщетението до края на "първата" година, но след прекратяване сама си плащате здравните вноски.
ПРекъсване може да се направи след болничните мисля, в периода 135-410 ден. За да влезе в сила един новосключен ТД. И след това отново да ползвате отпуск за бременост и раждане. Без да съм категорична, но не смятам, че ще има ново преизчисляване на обезщетението. Това сие  като продължаване на отпуска.

# 619
  • В полите на Пирин планина
Може настоящия ТД да се преобразува в безсрочен или да му се удължи срока - става с допълните;но споразумение, което се декларира в НАП.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=584077

# 620
  • Пловдив
Може настоящия ТД да се преобразува в безсрочен или да му се удължи срока - става с допълните;но споразумение, което се декларира в НАП.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=584077
Този вариант няма как да стане, тъй като по устав на читалището моята длъжност трябва да е на срочен договор по чл. 68, ал. 1, т. 5 - в моя случай все за по три години.

Не разбрах само този 45-дневния не се ли води вече отпуск, а не болничен и по време на тези 45 дни не може ли да стане подновяването на договора?

# 621
  • София-Младост
Тези 45 и дните до 135 са отпуск за бременост и раждане, обаче на база болничен. А болничен лист може да бъде прекъснат само от лекар.
Защо не говориш с този, или тези хора, от които зависи този твой договор. Говориш че са човечни, значи няма да има пречка да се намери вариант изгоден и подходящ, спрямо твоето състояние.
Има и вариант да се издаде по-късно 45-дневният болничен, ако ти продължиш работа, да се поднови договора и да излезеш в отпуск за бременост и  раждане. Но тогава, ако ти реално не ходиш на работа ще загубиш част от обезщетението.

# 622
  • Пловдив
Да, човечни са, но не са запознати какво трябва да се направи в случая. Искат да знаят кой е най-добрият вариант за мен и разбира се най-правилния и законния.

Другото, което си мисля. Ако събранието се направи преди да изляза в 45-дневния, за да се направи преизбирането в този срок, аз трябва да съм на работа, за да стане подновяването на договора, нали?  Т.е ако не си взема болничен в месеца преди 45-дневния,върна се на работа, за да подпиша новия договор, тогава ще ми падне ли сумата за обезщетение? Някъде четох, че не трябва да се връщаш и ден на работа и да ни прекъсваш продължителния договор точно заради това...

# 623
  • София-Младост
Ако има прекратяване на ТД и сключване на ново ще трябва отработен ден, за да влезе в сила договорът. Ти излизаш средата на м.02 45-дневен болничен. АКо това се направи през м.02 никак няма да се отрази на обезщетението, защото този месец не влиза в изчисленията.
И прекъсване заради платен отпуск или работа няма как да се отрази негативно на обезщетението.
Дори и да си вземете болничен през януари, ако доходът ви за предходните 18 месеца е постоянен няма да се отрази негативно на обезщетението. Защото времето в болничен влиза в базата като "сумата от която е изчислено обезщетението" , а тя се смята на база 18 месеца назад.

Последна редакция: сб, 07 ное 2015, 09:21 от Ала-Бала

# 624
  • Пловдив
Много благодаря!
Значи при всички положения ще е по-добре това да се направи преди 45-дневния. На мен болничните си ми вървят около 20-то число за 30 дни. Ако трябва януари няма да вземам, към 20-ти да се върна на работа и в началото на февруари да направим новия договор. Ще се наложи явно малко да поработя, но дано всичко е наред...

# 625
  • Варна
Здравейте, имам въпрос относно болничен по болест. При цял месец болничен как се изчислява сумата плащана от НОИ? До колкото виждам се гледат 18 месеца назад и се изплащат 80%, без трите дни от работодателя, които са на 70%. Така ли е ? По- голямото ми чудене е свързано с това, че част от заплатата ми е под формата на бонус. Т.е имам основна заплата и месечен бонус към нея, като и двете се облагат по един и същи начин.  Та доходите ми за 18 месеца назад ли се гледат или основната ми заплата, защото още не съм взела пари от НОИ, но това, което ми приведе работодателят е на база явно на основна заплата. При положение, че във фишовете ми фигурират и основната заплата и бонусът и че са обложени и двете и че и от общата им сума се заделят за различните му там хиляда фонда, не е ли редно да се гледа усреднения ми доход за 18 месеца, а не основната ми заплата през последните 18 месеца ?
Благодаря предварително !

# 626
Здравейте отново! Предстои ми връщане на работа след почти 2 години майчинство. Предвид това, че детето ще тръгва на ясла почти веднага ще ми се наложи болничен по болест. Въпросът ми е на каква база ще се изчислява този болничен?

# 627
Здравейте отново! Предстои ми връщане на работа след почти 2 години майчинство. Предвид това, че детето ще тръгва на ясла почти веднага ще ми се наложи болничен по болест. Въпросът ми е на каква база ще се изчислява този болничен?

На база последните 18 месеца, предхождащи месеца, в който е издаден болничния. Месеците от втората година на детето ще ги смятат като МРЗ за страна в съответния момент, а тези от първата - с размера на дохода, от който е определено обезщетението. Получавате 80% от осреднената сума.

Последна редакция: сб, 07 ное 2015, 09:25 от Magairlin

# 628
Magairlin, благодаря ти!  bouquet

# 629
  • Бургас
Да ви попитам още нещо за моя неплатен отпуск за гледане на дете - ако след него решат да ме освободят от работа поради намаляне обема на работа или защото нямат нужда от хора, мога ли да отида на борсата за по-дълъг период (имам 12 г. стаж първа категория, ако това е от значение)?

Общи условия

Активация на акаунт