Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Значи, доколкото разбирам, трябва да покрия само оставащите 6 месеца след като ми изтече трудовата борса и за тези 6 месеца трябва да внеса за ОЗМ?

Не си длъжна за тях да внасяш ОЗМ.Може и така да ти останат.Месеците без работа или на борсата ще ти ги взимат на МРЗ в онзи момент
Важното е в момента на издаване на 45 дневния болничен да си осигурена лице-на трудов договор или на друго основание.Само така ще имаш право на 2 г майчинство.

# 646
Съвсем се обърках. Мислех, че се гледа дали лицето е здравно и ОЗМ осигурено. Ако не съм на трудов договор, а като самоосигуряващо се лице, свободна професия, това зачита ли се или трябва непременно да е трудов договор? Граждански важи ли? Просто защото след като ми изтече борсата, после на трудов договор трудно ще стане веднага и то бременна.

# 647
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да ти поясня нещо, което разчетов в първия ти пост - лицата, които просто си плащат здравните осигуровки по 16,80лв на месец не са самоосигуряващи.
За свободна професитя ти трябва регистрация в регистър Булстат и плащане на всички осигуровки, плюс подаване на декл.1 към НАП всеки месец.
Освен това явно не разбираш, че трябва да се осигуряваш през цялото време докато получаваш майичнство, а не само тези 5-6 месеца.
Така, че по-добре си намери фирма да те води на фиктивен трудов договор, защото явно не си наясно колко неща има за правене.За да не изпускаш срокове и да ти налагат глоби за неподадени декл-и ще ти трябва счетоводител, което пак ти е разход.

# 648
Аз дали разбирам правилно ще кажете Вие-към момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин ще имам 13 месеца осигурителен стаж,друг нямам.Т.е. смятам 13 умножено по заплатата ми+ 11 по мин.работна заплата.От полученото деля на работните дни,само че за целия период (2 години)  или на 22 дни ,работните в месеца които са? И на края смятам 90% от получената сума и си виждам майчинството,така ли е ?

# 649
  • Варна
Здравейте момичета,

родих на 31 август, но за съжаление от болницата са ми издали сгрешен болничен, който ми беше върнат от НОИ в края на октомври и съответно в посочения от тях срок е предаден коригирания болничен. При положение че на 2 ноември е отразен получения нов болничен в сайта на НОИ, кога горе долу следва да получа обезщетението, тъй като продължава да ми изписва на страницата че в момента се обработва.

# 650
Провери си сметката.Миналия декември и на мен ми върнаха болничен и до ден днешен е със статус"Обработва се"

# 651
  • София-Младост
Аз дали разбирам правилно ще кажете Вие-към момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин ще имам 13 месеца осигурителен стаж,друг нямам.Т.е. смятам 13 умножено по заплатата ми+ 11 по мин.работна заплата.От полученото деля на работните дни,само че за целия период (2 години)  или на 22 дни ,работните в месеца които са? И на края смятам 90% от получената сума и си виждам майчинството,така ли е ?
Делиш на броят работни дни общо за 24- те месеца, без значение дали си работила или не. Полученото умножаваш по 90% и получаваш Х лв.
След това същото правиш като сумираш нетното ти възнаграждение + 11 МРЗ, делиш на същият брой работни дни и олучаваш Yлв.
Сравняваш Х и Y, и по-малкото ти е дневното обезщетение.

# 652
  • Варна
Провери си сметката.Миналия декември и на мен ми върнаха болничен и до ден днешен е със статус"Обработва се"

Благодаря ти, но за съжаление нямам постъпила сума  Sad

# 653
  • София-Младост
Здравейте момичета,

родих на 31 август, но за съжаление от болницата са ми издали сгрешен болничен, който ми беше върнат от НОИ в края на октомври и съответно в посочения от тях срок е предаден коригирания болничен. При положение че на 2 ноември е отразен получения нов болничен в сайта на НОИ, кога горе долу следва да получа обезщетението, тъй като продължава да ми изписва на страницата че в момента се обработва.
15 работни дни, считано от 2-ри.

# 654
  • Варна
Здравейте момичета,

15 работни дни, считано от 2-ри.

Ясно ще се чака значи. Благодаря Ала Бала!

# 655
Да ти поясня нещо, което разчетов в първия ти пост - лицата, които просто си плащат здравните осигуровки по 16,80лв на месец не са самоосигуряващи.
За свободна професитя ти трябва регистрация в регистър Булстат и плащане на всички осигуровки, плюс подаване на декл.1 към НАП всеки месец.
Освен това явно не разбираш, че трябва да се осигуряваш през цялото време докато получаваш майичнство, а не само тези 5-6 месеца.
Така, че по-добре си намери фирма да те води на фиктивен трудов договор, защото явно не си наясно колко неща има за правене.За да не изпускаш срокове и да ти налагат глоби за неподадени декл-и ще ти трябва счетоводител, което пак ти е разход.

Под самоосигуряващ се на свободна професия имах предвид точно това - с регистрация на Булстат и съответните декларации ежемесечно, което не е късно да направя. А защо трябва да се осигурявам през цялото време на майчинството, като имам 2 години назад плюс това имам и много повече от 12 месеца осигурителен стаж през живота си? Какво трябва да се осигурявам по време на майчинството?

# 656
  • В полите на Пирин планина
Какво трябва да се осигурявам по време на майчинството?

Само здравно - 20.14 лева на месец, но подаването на обр.1 не отпада.

# 657

Благодаря за информацията. Това означава ли, че мога да получавам майчинство и като самоосигуряващо се лице по Булстат регистрация, без да се налага да ме назначават на трудов договор изобщо?

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 16:04 от Rosa Bulgara

# 658
Можеш, но трябва да си осигурена за ОЗМ.
И според мен по-добре някой да те назначи, явно не са ти ясни нещата.
Става въпрос за обезщетения за временна неработоспособност.

# 659
  • В полите на Пирин планина

Благодаря за информацията. Това означава ли, че мога да получавам майчинство и като самоосигуряващо се лице по Булстат регистрация, без да се налага да ме назначават на трудов договор преди това някъде?

Попаднах и на следната информация относно периода по трудова борса:

"За дните, включени в 24 месечния период (от който се изчислява обезщетението), през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.".

Ако това е вярно, значи се отчита дохода от полученото обезщетение, а не се взема МРЗ.

Това, което си цитирала се отнася за ползвани в тези 24 месеца обезщетения за общо заболяване, бременност и раждане, а не за обезщетения за безработица, както в твоя случай.

Може да се осигуряваш като самоосигуряващо се лице, да, но с вкл. фонд ОЗМ.

Общи условия

Активация на акаунт