Сега като се замисля, е ли е възможно държейки пътя другаря Путин, да принуждава по този начин Европа да му купува газът? Все пак знаеш, че Европата иска да диверсифицира доставките. Това доста правдоподобно ми изглежда, особено за държава, която се издържа от това и е ключово значение за нея всяка продажба. Как мислиш?
Мисля, че разсъждаваш наивно. Разбира се, че това също е в мотивите на Русия, но чак да принуждава Европа

Да направя малко реклама на една книга, която е посветена на конфликтите в последните години, радикализма в Европа и т.н.
Да, ама ако има нови играчи на пазара, няма да продава на същите цени, а това е съществено.

Никаква информация няма на български за руските договори за газ с Израел, между другото. Явно е на руски. А и там са и Кипър и Гърция, не е само Израел.
Да не забравяме, че и Нафтогаз-Украйна ще купува газ от САЩ, на грузинският терминал. От юли месец вече не купуват от Газпром.
И какво като е подписала за Северен поток, през 2019 ще се транспортира газът, до тогава цената му може съвсем да е различна. За едни цени Саддам Хюсеин си отиде от Ирак. Страна, която се издържа от това, никак не и е безразлично на колко ще продава.
Излишно е и да казвам, че ЕК беше против Северен Поток. Не мисля, че умира от желание Европа да купува главно от руснаците.