Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 39

• 84 020
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря,Мериленда и аз мисля като теб,така че продължаваме с приема.
Не мисля че ще предозираме след като правим контролни изсл. праз определен период.
Все пак идва зима .Въобще не смятам да слущам едно,тя така и така ми казва че всичко е на ред след като
хормоните са в граници.Нито косопада,нито отклоненията в някои кръвни показатели са от ЩЗ,защото тя е
компенсирана за момента от л-тироксина./според нея/

# 211
Попитай момичетата в тази тема за Витамин Д. Отзивчиви са и ще ти обяснят, за да си наясно, а не да имаш съмнения дали подхождаш правилно:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=872177.135;topicrefid=20

# 212
Благодаря ,ще попитам и там.
Нямам съмнения  прочетох доста за витамин Д за недостига за предозирането,само се чудя как лекарите може да са на различни мнения. Та аз научавам много повече неща от вас.....кое да следя и пускам изследване,нося го и чакам да има някакво адекватно мнение ,а не всичко е на ред или рано е за това изсл.

# 213
Момичета,толкова много форуми изчетох,че вече взех да се обърквам.Реших да си купя шуслерови соли и да опитам ТЕС предизвикателство за 30 дни. Твърдо съм решила вече да се боря,пък ще видим ще се справя ли.Сложила съм се на безглутенова диета,хапвам по 2 бразилски ореха и съм намалила сладкото (голям проблем за мен). Но много ми се иска да си намеря ендокринолог,който да е отворен към такива неща.Моля ви да ми препоръчате някой,който да ме насочи какви изследвания да си пусна,защото моята ендокриноложка ми пуска само TSH ,защото за нея другите изследвания били ясни щом имам Хашимото. Дори мисля да започна да практикувам и йога,но тъй като малката тръгва на ясла другата седмица,а аз се връщам на работа,ще видя как ще се оправя с времето.

# 214
  • София
Никакъв проблем не е да се дари кръв докато се пият хормони  Peace, напротив, изисква се даряващият да е в еутиреоидно състояние, независимо с допълнителни хормони или без. При просто хипофункция не е противопоказано кръводаряването. Ако има автоимунен процес, т.е. наличие и на антитела, се счита, че е рисково за даряващия, защото е възможно да се засили автоимунния процес. Аз лично съм давала кръв доста пъти и честно казано не съм забелязала това да ми влияе по някакъв начин на хормоните. Но пак да уточня, май не съм точно с Хашимото, когато хормоните са ми в норма, НЯМАМ повишени антитела, вдигам само ТАТ, когато ТСХ ми е високо.

# 215
Може ли някой да ми даде съвет, вече съм доста объркана. Преди година и половина родих близнаци, нормално заченати. Качих едва 12 кг, които свалих с раждането. Имах ужасно много кърма, по литър и повече на ден, кърмих до 9 мес и децата сами се отказаха. Кърмата ми спря сама, без лекарства. Преди около половин година започнах да качвам килограми. За месец 10 кг. Не се свалиха въпреки стриктния режим и засилена физическа активност, даже се качиха още няколко. Пролактин в норма. Правиха ми ЯМР нищо. Изследваха ми много хормони, само ТСХ беше 4, според лекаря малко завишен, но ТАТ и МАТ в норма. Инсулинова резистентност също няма. Появи се сърцебиене, умора, болезнена овулация, по-обилен цикъл. Гинекологично нищо. Появи се секрет от гърдите и напрежение в гърдите, подут корем почти постоянно. ТСХ 5, антитела в норма. Ехография също в норма, нямам възли. Посетих ендокринолози в Сливен, в момента живея там и в Стара Загора, като ми казват, че ще ми мине с времето, а ставам по-зле. Какво ще ме посъветвате?

# 216
Общ вит. Д - 56.78 при реф. стойности 50-120... Четох ви, че трябва да е на горна граница. Т.е., вит. Д от аптеката, нали така?

# 217
Esme Weatherwax, аз бих се съветвала с ендокринолог, за да се предпише адекватна доза. Вярно че не всички ендокринолози са компетентни и обръщат внимание, но не са единица тези, които го назначават за изследване при проблем с щитовидната жлеза.
И между другото да спомена, доколкото знам от момичета от друга тема, най-точно е изследването на Vitamin D (25 OH). Не във всички лаборатории се изследва, но докато преди го срещах в 2 варненски лаборатории, то сега срещам че правят изследването на още 2 места.

m_oncheto, специално за София съм чувала от не едно място за доктор Еленкова - http://ascendent.bg/d-r-elenkova/
Доколкото помня, преглежда всяка сряда. Отворена е към всякакви методи на лечение и не на последно място, доколкото разбрах не отхвърля и хомеопатичното лечение и алтернативните методи на лечение като цяло.
Пълен пакет изследвания на щитовидната жлеза можеш да си пуснеш и сама и с готовите изследвания да отидеш на преглед.
Нужни са ти хормони ТСХ, ФТ4, ФТ3 и антитела ТАТ и МАТ (Anti tg - Anti TPO)

Друг доктор, от който също има доволни и който по думи на пациенти не лекува само с хормон, а предписва и добавки... не следи само ТСХ, това е доктор Катя Тодорова. Тя е и репродуктивен ендокринолог. Преди преглеждаше предимно в София и имаше часове в месеца в Плевен, но сега май е обратното и се премести в Плевен май, а преглежда в определени дни в София и е трудно да се запише час. Не знам къде преглежда, но нейни пациенти могат да споделят в темата.

maf, на фона на тази клинична картина, на мен лично ми е трудно да дам мнение какво да правиш и какъв доктор да посетиш, но като цяло, единствено споделяш за по-висок ТСХ, който може да обясни и напълняването, и умората, и промените с цикъла.
На този етап не са ти споменали за прием на хормон, доколкото разбирам? Казват ти, че нещата ще се оправят сами?

# 218
Мереленда, точно този е. 25 ОН. В Цибалаб е изследван.

# 219
Мереленда, точно този е. 25 ОН.
Значи правилният. Точно питах в другата тема пак.

# 220
Merelenda,много ти благодаря да инфото,мисля след около месец да си пусна всички изследвания,както ме посъветва ти и да си запиша час при д-р Еленкова. Искам да видя дали ще има резултат от нещата,които започнах,аз силно вярвам,че резултатите ми поне малко ще се подобрят. Хубав и усмихнат ден на всички Grinning

# 221
  • София - Бургас
Привет, група Hug

Въпросчета:
Магнезии и селен как се пият?
Имам предвид нужно  ли е някаква часова разлика между приемите им поотделно или мога и на куп да ги поема? ThinkingПреди хранене, след - има ли значение? Thinking

Благодаря Heart Eyes

# 222
За Селен не знам, май няма значение, но магнезият най-добре вечер, последното хапче като си лягаш.

# 223
Привет, група Hug

Въпросчета:
Магнезии и селен как се пият?
Имам предвид нужно  ли е някаква часова разлика между приемите им поотделно или мога и на куп да ги поема? ThinkingПреди хранене, след - има ли значение? Thinking

Благодаря Heart Eyes

Здравей,
Селен не съм пила.
Магнезий приемам в момента. Аз го пия вечер по време на хранене.

Момичета, гастроентеролога ми изписа Cilroton ( Domperidone ) на 8 часа по едно хапче. Та искам да ви попитам сутрин като си пия Еутирокса колко часа трябва да минат за да мога да пия хапчето за стомаха?
Попитах лекаря и той ми каза, че едното хапче нямало връзка с другото и съм можела да ги пия заедно..

# 224
Ако няма други указания от доктор, 2 часа след тироксина се пият другите лекарства.

Общи условия

Активация на акаунт