Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 39

• 83 849
  • 750
  •   2
Отговори
# 90
Благодаря за темата, Пиленце!  bouquet
Niss, добре си ги подредила!  Laughing
Аз скоро ходих да ми правят вливка точно заради Мат-а и какми го сложи тоя абокат  не знам, но цялата ми ръка беше в кръв. Аз както имам анемия ми намали единиците още повече  Grinning

Сега последно за ендокринолозите разбрах, че ако си по ЗК вече са им намалени и направленията за изследвания, както и другите специалисти. Аз ходих скоро и ми казаха, че много бързо свършват, защото са по-малко.

# 91
Мога ли да отида на ендокринолог и да платя само ехограф?

По този въпрос си зависи от доктора. Без направление и ако не си диспансеризирана си плащаш преглед + ехограф, ако си с направление или диспансеризирана си плащаш потребителска такса и ехограф. Но пак казвам, зависи си от доктора. Ако реши да не ти вземе пари, няма да ти вземе, за преглед било или за ехограф.
Моят ендокринолог не всеки път ми взима пари за ехография. Понякога ми казва направо - легни да видя жлезата, няма да плащаш.

# 92
  • София
Аз ги карам да си мият ръцете преди да ме боцкат .
Че те и с ръкавици взимат пари и директно бодат...

# 93
Аз съм ходила само и специално на ехограф.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 17:12 от Lemy

# 94
Niss, лекарката коментира високите TSH и МАТ, ама виж за Т4 нищо не каза  Laughing Реших да се изследвам още веднъж, защото още се ослушвам дали да пия хормони. Пък и 1/2 хапче Еутирокс 25мг ми звучи "колкото да не е без хич", да не би да си е помислила, че непременно държа да пия хапчета  Mr. Green

# 95
  • София
момичета, имате ли представа защо някои ендокринолози не следят ft3, а само fT4 и TSH? На няколко пъти питам доктора да пускам ли ft3- отговорът е, че не се следял, нямало значение...нали все пак и той е тиреоиден хормон newsm78

# 96
Ми защото се предполага че ако Т4 е в добри граници то и Т3 ще е ама аз лично не мисля че е 100% вярно защото има хора при които е нарушена тази конверсия и може Т4 да е на горна граница а Т3 не. Не мисля че има смисъл на всяка контрола да се следи Т3 но е хубаво от време на време да се пуска и той за да се види дали се преобразува добре Т4. А пък някой доктори следят само ТСХ защото ако ТСХ е в норми би трябвало и Т4 и Т3 да са в норми обаче и това не винаги е  така.Освен това ТСХ може да се влияе и от други неща-настинка, някаква инфекция и други а реално хормоните да са наред. Затова аз лично си пускам ТСХ задължително с Т4 а от време на време пускам и Т3. Даже се чудя що пък да не пускам само Т4 и Т3.

Poliii ако не пиеш селен, започни мисля че с него може да се вкараш в норма с ТСХ и засега да отложиш хормона.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 21:45 от Niss

# 97
Niss, първият ми еднокринолог често ми е искал изследвания на ФТ4 и ФТ3 без да иска ТСХ и то още на първа контрола от започване на лечението, а аз се притеснявах, защо не иска пустия ТСХ хормон след като навсякъде където чета на болните им следят ТСХ. Както и да е. След като хормоните влязоха в норма, през останалото време следях ФТ4 и ТСХ. Като мина един определен период ми поиска пак ФТ3, поиска антитела и така прецени кога да ми спре терапията.
При сегашния ендокринолог, първо пусках всички хормони и след като се видя, че при рецидивите ФТ4 и ФТ3 си остават в норма, и двата пъти, то следя само ТСХ, и евентуално пускам антитела, когато вече докторът реши да ми спира терапията.

Нямам Хашимото, но според мен е редно, особено при поставяне на диагноза, да се изискват всички изследвания на хормони и антитела на щитовидната жлеза (защото някои доктори изписват тироксин дори само на база едно ТСХ). След това на контролни изследвания да се видят само хормоните и вече според стойностите им и промените в дозите лекарства, да се прецени дали е нужно да се следи само един или повече хормони и кои да са те.
Когато ФТ4 и ФТ3 са в нормални стойности, пациентът си поддържа хормоните с определена доза лекарство, то няма нужда да се изследват на всяка контрола, но има хора, при които са често в ниски граници, или се лутат от хипофункция в хиперфункция и хормоните търпят промени, и там според мен трябва да се проследяват... ако не на всяка контрола, то поне през една.

# 98
Поръчах селен от Iherb и щом дойде - го почвам. Кажете, вие имате ли някакви странични ефекти от пиенето на еутирокс?

# 99
Аз поне за момента, нямам никакви, но го пия за първи месец. След 22-ри ще правя контрола и да видим дали съм се повлияла от дозата си.

# 100
Аз го пия от години и не съм имала странични ефекти  Peace

# 101
  • в огледалото на живота
Някой може ли да ми обясни разликата между Еутирокс и Л-тироксин.... Rolling Eyes

# 102
  • В сърцето на любимия човек
Някой може ли да ми обясни разликата между Еутирокс и Л-тироксин.... Rolling Eyes
Различен производител.
Иначе активната съставка е една и съща и са взаимно заменяеми  Peace

# 103
Аз в последно време имам доста упорито сърцебиене. ТСХ ми е в норма, пия селен и магнезий и се храня (предимно) безглутеново. Имам си прегрешения, но не е от него. Да ви кажа, писна ми. Сърцето е напълно здраво, хормона е в норма, магнезия го набавям. Никой не може да ми каже каква е причината.
Все още се мотая с изследването на вит. Д, ще го направя тези дни, ама нз дали е възможно липсата му да ми докарва екстрасистули.
Не знам вече какво може да е

# 104
При много ниска доза въглехидрати и аз имам. Пробвай да ги увеличиш малко и следи дали не се успокоява сърцебиенето.

Общи условия

Активация на акаунт