Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 129
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Моля за помощ.

Когато дам някакъв филтър на редовете и отгоре копи-пейст някаква формула, тя ми се копира и на скритите. Знам, че имаше отнякъде /май се чекваше/, да ти копира само на видимите редове, но не се сещам къде беше....

Преди ми работеше, ама нещо съм го разбъзикала явно.....Cold Sweat

# 346
  • The point of no return
Go to Special - Visible cells only.

# 347
Благодаря, чекнах го, да видим как ще е.... bouquet

# 348
  • София
Здравейте,
Моля за помощ да направя формулка по следната табличка:
Колона Е съдържа числа; колони F и G – дати, в колона Н трябва да сложа формулата.
Условието е: ако (G-F>30) и Е =409 или 408 или 419 в статус да ми дава ОК, ако не - DELAY. Нещо се оплитам с навързването на функциите IF, AND и OR с няколко аргумента. А ми се искаше да си спестя допълнителните колони. Другото, което ме бърка е, че формулата трябва да обръща и датите като стойност, за да смята вярно.

# 349
Здравейте,
Моля за помощ да направя формулка по следната табличка:
Колона Е съдържа числа; колони F и G – дати, в колона Н трябва да сложа формулата.
Условието е: ако (G-F>30) и Е =409 или 408 или 419 в статус да ми дава ОК, ако не - DELAY. Нещо се оплитам с навързването на функциите IF, AND и OR с няколко аргумента. А ми се искаше да си спестя допълнителните колони. Другото, което ме бърка е, че формулата трябва да обръща и датите като стойност, за да смята вярно.

=IF(AND(G2-F2>30,OR(E2=408, E2=409, E2=419)),"OK","DELAY")  Приемам, че ред 1 е заглавен, затова формулата е за ред 2, но може да е за всеки. Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 апр 2018, 13:37 от shrekie

# 350
  • Г. О.
     Здравейте. Сега видях темичката и съм обнадеждена, че ще има кой да ми помогне. Моля ви, просто ми дайте насока как да реша тази задача, защото е изключено сама да се сетя. Ето първата част, която ме затруднява:
     Да се създаде счетоводна таблица на Excel, в която участват колони за приходи, разходи и
печалба, извършваща пресмятания в българска валута и произволно избрана друга валута. Таблицата
да дава възможност да се сменя автоматично всеки ден курса на другата валута. Да се въведат 15
артикула.

Идея си нямам как да стане това?

# 351
Как всеки ден автоматично да се сменя курса? Откъде да го взема?

Тези 15 артикула къде трябва да са? В приходната част ли?

Най-просто /без да включвам валута, защото не е ясно каква е целта/, нещо подобно:

# 352
  • Г. О.
     Сега идва другата част от задачата - на отделен лист за събота да се напишат приходите, разходите и печалбата, като се ползват функции за смятането им на база на петте дни от седмицата(които съм написала на 5 листа). Полученият резултат да се визуализира с графично приложение? Ха де?

Последна редакция: вт, 24 апр 2018, 21:25 от Blink_me

# 353
Това е задача за курс или подобно, така ли?

Ползвай създаване на графика, като по хоризонтала ти са дните, по вертикала лева /приходи-разходи/, с различни цветове. Има си автоматично да си избереш, поиграй си с графиките, разгледай ги и ще ти стане ясно.

# 354
  • Г. О.
Благодаря, сега ще пробвам. Задачата е за курсова работа за задочно обучение. Тъпо е, че не е учено в часовете и го няма обяснено в лекциите, при което трябва да си играя сумата време и да търся как точно трябва да стане. Имам 10 задачи, не знам колко часа вече съм отделила за да ги реша:(
Благодаря още веднъж:)

# 355
Няма защо. Просто, като не се знае точно условието и какво се търси, е трудно да ти помогна.

# 356
Аз бих ти препоръчал да разучиш SQL базите данни примерно sqlite.
Знам че питаш за Ексел но когато се усложни проекта и имаш много записи не е мн добър вариант.
Ще мине седмица две докато се научиш на прости неща но ще се изплати във времето.
На Ексел сложни заявки се правят доста трудно. А тези бази данни си имат доста плюсове. Примерно може двама човека да добавят продукти и т.н.

# 357
  • София
 bouquet Много се извинявам, но препоръчайте добър учебник. Благодаря

# 358
Привет, имам огромен списък с данни, като част от колоните са дати за фактури. В момента колеги ги следят ръчно, за да идентифицират, тези които предстоят, но ми се да им помогна като им въведа една колона, която с формула да им дава коя е следващата дата за фактура спрямо днес.
Когато датата е една е лесно. Но когато са 2 или повече, не мога да измисля как да накарам ексела да ми даде следващата дата, която предстои от тези за даден ред.
Ето пример (Зеленото е резултата, който търся да се получи в колона Е, където ще е формулата):

Предполагам ще е микс от >today() И нещо, което ще търси по редове.

# 359
Фактурите на точен период ли са и, ако да, този период зададен ли е предварително, т.е. примерно всяка фактура е точно 3 мес. след предходната?
Ако да, задаваш датите на фактурите с предходната клетка +90, така ти дава дните и после с conditional formating да ти оцветява наближаващите дати. Може да зададеш да ти "светват" от предния ден примерно.

Общи условия

Активация на акаунт