Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се научим да работим с Excel - тема 3

 • 67 009
 • 634
 •   1
Отговори
# 540
 • Мнения: 2 004
И аз относно VLOOKUP.
Искам да вкарам VLOOKUP в IF. Обаче - греда за това, което искам да постигна.

VLOOKUP ми работи ок. Търси "това" в този "ред", съответно намира го или не.

И реално искам да използвам IF функцията по следния начин:
- когато VLOOKUP намери стойност, да не ми я слага в клетката, а да ми оставя празно, до тук добре, работи.
- когато НЕ намери стойността, т.е. когато VLOOKUP връща стойност "#N/A", то в клетката (резултатната клетка) да слага друга стойност.
И тази втора част не ми се получава. Просто не ми сработва - връща ми стойност "#N/A".

т.е.
Ако ползвам това:
=IF(VLOOKUP(prevCFDOP!AR2,CFDOP!$AR$2:$AR$200,1,0)=prevCFDOP!AR2,"","A"), когато не намира стойност ми слага "#N/A" в резултатното поле, а на мен ми трябва стойност "А" там.

Ако ползвам (IFNA) варианта, т.е. това:
=IFNA(VLOOKUP(prevCFDOP!AR2,CFDOP!$AR$2:$AR$200,1,0),"A"), когато не намира стойност ми слага стойност "А", която ми трябва, но когато намери стойността на VLOOKUP -  ми изплюва самия резултат, а аз искам празна клетка.

Ако се опитам да сложа IFNA, като втори агрумент на IF, пак не сработва, защото нещата се късат пак на следното ниво - IF - намира стойност, слага ми я празна, но пък втората част на IF не сработва и ми връща резултат "NA".
т.е. =IF(VLOOKUP(prevCFDOP!AR2,CFDOP!$AR$2:$AR$200,1,0)=prevCFDOP!AR2,"",IFNA(VLOOKUP(prevCFDOP!AR2,CFDOP!$AR$2:$AR$200,1,0),"A"))

Някакви идеи?

# 541
 • Варна
 • Мнения: 2 884
Magdalena1978  Значи вариантите са да включиш в областта за претърсване и празна колона и да връща резултат от нея.
Или IF(ISNA(VLOOKUP(.....)), "A", "")

# 542
 • Мнения: 3 525
това 'хваща' А-тата, но не питащата иска да има и нули при съвпадение. Един вид решава само половината от проблема, а тя има  варианти за половината, тя иска едновременно, хем да има нули, хем да има и "А"

# 543
 • Варна
 • Мнения: 2 884
това 'хваща' А-тата, но не питащата иска да има и нули при съвпадение. Един вид решава само половината от проблема, а тя има  варианти за половината, тя иска едновременно, хем да има нули, хем да има и "А"

IF(ISNA(VLOOKUP(.....)), "A", "") - ако няма съвпадение, т.е. ISNA(VLOOKUP) е TRUE, формулата връща А, ако има - връща празен низ. Нали това се иска?

# 544
 • Мнения: 17 690
Обичам простички решения като IFERROR. В първия ред на прозореца на формулата слагаш VLOOKUP с вариант да ти връща празна клетка от празна колона, а на втория какво да ти връща, когато е N/A, а именно А. /или там, каквото беше желанието на питащата/

# 545
 • Мнения: 2 004
Страхотни сте!  Ще пробвам и двата варианта. Да включа празна колона като резултатна е гениално решение. И ще видя и IFERROR - нямам опит с тази функция до момента.

# 546
 • София
 • Мнения: 7 495
Как мога да копирам (налея) серия от числа от колона (Ексел  стартер 2010) - в Word (аналогична таблица)? Пейства се в една клетка.

Последна редакция: пт, 02 окт 2020, 13:06 от Starrydream

# 547
 • Манчестър
 • Мнения: 1 878
Как мога да копирам (налея) серия от числа от колона (Ексел  стартер 2010) - в Word (аналогична таблица)? Пейства се в една клетка.

Copy/ Paste с опция keep source formatting

# 548
 • IC 1101,Abell 2029
 • Мнения: 408
Има ли формула чрез която да се намери каква комбинация от стойности най-близко се доближава до определена зададена стойност.Примерно имам N-на брой стойности/различни числа,които могат да бъдат и от десетичната бройна система/.И ми трябва да намеря кой сбор от тези стойности се доближава най-много до предварително определената от мен стойност без да я надвишава.

# 549
 • Варна
 • Мнения: 2 884
alex_bg Такъв тип задачи може да се решават със Solver - Excel Add In, който се активира чрез File - Options - Add ins. Задава се какво ще се оптимизира, в твоя случай сборът, т.е. клетката, в която се сумират числата, трябва да е равна на определена стойност (предварително определената - някакво малко число, защото ако сложиш предварително определената, може да намери решение, което да е равно, а не по-малко).
Трябва да помислиш как да формулираш ограниченията. Защото аз например без Solver ще ти кажа, че просто разделяш предварително определената стойност на броя на числата и готово.  Ако кажеш на какви изисквания трябва да отговарят числата, може да измислим как да се формулират ограниченията.

# 550
 • IC 1101,Abell 2029
 • Мнения: 408
Единственото ограничение за числата е че могат да бъдат цели положителни числа или също положителни с не повече от 3 знака след десетичната запетая.

"предварително определената - някакво малко число, защото ако сложиш предварително определената, може да намери решение, което да е равно, а не по-малко)."...Как да е равно на предварително определената?Може да няма зададени такива стойности чийто сбор да отговаря точно на крайната стойност.
"Защото аз например без Solver ще ти кажа, че просто разделяш предварително определената стойност на броя на числата и готово"...това нещо съвсем не го разбрах.Имам стойности на числата и ако разделя предварително определената стойност на броя на числата за мен ще се получи нещо което не би имало никакъв смисъл.

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 20:13 от alex_bg

# 551
 • Варна
 • Мнения: 2 884
alex_bg Доколкото разбирам ти имаш n на брой числа, чиято сума трябва да е максимално близка без да надвишава някаква стойност (да речем "цел" = 1000). Не разбрах дали може сумата от числата да е равна на целта. Ако да - тогава ще оптимизираш сумата от числата да е равна на 1000, ако не - целта минус някакво малко число, например 999.99.
Ако няма ограничения, не ти е нужен Solver. Ако имаш 10 числа, и ако всички са равни на 100, целта е постигната.
Трябва да дефинираш някакви ограничения, например: всички да са положителни не е достатъчно. Може да се зададе за някои числа минимална стойност и др. Зависи какъв е контекста на тези числа, този смисъл, който ти си знаеш, но не го обясняваш тук.

# 552
 • Мнения: 2 196
Единственото ограничение за числата е че могат да бъдат цели положителни числа или също положителни с не повече от 3 знака след десетичната запетая
Това ли трябва да се получи?


Търсим 365 което е А3+А5+А7+А10+А16+А20
Задачата ви е доста недефинирана. Например може да има и други числа чийто сбор е също 365

# 553
 • IC 1101,Abell 2029
 • Мнения: 408
Ясмина,писах за "комбинация",а не N-на брой числа,чиято сума...И въобще не е задължително сборът да е точно равен на предварително зададената стойност,даже по-скоро е препоръчително да е по-малък.То най-вероятно е и да е невъзможно да се намери такъв сбор който да е точно равен,защото могат да не съществуват такива предварително зададени стойности,които да изпълнят това условие.Задачата е да намери тази КОМБИНАЦИЯ от числа чийто сбор най-близко да се доближава до...в горният пример до 365.Ако това не може да се дефинира по начин който Solver да разбере,значи вероятно задачата е за програмист който да направи програма за целта,а не за тази тема.

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 13:10 от alex_bg

# 554
 • Мнения: 2 196
Горното работи безупречно. Вижда се как се изчислява условието, сумата е sumproduct в В21. Недостатък - може да има и друга комбинация

Общи условия

Активация на акаунт