Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 240
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Използвай функцията fix. Добавяш нова колона и в нея пишеш =fix(A1, 2) така ще го закръгли до втория знак и ще изчислява до него. Може след това да копираш клетките с формула и да paste special само цифрите, за да махнеш формулата.

# 121
Или просто там където въвеждаш сумирането/умножението или каквато там е операцията, добави ROUND.
Например:
Така. Произволно избрах да умножава А1 X B1.
Това е резултатът с ROUND до втория знак. А тук пък е до третия.

Не зная дали това имаш предвид Peace. Дано не те объркам.

p.s Не съм форматирала предварително съдържанието в A1 и B1 да е число.

# 122
Ето това имам предвид:

305,46 и 152,73 са суми, които съм получила чрез формули на база по-горни редове в таблицата, които не присъстват на снимката. При събирането на тези две числа е очевдино че се получава 458,19. Знам обаче че по подразбиране Ексел не събира 305,46 и 152, 73 а цялото число до не знам си кой знак след запетаята и от там се получава разликата.  newsm78
Не искам да си добавям допълнително редове и да преписвам числото, защото тази таблица я принтирвам и просто нямам излишно място на листа.

# 123
Ами аз все таки си мисля, че най-простичкото е ROUND при събирането. Не е добавяне на колона или ред, а просто нещо, с което да кажеш до кой знак да закръглява. За да се получи това 458,20 очевидно закръглява до първия знак след сепаратора. За да получиш очевидното 458,19 Round трябва да е до втория. Т.е. в I2 трябва да имаш
=ROUND(F2+H2;2)
И пусни докъдето е необходимо.
Няма да създаде нови колони или редове.

# 124
Благодаря! Получи се!  bouquet bouquet

# 125
  • Някъде там...
Здравейте, имам таблица ексел (ех, каква изненада  Crazy) с много акаунти. За пример:
501610
302408
602511
Това е една доста дълга редица от акаунти. Има ли начин последния акаунт да стане първи?
Последната карта 602511 да стане първа а 501610 да стане последна.
Благодаря  bouquet

# 126
  • София
Здравейте, имам таблица ексел (ех, каква изненада  Crazy) с много акаунти. За пример:
501610
302408
602511
Това е една доста дълга редица от акаунти. Има ли начин последния акаунт да стане първи?
Последната карта 602511 да стане първа а 501610 да стане последна.
Благодаря  bouquet

Вероятно има и по-хитър начин, но на първо време бих направил следното: В съседната колона на акаунтите номерирам последователно 1,2,3 и т.н, като №1 съответства на 602511, после издърпваш номерирането до горе. След това остава само да сортираш цялата таблица по колоната с номерата (1,2,3 и.н.) Peace

# 127
Има значение по моему акаунтите, останали по средата, какво искаш да ги правиш. В смисъл искаш ли те да запазят досегашното си местоположение? Т.е. искаш да размениш само местата на най-долния и най-горния, а всички останали да стоят по местата си, така ли?

Аз не бих вкарвала допълнителни колони. Не обичам да си утежнявам зорлем файловете. Сортирай с цвят. Оцвети най-долния акаунт (или целия му ред) примерно в зелено, а най-горния в сиво. След което сортирай по цвят. Нещо такова.
По този начин само последният и първият акаунт ще разменят местата си, а всичко, намиращо се между тях, ще запази положението. Вижда се от това, че нареченото предварително "последна&quo … е качило най-горе

Когато постигнеш желаното, просто махни оцветяването от клетките.

# 128
  • Някъде там...
Благодаря ви  bouquet

# 129
  • Варна.
Попълвам таблица с различни данни в редовете, които са данни за документ, трябва ми когато ръчно поставя в последната клетка  на реда 2-ка, което ми показва, че е втори екземпляр, то данните които съм попълнила до момента да се прехвърлят в друг шиит, така че да имам отделно същата информация за вторите екземпляри, съответно ако имам трети екз. също да се премества във втория шиит.
Не съм пробвала нищо още, ще се радвам на идеи.

# 130
Нямаше ли начин да се пише макрос с идеята ако нещо е еди какво си, то тогава направи това? IF - THAN. Не мога да го напиша. Аз си създавам макросите по бабешкия начин, записвайки собствените си действия. Моите са простички. За съжаление не разбирам нищо от VBA. Но потърси в Google, изписвайки възможно най-ясно и кратко какво искаш (Примерно how to create if than excel macros или нещо от сорта). Ще се изненадаш колко готови макроси може да си намериш. Аз така преди години бях изнамерила един, който ми преобразува цифрите в букви.

Според мен е важно да се ориентираш в разликата между функция и макрос. Функцията връща резултат в клетка. Докато макросът е набор от действия. От така описаното на теб ти трябва именно макрос. Но ако някой изнамери решение с функции, много бих се радвала да сподели как става.

# 131
  • Пловдив
Търся помощ за следното, имам таблица с три колони и няколко реда.

A   B   C
1   52   41   4
2   41   59   5
3   59   77   2.5
4   77   52   8.5

Искам да намери съответствието от колона А в колона В и да добави числото от колона С.

# 132
  • Варна

A   B   C
1   52   41   4
2   41   59   5
3   59   77   2.5
4   77   52   8.5

Искам да намери съответствието от колона А в колона В и да добави числото от колона С.

С vlookup ще стане.

# 133

A   B   C
1   52   41   4
2   41   59   5
3   59   77   2.5
4   77   52   8.5

Здравей mimimibg,
Използвай следната формула: =VLOOKUP(B2,$A$1:$C$100,3,0)

Тази формула търси за съвпадение от колона B в колона А и визуализира стойноста от колона C. Успех!

# 134
  • Пловдив

A   B   C
1   52   41   4
2   41   59   5
3   59   77   2.5
4   77   52   8.5

[/size]
Здравей mimimibg,
Използвай следната формула: =VLOOKUP(B2,$A$1:$C$100,3,0)

Тази формула търси за съвпадение от колона B в колона А и визуализира стойноста от колона C. Успех!

Благодаря ти много. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт