Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 230
  • 743
  •   2
Отговори
# 135
  • Юпитер- Сатурн
Форматирала съм колоната да показва датата като dd.mm.yyyy, но при въвеждане се изписва 42370 например.

Създадох нова колона в този шийт, форматирах я и пак изписва датата по този начин. Като отворя нов файл нямам този проблем с датата. Как да реша проблема?

# 136
Форматирала съм колоната да показва датата като dd.mm.yyyy, но при въвеждане се изписва 42370 например.

Създадох нова колона в този шийт, форматирах я и пак изписва датата по този начин. Като отворя нов файл нямам този проблем с датата. Как да реша проблема?

Здравей,
Пробвай следното:
Изтрий съдържанието на колоната. После копирай клетките и дясно копче -> format cells. Избираш формата, който ти трябва. Това би трябвало да реши проблема. Успех!

# 137
  • Варна.
Имам пивот таблица, сумирам стойности голяма част от които са нули. Искам да начертая графика, но без стойностите нула. Понеже данните са доста, графиката става много голяма, защото си ми показва всичко, а нулите не ме интересуват. Как да се лиша от тях?

# 138
  • The point of no return
Сигурно има и друг начин, но на прима виста се сещам за този - в колонота на пивота, в която имаш нули, прилагаш Filter-махаш отметката за 0. После копираш цялата таблица и я пействаш на друг шийт чрез Paste Special - Values, след което може да си направиш графиката.

# 139
  • Варна.
Сигурно има и друг начин, но на прима виста се сещам за този - в колонота на пивота, в която имаш нули, прилагаш Filter-махаш отметката за 0. После копираш цялата таблица и я пействаш на друг шийт чрез Paste Special - Values, след което може да си направиш графиката.

Не става, защото тази колона ми с нулите ми е сума, там не мога да сложа филтър. Минах през твоята идея, копирах в друг шийт, изтрих нулите и така. Искаше ми се още в пивота да мога да се оправя.
Поздрави!

# 140
  • Варна
Имам пивот таблица, сумирам стойности голяма част от които са нули. Искам да начертая графика, но без стойностите нула. Понеже данните са доста, графиката става много голяма, защото си ми показва всичко, а нулите не ме интересуват. Как да се лиша от тях?

Сложи полето, което се сумира, в областта Filters на Pivot-таблицата. След това селектирай всички стойности без нулата.

# 141
  • Варна.
Имало начин,
благодаря Ясмина!

# 142
Страхотна тема не знаех, че има такава  bouquet

Имам един въпрос  Embarassed
Искам да заключа доста на брой шийтове с еднакви таблици, но трябва да извърша едни и същи действия много пъти, и това ще ми отнеме много време.

Сетих се, че мога да използвам макрос с който да ги запиша и така да заключвам шийтовете. Има ли по-запознати да ми помогнат?

# 143
Ти пишеш ли ги макросите или просто ги създаваш през менюто Developer - Macros - Record macro?
Ако е по втория начин (аз първия не го умея) един вид какво свое действие ще запишеш? Ще заключиш един по един всички sheet-ове или?

# 144
През менюто Developer записвам на единия шийт действията, които извършвам и после пускам макроса на всеки шийт. Обаче таблицата не е на едни и същи редове на всички шийтове и не се получава както искам. Не знам дали може да се избегне.

# 145
Добре де, а не може ли да направиш макрос, с който да заключваш всички sheet-ове. И ако решиш да даваш заключени данни на някой, просто ще стартираш в незаключения твой файл маркоса lock (примерно). Записваш и пращаш така. Един вид този макрос да заключва всичко независимо в кой екселски файл.
МОже и да не съм те схванала правилно де.
Аз например съм си направила едно просто макросче само за заместване на няколко неща с други. Тъй като не мога да предугадя винаги къде в коя колкона или ред може да се намира въпросното нещо, което искам да замести, създадох макросчето с маркирани всички клетки. Едва тогава му казах ако види едикое си да замести с другото. По този начин replace-ването действа винаги и не ми се налага да предугадявам къде в коя ли колона ще се падне. Нещо подобно като логика се питам не може ли да ти свърши работа.

Другото, което се сещам е да видиш при Юрий Кузнецов.
Ето линк. То май той не препоръчва да се разчита много на заключване с парола . На мен Юрий обикновено ми е доста сложен. Но пък човекът е Бог.

# 146
Пиши ако решиш и тестваш предложеното от Кузнецов. Много ми е интересно как работи.

# 147
О, много харесвам уроците му и се уча от там. Наистина са доста сложни.
Това го пробрах и работи, ще го използвам по-нататък, но в конкретния случай не ми върши работа.
За екселите които поддържам, работим по тях няколко човека, но шефа държи мен отговорна. Другите не са много на ти с ексела и само набиват данни.
Поради тази причина трябва да заключа определени формули, други не и отделно да оставя клетките в които да се актуализира информация.

# 148
  • София
Здравейте,
извинете ме, ако сте коментирали в по-старите теми, но моля да ме насочите към някакъв източник където да намеря решение за следния случай:

Имам 2 таблици с контакти (имена, адреси, тел и т.н). Целта е да сравня дали някои от контактите се дублират в двете таблици. Единственото за което се сещам е да извадя в отделна таблица имената от двете таблици, да ги сортирам по азбучен ред и евентуално да потърся формулка да сравни двете колони. После едно по едно да ги търся в една от таблиците. Обаче не мисля, че това е най-умния вариант, а и редовете са над 8000. Моля за помощ! Praynig

# 149
С функция Vlookup може да ви извади ако има съвпадение. Другия вариант е да сложите имената от двете таблици в една колона и с Conditional Formatting да ви оцвети дубликатите. За друго за момента не се сещам.

Общи условия

Активация на акаунт