Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 234
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Благодаря  bouquet Само ако може уточнение какво имате предвид с "да сложите имената от двете таблици в една колона"?

# 151
Ами примерно, копирате имената от едната таблица и ги поставяте под имената в другата и после използвате Conditional Formatting → Highlight sells rules → duplicate values и ще ви оцвети съвпаденията. Доколкото разбрах искате да проверите дали имената се дублират.

# 152
  • София
О, сега разбрах. Благодаря, нямаше да се сетя сама, а я знам тази функция  Joy
Чудесни сте! Hug

# 153
  • София
Здравейте. Имам нужда от малко помощ. Как се прави статистическа извадка от ексел. Ако таблицата има много редове и всеки с по 5-6 колони (като са разписани различни неща- примерно в една са числа в друга думи и тн.) Искам да може да се направи иззвадка от 10 % примерно от всички налични редове?

# 154
Здравейте. Имам нужда от малко помощ. Как се прави статистическа извадка от ексел. Ако таблицата има много редове и всеки с по 5-6 колони (като са разписани различни неща- примерно в една са числа в друга думи и тн.) Искам да може да се направи иззвадка от 10 % примерно от всички налични редове?
Можеш да използваш функцията VLOOKUP. За целта трябва да имаш колона по която да търсиш за да извлечеш само необходимите ти данни - например ЕГН или ИД номер, или нещо друго. Щом имаш колона с някаква уникална стойност, няма да имаш проблем да извадиш точно определени неща.

# 155
  • София
там е работата, че аз не искам да изваждам, а от таблица с 150 - 200 записан на извадков принцип са се отсеят само 10% (примерно да се извадят от тези 150 реда само 15 случайни, който да се проверят)

# 156
  • София
всъщност ми трябва ето това "убеден съм, че ако ви дотрябва, ще го намерите, но защо да се лутате?
Да предположим, че имате няколко хиляди записа (например имена на клиенти) и искате да направите случайна извадка от 200. За целта:
1. Направете си списък с тези клиенти (е то се подразбира)
2. Tools->Data Analysis->Sampling
3. След като ви се отвори прозорецът Sampling, в Input Range маркирате списъкът с клиентите. Ако най-горната клетка е заглавна, трябва да се сложи отметка в Labels
4. Избирате методът, по който да се направи извадката. Има две възможности - Periodic и Random. За да не ви занимавам с излишни статистически обяснения просто ще ви препоръчам да използвате Random
5. Задавате Output Options.
6. ОК и Екселчо генерира извадката. Елементарно, Уотсън. "
 Но за ексел 2013

# 157
Тук не мога да помогна, но го  пробвах това, което сте дали и работи.

# 158
Дано някой се включи по този мой проблем. До сега ползвах само roundup или rounddown

В резулативна клетка искам да се закръкля при условие.
Ако сумата е примерно 18,04 до 18,49 да се закръгля на 18.
Ако сумата е над 18,50 да се закръгля на 19.

Благодаря.

# 159
Ако форматирате колоната в която е резултата да няма знак след запетаята няма ли да стане?

# 160
Няма да стане. С форматирането на бр. знаци след запетята се показва само числото 18 или 19, но реално числото ще е друго, ако не се е ползвала функцията. Много честно срещана грешка, веднъж големи проблеми ми донесе...

# 161
Здравейте,имам нужда от малко помощ?Надявам се някой на Ти с ексел да помогне.Случая е следния на ексел пиша един спиък с артикули и бройки срещу тях като някои артикули се повтарят многократно възможно ли е на отделен sheet да ми излизат обединени артикулите със сумирани бройки.Примерно ако на единия sheet съм писал панталони на 25 позиции на следващия да ми излизат на една със сумирани бройки.Благодаря Ви предварително за помоща.

# 162
Първо сортирай в избран от теб ред нещата. Например:
панталон
панталон
панталон
риза
риза
риза
пола

След това направи просто subtotal. Не е точно друг sheet. Но на мен ми се струва по-прегледно.

Мъдря задачата на mama_na_na newsm78

# 163
Благодаря за отговора,но това не ми върши работа не става въпрос да е прегледно просто последователността е такава че няма как всички панталони или блузи да са един под друг.Това което пиша е опаковъчен лист и в един кашон има примерно панталони,блузи, потници и т.н. за това няма как да ги сортирам по този начин.

# 164
  • Варна
Благодаря за отговора,но това не ми върши работа не става въпрос да е прегледно просто последователността е такава че няма как всички панталони или блузи да са един под друг.Това което пиша е опаковъчен лист и в един кашон има примерно панталони,блузи, потници и т.н. за това няма как да ги сортирам по този начин.

Ще стане с Pivot table.

ROUND(..., 0)

Общи условия

Активация на акаунт