Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 164
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
имам следния казус - когато напиша false (с малки букви) в ексел, то ексела автоматично ми го преформатира с големи букви.
Пробвах с менюто font, обаче не мога да намеря от къде точно caps мога да форматирам отново като малки букви.
Не излиза и опцията да се откажа от автоматичния формат.
Някакви идеи?

# 271
имам следния казус - когато напиша false (с малки букви) в ексел, то ексела автоматично ми го преформатира с големи букви.
Пробвах с менюто font, обаче не мога да намеря от къде точно caps мога да форматирам отново като малки букви.
Не излиза и опцията да се откажа от автоматичния формат.
Някакви идеи?
Ексела го третира като служебен термин (TRUE/FALSE). Какво точно се опитваш да направиш?

# 272
Просто ми трябва стойността в съответната клетка да е true или false. После аз конвертирам в CSV и чрез notepad правя find / replace на TRUE с true и FALSE с false. Тези стойности не са във връзка с никаква функция в ексел.
Значи да разбирам, че няма как да се форматира в ексел?
Всъщност на мен CSV файлът ми е важен и просто използвам ексел за създаването му.

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 13:11 от Magdalena1978

# 273
  • Варна
Пробвайте да сложите апостроф' пред false

# 274
Много благодаря! Това работи добре и при конвертирането в CSV този апостроф изчезва.

# 275
  • Вече в моята си приказка...
Моля за помощ!
Имам задача да направя таблица, в която автоматично да се извежда качествена оценка - "в норма", "изоставащо" и "избързващо" във физическото си развитие дете, която да бъде съобразена с нормите, които са дадени:

изоставащи - ръст под 119,0, тегло - под 21,2
в норма - ръст от 119,0 до 131,0, тегло - от 21,2 до 29,6
избързващи - ръст - над 131,0 и тегло над 29,6

коя формула ще изчисли кое дете е изоставащо, кое е избързващо и кое в норма?

Затруднява ме това, че има две условия, които определят каква е качествената оценка за дадено дете - това са ръста и теглото. Формулата ще започне с =IF, но след това?!

# 276
За двете променливи отделни колони ли ще е с резултата или трябва една?!

Ако детето е под 119 см, но е 30 кг?

Ако вземем само единия показател, например височината, формулата е:

=IF(A8<=131;(IF(A8<=119;"Изоставащи";"В норма"));"Избързващи")

Последна редакция: вт, 24 окт 2017, 13:24 от Natali_

# 277
Може и да пропускам нещо, но лично аз по-го виждам с макрос с две повтарящи се клаузи - for each (за да обходи масива от деца, което означава, че този масив трябва да е форматиран еднакво във всички документи в които искаш да работи макроса - например да почва за височина от A2 и за тегло от B2 във всеки документ) и If/elseif за всеки случай - на мен ми приличат на 6+1 (абсолютната нула - не е посочена стойност) + още 2 (в които не е посочена някоя от стойностите) + 1 ( някоя от стойностите не е коректно посочена - разбирай има символ, който не е число).

# 278
Аз лично не разбирам какво трябва да излезе като резултат, ако височината е в едната графа, а теглото е за другата графа...  newsm78

Примерно 118 см високо, но 30 кг. тежко?!?  newsm78 /изоставащ ръст, но изпреварващо тегло/

Евентуално с две резултатни колони - едната за теглото, другата за височината.

Нека Мира 55 да каже какъв трябва да е резултатът и каква точно е целта... newsm78

Вариант е да се направи някакъв коефициент за оценка между двете стойности, за който да се пусне IF

# 279
  • Монтана
Предполагам, че нещо такова трябва да стане
=IF(AND(A2<=119;B2<=21,2);"изоставащ";IF(AND(A2>=131;B2>=29,9);"избързващи";"В норма"))

# 280
Предполагам, че нещо такова трябва да стане
=IF(AND(A2<=119;B2<=21,2);"изоставащ";IF(AND(A2>=131;B2>=29,9);"избързващи";"В норма"))
Изглежда много добре, но се чупи при ръст във форма, а килограми над нормата. Показва "В норма",а ако разбирам правилно (може и да греша разбира се) трябва да е "Избързващ".

# 281
  • Варна
[Изглежда много добре, но се чупи при ръст във форма, а килограми над нормата. Показва &quot;В норма&quot;,а ако разбирам правилно (може и да греша разбира се) трябва да е &quot;Избързващ&quot;.
Тъй като задачата е зададена непълно, ние не знаем дали такова дете (ръст нормален, тегло - над норма) се счита за нормално или избързващо. По ръст е нормално, но по кг- избързващо. Личното ми мнение е, че ръстът е по-важен, но нека авторът да каже...

# 282
изоставащи - ръст под 119,0, тегло - под 21,2
в норма - ръст от 119,0 до 131,0, тегло - от 21,2 до 29,6
избързващи - ръст - над 131,0 и тегло над 29,6

коя формула ще изчисли кое дете е изоставащо, кое е избързващо и кое в норма?
Точно така и е поставена задачата? Или ѝ-то в третото условие е добавка?
Скрит текст:
=if((lenght<119 or weight<21.2);"изоставащи";if((lenght=>119 and lenght<=131) or (weight=>21.2 and weight<=29.6));"норма";if( (lenght>131 or weight>29.6);"избързващи";"недефинирано")))
това изпълнява точно условията и ще ти даде резултат дори и ако ѝ-то е в условието
п.с. нямам ексел в момента и може някоя скоба да липсва Simple Smile

# 283
Айде, пак аз с въпрос:

Когато към даден файл има навързани връзки към друг и го сейвна на друго място, при отварянето му ме пита за коригиране на връзките със следното:

и съответно ги коригирам с Edit Links.

Има ли начин да извикам този прозорец за корекция на връзките, ако не сейвна файла на друго място?

# 284
Има ли начин да извикам този прозорец за корекция на връзките, ако не сейвна файла на друго място?
Искаш да обновиш информацията подадена във файла, ако разбирам правилно? Т.е да прекалкулираш при всяко отваряне на ново. Това може да е добре или не чак толкова добре - зависи колко много калкулации имаш във файла.

Общи условия

Активация на акаунт