Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 152
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Много благодаря, по-скоро е вдясно бутончето Edit links, където на твоята снимка не е активно, но явно нямаш връзки в момента. Иначе пробвах при мен и стана. Много мерси още веднъж, щях да се лутам.... Peace

Целта е от един вързан файл, за вържа друг вместо първия.  Peace

# 286
Извинявай за русия въпрос, но не виждам смисъл в това. Каква е целта?

# 287
Примерно имам файл, да речем Бюджет. И съм го навързала на разни места с файлове примерно База 1, склад 2, канцелария 3, фонд 4 и т.н. много файлове.
Навързването е на много страници и не само една формула.

В процеса на работа искам да видя примерно този бюджет как ще изглежда с вариант на склад 3, 4, 5, 6, като другите файлове остават непроменени.

В този случай ще променя в Edit Links само варианта на склад 3, после вариант със склад 4 и т.н.

Това е най-образно казано. Улеснение е и съм доволна, че го разбрах къде е. Досега все сейфвах на ново място и ги накачвах, като отворех за първи път новия файл. Пак става, но е играчка.  Crazy

# 288
Извинявай за русия въпрос, но не виждам смисъл в това. Каква е целта?
Примерно имаш DOS базирана (или каквато и друга да е) счетоводна програма, която експортва резултати в plain text - можеш да ги заредиш в таблица и да и кажеш "Гледай тоя файл и зареждай стойностите в тази красиво форматирана таблица за да може мениджъра да разбере какво казваш." Лично аз го ползвам редовно по този начин.

# 289
Лично аз го ползвам редовно по този начин.
Въпроса беше за каква е идеята да се подходи по трудния начин вместо по лесния. Аз бих използвал друго решение.
След като във file има k на брой връзки към n на брой файла, и доколкото разбирам k е много по-голямо от n, далеч по-лесно би било да преименувам n файла, отколкото да коригирам в пъти повече k връзки.
Моят рус метод би бил - ако имам 50 връзки в един файл които сочат към 3 различни таблици, е по-добре да преименувам имената на 3  таблици, отколкото 50 връзки в един файл. Вероятността за грешка се свежда до минимум, а времето за промяна на сечението до 2-3 минути.

# 290
Въпроса беше за каква е идеята да се подходи по трудния начин вместо по лесния.
Това е лесният начин Simple Smile Не си разбрал постановката - има само два файла (но това няма значение - щеше да е същото дори и да бяха пет хиляди). Таблицата която гледа човека без добри IT познания е основата в която се зареждат всички други таблици, които се променят динамично на определен период от време. Да кажем, че се експортват всяка вечер, седмично и веднъж в месеца. Освен всичко са и примерно в plain text (CSV). Защо трябва да карам съответният човек да преименува нещо? Те са си с едни и същи имена - просто файла се експортва на ново всеки път, когато дойде момента и зарежда в удобно направената таблица в Ексел новите стойности всеки път когато решиш да го отвориш.

# 291
Защо трябва да карам съответният човек да преименува нещо? Те са си с едни и същи имена - просто файла се експортва на ново всеки път, когато дойде момента и зарежда в удобно направената таблица в Ексел новите стойности всеки път когато решиш да го отвориш.
Защото едно е да смениш само едно име,  друго е да сменяш 50 линка.
Няма значние - все ми тая!

# 292
Става и така, и така. На кой, както му е по-удачно.  Peace

Не е лошо да се знаят няколко начина, пък и нали темата е да това - да се научи нещо ново.  Heart Eyes bouquet

# 293
  • София
Може да се регистрираш в http://aula.bg/course и да получиш 20 безплатни урока за начало.
На мен ми бяха много полезни. bouquet

Благодаря!

# 294
Айде пак аз с въпрос...

Не е голям проблем, но, когато правя нещо в Excel, например replace и накрая ми изписква едно "Биип" /не знам как да го опиша по-добре/. От къде мога да изключа тези звуци?

# 295
Айде пак аз с въпрос...

Не е голям проблем, но, когато правя нещо в Excel, например replace и накрая ми изписква едно "Биип" /не знам как да го опиша по-добре/. От къде мога да изключа тези звуци?
Това не идва от Ексел. Кажи ми с кой Windows си - 7/8/10?

# 296
Ъъъъ.....май 10... newsm78 Blush

# 297
Биипа който описваш е най-вероятно звуково съобщение от операционната система. Най-бързият ти начин е да кликнеш с десен бутон на мишката на иконата с колонката долу, в дясно (до часа). От менюто избираш Sounds. Трябва да ти излезе диалог като този:

Понеже нямам идея точно кой от всичките видове предупреждения чуваш просто ги пробвай едно по едно с "Test" и спри това, което те дразни.

Драсни какво е станало - това ли е проблема или пропускам нещо...

# 298
Ха! Май взе, че стана. Директно му дадох No sounds и после Apply + OK и май вече ги няма дразнещите бипкания...Много мерси!  bouquet

# 299
Ха! Май взе, че стана. Директно му дадох No sounds и после Apply + OK и май вече ги няма дразнещите бипкания...Много мерси!  bouquet
Няма проблем, но нещото ще заглуши всички системни звуци - имай си едно на ум за това.

Общи условия

Активация на акаунт