Изследване на ХОРМОНИ – 11 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 82 766
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
mimsmim
Ти си със СПКЯ и хормоните е нормално да варират, по принцип, те не са константи, но винаги дават представа / най-обща/ за положението.
Ок. пусни на чист ден: ТСХ, Т3 и Т4 и Пролактин
ЛХ, ФСХ и Е2 - на 3 ден от МЦ

Съотношението ЛХ и ФСХ сега не е толкова важно, важно е да се нормализират другите хормони.
А самото съотношение показва само дали има ли не проблем и какъв е той
Инсулин + Глюкоза на гладно също е добре да пуснеш Peace
По кое разбираш, че съм със СПКЯ? Гинеколозите като ме гледат не ми го казват... даже едната ми каза, че нямам никакви гинекологични проблеми, но знам ли колко да им вярвам...
Високи нива на:
- Пролактин
- ТХС
- Андрогени
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=ar … 24&Itemid=150
Направо ме хвърли в джаза с тази статия... Ще пусна споменатите хормони пак, но да вметна, че вече ми излезе резултатът и за 17-OH-Progesteron и стойностите са 1.978 nmol/l (Ж:фол:0,61-3.94;лут:3.03-13.62;мено:0.61-2.72), което е добре, нали? Много ми е странно как преди Андростендион, DHEA-S, 17-OH-Progesteron бяха супер високи, а година след като спрях да пуша и трите са в норма. Е да в горна граница са някои, но мисля ще продължават да се нормализират. Иначе искам да споделя, че отидох да ми вземат секрет от пъпка в лаборатория и снощи видях, че е излязло изследването - стрептококи. Трябва да си доплатя антибиограмата, за да видя на какво е чувствителна. Просто се обърках тотално откъде е моят проблем.... АГ ми каза, че може да е смесица от бактерия + хормонално предразположение... Ще изчакам и свободния тестостерон да излезе, но той чак след нова година (че го пращали в Германия).

Последна редакция: сб, 19 дек 2015, 13:30 от mimsmim

# 466
Цитат на: denis.
link=topic=869791.msg32193198#msg32193198 date=1450201543
Скрит текст:
Здравейте,
Моля за коментар на следните резултати  /правени на четвърти ден/:
LH      5,23 mIU/ml          референтни стойности жени фол.фаза 2,4-12,6
FSH    6,24 mIU/ml          референтни стойности жени фол.фаза 3,5-12,5
Пролактин 607 uIU/ml   референтни стойности небременни жени 102-496
Тестостерон 0,2 ng/ml   референтни стойности жени 0,06-0,82
Естрадиол 65,51 pg/ml  референтни стойности жени фол.фаза 12,5-166,0
Днес изследвах хормоните на Щитовидната жлеза / на 13-сти ден, денят на овулацията ми/ и повторих Пролактина.
Резулатите са:
Име на теста    (изследване)  Резултат     Единици   Референтни стойности
MAT/anti -Tpo/                          19,7                   IU/ml                    <34
Име на теста (изследване)   Резултат     Единици   Референтни стойности
TAT/anti-Tg/                         18,2           IU/ml                    <115
TSH                                           2,21          uIU/ml            0.27-4.2
fT4                                           1,3          ng/dl                           0.93-1.7
fT3                                           5,3                 pmol/l                           3.95-6.8
Име на теста        Резултат     Единици   Референтни стойности
Пролактин/Prolactin   456       uIU/ml     102-496 /небременни Ж/; 86-324 /Мъже/
Пролактинът е след 2 месеца прием на Норпролак 50 мг през 3 дни.
Моля за коментар на изследванията.
Да продължа ли приема на Норпролак?
Целта ми е забременяване, на 37 г. съм.
Пролактинът  пак е висок, трябва да се коригира дозата - консултирай се с лекаря си.
ТСХ е висок, но може да е от Пролактина - това, лекар трябва да го прецени
Нямаш Хашимото, което е супер  Peace

дравейте,днес си взеха кръв и излезнаха резултати,които ме претесняват
                   Резултат      Граници
Пролактин    915            100- 496
FSH.              4.94            
Фоликулярна фаза          3.5-12.5
Овулаторна.                    4.7-21.5
Лутеинизираща.            1.7-7.7
Мено пауза.                     25-134
LH.               7.35
Фоликуларна фаза            2.4-12.6  
Овулаторна.                      14-95    
   Лутенизираща.               1-11.4
Менопауза.                         7.7-58
Тестостерон.       1.75       0.12-1.78
Това на 3 ден от МЦ ли е ? - ако е да - ЛХ е висок, показва ПКЯ
Пролактинът е висок - трябва да е около 250.
Тестостеронът е на горна граница.
Добре е да изследват ТСХ , Т4, ТАТ и МАТ - ако не си
Андростендион
ДХЕА и 17ОН Прогестерон на 3 ден от МЦ
Инсулин + Глюкоза, на гладно

Здравейте!  Моля Ви да коментирате резултатите. Чак в четвъртък съм на ендокринолог и се притеснявам.
ТСХ - 2. 446 при реф. ст-ти 0. 55-4. 78;
МАТ - 134 при реф. ст-ти <35;
ТАТ - <20 при реф. ст-ти <40;
Пролактин - 15. 53 при реф. ст-ти 2.8 - 29.2
Благодаря предварително! Simple Smile
ТСХ е висок, трябва да е под 2.0
МАТ са завишени - може да има някакво възпаление, лекар трябва да прецени
Няма страшно, не са много високи - това се коригира  Peace
Ще чакам да ми пишеш
Току що се връщам от преглед при д-р Начев. Нямам нужда от никакво лечение. Хормоните са идеални, по-здрав пациент скоро не е имал. Твърдението,че ТСХ трябва да е под 2 е форумна измислица, пролактинът е проблем само когато е 2,5 пъти по-висок от референтната горна граница. ФСХ трябва да е над 10-12, за да е притеснителен. Момичета, не ставайте хипохондрици и внимаеайте какво четете и как интерпретирате интернет данни. Все пак благодаря на Денис, сигурна съм, че е добронамерена. Просто не си поставяйте преждевременни диагнози. Успех на всички в бебеправенето.

# 467
  • София

Здравейте! Denis, докторът ми каза, че нямало нищо притеснително. ТСХ трябвало да бъде до 2. 5 за забременяване. Така ли е? Не трябва ли да е до 2? Изписа ми селен 3 месеца по 1 т. на ден. На въпроса ми "Това, че възелът ми се е увеличил за една година, не е ли притеснително?". Отговорът беше, че щом е увеличение е притеснително, но ще го следим. Питах го какво означава, че ми е висок МАТ. Само ми спомена, че е автоимунно заболяване, но нищо повече.
Какво мислиш, denis? Прав ли е, че всичко е нормално? Смятам края на м. януари - нач. на февруари да посетя д-р Начев в София. Дотогава ще си пия селена.
Хубав ден!
TSH  трябва да е под 2.0 / дори, идеалните граници са 0,5-1,0/, защото при бременност, той се повишава и никой не може да ти каже, при теб колко ще се повиши, още повече, че имаш проблем с ЩЖ.
Високите нива на ТСХ, може да са причина за аборт в най-ранна бременност - дори може и да не разбереш, че си забременяла.
Консултирай се с друг лекар, посети клиника по репродуктивна медицина

# 468

Здравейте! Denis, докторът ми каза, че нямало нищо притеснително. ТСХ трябвало да бъде до 2. 5 за забременяване. Така ли е? Не трябва ли да е до 2? Изписа ми селен 3 месеца по 1 т. на ден. На въпроса ми "Това, че възелът ми се е увеличил за една година, не е ли притеснително?". Отговорът беше, че щом е увеличение е притеснително, но ще го следим. Питах го какво означава, че ми е висок МАТ. Само ми спомена, че е автоимунно заболяване, но нищо повече.
Какво мислиш, denis? Прав ли е, че всичко е нормално? Смятам края на м. януари - нач. на февруари да посетя д-р Начев в София. Дотогава ще си пия селена.
Хубав ден!
TSH  трябва да е под 2.0 / дори, идеалните граници са 0,5-1,0/, защото при бременност, той се повишава и никой не може да ти каже, при теб колко ще се повиши, още повече, че имаш проблем с ЩЖ.
Високите нива на ТСХ, може да са причина за аборт в най-ранна бременност - дори може и да не разбереш, че си забременяла.
Консултирай се с друг лекар, посети клиника по репродуктивна медицина
Подкрепям Дениз с 2те ръце.👍
От личен опит за мен Начев е комерсиален, обяснява на бързо и повърхностно. Насочиха ме към Русев, в Малинов. Отдели ми час, обясни професионално и задълбочено. Винаги можеш да го намериш на стационарния в клиниката, а след като си тръгне на мобилния. Абсолютен професионалист.

Последна редакция: сб, 19 дек 2015, 18:53 от Alo alo

# 469
Благодаря Ви за отговорите! Със сигурност ще посетя и друг специалист. Не съм от София и трябва поне месец предварително да си запиша час, за да не се притеснявам за отсъствие от работа.
Хубава вечер!

# 470
Денис, може ли коментар?

Глюкоза- 0ва мин   5.44 вен. кръв   mmol/l   венозна кръв.: 3.8 - 6.1; периферна кръв.: 3.5 - 5
Глюкоза - 60та мин   6.37 вен.кръв   mmol/l   < 8.9 за мъже и небременни жени
Глюкоза - 120 та мин   6.25 вен.кръв   mmol/l   < 7.8 за мъже и небременни жени
Insulin ( Серумен Инсулин )   9.59 0 мин.   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно
Insulin ( 60 мин. )   54.50   mU/l   
Insulin ( 120 мин. )   46.20   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс   2.32   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

Много благодаря!

# 471
  • София
Денис, може ли коментар?

Глюкоза- 0ва мин   5.44 вен. кръв   mmol/l   венозна кръв.: 3.8 - 6.1; периферна кръв.: 3.5 - 5
Глюкоза - 60та мин   6.37 вен.кръв   mmol/l   < 8.9 за мъже и небременни жени
Глюкоза - 120 та мин   6.25 вен.кръв   mmol/l   < 7.8 за мъже и небременни жени
Insulin ( Серумен Инсулин )   9.59 0 мин.   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно
Insulin ( 60 мин. )   54.50   mU/l   
Insulin ( 120 мин. )   46.20   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс   2.32   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

Много благодаря!
Сега е добре, нямаш ИР, но проверявай на 6 месеца, като е достатъчно да пускаш само Глюкоза и Инсулин на гладно
Когато е над 2.0 е вече малко притеснително и е добре да се следи.
Не се притеснявай, просто внимавай какво ядеш  и в какви кол-ва - напр. малко сладко е Ок., но ако кол-вото е голямо, инсулина много скача.

# 472
Много ти благодаря! Весели празници!

# 473
  • в рaя
Здравей, Денис, аз все пак пуснах изследванията на 72 час, дано това не покаже голями отклонения, моля те за коментар:
LH - 7,27 реф.стойности- 2,12-10,89 mIU/ml
FSH - 6.04 реф.стойности - 3.85-8.78 mIU/ml
Estradiol - 0.21 реф.стойности - 0.08-0.79 nmol/L
Prolaktin - 279.28 реф.стойности - 90-423 mIU/ml
Testosteron - 0.93 реф.стойности - 0.1-0.75 ng/ml
Благодаря предварително!

# 474
Здравей Денис,

пуснах прогестерон, както ме посъветва в другата тема, на 20-ти ден от МЦ
и излезе доста нисък
ПОЛОВИ ХОРМОНИ   

Прогестерон   16.85   ng/ml   

Фоликуларна фаза      ng/ml   <   1.4   

Овулаторна фаза      ng/ml   4.44 - 28.03

Лутеинизираща фаза   ng/ml   3.24 - 25.56

Менопауза              ng/ml     <   0.73   

Моля за някакво мнение, защото ще мога да направя консултация с лекар, едва след Нова година.

Благодаря предварително!

# 475
  • София
Здравей, Денис, аз все пак пуснах изследванията на 72 час, дано това не покаже голями отклонения, моля те за коментар:
LH - 7,27 реф.стойности- 2,12-10,89 mIU/ml
FSH - 6.04 реф.стойности - 3.85-8.78 mIU/ml
Estradiol - 0.21 реф.стойности - 0.08-0.79 nmol/L
Prolaktin - 279.28 реф.стойности - 90-423 mIU/ml
Testosteron - 0.93 реф.стойности - 0.1-0.75 ng/ml
Благодаря предварително!
ЛХ  показва ПКЯ, а и тестостерона е висок / още един факт, който предполага ПКЯ/
Изследвай всички андрогени / ако не си/ и се консултирай с Ендокринолог.
Андростендион
ДХЕА и 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ/
Ще чакам да пишеш  Peace

ПП.
Изследвай също Инсулин + Глюкоза, на гладно / за да се отхвърли вероятността за ИР/

Здравей Денис,
пуснах прогестерон, както ме посъветва в другата тема, на 20-ти ден от МЦ
и излезе доста нисък
ПОЛОВИ ХОРМОНИ   
Прогестерон   16.85   ng/ml      
Фоликуларна фаза      ng/ml   <   1.4   
Овулаторна фаза      ng/ml   4.44 - 28.03   
Лутеинизираща фаза   ng/ml   3.24 - 25.56
Менопауза              ng/ml     <   0.73   
Моля за някакво мнение, защото ще мога да направя консултация с лекар, едва след Нова година.
Благодаря предварително!
Прогестеронът е нисък - показва, че е имало някаква форма на О., но и че има проблем / или с яйцеклетката или с ЖТ/
Добре е да го повториш следващия МЦ, но го пусни заедно с Е2.
Ако има отново проблем - ще се консултираш с лекар Peace  и ще пуснеш всички изследвания.
Когато пускаш Прогестерон, изследвай и Пролактин Peace

Последна редакция: пн, 21 дек 2015, 14:40 от denis.

# 476
  • в рaя
Отново благодаря за отговора! Инсулин +глюкоза изследването инсулинова резизтентност ли се казва? Защото виждам доста подобни в ценовата листа на лабораториите, а това ще го пусна без консулт с док.

# 477
  • София
Отново благодаря за отговора! Инсулин +глюкоза изследването инсулинова резизтентност ли се казва? Защото виждам доста подобни в ценовата листа на лабораториите, а това ще го пусна без консулт с док.
Да, това е HOMA индекса и освен обременяването с глюкоза, също става за бърза проверка.
Ако имаш ИР, лекарят може да назначи и обременяване Peace

# 478
Здравейте!
Утре ще си правя изследване на прогестерона/7-ми ден след овулация/. Мисля обаче да изследвам и пролактин и тестостерон ... Няма проблем да стане в този период от МЦ,нали?

# 479
  • София
Здравейте!
Утре ще си правя изследване на прогестерона/7-ми ден след овулация/. Мисля обаче да изследвам и пролактин и тестостерон ... Няма проблем да стане в този период от МЦ,нали?
Няма проблем, може да ги изследваш.
Ако има съмнения, за проблем с О,. е добре да пуснеш и Е2 / ако не ти е проблем/

Общи условия

Активация на акаунт