Изследване на ХОРМОНИ – 11 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 82 766
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравей, Дениз. HOMA Индексът заедно с глюкоза ли се пуска? След като те показват ИР, какво показва обременяването с глюкоза?
Благодаря за отговорите. Извинявам се, ако въпросите ми са глупави.  Blush
НОМА индексът е: изследване на Глюкоза и Инсулин, на гладно, еднократно
Обременяването с глюкоза, дава повече информация на лекарите, но и двете изследвания биха показали дали има ИР.
НОМА индексът е по-леко и бързо изследване

ПП.
homa  /HOMA на лат.(хома на бг.) /- от хомеостатичен

Здравейте дами накратко да ви кажа имам един аборт  юли месец, с мъжа ми опитваме за бебе от около година аборта беше спонтанен оттогава се опитваме за  положителен резултат за бебе но не се получават нещата цикъла ми е през 31 32 дни в момента имам закъснение от 11 дни или общо 42 дни от първия ден на последната менструация правих тестове които са отрицателни искам да ви попитам какви изследвания за хормони трябва да по искам от гинеколожката да ми пусне за да видим дали всичко е наред.
Отиди да те видят на УЗ.
Каквито и изследвания да ти пуснат, те няма да може да покажат какъв е проблема за липсата на М. / освен ако не си бременна и няма киста/ ... и пак ще трябва преглед с УЗ.
След като ти дойде М., може да изследваш:
ЛХ, ФСХ и Е2 - на 3 ден от МЦ
ТСХ и Т4   на чист ден / да не е пито кафе, чай... нищо с кофеин/
ТАТ и МАТ няма значение деня от МЦ
Пролактин на чист ден  / 1-2 дни да не е правен секс и да не са пипани гърдите/
Тестостерон, Андростендион - няма значение деня от МЦ
ДХЕА   няма значение деня от МЦ
17ОН Прогестерон - на 3 ден от МЦ

Последна редакция: ср, 06 яну 2016, 14:26 от denis.

# 526
Denis, ъпдейт от мен. Аз не стигнах до ендоринолог, нито до прием на достинекс. Закъсня ми 5 дни и днес тестът ми показа 2 чертички. Утре ще си пусна чхг, дано всичко е наред.

# 527
  • София
Denis, ъпдейт от мен. Аз не стигнах до ендоринолог, нито до прием на достинекс. Закъсня ми 5 дни и днес тестът ми показа 2 чертички. Утре ще си пусна чхг, дано всичко е наред.
Супер!  Hug
Много се радвам.
Тихичко, Честито!
Пожелавам ти, всичко да е наред и да си имаш здраво и красиво бебче.
Ще чакам новини.

# 528
Благодаря за обяснението.  bouquet

# 529
Мила Денис, отново разчитам на мнението ти. Hug
Ще кажа съвсем накратко с общи думи какво е състоянието ми:
От 5 години имам аденом на хипофизата, който се водеше нехормонозависим, тъй като всички хормони бяха в норма. Следя го всяка година, няма развитие, не расте.
От 2014 г обаче всичките ми хормони взеха да полудяват - кортизол, АСТХ, андростендион,тестостерон, Дхеа-с, 17 алфа - ОН прогестерон - всичко беше завишено. Към днешна дата тестостерона спадна, но пък се повишиха Пролактин и ТСХ.
Направен ми е тест с 2 мг Дексаметазон за сидром на Кушинг - диагнозата е отхвърлена.
ЯМР на надбъбречни жлези - без отклонение.
Симптоми и оплаквания нямам никакви, чувствам си се напълно здрава. Цикъл и овулация - редовни.
Евентуалната ми диагноза е надбъбречна хиперплазия, ензимен дефицит на надбъбреци. Казвам евентуална, защото само я предполагат, но никой лекар не я потвърждава.
Консултирала съм се с няколко ендокринолози - в Пловдив и София. Нямам назначено лечение за андрогените, нямало нужда. Евентуално някои от лекарите предложиха да пия Преднизолон Ф, но по моя преценка. Whistling
За ТСХ - тъй като ми е около 3,5 - казаха при планиране на бременност да започна Л-тироксин, за да го свалим под 2.
За Пролактина - макар че е двойно над допустимата стойност - нямам изписано лечение, според тях няма нужда да го лекувам, щом имам цикъл и нямам симптоматика.
Та общо взето това е - Л-тироксин 3 месеца преди бременност. Понеже я планирам, скоро ще започна да го приемам.
Но колкото и доверие да имам на лекарите, някак си ми се вижда много странно да не приемам нищо за Пролактина и андрогените. Пречат ли на забременяването? На общото ми здравословно състояние?
Вече не знам какво да правя, в последната 1 година съм изследвала поне 15 хормона, всеки един от тях поне по 10 пъти. Направила съм консултация с препоръчвани и уважавани ендокринолози, не съм пестила средства, време и отговорно отношение към здравето си. И въпреки многото хвърчащи листове от лаборатории и силно завишените стойности - всички ми казват, че съм здрава и да не го мисля. Много ми се иска да е така. Да се доверя ли вече, че ми писна от игли или да продължавам да търся проблем?
Извинявам се за дългия пост, това ми беше най-краткото възможно. Crazy Laughing
Поздрави!

# 530
  • София
Моля за мнение, хормоните са дадени на 4ти ден от цикъла (малко в последния момент, но с тези празници). Отдолу са референциите. Подготвяме се за процедура януари месец.
THYREOID HORMONES
TSH   1.86   mU/l   0.35   4.94   
GENDER HORMONES

Prolactin   461.5   mIU/l   102   496   
LH (luteinizing hormone)    5.68   mIU/ml         
LH (luteinizing hormone) - Фоликуларна фаза    -      2.4   12.6   
LH (luteinizing hormone) - Овулаторна фаза    -      14   95.6   
LH (luteinizing hormone) - Лутенизираща фаза    -      1   11.4   
LH (luteinizing hormone) - Мено пауза    -      7.7   58.5   
FSH (follicle stimulating hormone)   4.4   mIU/ml         
FSH (follicle stimulating hormone) - Фоликуларна фаза   -      3.5   12.5   
FSH (follicle stimulating hormone) - Овулаторна фаза   -      4.7   21.5   
FSH (follicle stimulating hormone) - Лутенизираща фаза   -      1.7   7.7   
FSH (follicle stimulating hormone) - Мено пауза   -      25.8   134.8   
Estradiol   126.4   pmol/l         
Estradiol - Фоликуларна фаза   -      46   607   
Estradiol - Овулаторна фаза   -      315   1828   
Estradiol - Лутенизираща фаза   -      161   774   
Estradiol - Мено пауза   -      18.4   201

В допълнение на горните излезе готов резултат и на
Anti-Mullerian hormone (AMH)   9.94   ng/ml   1   6.8   H
Отбелязан в лабораторията като патологично висок. Това предполагам единствено доказва СПКЯ (но това е само мое предположение, не съм съвсем наясно). Въпросът ми е лекува ли се и пречи ли на провеждане на стимулация?

# 531
  • София
Скрит текст:
От 5 години имам аденом на хипофизата, който се водеше нехормонозависим, тъй като всички хормони бяха в норма. Следя го всяка година, няма развитие, не расте.
От 2014 г обаче всичките ми хормони взеха да полудяват - кортизол, АСТХ, андростендион,тестостерон, Дхеа-с, 17 алфа - ОН прогестерон - всичко беше завишено. Към днешна дата тестостерона спадна, но пък се повишиха Пролактин и ТСХ.
Направен ми е тест с 2 мг Дексаметазон за сидром на Кушинг - диагнозата е отхвърлена.
Симптоми и оплаквания нямам никакви, чувствам си се напълно здрава. Цикъл и овулация - редовни.
Евентуалната ми диагноза е надбъбречна хиперплазия, ензимен дефицит на надбъбреци. Казвам евентуална, защото само я предполагат, но никой лекар не я потвърждава.
Консултирала съм се с няколко ендокринолози - в Пловдив и София. Нямам назначено лечение за андрогените, нямало нужда. Евентуално някои от лекарите предложиха да пия Преднизолон Ф, но по моя преценка. Whistling
За ТСХ - тъй като ми е около 3,5 - казаха при планиране на бременност да започна Л-тироксин, за да го свалим под 2.
За Пролактина - макар че е двойно над допустимата стойност - нямам изписано лечение, според тях няма нужда да го лекувам, щом имам цикъл и нямам симптоматика.
Та общо взето това е - Л-тироксин 3 месеца преди бременност. Понеже я планирам, скоро ще започна да го приемам.
Но колкото и доверие да имам на лекарите, някак си ми се вижда много странно да не приемам нищо за Пролактина и андрогените. Пречат ли на забременяването? На общото ми здравословно състояние?
Вече не знам какво да правя, в последната 1 година съм изследвала поне 15 хормона, всеки един от тях поне по 10 пъти. Направила съм консултация с препоръчвани и уважавани ендокринолози, не съм пестила средства, време и отговорно отношение към здравето си. И въпреки многото хвърчащи листове от лаборатории и силно завишените стойности - всички ми казват, че съм здрава и да не го мисля. Много ми се иска да е така. Да се доверя ли вече, че ми писна от игли или да продължавам да търся проблем?
Поздрави!
Това, че аденомът не расте е хубаво, но още по-хубаво ще е, ако започне и да намалява
Високите стойности на Пролактинът и ТСХ, които не са голям проблем за теб, са сериозен рисков фактор при една бременност и може да са причина за аборт в най-ранна бременност.
При назначена терапия - никой не може да ти гарантира как ще реагира тялото ти и за какъв период от време ще се нормализират стойностите. Много често, ако дозата не е правилна - те се повишават и т.н. И вината не е в лекаря, назначил дозата
Ендокринната система е нещо много сложно и непредвидимо.
Започни с лечението и прави контроли на 1-3 месеца

kate_hecate
АМХ е завишен от СПКЯ, при лечение - ще се нормализира и ще покаже обективно моментното състояние на ЯР.
Високите стойности не са проблем при стимулации
Успех! Peace

# 532
Супер!  Hug
Много се радвам.
Тихичко, Честито!
Пожелавам ти, всичко да е наред и да си имаш здраво и красиво бебче.
Ще чакам новини.

Denis, благодаря!  Hug Направих чхг и резултатът е 289 при реф 0 - 5. В други ден ще повторя и дано всичко е добре и в неделя съм на лекар. Благодаря ти отново за помощта!

# 533
  • София
Денис, за много години! Благодаря ти,че те има !

Ако може да ми дадеш съвет...отново  Embarassed
Две поредни изследвания на пролактин ми бяха по над 800 единици /горна граница 637/
пих 5 седмици по 1/2т. Достинекс, днес изследвах отново и пролактина ми е 64.71mIU/l  Ж: 127 - 637
Гърдите ме болят доста,както преди достинекса... това ме кара да се замисля дали е възможен и реален този нисък резултат? Да спра ли малко хапчетата, защото съм на преглед чак през февруари Sad
Отделно ТСХ ми се е повишило от началото на приема на достинекс, беше 3,2, сега е 3.970mIU/l   0.27 - 4.20. Не знам как да си ги обясня тези смущения...
Ако е от значение - последните два цикъла пих Дуфастон, сегашния ми дойде на 14-ти ден, та до дуфастон така и не стигнах...

п.п. Аз съм с ИР, СПКЯ, високи андрогени, съмнения за ВНХ 21 хидроксилазен блок късна форма, февруари трябва да прецени докторката дали да ме сложи на дексаметазон.

Последна редакция: чт, 07 яну 2016, 14:51 от Serenity__bg

# 534
  • Тук... някъде
Скрит текст:
denis,моля те да погледнеш и моите изследвания. Проблема ми е след последния missed,че лигавицата ми е тънка и М е доста оскъдна. Имам и малка миомка.
Cibalab ЛЕЙДИ Плюс   *   Профил   Виж по-долу
TSH ( Тиреотропен Хормон )   1.270   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин )   257.30   mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 - 637
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   4.23   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон )   7.38   IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   210.20   pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone ( Тестостерон )   0.74   nmol/l   Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12
Хормонален анализ
Забележка: Няма.
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
DHEA-S ( ДХЕА-С )   7.010   µmol/l   10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.92
4 Androstenedione ( 4 Aндростендион )   7.289   nmol/l   Ж:<10г:<2.79; 11-17г:1.36-9.67; 18-53г:4.29-13.68;
17-OH Progesterone ( 17-OH Прогестерон)   2.418   nmol/l   3-14г.0.21–5.15;Ж:фол.0.3-2.4;лут.1.8-6.97;мен.0.4
Край на справката.
Пила съм дуфастон от 16 до 26 ден на МЦ.

Благодаря и ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ  bouquet
ФСХ е завишен - може да е от год. или да показва проблем с функцията на яйчниците
Е2 ти е малко висок, може да има връзка с миомата - това, лекар трябва да го прецени
17OH Прогестерон, ако е направен на 3 ден от МЦ, е на горна граница, но не е голям проблем.
За МЛ опитай с Аргинин и Омега 7, поне
denis.,получих отговор от д-р Тодорова за тези изследвания.Каза,че само ФСХ е по-високо и препоръчва анализ от гинеколога,за да се изключи ендометриоза.Дуфастона да си го продължа по схемата от 16 до 26 ден.
Аз все пак се надявам да нямам ендометриоза и да е от възрастта ми завишеното ФСХ- на 33г. съм.
Взех си за МЛ Фертил СМ и при следваща М и преглед ще споделя промените.
Благодаря ти  bouquet

Последна редакция: чт, 07 яну 2016, 15:02 от KOKONDRELLA

# 535
Здравейте.Бяха ми направени хормонални изследвания и се установи,че имам завишен ДХЕА-С и прогестерон.Отидох на еднокринолог,направиха ми ехо граф и казаха,че всичко е наред.Но въпреки това аз се притеснявам.Преди имах нередовен цикъл,но сега ми идва на 27 ден.Ендокринологът ме попита дали имам завишено окосмяване,но аз казах,че нямам.Сега като се замисля имам косъмчета по корема и за това искам да Ви попитам какво се разбира под "нормално окосмяване".Тоест имам косъмчета по корема и между гърдите,това нормално ли е?По принцип имам акне и заради това всички тези изследвания.На 20г. съм.Знам,че не сте лекари,но искам да попитам ако някой е имал подобен проблем.И също къде е нормално да имам косъмчета. Very Happy
Ето и изследванията:
DHEA-S- 15.220 mol/l - Ж-< 9,85
Прогестерон- 3.88nmol/l мен.до 2,5

# 536
  • София
Скрит текст:
Две поредни изследвания на пролактин ми бяха по над 800 единици /горна граница 637/
пих 5 седмици по 1/2т. Достинекс, днес изследвах отново и пролактина ми е 64.71mIU/l  Ж: 127 - 637
Гърдите ме болят доста,както преди достинекса... това ме кара да се замисля дали е възможен и реален този нисък резултат? Да спра ли малко хапчетата, защото съм на преглед чак през февруари Sad
Отделно ТСХ ми се е повишило от началото на приема на достинекс, беше 3,2, сега е 3.970mIU/l   0.27 - 4.20. Не знам как да си ги обясня тези смущения...
Ако е от значение - последните два цикъла пих Дуфастон, сегашния ми дойде на 14-ти ден, та до дуфастон така и не стигнах...

п.п. Аз съм с ИР, СПКЯ, високи андрогени, съмнения за ВНХ 21 хидроксилазен блок късна форма, февруари трябва да прецени докторката дали да ме сложи на дексаметазон.
За Пролактина -трябва да се коригира дозата, защото много е паднал, а и това не е добре - той е много важен хормон за репродуктивната функция.
Не спирай рязко лечението, защото ще стане още по-зле.
Не се притеснявай, често се случва, защото всяко тяло реагира по-различен начин  
За ТСХ - и двата резултата показват, че имаш Хипофункция - трябва лечение.
Хормоните не са константи и варират, но винаги показват посоката на отклоненията във функцията на дадена жлеза - Хипо или Хипер

Скрит текст:
denis,моля те да погледнеш и моите изследвания. Проблема ми е след последния missed,че лигавицата ми е тънка и М е доста оскъдна. Имам и малка миомка.
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   4.23   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон )   7.38   IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   210.20   pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone ( Тестостерон )   0.74   nmol/l   Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12
Хормонален анализ
DHEA-S ( ДХЕА-С )   7.010   µmol/l   10-14г.Ж:<7.6;M:<6.7;15-44г.Ж<9.85;M<12.65; над 45г. Ж:<6.4, M:<7.92
4 Androstenedione ( 4 Aндростендион )   7.289   nmol/l   Ж:<10г:<2.79; 11-17г:1.36-9.67; 18-53г:4.29-13.68;
17-OH Progesterone ( 17-OH Прогестерон)   2.418   nmol/l   3-14г.0.21–5.15;Ж:фол.0.3-2.4;лут.1.8-6.97;мен.0.4
Край на справката.

ФСХ е завишен - може да е от год. или да показва проблем с функцията на яйчниците
Е2 ти е малко висок, може да има връзка с миомата - това, лекар трябва да го прецени
17OH Прогестерон, ако е направен на 3 ден от МЦ, е на горна граница, но не е голям проблем.
denis.,получих отговор от д-р Тодорова за тези изследвания.Каза,че само ФСХ е по-високо и препоръчва анализ от гинеколога,за да се изключи ендометриоза.Дуфастона да си го продължа по схемата от 16 до 26 ден.
Аз все пак се надявам да нямам ендометриоза и да е от възрастта ми завишеното ФСХ- на 33г. съм.
Благодаря ти  bouquet
Дано да нямаш ЕМ и да е нещо инцидентно.
Аз също се притесних, че Е2 /според мен/ може да показва това, но по-принцип никога не споделям такива притеснителни предположения - предпочитам, ако има нещо, лекар да го каже.
Благодаря ти, че сподели - това е важно за мен
От сърце ти пожелавам всичко да е наред.
И не бързай да се притесняваш - едно изследване нищо не означава.
Ще чакам да споделяш какво се случва.

Здравейте.Бяха ми направени хормонални изследвания и се установи,че имам завишен ДХЕА-С и прогестерон.Отидох на еднокринолог,направиха ми ехо граф и казаха,че всичко е наред.Но въпреки това аз се притеснявам.Преди имах нередовен цикъл,но сега ми идва на 27 ден.Ендокринологът ме попита дали имам завишено окосмяване,но аз казах,че нямам.Сега като се замисля имам косъмчета по корема и за това искам да Ви попитам какво се разбира под "нормално окосмяване".Тоест имам косъмчета по корема и между гърдите,това нормално ли е?По принцип имам акне и заради това всички тези изследвания.На 20г. съм.Знам,че не сте лекари,но искам да попитам ако някой е имал подобен проблем.И също къде е нормално да имам косъмчета. Very Happy
Ето и изследванията:
Изследвай Тестостерон и Андростендион и се консултирай с друг Ендокринолог
Няма определение за нормално окосмяване.
Трябва да направиш съпоставка с окосмяването, което си имала преди 4-5 год. например, макар че и това не е критерий
Окосмяването е само един симптом - важни са стойностите на хормоните
Това, че МЦ е нередовен, също е показател, че има някакъв проблем
Не се притеснявай - всичко се коригира с медикаменти - само ти трябва добър лекар
Консултирай се и с АГ

Последна редакция: чт, 07 яну 2016, 17:42 от denis.

# 537
  • София
kate_hecate
АМХ е завишен от СПКЯ, при лечение - ще се нормализира и ще покаже обективно моментното състояние на ЯР.
Високите стойности не са проблем при стимулации
Успех! Peace
Благодаря - най- вече, че имаш търпението да ни обърнеш толкова обстойно внимание на всички! Твоите думи са страхотно успокоение за мен! Още повече, че няма кого да питам в момента, защото лекарката ми още отпуск и нямам търпение да се прибере вече!  Hug

# 538
Скрит текст:
Поздрави!
Това, че аденомът не расте е хубаво, но още по-хубаво ще е, ако започне и да намалява
Високите стойности на Пролактинът и ТСХ, които не са голям проблем за теб, са сериозен рисков фактор при една бременност и може да са причина за аборт в най-ранна бременност.
При назначена терапия - никой не може да ти гарантира как ще реагира тялото ти и за какъв период от време ще се нормализират стойностите. Много често, ако дозата не е правилна - те се повишават и т.н. И вината не е в лекаря, назначил дозата
Ендокринната система е нещо много сложно и непредвидимо.
Започни с лечението и прави контроли на 1-3 месеца
Изключително много ти благодаря, Денис.
То хубаво да започна терапия..ама как да я започна като не ми е изписана..- както казах лекарите казват да пия Л-тироксин за тсх, но за пролактина да не пия нищо, макар че е много завишен. Ето дори вчера  бях в София при д-р Емил Начев, все пак чета из форумите, че той е тясно специлиализиран в репродуктивната ендокринология. Каза ми - категорично никакви медикаменти за пролактина, няма нужда.
Някои има ли някакво обяснение и въобще на на някои друг случавало ли му се е да не му бъде назначена терапия за висок пролактин, при планиране на бременност?
Благодаря!

# 539
Скрит текст:

За Пролактина -трябва да се коригира дозата, защото много е паднал, а и това не е добре - той е много важен хормон за репродуктивната функция.
Не спирай рязко лечението, защото ще стане още по-зле.
Не се притеснявай, често се случва, защото всяко тяло реагира по-различен начин  
За ТСХ - и двата резултата показват, че имаш Хипофункция - трябва лечение.
Хормоните не са константи и варират, но винаги показват посоката на отклоненията във функцията на дадена жлеза - Хипо или Хипер

Скрит текст:
Хормонален анализ
Край на справката.

Благодаря ти  bouquet
Дано да нямаш ЕМ и да е нещо инцидентно.
Аз също се притесних, че Е2 /според мен/ може да показва това, но по-принцип никога не споделям такива притеснителни предположения - предпочитам, ако има нещо, лекар да го каже.
Благодаря ти, че сподели - това е важно за мен
От сърце ти пожелавам всичко да е наред.
И не бързай да се притесняваш - едно изследване нищо не означава.
Ще чакам да споделяш какво се случва.

Ето и изследванията:
Изследвай Тестостерон и Андростендион и се консултирай с друг Ендокринолог
Няма определение за нормално окосмяване.
Трябва да направиш съпоставка с окосмяването, което си имала преди 4-5 год. например, макар че и това не е критерий
Окосмяването е само един симптом - важни са стойностите на хормоните
Това, че МЦ е нередовен, също е показател, че има някакъв проблем
Не се притеснявай - всичко се коригира с медикаменти - само ти трябва добър лекар
Консултирай се и с АГ
Тестостерон-2.20 nmol/l Ж-0.22-2.9
4 Андростендион-12.687 nmol/l Ж-4.29-13.86
Благодаря за отговора.
Това са и другите резултати и те са в норма.

Общи условия

Активация на акаунт