Тази тема я "откраднах" от дира. Мисля че ще ни е доста полезна, а и статията е много обнадеждаваща.

Превод на Мари от английското списание "Твоето здраве"
Резултати от анкета на списанието:
По-рано тази година направихме анкета за фертилността при 4итателите ни. Ето резултатите:
- Средната възраст на забременяване с първо дете е 26 години.
- Една трета от вас без деца не са без деца поради свой собствен избор.
- Три четвърти-75 %- от вас ще осиновят ако не могат да имат деца.
- По4ти три четвърти-73 %- от вас са щели да предприемат забременяване ж по-ранна възраст, ако са знаели, че ще имат проблеми по-късно.
- 90 % от вас казват, че IVF методът трябва да се прилага при NHS(б.пр. не знам какво е това) и 53 % смятат, че не е правилна границата от 40 гиниди за опитване 4рез IVF
- Средностатистическата жена сега има по едно дете, сравнено с нейната майка, която е имала 2, 67 деца.
- Средностатистическото време за да се зачене е 2 години и 2 месеца!!!

След години разочарование, причинено от инфертилност, специална диета дава на Саша МакДонел бебето, което е чакала толкова дълго.
Саша МакДонел е само на 22, когато чува ужасяващите думи: "Ти няма да имаш деца."Докторът й казва безпардонно, 4е СПКЯ, от който страда от 13 годишна възраст, няма да й позволи да за4ене.
" Наближаваше сватбата ми, когато ми казаха, 4е трябва да се примиря с фактът, 4е няма да имам деца", казва Саша."Докторът ми ми каза, че съм инфертилна заради СПКЯ и заради наднорменото си тегло, което натрупах през всичките тези години, докато се опитвах да излекувам СПКЯ като взимах противозачатъчни"
Поразяващ до 5 % от жените, СПКЯ е заболяване, при което яйчниците се уголемяват и рядко дават годна за оплаждане яйцеклетка. Симптомите включват нерегулярна или липсваща менструация, свръх окосмяване по лицето и тялото, акне, изтъняване и оплешивяване на косата. Страдащите също стават инфертилни или преживяват спонтанни аборти.
Саша, която в момента е на 33, е имала нерегулярни ментсруации от 13 годишна, така 4е на 15 са и предписали противозачатъчни, за да й се регулира цикълът. Но страничният ефект е бил качването на 12 килограма.
Няколко години по-късно, Саша опитва друг вид противозачатъчни.В резултат вдига килограмите още повече.
СПКЯ при нея е бил диагностициран категорично, когато е на 21 години и са я препратили най-накрая при специалист. Тестовете показват, че Саша има общо 18 кисти на яйчниците, които са отстранени хирургично. След като се жени за приятеля си от училище, през 1993 теглото на Саша продължава да се качва-често срещан симптом при СПКЯ- и въпреки че й е казано, че няма да за4ене, тя зачева, но прави спонтанен аборт. Отчаяната двойка опитва IVF, но след безрезултатни 3 курса, спират и се опитват да свикнат с мисълта, че няма да заченат. Междувременно подават молба за осиновяване.През лятото на 2001 година Саша е 104 килограма, решава да се обърне към Нора Лейн, диетолог и позната на сестра й, която е разработила специална диета за страдащи от СПКЯ.
" Нямах големи надежди, особенно когато Нора ми даде първи инструкции да спра хлябът за една седмица", казва Саша. " После ми прати цяла схема за диета: парче краставица на 15 минути, малко протеин преди лягане, и никакви портокали заради киселината. Но само след седмица с новата ми диета загубих 3 килограма". През втората седмица Саша успява да свали още 3 килограма на базата на малко протеини, много плодове и зеленчуци и внимателно контролирани карбохидрати.
През есента на 2001 молбата за осиновяване е удовлетворена и двойката осиновява 2-годишната Сара. Диетата става трудна за изпълнение, но Саша не се предава.
" За 2 месеца свалих 16 килограма, казва тя, но най-учудващото беше, че циклите ми станах редовни-и то без да съм на противозачатъни вече."
Но зад ъгъла се е криела още по-голяма изненада. " Купих си тест за бременност, защото по навик с години си правех тест всеки път като ми закъсняваше, а сега ми закъсняваше вече 2 месеца", казва Саша. " Сара току що беше се настанила у дома, когато си направих теста и бях изумена когато видях положителния резултат".
На 17 април 2002 Саша ражда Либи, бебето, което никога не е очаквала да зачене.
Лекарите са категорични, че диетата е изиграла решаваща роля при забременяването и то не само защото е лекувала ПК яйчници." Докторите казаха, че именно стопяването на мастните клетки около матката ми е помогнало да забременея. И сега от жена без деца изведнъж имам голямо семейство! Сара е на 5, Либи на 2 и си приличат невероятно много"
---------------------------------------------------------------------------
Персонални диети за страдащи от СПКЯ и безплатна пробна схема може да получите от Нора Лейн-Norah Lane, Vitaline Weight Control Clinic (0161 292 4918, e-mail: enquiries@vitaline-slimming.com; or visit www.pcos-vitaline.com. For free PCOS advice and support, visit www.pcos-support.org
---------------------------------------------------------------------------

СПКЯ диета
-Преди лягане сложи резен лимон в чаша с гореща вода и остави да изтине.Изпий като се събудиш-водата хидратира, страдащите от СПКЯ често се събуждат дехидратирани, а лимонът помага да се разбие мазнината в тялото, включително мазнините около кистите.
-Пий само обезмаслено мляко.
-Храни се 6 пъти на ден по малко-страдащите от СПКЯ имат слаб метаболизъм, но храненето по малко и често помага той да се засили.
-Първата хапка на всяко хранене трябва да е протеин, за да се стимулира метаболизмът.
-избягвай белия хляб, макаронени изделия, ориз, които се смилат трудно от страдащите от СПКЯ. Придържай се към соден или черен хляб, те имат по-малко мая в себе си.
-Не яж захар и захарни изделия.
-Избягвай ястия, приготвени в микровълновата, опаковани в пластмасови опаковки, не пий напитки в пластмасови опаковки. Страдащите от СПКЯ са особено чувствителни към химикалите в пластмасата.
-Избягвай супи от пакет и други храни с консерванти и бои в тях.
-Яж по 4 плода на ден: крушите и кивито са особено подходящи за страдащите от СПКЯ. Ако страдаш от артрит избягвай цитрусовите плдове, вклучително и парчето лимон във вода сутринта.
-Яж по съвсем малко протеини-например: 1 супена лъжица cottage cheese-бяло, леко обезмаслено и обезсолено сирене, смесено с кисело мляко или "кътък, преди лягяне за да подсили метаболизма.
-Никога не оставай гладен, хрупай парче суров зеленчук или малко парче протеин на всеки 15 минути.

Типично дневно меню
закуска: Зърнени мюсли или плод с кисело мляко.
между закуска и обед: плод
обед: салата с риба тон и плод
следобед: плод
вечеря: месо без мазнини-пиле или риба, със зеленчуци, плод
по-късно вечерта: пилешко бутче и салата