ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 881
  • 800
  •   1
Отговори
# 150
Не знам за жаби да копаят дупки. Дупки без купчина копаят полски мишки и сляпо куче. На сляпото куче са големи.

Поправям се веднага - попълних знанията си за жабите, краставата копаела дупки Simple Smile http://bbf.biodiversity.bg/document-204

Shocked Shocked Със сигурност са жаби в дупките, защото лятото с мъжа ми едната я пълнихме с вода и като се показа една главица от там, щях да припадна... Хвърлих маркуча и избягах надалеч...
Сега остава и да си докараме някоя болест с тия жаби!  Thinking
Не ми се отваря линка, би ли ми пуснала текста на лични или в скрит текст?

Благодаря Hug

# 151
  • густо майна Филибето
Няма страшно, краставите жаби не разнасят краста Joy
Има и снимки, но става прекалено дълго. Има инфо и за още 5 вида, но сигурно ще се отегчите.
pdf файл е, сигурно датова не ти се отваря.

Скрит текст:
Жаба дървесница (Hyla arborea)
Може би най-симпатичната наша жаба, отличаваща се от всички останали по тревисто-зелената си окраска и удивителната си способност да пълзи по напълно отвесни и изключително гладки повърхности. Това е възможно благодарение на прикрепителни вендузки по краищата на пръстите й и отделяния от тях леплив секрет. Удивителна е и способността й да променя цвета на тялото си в зависимост от околната среда. Така тя остава незабележима и успешно избягва неприятели. Дървесницата е и една от най-гласовитите жаби като кресливият й, подобен на птичи глас се чува на голямо разстояние. Тя е много добър „жив барометър” тъй като преди разваляне на времето започва силно да кряка. Дървесницата е много добър плувец, катерач, скачач и бегач. Има силноразвити зрение и слух, които я правят един от най-добрите ловци сред нашите земноводни. Живее по дървета, храсти, в скални цепнатини, земни дупки и тревисти места. Размножава се в обрасли с тръстика и друга водна растителност водоеми, където мъжките изнасят шумни „концерти”. Защитен от Закона вид!

Жълтокоремна бумка (Bombina variegata)
Една от най-разпространените и атрактивни български жаби. Обитава малки локвички и блата, но може да се види в корита за водопой на домашни животни, малки поточета и временни водоеми. Малка по размер жабка, достигаща до 5 см дължина. Има характерна сърцевидна зеница. Гърбът е тъмно оцветен, изпъстрен с грапави жлезисти брадавички, отделящи парлив отровен секрет. Коремчето е светложълто или оранжево, изпъстрено с различни по форма тъмни петна. При опасност се заравя бързо в тинята, но при пряка заплаха заема характерна защитна поза, при която показва яркооцветеното си коремче. Тази поза, заедно с отделяния секрет са причина жълтокоремната бумка да бъде отбягвана като храна от много животни. Мъжкият издава приглушени звуци, като издува цялото си тяло. Прилича по биология, екология и външен вид на червенокоремната бумка, която за разлика от нея има черно коремче, изпъстрено с яркочервени петна. Бумките са едни от най-добрите плувци сред жабите, но на сушата се придвижват трудно и бавно. И двата вида са защитени от Закона!

Голяма (кафява) крастава жаба (Bufo bufo)
„Гигантът” сред българските жаби. На дължина достига до 18-20 см, като женската е много по-едра от мъжкия. Голямата крастава жаба не е привързана към водата като обитава гори, храсталаци и по-рядко влажни и планински ливади. Често може да се забележи в близост до човека. Тялото й е сивокафяво или чернокафяво, изпъстрено с брадавичести образувания и по-тъмни петна. Коремчето е белезникаво. Сама копае дълбоки дупки, в които се укрива през деня. Макар и тромава в движенията и скоковете е превъзходен ловец и лаком унищожител на насекоми, които лови с дългия си гъвкав език. Поради тази причина в много страни по света е „отглеждана” като градинска и паркова жаба. Кожата й отделя парлив секрет, поради което тя почти няма естествени врагове. Снася яйцата си в два дълги до 7 м. шнурове, прикрепени към подводната растителност. Мъжките нямат резонаторни мехури, но напролет издават меки приятни звуци. Половата зрялост при тези жаби настъпва много късно – на 4-5 годишна възраст. Една от българските жаби, свързана с много народни поверия, всичките неверни и непочиващи на научна основа. Много ценен помощник на човека в борбата му с насекомите, голямата краства жаба е защитен от Закона вид!

Зелена (петниста) крастава жаба (Bufo viridis)
Най-познатата българска жаба, заради това, че живее близо до чевека – в населени места, паркове, градини. Поради устойчивостта й на засушаване, неблагоприятни въздействия и нощния й начин на живот е разпространена дори в пустинни области и високи планини. Оцветяването на зелената краства жаба е сивобяло, изпъстрено с множество дребни маслиненозелени петна. Зад очите има две бобовидни жлези, отделящи отровен секрет. През брачния период кожата се изпъстря от малки червеникави петънца и точици. Често зелената крастава жаба съжителства мирно с лалугерите, като обитава техните дупки и се храни с многото насекоми в тях. На сушата е скоклива и бързо подвижна, а във водата плува добре. Там рано напролет женската снася до 12000 айца, подредени в дълги шнурове. През това време мъжкият издава приятни мелодични звуци. И за зелената крастава жаба са известни редица народни поверия, например, че предизвиква образуването на брадавици по кожата, но и тези поверия, както при голямата крастава жаба са силно преувеличени и неверни. Зелената крастава жаба е изкусен ловец и унищожава огромни количества насекоми. Присъствието й в градините и парковете е белег за тяхното добро състояние. Защитен от закона вид!

Зелена водна жаба (Pelophylax esculentus)
Дълго време учените спорят дали зелената водна жаба е отделен биологичен вид или е естествен хибрид между голямата водна жаба (Rana ridibunda) и малката водна жаба (Rana lessonae). Този спор и до днес не е решен еднозначно, още повече, че едни от белезите й я доближават до голямата, други до малката водна жаба, а трети са междинни. Едва с напредването на биологичната наука, развитието на генетиката, клетъчната и молекулярната биология се установява, че зелената водна жаба притежава хромозоми и на малката, и на голямата водни жаба, т.е. наистина е хибрид. Но се установило, че при кръстосване на зелена с голяма водна жаба, или на зелена със зелена водна жаба потомството е само от големи водни жаби. Тези индивиди обаче не могат да оцелеят, а жизнеспособни индивиди се получават само при кръстосването на зелена с малка водна жаба. Или с други думи зелената водна жаба е полов паразит, тъй като използва друг биологичен вид, за да се размножава. И за да е още по-заплетена загадката се оказва, че малката водна жаба не живее в България, а зелената обитава блатата около Дунав. Може да се очаква следващия вид земноводно, открит в България да е именно малката водна жаба. А откривател може да бъде всеки от нас. Единствено условие за това е да се вглеждаме в малките чудеса на природата...

# 152
  • На брега
Попаднах на интересно приложение на английската сол в градинарството- точки 2, 3 и 4  Laughing.

# 153
  • густо майна Филибето
На мен точка 3 не ми хареса :

" 3. Натурален пестицид и инсектицид – напръскайте вашите градински и балконски растения с разтвор на английска сол, за да отстраните червеите и да прогоните насекомите."

Все пак червеите са тези, които правят плодородието, а има и полезни насекоми Thinking А ако става въпрос за гъсеници, така написано е много непрофесионално.

# 154
  • На брега
Ако не друго, ще получат разстройство. И охлювите, и охлювите  Laughing.

# 155
  • София
Дали изпуснах времето да си извадя каните?
За първа година ще е и не знам как точно се прави, т.е. четох, че някои ги слагат в пясък,други ги режат 10-15 см и ги оставят да си седят изсъхнали на вестник в мазето, така и не мога да се оправя.
Не знам тази събота дали ще имам време да ги вадя, страхувам се да не измръзнат.
Да се похваля - вчера ми донесоха дървените оградки, които ще ковем живот и здраве напролет.

# 156
  • DE
Каните вади докато не ги е пернал големия студ-не им понася!
Режеш, вадиш корена, изтръскваш леко от почвата и съхраняваш в каса или нещо подобно, да са на проветриво, а не в затворен съд или кесия.
Така на хладно място до пролетта.
Моите са в големи каси в мазата

# 157
Моля покажете ги тези кани, не ги знам

Налата миша одисея продължава
Намерихме още две в капана, една на тавана, неясно как стигнала до там
Аз се разшетах и цял ден чистих гаража, отворих всички кашони да ги проверя и евентуално почистя и после да ги залепя здраво
Та в един с книги намерих една, гътнала се явно от отровата
Били са предимно в кашони с книги, добре че повечето са прибрани в библиотеката, а там са останали стари
Имаше и дрехи, там за радост не е имало посещение
Както и при обувките, освен при едни скиобувки

Сега проверяваме всеки ден дали има нови следи или реколта в капана

Аз намерих разни чертежи за контейнери за градински компост и май с това ще занимавам мъжете зимата, малко да подърводелстват за напролет
Не ми харесва да е на купчина, искам да е прибран и да изглежда добре

# 158
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Моля покажете ги тези кани, не ги знам

Скрит текст:
Налата миша одисея продължава
Намерихме още две в капана, една на тавана, неясно как стигнала до там
Аз се разшетах и цял ден чистих гаража, отворих всички кашони да ги проверя и евентуално почистя и после да ги залепя здраво
Та в един с книги намерих една, гътнала се явно от отровата
Били са предимно в кашони с книги, добре че повечето са прибрани в библиотеката, а там са останали стари
Имаше и дрехи, там за радост не е имало посещение
Както и при обувките, освен при едни скиобувки

Сега проверяваме всеки ден дали има нови следи или реколта в капана

Аз намерих разни чертежи за контейнери за градински компост и май с това ще занимавам мъжете зимата, малко да подърводелстват за напролет
Не ми харесва да е на купчина, искам да е прибран и да изглежда добре

Hug с удоволствие  Hug

аз им се заглеждам, но искам джуджета  Blush да ми отпадне връзването  Blush

# 159
  • София
matze, и сухи ли да седят в мазето, не се садят в пясък, така ли? А напролет как се събуждат, за да цъфтят по-рано и повече?
Ще орязвам и розите в събота, ама всяка година ги режа докъдето ми дойде. Те пак си цъфтят де, ама не мога да им разбера ботаническите определения над кое и под кое се режат, май ако има картинка с обяснение ще го направя както се прави по книга.

# 160
  • DE
WASP-пи, кани от моята градина

На мишоците сега им е сезона да си търсят топло място да презимуват. Влизат през най-малката дупчица или пък си гризат някоя за да се намърдат на топло.
Трябва да се поразчисти и види от къде влизат, че иначе е напаст и няма отърване от тях после.
Компости могат да се сглобят от стари дървени палети.

tuturutka1, да сухи! Грудките са воднисти и  не съхнат. Моите са в каси, както писах вече и като слизам в мазата да поливам цветята често виждам да е текло от орязаните стебла. Дори на пролет като ги извадя и почистя от сухите стъбла изтича още секрет-така, че няма да пресъхнат. Далиите се съхраняват по същия начин: почистени от почвата без да се увиват, направо в някаква щайга или каса.
Ако се завиват в хартия(вестници) има опасност да почнат да мухлясват от мократа хартия.
Ти не писа колко кани имаш и къде са засадени сега. Ако са в саксии, може стъблата на каните да се орежат и така със саксията да се приберат в маза. Без повече да се поливат. Моите правят разни "оченца" докато са в мазата и от там после излизат новите стъбла. Някои дори правят нови масури(листа).
Розите режа аз на пролет. Гледам какво има изсъхнало по тях.  Сега само загърлям с почва корена. Малките покривам с клонаци

# 161
Маша, благодаря за споделените снимки   Hug

Маце, тези кани като войници, направо са ти перфектни! Това е най-красивата снимка на кани, която съм виждала, пък аз не си падах по тях. Личи си, че си добра градинарка, дано много те радва градинката ти!
Ако имаш и други такива перфектни снимки, споделяй с нас.

И аз да не остана длъжна, да споделя някои от моите любимци тази година.

Бакопа:

Петуниите и калибрахоето в началото на лятото:

Агератум и Танацетум:

Много си харесвам тази розичка, не знам име:

Зефирантесите:

И физалиса, много вкусен. Другата година повечко ще сложа:

Градинската ми гардения, страхотен аромат!

# 162
Големи красоти показвате
Кога ли и аз ще ви настигна поне малко ...

Палети няма откъде да вземем, нито можем да ги пренесем, няма да влязат в колата, а като я взимахме, забравихме да я поръчаме с теглич за ремарке
Но дървеният материал не е скъп, скоро взимахме малко за леки ремонти по фасадата
В магазина са по 4-5 м дълги, но си ги режеш колкото ти трябват, така че така ще се действа
Остана дамо да сметна размерите и количествата

# 163
Много хубави снимки!
Момичета, вярно ли е, че дивата лоза е отровна??? Някой беше писал, а в нета не намирам такава информация.
Много го харесвам това растение /особено есента/ и мисля да го пусна по оградата да ми прикрие малко двора. Не ми се иска обаче нищо отровно.

Може ли сега да засадя или напролет? Някакви недостатъци има ли - примерно да въди прекалено буболечки и т.н.?

# 164
  • DE
⅞ ..., красива цветна ферия е била при теб това лято!
А, перфектни снимки нямам аз-имах само снимки на красиви цвятя. Благодаря ти!

Големи красоти показвате
Кога ли и аз ще ви настигна поне малко ...
Няма какво и кого да се настига. Аз лично всяка година почвам отначало. Единственното което е постоянно при мен са дърветата и оградените лехи за цветя. Обаче, като ми свирнат лудите в главата изчезват и някои от дърветата.
На горните две снимки се виждат "свеща" и бора-на долните две вече липсват.

utro77 , има много отровни растения, но нали няма да я ядете тази лоза-листата де Simple Smile
Тя е такава напаст, че можеш спокойно да си бутнеш и сега няколко там където си решила да я пуснеш

Общи условия

Активация на акаунт