ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 886
  • 800
  •   1
Отговори
# 165

utro77 , има много отровни растения, но нали няма да я ядете тази лоза-листата де Simple Smile

Бе няма, ама... деца, куче... За всеки случай предпочитам неотровни неща. Та в крайна сметка отровна ли е или не???

# 166
  • DE
Да, плодовете са отровни!

# 167
Маце, грешно съм се изразила. Под "перфектни снимки" имах предвид снимки на цветя, растения, градинката, дворчето... За мен всяка снимка на растение е перфектна, обичам да разглеждам снимки и обожавам цветята.

# 168
  • густо майна Филибето
За мен беше много важно да нямам отровни растения в градината, защото едното ми дете ядеше всичко, или поне опитваше. Затова се разрових, заразпитвах.... Повечето растения, които се водят отровни, всъщност са токсични само ако се приемат в големи количества. А от тях няма вкусни Mr. Green Аз лично съм опитвала всички плодчета на моите растения, горчат или са безвкусни, така че няма почти никакъв шанс да бъдат ядени до степен отравяне.
 Въпреки това съм избегнала някои, а по-съмнителните са насадени на недостъпни места, и съм с повишено внимание.
В никакъв случай не си садете Рицин, плодчетата са отровни, особено за деца. Бобчетата на разни акации и албиции също са много токсични.
Дивата лоза ми е насадена съвсем до колибата на кучето, то има достъп до плодчетата, не съм забелязала да ги яде.
А и децата в крайна сметка растат, когато са предупредени и им е обяснено, не пипат. Мен винаги ме е било страх за гостенчетата и винаги съм провеждала инструктажи, и на тях и на родителите.

# 169
Ljuboznatelna , много благодаря за подробното описание! притеснявах се да не е отровно и като се пипа.
Обожавам го това растение есента.
Ето няколко снимки, които направих онзи ден в Двореца в Балчик :

Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:

Сега остана да ми кажете и как точно да го завъдя!

# 170
  • густо майна Филибето
Много лесно Simple Smile Изскубваш си издънки, дори и с малко коренчета. Заравяш и чакаш пролетта Simple Smile
И от семе никне, аз имам много разсяти и от паднали семенца, и от птички. Набира скорост след третата година, дотогава е по-бавна. Първата година иска малко грижи - да поливаш като е много сухо. После се оправя сама.
Дивата лоза е два вида - различават се по формата на листата.
parthenocissus quinquefolia
parthenocissus tricuspidata

# 171
  • На брега
Тъкмо и аз щях да кажа, че е дива лоза. Излез на разходка уикенда- има ги навсякъде. И у нас се е самозавъдила. Под ореха и бадемчето става голям обмен на семенца от стомашно-чревно съдържимо. Идват катерици, гарвани и други за да крадат ядки и си плащат с нови семена Laughing.
Това растение е поникнало.
Скрит текст:

основата на растението

Увивно е. Вижда се, че се е покатерило по розмариновият храст.  Явно нараства много бързо, защото миналата година храста беше чист. На около метър до него виждам от същия вид, по-тънки растения (както и дивата лоза).
Разпознава ли някой растението? Стеблата са дълги, гъвкави, неразклонени, а листата са твърди и лъскави. Бих желала да го преместя на друго място.
На снимките се вижда и една малка смокиня. Ако е от моите- е страхотен едър и сладък сорт. Бих желала да я дам на съфорумка, която се оплака, че има мъжка смокиня. Размера подходящ ли е или да изчакам другата есен? Благодаря предварително!

# 172
  • Северо=Западналия край
Здравейте, реших да попитам във вашата тема за едно цвете което е градинско. Имам две хризантеми, от тези които са във саксии насадени, с ситни цветчета, доста гъсти, отглеждам ги на балкона. Сега вече прецъфтяха и се чудя може ли да отбера нещо от тях защото забелязвам че и стъблата и листата им са засъхнали. Като погледнах корените - те са като плетеница в саксията - си изглеждат свежи. Дали може да се съхранят до напролет да речем за да очаквам пак да цъфнат ? Не съм имала такива цветя до сега и не съм запозната, затова се извинявам ако задавам глупави въпроси.

# 173
  • густо майна Филибето
Принципно да, можеш да ги пресадиш и да чакаш другия Ноември за да ги видиш цъфнали Simple Smile
В градината след другите цветя за всеки сезон си има акцент, и не ме дразнят, радвам им се есента, когато всичко е прецъфтяло. Но в саксия не бих ги гледала. Ако имаш възможност, засади ги някаде в земята.

# 174
Аз пресадих три такива саксии навън, а две оставих на верандата
Догодина ще видим кой вариант е бил успешен
Надявам се всички да оцелеят, бяха много красиви есента

Относно нашата миша драма
В гаража досега намерени 4 бр, малки, на тавана 2, по-едри
В капаните само едно се беше хванало, другите бяха успели някак си да изядат стръвта, без да се хванат
Но отровата ги довърши
Надявам се повече да не намираме, че е време колата да нощува на топло

# 175
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush Blush

забравих пак името на първата китка  Laughing , запомнила съм само "дворна орхидея"  Peace

Laughing ножицата е нормален "мъжки" размер  Laughing

в листата се крие изненада

# 176
  • густо майна Филибето
Хубава изненада Simple Smile
Цветето от първата снимка е Трициртис (Tricyrtis).

# 177
Хубава изненада Simple Smile
Цветето от първата снимка е Трициртис (Tricyrtis).

малко след като писах в темата го намерих  Crazy крастава лилия/жабешка крастава лилия  ooooh! да те е страх да го завъдиш  Crazy

благодаря  Hug всичките ми изненади са хубави  Whistling приличат на мен  Whistling

Blush

# 178
  • На брега
st. Dobri, много хубави есенни дарове. И у нас още цъфтят циниите, тагетиса, някой рози, последни далии, хризантеми, димитровчета и петльов гребен, както и някои стръкчета от летния шибой. Много е топло тези дни. Вчера и днес около 20 градуса. Жал ми е още да прибирам мушката и да орязвам и прекопавам градинките. А трябва и да наторявам, защото не е правено няколко години и вече не растат изобилни и китни цветя. Оборска или птича тор е дилемата Laughing.
И аз днес засадих още един храст, чието име не знам. До късно лято цъфти с лилави едри цветове и привлича огромни  нектарници.
https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11988 … 2&oe=56BA3315
Гъби завъдих около няколко мъртви дървета.
https://lh3.googleusercontent.com/-bsamb9HiVlo/Vj9cdfc8bII/AAAAA … 252520folder2.jpg
Декоративната коприва, която засаждах в градината ще оцелее ли, ако я прехвърля в саксия в стаята? Харесвам растения с пурпурни листа и бих и се радвала зимата.

# 179
 Hug хубаво храстче  Peace ня мога да се отърва от чувството, че съм виждала някъде такова, но бяло и не толкова остричко в цвета  ooooh!

самозавъдили се гъби, и такива брани по поляните, ме плашат до смърт  Blush а не знам защо все се намира някой да донесе... Confused

Общи условия

Активация на акаунт