ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 829
  • 800
  •   1
Отговори
# 555
  • густо майна Филибето
Абе не никне баш така тревата Wink Или не е насята равномерно, или водата я е събрала на едно място, или са я отнесли мравки и птички.
Когато е съвсем млада и се засуши, също може да умре.
Не зная какви са климатичните условия там, но по принцип докато поникне видимо тревата, поне 1см, се полива на няколко пъти по малко през деня и макс. веднъж през нощта. Това за да не пресъхва най-горния слой и да ограничи щъкането на мравките.
Ние поливаме вече през ден - два последните седмици, но тука беше 28-30 градуса.
 Но не се притеснявай, че е рядка, тя ще сгъсти. Обикновено ако всичко е наред след второто косене поляната има съвсем приличен вид, никаква една година Grinning След косенето подсейте където е голо, наторете цялата трева и полейте.

# 556
Нашата трева имаше малко дупки и пролетта подсявахме. С времето се сгъстява и не личат.
Обаче направихме грешката, че си купихме ръчна косачка, а не тези като колички. Мислехме, че е малко мястото, но не е на три места и явно не е чак толкова малко.
Мъжът ми казва, че е изморително да я държи.

# 557
След косенето подсейте където е голо, наторете цялата трева и полейте.

О, добре! Така ще направим!  Peace
То си имаше мравки в началото, но пръскахме и уж спряха да отнасят.

А с какво да наторим? Може ли да ми кажете?!

# 558
  • София
Най- евтин вариант за торене е NPK, като е хубаво след насипване да се полее добре.
Първичното косене го дават при достигане на 10 см., като се коси до 6-7 см (целта е да не се изтощи младата трва). Следващите подрязвания са до 3-4 см. Никога не отнемайте повече от 2/3 от височината на тревата при косене, защото отнемате рязко хранителните вещества от растението, а това затруднява неговото развитие. В случай, че сте оставили райграса да прерасне го окосете на няколко пъти през 2-3 дни.
Проблема за "петната" може да е от недобро засяване. Равномерното засяване на тревната смес се извършва чрез т.нар кръстосан посев. Това означава, че разпръсквате семената в дворът веднъж в една посока, след което втори път в перпендикулярна. Засяването се извършва в безветрено време.
Година след затревяването се препоръчва използването на т.нар. аератори (машинки нещо средно между косачка и мотофреза Simple Smile. Идеята е с нея да се мине задължително преди дъжд, като целта е разделянето на туфите трева (където има такива) и вкарване на въздух. Използвам го и за махането на зимният мъх (където го има). Моравата изглежда доста зле след тази манипулация, но в рамките на ден- два се възстановява.
Изобщо за хубава затревена площ са необходими вода и косене... поне 5 години, за да придобие вида показван по картинките:)

Последна редакция: пт, 22 апр 2016, 12:09 от molive

# 559
  • София
Извън райграса Simple Smile Добър разсадник има в Дружба- Родеото (по уличката на светофара се влиза навътре към квартала, последният разсадник). Така, като гледам цените, които вие сте намерили, там цветята са доста по- евтини. Сакъзите ги взех на по 2 лв- на пъпки. Имаше карамфили на по 2-3 лв. Бакопи на по 1-1,50. Изобщо- разсадника, мисля, е от соца и е огромен и на прилични цени. Всъщност, в близост има още 2 разсадника, та изборът е огромен.
Теменужки взех от един селски пазар за по 50ст.

# 560
Домашното ми куче се сдоби с кърлеж. Извода ми е, че имаме кърлежи в двора  Mr. Green.
С Айкън ли да взема да напръскам? Безопасен ли е за нас и кучето ни? От аптека ли се купува?

# 561
Домашното ми куче се сдоби с кърлеж. Извода ми е, че имаме кърлежи в двора  Mr. Green.
С Айкън ли да взема да напръскам? Безопасен ли е за нас и кучето ни? От аптека ли се купува?
От ветеринарна аптека се купува. Не зная дали е безопасен. Леля ми пръска кучето с Фендона или Ципрометрин. За тях зная, че са безопасни. За Айкън в аптеката ще ти кажат.

# 562
Последната неделя аз се сдобих с кърлеж, а кучето - не.  Rolling Eyes Хем то върша по тревите.

Кучето го обезпаразитявам външно веднъж в месеца с пипета Адвантикс. Доволна съм. Очевидно, че не го ловят гадините.

За пръскане на тревите и за питах в предните страници. Ще предприемем мерки идната седмица или утре...  newsm78

# 563
С айкън пръскат плажове , градинки и площадки . Именно човек който се занимава с тази дейност ми каза за препарата и го предложи. Щом пръскат плажове и градинки значи е безопасен. мм преди години дори напръска котката с него  Shocked (не го прави!) нищо й нямаше на котката , но не си прави експерименти. вкъщи също сме го ползвали. пръскахме навсякъде дори матрака на леглото , защото детето довлече една котка и ми напълни къщата с бълхи . за вътре се разрежда двойно. то на кутийката си пише.
когато посяхме райграса също пръскахме защото мравките прибираха семенцата . поливахме всеки ден по два пъти и въпреки това всяко насекомо дето кацнеше на мястото умираше в продължение на 1месец. аз съм страшно доволна от този препарат. вярно не е от най евтините но си заслужава. трепе насекоми всякакви.

# 564
Аз искам да напръскам в двора - тревите, цветята, плочките и т.н, но да не е вредно. Кучето си го водя на ветеринар, там си го обработват професионално  Laughing.

Бабата дето ми обща домати- разсад да ми даде, днес ми се обади да ми каже, че е готов за садене и ще мина да си го взема довечера и утре да го засадя на изкопаното от мен място. Трябва да търся арматура за колове..... newsm78 Нямам търпение  newsm18

stefyyyy Peace

# 565
Моите домати ги яде рачец, с голям успех, слагах една отрова и нищо. другите дето са здрави ги яде колорадският бръмбар, само си садя, това е....

# 566
  • Русе
Реа, пръскай смело с айкън, не е вреден и за деца, и животни. Ние 4 г само с това пръскаме, че у наше село Русе комарите са като мухи. Няма спасение иначе.

# 567
Цъфнали мушката/петунии по това време е нормално да са им високи цените. Това значи, че семената им са сяти зимата, гледани са на лампи, отоплявани са в оранжерии... Всичко това е разходи и много труд, но само който го е правил знае. Мушкатата казвате от резник се гледали, но резника за да придобие търговски вид, зимата също иска светлина и топлина, които не са без пари. А да не говорим, че новите сортове семена стигат цени за 50 ст за семе, като се сложи труда и разходите? И че не винаги има 100% кълняемост.
Много е лесно отстрани да се изкажете, че разсадите са скъпи, като искате евтини китки  купувайте през май и юни. Нито петунии се гледат лесно от семе, нито дори и простите кученца.
А хибридни мушката, които все още масово ги няма на нашия пазар са почти мисия невъзможна от резник.
Има поръчкови мушката и по 60-80 лв, ама красота и чудо.

# 568
⅞ ...and Happily Ever After, нещо караш ли ни се? Да не си производител?
Не мисля, че има хора в темата, които не са наясно с описаните от теб неща. Когато обаче цената е с голяма разлика, защо да не се замислим?
Оня ден колежка си взела петунии по 1 лв/броя, няколко цвята.

# 569
  • В един копнеж!
Имам въшки по розите. Розовеят, но тялото им изглежда като прозрачно. Тъкмо отървах едни цветя от въшки, сега имам друг вид. Изглежда  като току-що нападнали растенията, защото листата изглеждат още свежи, зелени. Струпани са на места на купчинка.   ooooh! Около розите имам други цветя, нискостеблени.  Може ли да ги нафъскам с Моспилан?

Общи условия

Активация на акаунт