ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 840
  • 800
  •   1
Отговори
# 75
Много интересно разказвате за розите
Аз планирам едни розови насаждения, ама ме е страх, да не се изложа и да ги съсипя
Засега само чета и събирам инфо, изчетох доста и от Хоби Кафе

Последна редакция: нд, 11 окт 2015, 11:04 от Анонимен

# 76
Да ,щях да ви препоръчам същия форум/не знам защо не разрешава линк/ .Защото за розите/и за другите цветя ,де/ си иска определени знания за да може човек да се ориентира в материята.

# 77
Предполагам е така
Сега имам цяла зима да чета и планирам

# 78
Айде,ще показваш !Разбрах,че си новодомка,сега е ти е най-хубаво-да кроиш планове!

# 79
  • На брега
Барба, розите си искат на студено през зимния период, ако сложиш резник в саксия, тя би измръзнала, докато ако е в земята е друго. Трудна работа вкореняване на роза в саксия, там и по-трудно се регулира поливането.
Дали на слънце... Ами опитай, по-добре от колкото в саксия.
Аз имам роза в саксия. Тази, която пролетта беше хванала черни петна. Всяка година боледува от нещо, но оцелява. Зимата я прибираме в мазето или гаража. Признавам, че не съм я садила аз. ММ разбира повече от мен от цветарство и градинарство, и до сега, основно той се грижеше за растенията.

# 80
Люб, май сега ми се изяснява, че вероятно съм купила клаймбинг, очаквайки да бъде рамблер. Thinking С големи цветове, цъфти по върха на едни дебели и дълги пръчки, които сами започват да се огъват под дължината и тежестта си, но когато аз се опитах да им дам посока, се спраскаха и приключихме. Не са особено гъвкави и бързо стават дебели.

⅞ ..., да ти кажа, не ми е чак толкова мерак да пробвам с вкореняване и има сайтове (аз през сайт си бях поръчала двете рози с корен), ама реших, че явно трябва да съм го виждала растението, за да не стават фалове. Климатът тук е с топло лято, температурите са като нормалните за Бг, но малко по-влажно; зимата е по-мека, предимно с положителни дневни температури и отрицателни нощни, застудяванията под и около -10° са краткотрайни.

Аз нямам място за големи храсти. Имам един парапет, по който искам да ми се усуче някоя и друга красота. Трябва ми нещо с фини и гъвкави клонки, по-груб храст просто не е за тук. Под парапета е 3-4 метра стена, ако е нещо, което може да виси надолу, е идеално! Розата на Лейди Банкс изглежда тамън, но нямам 3 метра да ѝ дам във всички посоки. Тази Zephirine сякаш не е толкова необуздано буйна и май е по-подходяща? Но пък Банкс много ми харесва, че виси!

# 81
  • густо майна Филибето
Barba, твоето парапетче изобщо не е за катереща роза Naughty Там работа ще ти свършат мускусни хибриди и почвопокривни рози. Откъм двора ще ги подрязваш, а навън ще висят. Ще се качат до горната част на парапета след някоя година, но няма да се разрастват прекалено нито нагоре, нито настрани.

Виж rose mozart, rose red ballerina, 'The Fairy' Rose
Imam poslednite dve, пускат и дъъъълги тънки клонки, имам и розова балерина, с избирателно рязане могат и ниски катерещи да са, но можеш и като храсти 120 на 120см да ги оформиш.

# 82
Там работа ще ти свършат мускусни хибриди и почвопокривни рози.
Изобщо дори не съм чувала за тези видове. Много ти благодаря, че ми помагаш с подходящ избор! Погледнах снимките на трите рози, които си ми изброила. Първите две не ме привличат, понеже са с прост цвят. Предлагали са ми такава от един местен разсадник, но след като не я харесах и отказах, не ми предложиха нищо друго. Виж, третата 'The Fairy' Rose много ми лови око. Flutter

Откъм двора ще ги подрязваш, а навън ще висят. Ще се качат до горната част на парапета след някоя година, но няма да се разрастват прекалено нито нагоре, нито настрани.
Точно това е мечтата ми!

# 83
Lady Banks е много мощна роза,трудно ще се контролира с рязане и си иска наистина 3х3х3 м.
Търси си rambling roses в нета.

# 84
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
феъри роуз е моята "бордюрна" супрерско нещо е - цъфти на едри кичури, като люляк, цъфти цяло лято до мраз, цветовете са дребни, но много трайни.
не беше стригана никак от засаждането преди 9 години някъде,  Blush жал ми беше, за това време направи полусфера с диаметър около 1,5 - 2 метра и височина около метър.

в периода н аобилен цъфтеж беше като розова топка захарен памук  Blush

ако намеря снимка ще кача  Peace

# 85
  • София
Като си говорите за катерливи рози и аз имам подобен парапет за 'оброзяване'. Проблемът е, че се опитах да засадя роза долу в ниското, на два метра под парапета, а мястото е сенчесто и, естествено, нищо не се получи.
Има ли смисъл да продължават с опитите или да се откажа?

Скрит текст:
(Снимката е стара, в момента туите са двойно по-високи и ми се струва съвсем невъзможно)

# 86
Асос, не съм капацитет по розите (както стана ясно Grinning), но като ти гледам снимката, мястото ми се вижда по-подходящо за клематис. Има такива, които са добре на сянка, а и самото растение е лиана и е предразположено да се покачи нагоре и да изпълзи зад туите. Дефект: клематисите имат божествено красив цъфтеж, но е еднократен.

# 87
Еднократен цъфтеж има само при клематисите от първа група. Те стават по няколко метра и не се подрязват. Втора група цъфтят 2 пъти, като при доста сортове пролетния цъфтеж е кичест на миналогодишни клони, а края на лятото обикновен на новите клонки. Втора група имат специфичен начин на подрязване.
А от третата група някои цъфтят често, например Ville de Lion докато прецъфти и залага нoви пъпки от началото на лятото до късна есен. Той е разпространен сорт у нас и можеш да си го намериш из онлайн разсадниците.Трета група цъфтят най-често и само на нови клонки, рано напролет се подрязва на 2-3 спящи пъпки от земята.
Ако искате повече цъфтеж и да залага повече пъпки, задължително се изрязват прецъфтелите, не се допуска да правят семена, защото вместо енергията на растението да отива в образуване на нови пъпки, то се мъчи да си създаде поколението.
Тук на село никой не виждам да си подрязва клематисите и затова им цъфтят по 1 път.
Аз имам 40 сорта клематиси, рекорда по цъфтеж при мен са:
Madame Julia Correvon
Ville de Lion
Mrs. Cholmondeley

Доста са все още млади и тепърва ще трупам опит.
Но общо взето там е добра идея да засадиш клематис. Има за пълно слънце, и за засенчени места. А на трета група пропуснах да кажа, че ако пролетта не се реже, то цъфтежа после ще е от мястото, до където е бил есента-нагоре. Някои умишлено ги подвеждат така. Но има клематиси, които не стават високи повече от 80 см, има и такива, които могст да надхвърлят 5 метра. Затова ви агитирам - купувайте си растения с имена, табелки. Тези, които купуваме често растения, подбираме и производителите. Щото често има разни измислени, които или не знаят какво продават, или са с грешни табели.

# 88
Леле, 7/8, страхотно обснение! bouquet Това за групите май го беше обяснявала и Люб, но тъй като се бях отказала от клематиси, съм го забравила... Сега веднага си записвам тримата ти рекордьори, понеже имам една Hydrangea petiolaris, която не върви, едвам се развива и кьорав цвят не съм видяла, а вече 3 години я чакам Thinking и се замислям дали да не я махна и подменя с нещо друго.

# 89
Тези клематиси могат ли да се гледат в големи съндъци вместо в земята?
Искам да сложа нещо на земята пред верандата, там е чакъл, насипан върху някакви специални найлони и не мога да копая
Но искам да сложа нещо многогодишно, да се увие леко по парапета на верандата
Изложението е юг, много слънце лятно време

Общи условия

Активация на акаунт