ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 861
  • 800
  •   1
Отговори
# 120
  • густо майна Филибето
Аз не правих нищо. По принцип се обръща. Иначе гние бавно и само отдолу. Лятото процесите са по-бързи, но се получава така наречения топъл компост. Тогава във вътрешността се развива висока температура, която убива и полезни бактерии. Има много изписано за компостирането - правилно, неправилно, разни улеснени начини, съотношение на сухо и зелено.... Цяла наука Simple Smile
Matze е спец по компостирането, прави го отдавна. Аз се отказах, защото съм кажи речи на полето и е пълно с полски мишки, които ми населяват компоста зимъска Simple Smile

# 121
Благодаря ти
Ще продължавам да чета
Попрехвърлих тук няколко книжлета, но все още имам неясноти

Мишките идват ли, ако компостът е само листа и трева?  newsm78

# 122
  • густо майна Филибето
Те не идваха да ядат, а да зимуват. Иначе идея си нямам какво хапват на полето. В близост няма ниви, само ябълкови градини. Като се заселихме ние, вече имаше достатъчно храна - от кокошки, котки, от нас.... Mr. Green
Имаме си Ежко Бежко Simple Smile Две нощи го засичам да дояжда храната на котките. Месоядно животно Simple Smile

# 123
Аха
Значи правилно правя да го обръщам

При нас храна няма, но ниви има
Открихме мишле в гаража, чакаме го да се хване, хем ме е гнус, хем ми е много жал, даже го сънувах

Таралеж май и ние имаме, поне според находките тук-там

# 124
Ние пък имахме пор на покрива. Поне така казаха майсторите, които изринаха от там купчини слама и изпражнения. Из двора намирах черупки от яйца. Надявам се, че след ремонта на покрива животните са се изнесли.

В близост до нас има лавандулово поле и гора. Дали да очакваме мишки??? Знам, че едно машинки, дето се включват в контакта, вършат много добра работа по прогонването им. Чудя се дали да не купим. До сега не сме имали мишки - къщата е нова, сега я обзаведохме. Уж няма от къде да влязат...  newsm78

# 125
  • София
А-а, а аз се чудя защо напоследък се навъртат мишлета около нашия компост. Едни такива рижи, топчести, явно полски. Много са сладки  Heart Eyes Таралеж и ние имаме, виждали сме го вече да прави  тромави разходки наоколо.

Засадихме една магнолия, дано се хване. Не върви да сме в Банкя без магнолия някакси  Mr. Green
Момичета, а какво се прави с висящите цветя? Имам едно такова, дори не знам какво е, вече почти спря да цъфти.
Скрит текст:

# 126
Според мен е импасианс това цвете. Мисля, че и да го прибереш, едва ли ще оцелее до другата година.  newsm78

Напоследък много съм харесала цветето Фуксия. Ама само на картинка. С градинарство тепърва ще се занимавам. Не можах да разбера вирее ли в Бг. Само в саксия ли може да се гледа?

# 127
  • густо майна Филибето

В близост до нас има лавандулово поле и гора. Дали да очакваме мишки??? Знам, че едно машинки, дето се включват в контакта, вършат много добра работа по прогонването им. Чудя се дали да не купим. До сега не сме имали мишки - къщата е нова, сега я обзаведохме. Уж няма от къде да влязат...  newsm78

Важно е да е качествена машинката. Действа. Аз да си споделя горчивия опит.

Значи, имаме си 4 котки, и от страх да не ги отровим не слагахме отрова за мишки. Бяхме купували машинка от Джъмбо, но в някакъв момент решихме че не действа и я махнахме.
Тогава обаче дойдоха плъховете. Ей такава напаст да не ви сполетява!
 За разлика от мишките, тези гадове притежават интелект и са почти неуловими. Котките ловяха мишки, но не могат да се справят с плъхове, защото изродите се крият по високото и са изключително предпазливи. Беше се стигнало до там, че влязоха през покрива на кокошарника, пригризвайки го, а той е 1,5см ОСБ. Де що има храна беше изядена, чак ми наръфаха бутилките с олио. Имах огромен страх д ане решат да ядат кисело зеле, защото бидона е 100 литра. Изядоха плодовете по дърветата още, успяхме да опитаме само ранно зреещи.
 Включихме машинката от Джъмбо в гаража, където се вихреха, една от 5лв купихме за стаите. Да, ама тази в стаите май не вършеше работа, но пък в гаража свърши. Плъховете се изпокриха в колите, защото са метални и ги защитават от вълните. Там направиха огромни поразии само за две седмици.  И тогава реших, че ние сме си по-мили от котките , още повече, че имахме сведения за една от отровите, че не им влияе( на котките). Това е Сторм на BASF. Има отложено действие и плъховете не могат да се усетят от какво умират събратята и ядат.
 Машинката в гаража аз не я усещам, но сина ми без да знае за нея, влезе и се хвана за ушите. Оказа се, че долавя вълните като някакво мишле Simple Smile
Сега постоянно на стратегически места залагаме Сторм, ако изчезне таблетка, слагаме нова. Вече година не сме усетили присъствието на гризачи.

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 14:07 от Ljuboznatelna

# 128
Ужас.... То цял филм на ужасите с тия плъхове.

Не знам от Джъмбо до колко са качествени машинките. Аз мисля да търся в специализиран магазин за дворни джаджи.  Crazy Имало и такива машинки против змии. И такива ми трябват. Къщата като я взехме, тя уж нова, ама беше изоставена и беше като джунгла двора. Имахме срещи от третия вид със змия. Надявам се като е почистено сега да не се явяват такива зверове, ама .... Котки не можем да вземем, защото нас ни няма там постоянно, а само за почивните дни.
А един съсед разправя, че в селото се носел слух за някаква огромна змия - 4 метра.  Shocked Някои от селяните я били виждали. И ние нали сме най-крайната къща, баш до полето и гората. Познайте тая 4метрова змия кой ще погне най-първо. Това в кръга на шегата, де. Надявам се е сома "селска" легенда.  Praynig

# 129
  • густо майна Филибето
Има си и змии на някои места, слава Богу силно отровните в България са само два вида и си живеят в пущинаците предимно.
Аз не изпитвам нито страх нито погнуса от змии, но ако някой реши да прави езерце, да има едно наум. Тази година мъжете чистиха езерото, и от него изпълзя една водна змия. Преди това ММ постоянно отбелязваше, че му липсват някои рибки и обвиняваше котките. Да ама не били котките, а тая ми ти змия беше яко охранена, съдейки по снимките на същата в интернет Mr. Green

# 130
Бляк, и от плъхове и от мишки и от змии, ми е многУ гаднУ  Crossing Arms Това лято кучето ни намери таралеж в двора и аз си направих сама извода, че щом има таралеж, има и змиички  Mr. Green
На къщата вратата ни е все отворена, но пинчера ни се надявам да не пуска никой непознат гостенин. Mr. Green

# 131
Ами то край нас е пущинак....   newsm12

Няма да правим езерце - и от жаби ме  е страх.

Реа , по-скоро си направи извода, че няма да има змии. Таралежите не се хранят изцяло със змии. Дори вече не съм сигурна дали се хранят изобщо със змии, защото попитах в едно дружество за защита на дивите животни и ми отговориха, че това било мит.  Rolling Eyes

# 132
  • густо майна Филибето
Не знам за таралежите, но аз предложих змията на котките, после на пауните, накрая на кокошките, щото нали са всеядни - тц, не щат, и одрана не я искат.

# 133
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А-а, а аз се чудя защо напоследък се навъртат мишлета около нашия компост. Едни такива рижи, топчести, явно полски. Много са сладки  Heart Eyes Таралеж и ние имаме, виждали сме го вече да прави  тромави разходки наоколо.

Засадихме една магнолия, дано се хване. Не върви да сме в Банкя без магнолия някакси  Mr. Green
Момичета, а какво се прави с висящите цветя? Имам едно такова, дори не знам какво е, вече почти спря да цъфти.
Скрит текст:

Laughing магнолия, а?

цветето ми прилича на импациенс (циганче), но ми прилича и на винка  Blush каквио са му листата? много крехки или по-твърдички с жилки?
циганчетата оцеляват в домашни условия, макар да не ми се вярва да остане така пищно, за винката не знам  Hug

# 134
Висящата бяла красота е винка, не е цигане. Peace

Общи условия

Активация на акаунт