ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 95 524
  • 800
  •   1
Отговори
# 300
  • Бургас
Да не би да имаш предвид Дебела Мара?

Пусни снимка точно кое разбираш ти под Дебела Мара, защото и тук има вариации  Simple Smile

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/10/28/debela-mara-pozna … i-ia-dobre.424440

Тук са описани и двата вида, на които казват така.

Точно така, Дебела Мара е - първата снимка от блога.

# 301
  • плевен
Здравейте,момичета градинарки!
Обръщам се към всички с голяма молба.Търся семе от лобода.Много я обичам,но никъде не се предлага семе от растението,а тя е едногодишна и няма как да се отгледа от коренище.Ако някой откликне на молбата ми,моля да ми отговори на лични.Благодаря предварително.

# 302
  • На брега
Скрит текст:
Да не би да имаш предвид Дебела Мара?

Пусни снимка точно кое разбираш ти под Дебела Мара, защото и тук има вариации  Simple Smile

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/10/28/debela-mara-pozna … i-ia-dobre.424440

Тук са описани и двата вида, на които казват така.

Точно така, Дебела Мара е - първата снимка от блога.
Това първото го имам. Наоколо го садят и в алеите на улицата, защото е непретенциозно.
Дебела Мара по моя край казваха на покривния Дебелец. Аз от него не успявам да си завъдя. Ако и първото има лечебни свойства- супер!

Мисля, че зимоустойчивата ми пасифлора е загинала. Изрязах я ниско.  Клематисите тръгнаха. Мушкатата стояха десетина дни навън, но днес ги прибрах отново в мазето, защото застудя. Белият олеандър прибрах в стаята, а не в мазето и сега цъфти. Не знам дали ще повтори лятото. Преди една или две зими беше измръзнал, орязахме го до корен и от тогава не е цъфтял.
И аз вчера сях семенца от латинки и цинии в контейнерчета. Тагетисите тези дни. Сдобих с две саксии преоценен ранункулус- по левче бройката. И него 2 години не успявах да го завъдя. Исках направо на двора да го засадя, но май е студено за него.

# 303
Пасифлорите в цял Пловдив са много зле тази пролет.

Интересното е, че миналата зима нямаше проблем. Тази зима също бяха живи и в отлично състояние, докато не падна последната смесица между дъжд и сняг и тя точно ги уби. Аз съм я подрязала моята и се надявам да избие  Peace

Ако някой има излишна делосперма, ще помоля горещо да ми даде  Grinning, пък аз мога да дам друго.

Звънях масово по разсадниците-нямат. Само Велида, но ми казаха, че само 1-2 коренчета могат.

# 304
Абсолютно начинаещ градинар съм, така че ще ви засипвам с въпроси. Моля помагайте!!!  Praynig

Купила съм семена за спанак и за копфсалата. Как да ги насея? На каква дълбочина? Ширина? По кое време? Предполагам още  е рано. Трябва ли да правя разсади???

# 305
Спанака хвърляй сега, направо в градината, половин-един см дълбочина.
Копфсалатата не се сещам точно коя е, но за салатки сега може да се правят разсади те не обичат топлото и да имаш салатки докато не е започнало да става горещо времето.
Но и другите изчакай какво ще ти кажат.
От друго семенца приготвила ли си?

# 306

Ето я копфсалатата - една по-кръгла такава. И с по-меки листа.  Crazy

Ама да правя ли предварително разсад примерно в саксия, който после като поотрасне да преместя в градината??? Иначе нали много една в друга ще ми изникнат салатите? Или се прави някакво разреждане в градината? Моля, нищо не ми е ясно.

За спанака направо хаотично да разхвърлям семена, така ли?!

Принципно бяхме решили освен трева и цветя друго да не отглеждаме, но много обичам спанак и си мисля, че няма да е толкова трудно да си отгледам. Салатата повече ме затруднява, но каквото стане.

Взела съм си подправки - риган, магданоз, копър. Тях предполагам, че няма какво толкова да ги мисля. Но по-нататък ще ги сея.

Единствено мога да бучна някой корен домат, че градинските са много по-вкусни. Но това направо от пазара ще купя като почнат да продават разсади.

# 307
Utro, магданоза и копъра и сега можеш да засееш. За салатките първо трябва да направиш разсад и после да ги засадиш в градината. Между другото, бабите по пазара продават връзки с такъв разсад. Около 30 бройки за 1-2 лв.

# 308
  • София
Здравейте момичета,
Миналата година си посадих в градинката пред блока цъфнали карамфилчета и ме радваха с прекрасните си цветове до зимата. През цялото време стояха изправени. Не намерих инфо дали да ги орежа през есента и ги оставих така. Сега ги гледам - едни полегнали и разстлани върху почвата, дали има шанс да се вдигнат и да цъфтят отново. Въобще ако може да ми дадете съвети за отглеждането им - като прецъфтят да  ги режа ли или да ги оставям, с какво да ги подхранвам, за да имат повече цветове и т.н.
Благодаря предварително.

# 309
Я гледайте :

Интересно, нали?! Peace

Какво ли е бялото цвете?

# 310
  • На брега
Пасифлорите в цял Пловдив са много зле тази пролет.

Интересното е, че миналата зима нямаше проблем. Тази зима също бяха живи и в отлично състояние, докато не падна последната смесица между дъжд и сняг и тя точно ги уби. Аз съм я подрязала моята и се надявам да избие  Peace

И моята до тогава беше жива.
Сега пак има резки температурни разлики. Вали, застудява, после става топло, пак застудява... Отново ще ми се петносат и заминат растенията. Храстите навън вече са с някакъв вид бели въшки на гроздове по листата и стъблата, а ММ ги пръска преди десетина дни. Миналата година ми идваше да ги отрежа. Няма отърваване от тези гадини.

# 311
Момичета, имам торфена смес, купена от цветарски магазин. Става ли да пълня директно с нея саксиите или трябва да я смесвам? Самата смес е катранено черна - така ли трябва да бъде?   Embarassed

# 312
Аз бих я размесила, защото иначе имам горчив опит. Не поема и задържа вода както трябва. Буквално беше станала на кора отгоре на саксията и пречеше да диша растението.

# 313

Да ви покажа моите холандчета и тази година станаха много ароматни и красиви, за съжаление оня ден доста е духало в двора и ги набрах, защото бяха "паднали" на земята.

Скрит текст:

Много харесвам магнолиите и смятам да си засадя в двора. Кога мога да засадя и трудно ли се гледат? Във Варна някой знае ли къде има разнообрази на цветове? Каква цена ориентировъчно вървят?

Мога ли да засадя между чесъна си някаква друга зеленинка за ядене?

# 314
Реа, много хубави!   Heart Eyes

Аз пък да ви се оплача - от 100 луковици за пролетни цветя, купувани от най-различни места, са ми се показали само 2 зюмбюла.  Shocked Rolling Eyes Мислите ли, че има шанс нещо да изникне или да ги отпиша? Каква може да е причината - някакво животно??? Не се забелязва нищо на повърхността на почвата. Садих ги даже на по-малка дълбочина от указаното на опаковката, което беше май 10 см. по спомени.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт