Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 835
Най-хубавите и чакани празници наближават, а с тях започват и трескавите приготовления. Избираме подаръци за най-близките си хора, търсим най-красивата украса, за да заблести коледната магия у дома и мислим как да направим празника истински специален за цялото семейство.

А какво са Коледа и Нова година без празничната трапеза? Тя е мястото, на което се събираме всички заедно и споделяме своите емоции, трепети и очаквания за новата година. Звънят наздравици и смях, а всяко ястие е поднесено сякаш с щипка празнична магия, защото е приготвено с много внимание и любов.
Изборът на най-добрите рецепти за тържествените обеди и вечери е особено важен и търсенето на вдъхновение започва много преди празниците.
За ви улесним в тази задача и за да бъдат вашите празнични ястия наистина вълшебни, създадохме проекта "Коледна кулинарна книга на BG-Mamma".



Предизвикваме ви да споделите с нас своите най-любими и изпитани рецепти, с които да впечатлим всички за Коледа и Нова година.


За да бъде кулинарната книга подредена, ще събираме вашите рецепти и снимки в четири отделни етапа.

Pushpin Ще започнем с постни ястия от 25 ноември до 01 декември. Вижте ТУК.

Pushpin Ще продължим с апетитните и ароматни месни ястия от 02 до 08 декември. Вижте ТУК.

Pushpin Ще стигнем и до любимите на всички пухкави печива, баници и погачи  от 09 до 15 декември

Pushpin Ще завършим кулинарната ни книга с най-сладките и изкушаващи десерти от 16 до 22 декември.

Бъдете част от нашата коледна и новогодишна магия и се включете в темата със своите рецепти.

Следете темата, за да научавате какви изненади сме ви подготвили за всеки етап! Gift

А, за да съберем още повече прекрасни рецепти, всеки участник ще има право да публикува до 3 отделни коментара с рецепти и снимки във всеки етап, като всеки коментар носи допълнително участие в тегленето.
Ние и нашите партньори също ще качваме рецепти и полезни трикове при приготвянето на празничните ястия.


С подкрепата на:

Последна редакция: пн, 02 дек 2019, 13:07 от Pедактop

# 1
  • Мнения: 835

Ароматна супа от горски гъби

След Коледни заговезни започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината от 15 ноември до 24 декември включително.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, в които е позволено да се консумират само растителни продукти. Млечните продукти не са разрешени, а риба и морски продукти са разрешени само в някои от дните на постите.

За да разнообразим менюто по време на постите и да имаме възможност да се храним достатъчно балансирано през тези дни, стартираме с първи етап от нашата коледна кулинарна книга.

Christmas TreeСподелете с нас най-любимите си рецепти за постни ястия!Christmas Tree

Участвайте от 25.11.2019 г. до 01.12.2019 г и 5 от вас ще получат като награда бутилка вино.


Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 19:05 от Редактор**

# 2
  • Плевен
  • Мнения: 408
Здравейте,


Пиша Ви една рецепта, която знам от моята майка, изключително лесна и с винаги налични продукти.

Постни пурички

Продукти:

мая за хляб-1/2 кубче
топла вода-1ч,ч.
захар-1 ч.л.
сол-1шипка
олио-1ч.ч.
брашно колкото поеме

Омесва се меко тесто, дели се на 4питки. Всяка от тях се разточва, слага се плънка (сирене, ако не се пости, локум, конфитюр, орехчета), завива се на кифлички и се реди в тава с хартия за печене. Пече се до зачервяване на температура 200градуса. Сладките пурички може да се овалят с пудра захар при желание.

# 3
  • Враца
  • Мнения: 1 466
Всяка вечер зимата, си правим за разядка, чорба от косело зеле, лют пипер , праз лук и растителна мазнина.

# 4
  • Мнения: 14 291
Много обичам постни сармички с кисело зеле:

250 гр ориз; 1/2 глава лук; олио; 100 гр стафиди по желание; черен пипер, червен пипер, чубрица, сол; кисело зеле - листа; 1 ч.ч. сок от кисело зеле;
Лукът се нарязва на ситно и се смесва с измития ориз, стафидите, олиото и подправките. Всичко се разбърква добре. Зелевите листа се почистват от жилките. Във всяко се слага по малко от плънката и се свиват леко сармички. На дъното на тенджера се слагат 2-3 зелеви листа. Отгоре се подреждат сармите. Похлупват се с чиния и се заливат с 2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. зелев сок. Слагат се на котлона и се варят на слаб огън около 1 час.

# 5
  • Перник
  • Мнения: 1 769
Любимо посно ястие ми е "търлян" боб (така е наименуването му в моя край). Рецепта - сварен бял едрозърнест боб с лук, морков и подправки. След готовност го пасирам с чесън. Става паста, която уникално се съчетава с една топла и мека питка. Всяка година задължително го правя на Бъдни вечер и всичко се омита.

# 6
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
  • Мнения: 9 922
Тиквеник от мен

точени кори - 1 пакет
тиква - 1 кг. обелена и изчистена
канела - 2 с.л. на прах
захар - 1 ч.ч.
орехи - 1/2 ч.ч. на парченца
стафиди - 2 супени лъжици
олио - за поръсване

В купа се смесват настърганата на едро ренде тиква,захарта,орехите,стафидите и канелата.Оставпт се малко да пусне сок.
Отделям две кори които се намазняват с олио и малко от сока.Слага се от сместа и се навива на руло.
Така до края на корите.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час.По желание се поръсва с пудра захар.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 649
Задушени гъби с печени картофи

4 бр. картофи
400 г гъби
1-2 глави лук
2 с.л. олио
черен пипер, сол

Картофите се измиват и се слагат в тавичка да се изпекат във фурната. През това време, на котлона се запържва лукът, нарязан на лунички, заедно с олиото. Добавят се черен пипер, сол и едро нарязаните гъби. Задушават се до омекването им. Накрая се добавят обелените и нарязани картофи. Всичко се разбърква добре и се държи още 5 минути на котлона.

# 8
  • Мнения: 371
Лозови сърмички Нужните продукти са:
лозови листа , може да използвате и стерилизирани от буркан,
една чаена чаша ориз / чашата е с вместимост 250 мл. /
един малък морков
една глава лук
80 мл. слънчогледово олио
черен пипер около четвърт, чаена лъжичка
сол на вкус,половин чаена лъжичка чубрица , две супени лъжици ситно, нарязан магданоз .
 
Начин на приготвяне :
Измийте листата и отстранете дръжките.
Във вряща вода започнете да пускате с решетъчна лъжица по две, три листа. След около три, четири секунди ги изваждайте в друг съд. Само по този начин листата ще омекнат достатъчно. Ако използвате лозови листа от консерва, тази процедура се пропуска.
Загрейте олиото в подходящ съд.
Прибавете ситно нарязания лук и пържете около минута.
Прибавете блендирания на ситно морков. Подправете със солта, черния пипер и останалите подправки. Пържете още около минута.
Прибавете ориза и разбъркайте.
Прибавете три четвърти, чаена чаша вода. Когато оризът поеме водата отнемете от котлона.
Сложете по около една супена лъжица от плънката на всяко листо и завийте малка сармичка по стандартния начин. Плънката се слага само в единия край. Там където е била дръжката на листенцето. Нещо много важно – плънката се слага от към грапавата страна на листата. Гладката остава навън.
Покрийте дъното на тенджера с няколко лозови листа и върху тях подредете плътно сармичките.  Полейте със струйка олио. Затиснете вашите лозови сарми с чинийка и ги залейте с подсолена вода.
Сложете ги да се варят на слаб котлон. След 30 минути са готови.За допълнителен вкус, може да поднесете вашите лозови сарми с кисело мляко.


# 9
  • Мнения: 1 538
Булгур със сушени сливи и зеленчуци



Продукти:


1ч.ч. булгур
1 средно голям домат
1 средно голям морков
1 зелена чушка
1 средно голяма тиквичка
15 големи черни маслини без костилки ( може и с костилки)
12 сушени сини сливи
6 големи печурки
4 стръка магданоз
1 с.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
3 и 1/2 ч.ч. вода
6 с.л. олио


Начин на приготвяне:
В една голяма тава се слагат измития булгур, настърганите домат, морков и чушка, нарязаните на парченца тиквичка и гъби, целите маслини и сушени сливи, наситнения магданоз, солта, черния пипер, водата и олиото. Всичкп се разбърква добре и тавата се слага в загрята фурна на 220 градуса. Ястието се пече докато се сгъсти и омекне булгура - около 40 минути. Консумира се топло и си ходи с люти чушлета.

# 10
  • Мнения: 6 576
Бобена салата, правя я традиционно на Бъдни вечер.
Сварявам боб. Изцеждам водата и нарязвам червен лук или праз, добавям сол, червен пипер, оцет и олио. Яде се като салата или гарнитура към някакво ястие.

# 11
  • Мнения: 441
ЛЕЩА ЯХНИЯ
Скрит текст:
250 гр. леща
няколко стръка магданоз
1 морков
1 глава лук
около 10 скилидки чесън
2 ч. л. червен пипер
2 ч. л сол
2 ч. л чубрица
3-4 с.л. олио
2 с.л. брашно
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с олиото и малко вода.    Добавя се измитата леща и червения пипер,  доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.Добавят се подправките и ако има нужда се налива още течност.Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона по желание се поръсва с нарязан магданоз.

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 23:51 от mimoza@b

# 12
  • Мнения: 324
Миш-маш
Печен пипер, нарязан на ситно- пържа в мазнина, натрошавам и добавям сирене и накрая 1 или 2 яйца /в зависимост от количеството на останалите продукти/

# 13
  • Мнения: 624
Пълнени чушки с боб
15 сухи чушки
Сварен боб
Слагам чушките в топла вода да омекнат. Запържвам сварения боб и пълня чушките. Печат се във фурна до готовност. На село варим боба на печка на дърва и е задължителен на трапезата на Бъдни Вечер! Hug

# 14
  • Мнения: 4 666
Постни бонбони с моркови и кокос
500 гр. ситно настъргани моркови се посипват с 200 гр. захар, настърганата кора от 1 портокал и 1 ванилия. Слага се да ври на котлона, до пълно изпарение на водата и потъмняване на морковите. Дръпва се от котлона и след около 5 минути се добавят и разбъркват със 100 грама кокосови стърготини. След пълно изстиване се оформят бонбони и се овалват в кокосови стърготини.

Последна редакция: вт, 26 ное 2019, 08:56 от pepi_r

Общи условия

Активация на акаунт