Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • на последния етаж
  • Мнения: 5 878
Любима вкъщи е спаначената супа. Ето и моята версия:

1. Изчиствам 0.500кг. пресен спанак и го нарязвам на ситно.
2. В тенджера го задушавам за малко с нарязан на ситно лук и моркови.
3. Сипвам хладка вода около 1-2л. и когато тя заври слагам 1к.чаша измит ориз.
4. Подправки според вкуса - аз слагам сол, черен пипер и чубрица.
5. Когато оризът е сварен - свалям и чакам да изстине.

Готви се на бавен огън и на отворен капак. Да ви е вкусно!  Grinning

# 46
  • до морето
  • Мнения: 565
Празеник с тесто, любима моя рецепта:

Запържва се ситно нарязан праз с малко олио, посолява се и се оставя да изстине плънката.

Продукти за тестото:

300 мл прясно мляко или вода
3 яйца
5 с.л. олио
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кг брашно

След като втаса се разделя на няколко топки, които се разточват тънко, слага се плънка и се навиват на руло. Рулата се усукват на охлюв в намазана тава .

# 47
  • Мнения: 118
Моята рецепта е странна, но баба ми ми я е показала и винаги ми е вкусна.
Ориз с картофи
1 глава кромид лук
1 чушка
1 домат
1 морков
1 купичка ориз
6-7 средни картофа
1 дафинов лист
1 супена лъжица сол
100 гр. олио

Не съм сигурна дали олиото е 100гр, но слагам доста, за да се залее дъното на тепсията. Когато се сгорещи се запържва леко лука, добавя се чушката, нарязания на дребно домат и настъргания морков. Към тях  се прибавя ориза и се пържи до прозрачност. Добавя се вода 4 купи с големината на купата от ориза. Разбърква се хубаво и се прибавят нарязаните като за мусака картофи. Овкусява се със солта  и дафиновия лист. Пече се около 40 минути.

# 48
  • Пловдив
  • Мнения: 377
Праз с гъби и домати

1 връзка праз(около 5 стръка ) се задушава в мазнина  с 0,500 гр. пресни гъби печурки.
Добавя се червен пипер и сол.Като се задуши се добавя 1 буркан  консервирани и пасирани домати. Ври на бавен огън  докато остане на мазнина.

# 49
  • Мнения: 1 236
Постни шоколадови квадрати

1 1/2 чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки

В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно.
Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка.
Оставя се да изстине и реже по желание.

# 50
  • Мнения: 121
Хайде и от мен няколко рецепти, които традиционно приготвям за трапезата на Бъдни вечер.

Лозови сармички с ориз и маслини
1 буркан лозови листа
1-2 глави лук
1 ч.чаша нарязани на дребно маслини(за предпочитане каламата, за да са по-ароматни сармите)
1ч.чаша ориз
2-3 с.л.зехтин/олио
черен пипер, риган, джоджен, копър и сол на вкус

Нарязаният на ситно лук се задушава в зехтина, добавят се маслините. След като леко се запържат се добавя измития и отцеден ориз, а накрая подправките. Завива се по 1ч.л.от плънката в лозови листа. Готовите сармички се подреждат в съд с капак, в който се налива вода да покрие сармите. Притискат се отгоре с чиния, похлупват се с капака и се слагат да се пекат в умерено загрята фурна на 170-1800 до готовност на ориза. Хубави са както студени, така и топли, поднесени с резенче лимон.

Разядка със сушени чушки
5-6 сушени чушки запарени с гореща вода за около 20-30 минути
1 ч.ч. сварена тиква или сварени моркови
½ ч.ч. орехови ядки
2 скилидки чесън
1 с.л. мед
1 с.л. балсамов оцет
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
Отцедените чушки, заедно с останалите продукти се пасират до гладка смес. Ако сместа е много гъста се разрежда с водата от чушките.

Печени сушени чушки с боб и орехи
6-8 сухи чушки
2 консерви варен червен боб от 400гр
1-2 глави лук
½ ч.ч. едро нарязани орехови ядки
2-3 с.л.олио
1 с.л.червен пипер
1-2 с.л.доматена салца (може и домати на кубчета)
джоджен, мащерка и сол на вкус

Запарваме чушките с вряла вода за около 30минути. Запържваме нарязания на ситно лук в зехтина, след това за кратко запържваме червения пипер и прибавяме доматите, добавяме измития и отцеден боб, а накрая и орехите. Подправяме на вкус и оставяме за кратко на изключен котлон. Преди да напълним чушките леко намачкваме с пресата за картофи боба като целта е при пълненето сместа да е плътна, но да има и цели бобчета. Пълним отцедените чушки със сместа като потапяме края на всяка чушка накрая в брашно, за да запечатаме плънката. Подреждаме напълнените чушки в намазнена тава и поръсваме отгоре с олио. Печем до приятен загар в умерена фурна на170-1800.

Баница с ябълки
1 пакет кори за баница
1 кг ябълки
1 ч.ч.захар
2 ч.л.канела
олио
Измиваме ябълките, обелваме ги и настъргваме на едро ренде. Смесваме канелата и захарта в купа. Вземаме една кора и я наръсваме с 1 с.л.олио. Покриваме я с втора кора и ръсим пак с 1с.л.олио, наръсвам малко от рендосаните ябълки и 1-2 с.л.от захарта с канела. Завиваме хлабаво на руло и подреждаме в покрита с пекарска хартия тава, която сме намазнили  с олио. Така процедираме и с останалите кори. Преди да сложим баницата да се пече я наръсваме с 1-2 с.л.олио. Печем в умерено загрята фурна на 170-1800 до готовност.

Печена тиква
Тиквата се обелва и нарязва на „локумчета”. Изсипва се в тава, поръсва се с олио и се обърква, за да се омазнят добре всички парчета. Поръсва се със захар и канела и се пече в умерено загрята фурна на 170-1800.

По-късно може да добавя снимки, ако намеря.

# 51
  • Мнения: 149
Обожавам Тиквеник или както го знам от баба ми "баница с тиква"

точени кори - 1 пакет
тиква - 1 кг. обелена, изчистена и настъргана
канела - 2 с.л. на прах
захар - 1 ч.ч.
орехи - 1/2 ч.ч. на парченца
пудра захар
2 ванилии
олио - за поръсване

Тиквата се задушава в олиото докато омекне, като се бърка периодично. Отстранява се от огъня и се добавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.
Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите и се навиват. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви.
След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа.
При поднасяне тиквеникът с готови кори може по желание да се поръси с пудра захар.
Да ви е сладко!

# 52
  • Варна
  • Мнения: 191
Любими пълнени сухи чушки с боб.
Накисвам сухите чушки за десетина минути в хладка вода. Задушавам лук и морков, нарязани на дребно. Добавям предварително свареният боб, сол, червен пипер, джоджен. Пълня чушките,нареждам в тавичка, поръсвам с олио и добавям малко вода. Пека във фурна.

# 53
  • Мнения: 358
Бурек
Рецептата я знам от мои близки, които бяха на почивка в Баня, Разложко.

2 ч.ч. настъргана тиква
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
По желание смлени орехи.
Важно е пропорциите да се спазват.
Тиквата се намачква, за да пусне вода, и се добавя захарта. Бърка се енергично. Добавя се брашното и орехите. Когато се получи хомогенна смес, се разстила в намазнена тава. Пече се стандартно на фурна - 180 градуса отгоре и отдолу. Става тъничко и хрупкаво.

# 54
  • Мнения: 90
Допаднаха ми доста от идеите, които са споделени. Представям ви нещо, което обожаваме вкъщи - крем супите. В този сезон приготвям често карфиолена крем супа.
Използвам 1 глава карфиол, 3 средноголеми картофа, два моркова, 1 голяма глава лук или 2 малки. Зеленчуците се нарязват на едро, само карфиола начупвам на розички. Сипвам вода, колкото да покрия зеленчуците, сол на вкус, и варя до готовност. След като се сварят изчаквам да не е врял больона и пасирам. Добавям мляко или сметана, и малко зехтин/ може и олио. (Преди запържвах зеленчуците, но вече гледам да готвя по-здравословно и затова само варя зеленчуците) Поднасям със стрък магданоз и домашно приготвени брускети.
С карфиол приготвям и обичана вкъщи салата. Един карфиол разделям на розички, големи като за една хапка. В голяма купа овкусявам суровия карфиол с оцет, зехтин/олио и сол на вкус. Изчаква се няколко часа да се овкуси, като от време на време разбърквам. Поднася се с любов и студена ракия.

# 55
  • Мнения: 358
Пълнени чушки с боб
Това е ястието, което задължително присъства на масата за Бъдни вечер.
Необходими продукти: печени чушки, боб, черен пипер, джоджен и тайната съставка много девесил.
Бобът се кисне една нощ в студена вода. Водата се хвърля. Бобът се вари с малко олио, а когато омекне се слага сол. Изцежда се. Смесва се с подправките и се пълнят чушките. Нареждат се в намазнена тава. Пекат се на умерена температура отгоре и отдолу.

# 56
  • София
  • Мнения: 1 625
Зелеви сарми с ориз и гъби! Вкусът на Бъдни вечер!

# 57
  • Мнения: 1 481
Топ постното ястие у дома за Коледа е печен пипер пълнен с боб и моркови.

Количеството на пипера зависи от броя, който ни е необходим. Обикновено използвам готов сварен боб от буркан тъй като нямам много време да го варя аз. Нарязвам към него и сварен морков, а понякога слагам и гъби, но не всеки път, тъй като не се ядат от всички у дома.

Пипер обикновено имам изпечен, изтърбушен и обелен от лятото. Само го вадя от фризера и пълня с плънката. После ги запичам леко във фурната.

# 58
  • Мнения: 4 675
Вкъщи се харесват постните сарми,чушки с боб,тиквеник и зелник. Приготвям ги по рецептите,които са написани вече,но ще напиша за тиквеника:
Един пакет готови кори,настъргана тиква,захар,канела и олио. Мажа с олио всяка кора,ръся тиква,канела и захар и навивам. Пека на умерена фурна.

# 59
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 026
Печени чушки с боб

Необходими съставки:

боб

1 чаена чаша

лук

2 глави

сушени чушки

10

олио

1/2 кафена чаша

джоджен

1 чаена лъжица

червен пипер

1 чаена лъжица

Рецептата:

Пълнените чушки с боб са почти толкова задължителни за трапезата на Бъдни вечер, колкото и постните лозови сарми, содената питка и тиквеника. Рецептата за пълнени чушки с боб е типичен представител на българската национална кухня, като съчетава два много характерни за нашата трапеза продукта – сушени червени чушки и боб. Тези два продукта се съчетават и допълват перфектно в рецептата за пълнени чушки с боб, като ястието придобива неочаквано различен и малко непознат плътен леко сладникав вкус. Ако сте решили тази година да пропуснете боб чорбата от трапезата на Бъдни вечер, но искате да си имате бобено ястие, може да заложите на рецептата за пълнени чушки с боб. Рецептата определено си заслужава!

Както във всяка рецепта с боб, така и в рецептата за пълнени чушки с боб, подготовката на боба е първата и най-важна стъпка. Бобът трябва да престои няколко часа във вода, след което се слага да заври и първата вода се излива. След това наливате вода и връщате боба на котлона и варите, докато омекне, почти до пълно сваряване, тъй като ще бъде подлаган още на термична обработка.Докато бобът се вари, обелете и нарежете лука на дребно. Чушките залейте с топла вода. В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете нарязания лук, задушете го докато омекне. Когато бобът е полусварен го отцедете от водата и го добавете към задушения лук, разбъркайте за още 3-4 минути. Свалете сместа от котлона, добавете подправките и 1 чаена лъжица сол. Разбъркайте добре.Отцеждате чушките от водата и с помощта на чаена лъжица пълните бобената смес в чушките. Пълните с боб чушки нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и слагате тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 30 минути.

Общи условия

Активация на акаунт