Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 348
  • 517
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 3 026
Една любима на семейството рецепта за печена тиква с мед и орехи:

Необходими продукти:
една средно голяма тиква
мед
100 г орехови ядки
 канела за поръсване

Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва и почиства. Може да се нареже на кубчета, а може да се запече и цялото парче.
В тава се налива 1 пръст вода, добавят се парчетата тиква и се пече в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса.
След 40 минути тиквата се вади от фурната и се овкусява с меда, канелата и орехите, като по желание може да се добавят и стафиди и капачка ром. Връща се във фурната и се запича около 5 минути.

# 61
  • Мнения: 672
Печени картофи във фолио на фурна. За целта обелете картофите и ги разрежете през средата, без да ги разполовявате. Напречно направете също няколко разреза.

Във всеки среден разрез посолете с малко сол, сложете щипка черен пипер и полейте с лъжичка зехтин.

Вземете фолио и отрежете големи квадрати, в които ще завиете картофите.

Сложете ги в средата на всеки лист фолио по един картоф и ги увийте хубаво, така че фолиото да прилепне по тях. Наредете ги в тава и печете на 220 градуса около час.

# 62
  • Мнения: 35
Праз с ориз и маслини
2 стръка праз
1 морков
3 с. л. олио
250гр. ориз
150гр. маслини без костилка
магданоз
сол
черен пипер
куркума
Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават с мазнината. Добавя се ориза, подправките и маслините. Добавяме 3 чаши зеленчуков бульон или вода и запичаме във фурната около 30 минути. Поръсваме с пресен магданоз и сервираме.

# 63
  • Мнения: 1 396
СПАНАЧЕНА СУПА
500 гр. пресен спанак
1 глава лук
1 морков
3 - 4 с.л.олио
сол
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. ориз
1 яйце
няколко с.л. кисело мляко
Лукът се нарязва ситно, а морковите се настъргват. Слагат се в тенджера с малко загрято олио и се задушават с малко вода до омекване. Спанакът се измива добре и се накълцва. Прибавя се към лука и морковите и се задушава с тях 3 - 4 минути, като се бърка от време на време. Прибавя се червеният пипер. Зеленчуците се заливат с 3-4 ч.ч. топла вода (или бульон), прибавя се сол на вкус. Супата се захлупва и се оставя да ври 20-тина минути, след което вътре се изсипва измитият добре ориз. Котлонът се намалява и ястието се доварява до готовност на ориза. Готовата супа се оставя да поизстине, след което се застройва с разбитото яйце и кисело мляко.
Скрит текст:

# 64
  • Мнения: 1 378
Обожавам постни зелеви сармички, правя ги както се правят обичайно, но в плънката слагам и малко черни стафиди и сушени сливи. Стават невероятни.

# 65
  • София
  • Мнения: 12 670
Леща чорба

500 г леща
100 г олио
100 г лук
30 г брашно
30 г доматено пюре
100 г моркови
100 г целина (корен)
10 скилидки чесън
чубрица
сол
оцет

Изчистената леща се измива и се слага да ври с 1.5 л вода. Добавят се целината и морковите, нарязани на кубчета. Оставя се да ври до омекване. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олиото. Добавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматеното пюре. Полученото се разбърква с топла вода, докато се разреди. Сипва се към чорбата, посолява се, добавят се скилидките чесън и стритата чубрица и се оставя още малко на котлона.

# 66
  • Мнения: 554
Тиквеника е един  от постните десерти, който приготвям през целия декември месец. Кори за баница , тиква, орехчета и кафява захар.

# 67
  • London
  • Мнения: 59
Благодаря за темата !Ще следя с интерес.

# 68
  • Мнения: 6 084
Постна боб чорба

Продукти:

1/2 кг  боб   
2 л. вода   
2  моркова   
1 глава  лук   
1  чушка   
1 ч.л. чубрица   
1 ч.л. джоджен   
1 ч.л. червен пипер   
  сол   
100 мл. олио   
1  домат   


Начин на приготвяне:

Бобът (1/2 кг) се кисне в студена вода за 1 нощ. След това се изплаква и се поставя в тенджера. Залива се с водата (2 л.). Вари се, като образувалата се пяна в тенджерата се премахва. След като пяната се отстрани, се добавя олиото (100 мл.). Когато бобът е полуомекнал, се добавят морковите (2 бр), чушката (1 бр) и лукът (1 глава), които са предварително почистени и нарязани на ситни кубчета. Добавят се и подправките и варенето продължава, докато продуктите омекнат. Накрая, малко преди супата да е напълно готова, се добавя и обеленият и нарязан на малки кубчета домат (1 бр). Боб чорбата се сервира топла.

# 69
  • Мнения: 747
Любими са ми не само за Бъдни вечер, а и през цялата година, пълнените сухи чушки с ориз.

Необходими продукти:
10-11 сухи чушки
2 глави лук
1-2 моркова
1 ч. Чаша ориз
1.ч чаша олио
2-3 с.л. Брашно
1 ч.л. Сол
1 ч.л. Черен пипер
Чубрица на вкус

В олиото задушаваме за 5-10 минути нарязаният на ситно лук. След това прибавяме нарязаните на ситно моркови (може и да се настържат). Изчистваме и измиваме ориза и го добавяме при лука и морковите. На по-слаб огън пържим сместа с непрекъснато бъркане докато лукът омекне и оризът стане прозрачен. Добавяме сол, пипер, чубрица и 2 ч. Чаши вода. Разбърква се и се оставя да къкри до пълното поемане на водата. Сваляме от котлона и оставяме плънката да се охлади. През това време накисваме чушките в топла вода за около 15 Мин. Изплакваме ги и отцеждаме.
С малка лъжичка пълним всяка чушка с плънката около 2/3 от обема й, потапяме ги отгоре в брашно и ги редим в предварително намазнена тава, поръсваме с малко олио и сол, наливаме 1 ч. Чаша вода и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Изпичат се бързо, а се проверява дали са готови, като опитате няколко зрънца от ориза - дали е сварен добре.

# 70
  • Бургас
  • Мнения: 23 969
Постните ястия, които приготвям за Бъдни вечер, са традиционните - пълнени сухи чушки с боб, лозови сърмички, боб с лук. Правя питка Пиде, ябълков сладкиш.

Чушките с боб и лозовите сърмички, всеки знае как се приготвят по традиция.
Бобът с лук го правя така-част от свареният боб(овкусен със сол, джоджен) го слагам в йенска тавичка. Отгоре слагам плътен слой, нарязан на тънки полумесеци кромид лук. Отгоре пак боб. Поръсвам с олио. Слагам капака и запичам за малко в гореща фурна.

Питка Пиде я научих от форума, потребителката е Гуинет.
http://www.bg-mamma.com/?topic=496534.15
Споделям нейният линк. А ето и моята питка!

И любимият ми ябълков сладкиш, който се прави целогодишно.

Рецептата съм дала ето тук:
https://m.bg-mamma.com/?topic=822303.msg35687484#msg35687484

Ябълков сладкиш на karzz

4 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч. ч. олио
1 кг ябълки
1 ч. ч. захар
1 к. ч. галета
1 ч. ч. вода
1 ч. л. пудра захар
1 ч. л. канела за поръсване:
1 ванилия
1-2 с. л. пудра захар  


Начин на приготвяне:
 Смесваме брашното с бакпулвера, правим кладенче и сипваме олиото и водата (на части).
  Замесваме средно твърдо тесто и го разделяме на 2 части – една голяма топка и една по-малка, която доомесваме с брашно (за да се получи по-твърдо тесто) и я слагаме в камерата на хладилника.
Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги поръсваме с пудрата захар, кристалната захар, галетата и канелата.
Разстиламе голямата топка тесто в намазнена тава, като го изтегляме и по стените на съда. Изсипваме ябълковата смес, като внимаваме да не сложим и сока (ако се е отделил такъв), защото има опасност, тестото да се навлажни и блатът да не се изпече добре.
 Отгоре настъргваме на едро ренде тестото от камерата. Печем до готовност на 180-200 градуса.
Поръсваме готовия сладкиш с пудрата захар, смесена с ванилията.

Съвет:
В ябълковата плънка може да се сложат и орехи.

Всичко написано до тук е постно!

Последна редакция: ср, 27 ное 2019, 15:15 от karzz

# 71
  • Мнения: 1 510
Печени ябълки

10 ябълки
1/2 пак масло
100 гр захар
канела

Ябълките се измиват, разполовяват и почистват от семената и дръжките.
Поставят се в тавичка с отвора нагоре. На местото на семките се пълнят със захар, отгоре по едно парченце масло и се поръсват с канела. Така се правят всички ябълки. Налива се 1/2 чаша вода в тавичката и се слагат да се пекат за около 30 мин.

# 72
  • Мнения: 6 084
Смилянски боб с лютеница и червен лук (използвам домашна лютеница)

Продукти:

1/2 кг  боб   
1  глава червен лук   
1/2 кг  лютеница   
4 с.л. олио   
сол   

Начин на приготвяне:

Свареният смилянски боб се смесва със ситно нарязаният червен лук, едросмляната лютеница, олиото и солта. Всичко се разбърква много добре и се поставя в купа, която се охлажда за няколко часа в хладилник. Салатата се сервира студена и е подходяща за трапезата на Бъдни вечер.

# 73
  • Samokov
  • Мнения: 424
"Керевиз с дюли и портокалов сок"
Пържа 1 глава лук нарязана на дребно с 1/2 чаша зехтин, прибавям 2-3 скилидки чесън, 2 големи моркова нарязани на кръгло и продължавам да пържа още 5 мин. Прибавям 1 голям керевиз ( или 2 малки) , обелен и нарязан на кубчета+ 1 водна чаша пресен портокалов сок.и малко вода..Готвя около 15-20 мин.до като омекнат зеленчуците. Накрая прибавям 1 голям картоф нарязан на кубчета, 1 дюля ( обелена, изчистена и също на кубчета) , сол по вкус, 1 ч.лъж.захар. Готвя още 5-10 мин. Сервирам хладко и украсено с копър.

# 74
  • Мнения: 929
Пълнени чушки с картофи е любимото ми постно ястие
Продукти: чушки, картофи, лук, кимион, чубрица, черен пипер
Измивам чушките и ако са пресни ги търбуша ( предпочитам сухи). Лукът се нарязва на ситно и се запържва, прибавят се е ситно нарязаните картофи (на кубчета). Запържваме 10 минути, прибавям подправките и пълня чушките.

Общи условия

Активация на акаунт