Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 352
  • 517
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 4 683
Постна копривена супа

500 гр. коприва
2 моркова (средни)
1 червена чушка
1 домат (среден) или доматено пюре
1 връзка зелен лук или 1 глава кромид
1/2 к. чаша кафяв ориз
масло (аз използвам гхи) или друга мазнина по избор
червен пипер, джоджен, черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Копривата и зеленчуците (без домата) се почистват и измиват. Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават с масло и малко вода докато поомекнат. След това към тях се добавя копривата и се долива около 1,5-2 литра вода. Добавят се подправките и солта без черния пипер, него оставям за накрая, след като ястието е вече готово. Оставя се да поври 10-тина минути и се добавя измития ориз, а след още 10-15 минути и доматите. Супата се вари до сготвянето на ориза, като обикновено кафявия се готви по-бавно от белия. След като се свали от котлона се добавя черния пипер и по желание магданоз.

# 76
  • Мнения: 1 292
Може би любимата ми постна рецепта е за бял боб, който правя по тази рецепта:

500 г зрял боб
1-2 бр. моркови
1-2 глави лук
1-2 бр. червени чушки
1 скилидка чесън
1-2 бр. зрели домати
Подправки: магданоз, ронена чубрица, джоден, червен пипер, сол.

# 77
  • Мнения: 358
постни кюфтенца
1 чаша червена леща
2 чаши ситен булгур
залива се с гореща вода да не е покрито
вари се лещата малко
изцежда се водата от лещата 
олио се запържва с доматено пюре
смесва се булгура и лещата
добавя се малко нарязан зелен лук и магданоз,малко лимонов сок и сол
правят се топчета и се сервира върху зелена салата

# 78
  • Пловдив
  • Мнения: 53
Ябълков щрудел
Продукти:
-> 1.5 кг брашно
-> 2 бакпулвера
-> 300 гр захар
-> 2-3 ванилии
-> щипка сол
-> 1ч.л. сода бикарбонат + оцет
Смесват се на сухо, а после се добавят:
-> 0.500 кг мас
-> 0.250 л олио
-> 4-5 яйца
-> 1каф.чаша кис.мляко
-> 1каф.чаша пр.мляко
-> сок от 1 лимон и кората се настъргва върху тестото.
Тестото трябва да е меко. Разделя се на 6 топки. Всяка топка се разточва за дъно и покривка на тава.
Между двете се поставя следното предварително приготвено:
-> 6-7 сухара се начукват
-> 700 гр захар
-> 2 пак.канела
->2.5 кг кисели ябълки - очистени и настъргани на едро ренде.
Пече се на 180 - 200 градуса около 45 мин.
*** След като изстине се поръсва с пудра захар.





Крем супа от червена леща
Продукти:
-> 1 морков
-> 1 гл.лук
-> 1 картоф
-> 1ч.ч. леща
-> 1/2 к.ч. олио
-> 1/2 ч.л. кимион
-> 1/2 ч.л. къри
-> 1/2 ч.л. сол
-> 100 мл прясно мляко
Нарязват се зеленчуците на ситно. Олиото се изсипва в тенджерата и се оставя да се сгорещи. Изсипват се зеленчуците и 3-4 мин.се запържват. Добавя се лещата, която предварително е измита и 1 л вода. След като заври се добавят подправките и се вари още около 30 мин.  Когато е готова, се добавя 100 мл мляко и се пасира.
По желание се поднася с крутони.



Добър апетит Simple Smile))

# 79
  • София
  • Мнения: 656
Постни сърми с ориз и гъби
1 бр. кисела зелка
1 глава лук
2 стръка праз лук
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч.нарязани гъби
1/2 ч.ч. доматен сок
черен пипер
сол
джоджен
Двата вида лук се нарязват и се задушават в 4-5 с.л. мазнина и малко вода. След това се прибавя изчистения и измит ориз и нарязаните гъби. След като се разбърка добре се прибавя и доматения сок. Налива се и 1/2 ч.ч. вода и отново се разбърква, прибавятсе подправки по желание. От киселото зеле се отделят листа, като един лист се разделя на 2-3 части - колкото да събере 1 ч.л. от плънката и да се завие на сармичка.Готовите сарми се сваряват на слаб огън до готовност
.

# 80
  • Мнения: 3 527
Боб яхния с чушки в гърне
0,5кг боб
1 глава лук
1 морков
5 с.л. доматено пюре
10 печени чушки
Джоджен,дивисил
Брашно,олио и червен пипер за запръжката
Готви се като обикновен боб,но 10мин. преди да се направи запръжката ,се пържат  и добавят нарязаните на едро чушки.

# 81
  • Мнения: 2 788
Лютика с боб и печени чушки 
Половин килограм сварен боб ,7-8 печени чушки, няколко скилидки чесън, 2-3 домата с 1 лъжичка чаена захар подправка сминдух и магданоз.
В голям тиган се запържват в нормално количество олио, нарязаните на парченца печени чушки. Като се позапържат ,  се добавят скилидките чесън, нарязани на филийки, разбърква се да не загаря чесъна и се добавят настърганите домати. Прибавя се захарта и се оставя да изври соса. Когато се посгъсти се добавя боба и подправките. Всичко се разбърква много добре, ако трябва се добавя малко водичка...да има сос, но да не е рядко. Маха се от огъня и се наръсва с наситнен магданоз.

# 82
  • Мнения: 1 179
Понеже обичам свежи салати, на Бъдни вечер последните години приготвям следната:
Салата от червено цвекло и моркови
Настъргвам зеленчуците, добавям царевица от консерва. Понякога слагам слънчогледови семки. За овкусяване използвам сол, зехтин и лимонов сок.

# 83
  • Мнения: 2 797
Много харесваме печени тиквички във фурната, сваля и в царевично брашно и зехтин. Надявам на кръгчета, овалвам ги в царевично  брашно и ги нареждам в тавата от фурната върху хартия за печене. След това ги поливам с рейсинг от оцет, копър и чесън!!!

# 84
  • Мнения: 168
Шарен боб, кисело зеле и ориз на фурна
1.Нарязвам ситно половин главичка кисело зеле, като предварително съм махнала средната дебела жилка на всяко листо. Запържвам го в олио докато се поизпари водата му. Заливам с чиста вода и оставям да се свари до готовност.
2.Шареният боб  се измива и накисва предварително. Бобът се вари, като се сменя водата 3 пъти (може и повече).  След третия път заливам боба с гореща вода, олио и нарязана на дребно глава лук. Това го правех докато открих червен боб в кутийка от ЛИДЛ. Отцеждам от кутийката водата, слагам го в тенджерка и заливам с вода, за да поври още малко.
3.Вземам три големи глави лук от водния / турски и не люти толкова, а за да не ми люти правя следното: пия вода и без да преглъщам със затворена уста съм и започвам да режа лука. По този начин дишам само през носа и не ми се насълзяват очите /. Слагам в големия тиган много олио и след като се затопли прибавям лука да се запържи. Прибавям и около 120 гр ориз, позапържва се до побеляване. Слагам червен пипер, разбърквам бързо, прибавям зелето, което след сваряването съм прецедила , разбърквам и прехвърлям в гювеча или в тавичка. Вече по- спокойно прибавям отцедения червен боб. Разбърквам всичко много добре да се размесят и наместят. Заливам с около 400 мл течност от боба и зелето. Подправям със ситно стрити на момента   суха чубрица и  сух гьозум.
Опитвам на вкус за сол и понякога добавям и чаша зелева чорба. Поставям във затоплена фурна и  ставям да се пече   до готовност на ориза, но да няма течност .  Оставям го на мазнина.

# 85
  • Мнения: 507
От мен постни "коледни" пълнени чушки:
Съставки:2 чаени чаши ориз
10 чушки
2 моркова
Шепа маслини
200 грама гъби(печурки)
Олио, сол и черен пипер
1 глава лук
Приготвяне:
Лука се запържва заедно с морковите и гъбите(нарязани)
Ориза също се запържва, а към него се добавят около 4 чаши вода
Междувременно се изчистват чушките. Заедно се оставят да заврят ориза,лука,морковите и гъбите. След като водата изври чушките се пълнят. Вече напълнени се слагат в фурната, докато се запекат.

# 86
  • София
  • Мнения: 1 402
Постни сърми от кисело зеле.

Нарезва се праз лук на дребно, след което се запържва. Прибавя се ориз които също се запържва. Добавят се червен, черен пипер, чубрица. Накрая се слагат стафиди. Завиват се сърмите и се печат във фурна.

# 87
  • ...живея на последния етаж...
  • Мнения: 841
Любимата ни зимна салата ( и не само) :
*Сварени в подсолена вода картофи на кубчета,
*Една глава ситно нарязан лук,
*Една малка кутийка царевица,
*7-8 печени червени (може и зелени) чушки, нарязани на кубчета
Всичко се обърква и се овкусява със сол, оцет и олио ( зехтин).

# 88
  • Мнения: 7 977
Обожавам "постни ястия"!Едни от най-любимите ми са: домати с ориз , тиквички с ориз , гъби с ориз , постни пълнени чушки и
"Ориз с праз и маслини"
Един по-голям стрък праз лук се нарязва на кръгчета и се задушава в 2 с. л. олио и малко вода.Към него се прибавя 1 кафяна чашка измит ориз , разбърква се до "остъкляване" и се залива с 3 каф. чашки гореща вода.Когато ориза е готов се добавят изчистени и нарязани черни маслини , малко сол и смлян черен пипер.

# 89
  • Мнения: 58
ЛЮБИМИ СЕМЕЙНИ ПОСТНИ  САРМИ  ОТ  КИСЕЛО  ЗЕЛЕ 😋

Първите  сармички  от  зелето  тази  година,  постнички,  но  много  вкусни.  В  къщи  по - често  ястията  ни  са  постни,  мисля,  че  е  по - здравословно.

Рецепта :
1 гл. кисело  зеле,  350 гр. измит  ориз,  3 стр. праз,  1гл. лук,  1 ч.л. червен  пипер,  120 мл. олио,  2 с.л. суха  чубрица,  черен  пипер.

Отделам  листата  от  зелката,  почиствам  жилката,  голямите  срязвам  на  две  или  на  три.  Постните  сарми  не  се  правят  малки.  Измивам  и  нарязвам  лука  и  праза  и  ги  задушавам  в  дълбок  тиган  с  олиото.  Прибавям  ориза  и  бъркам  да  се  запърже  и  остъкли.  Поръсвам  червен  пипер  и  чубрицата,  разбърквам  и  заливам  с  1 ч.ч. зелев  сок.  Оставям  на  тих  огън  да  се  поеме  от  ориза.  Свалям  от  котлона,  ръся  с  черен  пипер.

Покривам  с  листа  дъното  на  тенджерата,  в  която  ще  ги  готвя.  Като  се  охлади  плънката,  навивам  и  редя  сармите.  Най - отгоре  поръсвам  малко  червен  пипер,  олио  и  прибавям  още  1  ч.ч. зелев  сок.  Покривам  сармите  с  голяма  чиния.  Варя  на  средна  температура,  по - скоро  ниска  80 - 90 мин.
Постните  сарми  не  сервирам  веднага,  а  оставям  да      престоят  малко  така  са  по - вкусни.
Желая  ви  приятен  апетит !

Общи условия

Активация на акаунт