500 гр. коприва
2 моркова (средни)
1 червена чушка
1 домат (среден) или доматено пюре
1 връзка зелен лук или 1 глава кромид
1/2 к. чаша кафяв ориз
масло (аз използвам гхи) или друга мазнина по избор
червен пипер, джоджен, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Копривата и зеленчуците (без домата) се почистват и измиват. Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават с масло и малко вода докато поомекнат. След това към тях се добавя копривата и се долива около 1,5-2 литра вода. Добавят се подправките и солта без черния пипер, него оставям за накрая, след като ястието е вече готово. Оставя се да поври 10-тина минути и се добавя измития ориз, а след още 10-15 минути и доматите. Супата се вари до сготвянето на ориза, като обикновено кафявия се готви по-бавно от белия. След като се свали от котлона се добавя черния пипер и по желание магданоз.