Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 353
  • 517
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 58
ЛЮБИМИ СЕМЕЙНИ ПОСТНИ   ПЪЛНЕНИ  ЧУШКИ   С  ГЪБИ....😋

Рецепта:
6 - 7 зелени  чушки  за  пълнене,  4 бр. средно  голями  гъби,  4 с. л. ориз " Балдо ",  1 морков  рендосан,  1 гл. лук,  2 едри  домата,  1 ч.л. червен  пипер,  1 ч.л. морска  сол,  1 с.л. стрита  суха  чубрица,  черен  пипер,  олио,  3/4 вр. магданоз,  1 с. л. нишесте.

Измивам,  издупчвам  чушките  и  подреждам  в  съд  за  печене.  В  тиган  с  олио  задушавям  лука  с  моркова,  добавям  обелените  ситно  нарязани  гъби  и  разбърквам  на  огъня  да  се  запържат.  Като  се  изпари  течноста  от  гъбите  изсипвам  ориза,  бъркам  2- 3  минути  и  наливам  1 ч.ч. вода.  Оставям  ориза  да  поеме  водата,  овкусявам  със  сол  и  подправки.
Като  сваля  от  котлона  поръсвам  магданоза  и  разбърквам.

Посолявам  слабо  чушките  и  пълня.  Наложи  се  да  напълня  един  домат,  вътрешноста  нарязах  много  ситно,  смесих  с  нишестето  и  1 каф. ч. вода,  полях  чушките.  Покрих  отворите  с  шайбичка  домат  и  поръсих  олио.  Покрих  с  капак  и  30 мин.  пеках  на  200 гр.,  свалих  капака  и  допеках.
Добър  апетит !

# 91
  • Мнения: 3 244
Арменски сладки

Продукти:

3 чаени чаши брашно
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша вода
1 чаена лъжичка сода
щипка сол
шепа ядки по избор
кутия локум
и пудра захар

Приготвяне:

Започваме като изсипем олиото и водата в тенджерка и ги сложим на котлона да заврат. Когато заврат бързичко трябва да добавите содата и солта и веднага след това да махнете тенджерата от котлона.

След това започвате да добавяте брашното постепенно, бъркаме с дървена бъркалка, а целта ни е да се получи огромна лепкава топка. Хубаво е предварително да сте си подготвили тавичка с хартия за печене, защото докато е още топло започваме да късаме малки парченца от тестото, разточваме ги, слагаме парченце локум и парченце от ядките, завиваме ги хубаво и редим на хартията за печене.

Много е важно да започнете, докато тестото е още парещо, защото ако изстине става сухо и чупливо. Когато ги редите имате предвид, че ще се надигнат, оставяйте по един пръст разстояние между тях.

Печем ги, докато порозовеят, а след това ги овалваме в пудра захар докато са още горещи.

# 92
  • Мнения: 58
ЛЮБИМ СЕМЕЕН ПОСТЕН  ЗЕЛЕНЧУКОВ  ГЮВЕЧ  В  ГЪРНЕ 😋

Рецепта:
3 картофа,  1 патладжан,  1 тиквичка,  3 зелени, 1 голяма  червена  чушки,  200 гр. замръзен  грах,  200 гр. замразен  зелен  фасул,  100 гр. замразена  глава  кервиз,  1 голям  морков,  2 гл. лук,  2 гл. чесън  цели,  1 консерва  белени  домати  400 гр.,  1 ч.л. червен  пипер,  черен  пипер,  сол  олио,  магданоз.

 Измивам  и  нарязвам  всички  зеленчуци  по  на  едро,  правя  си  заготовка  на  всичко  необходимо  за  ястието.
Нарязания  лук  задушавам  в  дълбок  тиган,  прибавям  едро  нарязаните  картофи,  кервиза  и  моркова  на  шайби  да  се  овкусят,  ръся  червен  пипер.  Слагам  патладжана  на  едри  кубчета  и  разбърквам.  След  2  мин. Чушките,  добавям
 замразения  зелен  фасул  и  накрая  и  граха. Всичко  добре  се  разбърква.

Приготвям  гърнето  сипвам  на  дъното  2 с.л. олио  и  прехвърлям  зеленчуците  от  тигана,  като  пущам  главите  чесън  цели  необелини.  Поръсвам  нарязания  магданоз,  черен  пипер, леко  разбърквам.   Пасирам  доматите  от  консерва  но  не  напълно,  оставям  малки  парченца.  Заливам  зеленчуците  и  поръсвам  с  малко  олио.  Покривам  с  капачето  и  пъхам  във  фурната.  Включвам  на  200 гр.  и  го  оставям  приблизитилно  2 часа,  като  проверявам.
Желая  ви  добър  апетит !

# 93
  • Мнения: 32
Постна рецепта за пълнени чушки за Бъдни вечер. Запържвам обикновен бял лук, праз, целина, морков и ориз. Добавям сол, черен и червен пипер на вкус. След като махам тигана добавям пресен магданоз. Пълня сухи чушки, предварително натопени във вода, със сместа. Чушките подреждам в гювеч и заливам със зелева чорба. Пека до готовност.

# 94
  • Мнения: 198
Любими на моята дъщеря - посни пълнени сухи чушки с боб.
Предварително свален боб се намачква с вилица.
В тенджера се задушава настърган морков и кромид лук.
Прибавя се боба, добавя се джобен, чер пипер и сол и се пълнят предварително накиснатите
сушени чушки в топла вода.
Нареждат се в тава и се запичат във фурната.

# 95
  • Мнения: 1 400
Боб в гърне

Продукти:

2 ч. ч. бял боб
2-3 глави кромид лук
2 домата
2 моркова
олио
целина
чубрицa
сол
1-2 ч. л. захар
брашно
червен пипер
Приготвяне:

Бобът се измива, след което се вари в глинено гърне. Преди да се свари напълно се добавят нарязаните на полумесеци глава лук, на шайби - моркови, целината и олиото. Когато продуктите омекнат се добавят и доматите, чубрица, сол и захар.
Ястието се оставя да поври 30 минути.
Приготвя се запръжка от останалата ситно нарязана глава лук, брашно и червен пипер в съотношение 1:2, след което тя се изсипва в гърнето при останалите продукти. Разбърква и се поднася.

# 96
  • Мнения: 1 036
Бабиния боб с наденица

Продукти:
боб - 300 г зрял
наденица - 2 бр.
червен пипер - 1 с.л.
брашно - 1 с.л.
лук - 2 гл.
домати - 2
Сол
Джоджен
Олио

Приготвяне:
Бобът се накисва за 1 час, след това се слага да се вари. Обелват се и се нарязват доматите, след което се добавят. Оставя се да се готви на слаб огън. През това време се пече наденицата. Прави се запръжката - в тиган се задушава нарязаният лук, добавя се червеният пипер и след което се разбърква добре и брашното. Добавя се наденицата, джодженът. Оставя се бобът с наденица да ври още 10 минути.

# 97
  • Мнения: 859


Първият етап от написването на нашата кулинарна книга приключи. Благодарим на всички за споделените рецепти!

Изтеглени бяха петимата късметлии, които ще получат награда бутилка вино. Това са:

krasi_79s
сикрет
hrrisss
elsiii
travelmaggie


Честито!


Date Очакваме печелившите да се свържат с нас до 08.12.2019 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com, като упоменат, че са победители в първи етап на "Коледната кулинарна книга на BG-Mamma" и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (три имена, адрес и телефон за връзка).

# 98
  • Мнения: 859



До Коледа остава по-малко от месец, а с празника приключва и 40-дневният пост, по време на който се забранява консумацията на месо и всякакви други животински продукти.

Коледната трапеза по традиция трябва да бъде богата и пищна. Печена пуйка с кисело зеле, печена гъска, пълнено прасенце, капама (ястие с три или повече вида месо), свински пържоли са само някои от любимите български  специалитети, които присъстват на тържествения обяд или вечеря.

Christmas Tree Във втория етап на нашата коледна кулинарна книга ви предизвикваме да ни споделите рецепти и снимки на своите най-любими специалитети с месо, които приготвяте за своите близки. Christmas Tree


Участвайте от 02.12.2019 г. до 08.12.2019 г и 5 от вас ще получат като награда бутилка вино.


Запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

# 99
  • Мнения: X
Най-обичам да приготвям капама.
Най-отдолу в глинен съд редя под ред суджук->пилешко месо->картофи->пържоли->парченца месце завити в свинска кожа и вързани с конец-> листа кисело зеле. Печа до готовност. Подправки слагам според вкуса.

# 100
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Любимо у дома ни е Пиле на бутилка. Винаги е вкусно и хрупкаво:


Рецепта :
1 голямо пиле, 1/2 пакетче краве масло (не е задължително), олио, сол, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, къри (да не е люто), 1 ч.л. соев сос, 1 равна с.л. мед, 1 равна ч.л. чесън на прах, щипка чубрица, 2-3 с.л. лимонов сок, картофи за гарнитура, 1 малка стъклена бутилка бира

# 101
  • Мнения: 22 867
Вкъщи харесваме много Свински пържолки с гъби и бира по немска рецепта, стават много вкусни, сосчето е разкошно и, ако се добави една хубава питка......



свински пържоли - 4 броя.
лук – 1 глава.
гъби - 250 гр.
брашно – около 50 гр.
кимион на вкус
смлян чер пипер на вкус
чесън – 2-3-4 скилидки
тъмна бира - 100 мл.
пилешки бульон - 100 мл.
 
Смесват се брашното, солта, смления чер пипер и кимиона. Пържолите се овалват в сместа.
В загрят тиган с олио се запържват приблизително по около 7 мин от всяка страна. Запържените слагаме в съд настрана. В същата мазнина запържваме нарязаните лук, гъби и чесън. Поръсваме с останалата от панировката смес, разбъркваме, пържим около минута. Наливаме бирата и пилешкия бульон. Оставяме да кипне. Тогава слагаме в него пържолите и отделилия се в съда сос от тях. Захлупваме с капак и варим 8 мин. Сваляме капака и оставяме на огъня до сгъстяване на соса. За гарнитура може да се сварят картофи, паста или по ваш вкус.

# 102
  • Мнения: 5 961
Обичам да глезя близките ми с различни специалитети, но най - любимо и вкусно ни е "Пилешко роле с гъби и топено сирене". Обезкостено пилешко бутче се начуква за изтъняване с дървен чук за месо. Отгоре /от средата на месото към края му/ се нареждат бекон, сурови гъби на шайби, топено сирене и кис. краставичка /по желание /. Месото се навива на руло и се защипва с клечки за зъби. Пече се в умерена фурна до готовност.

# 103
  • Мнения: 446
Любимата ни капама

кисело зеле - 1 зелка
свинско месо - 500 г
пилешко месо - 400 г
наденица - 2 парчета сурова
дафинов лист - 4 листа
сланина - 150 г
ориз - 3/4 ч.ч.
вино - 1 ч.ч.
черен пипер - 10 - тина зърна
червен пипер

Kиселото  зеле  се нарязва. Оризът се измива и се отцежда от водата и се разбърква заедно със зелето  с червения  пипер , черния пипер и дафиновия лист .  Сланината се реже на ивици. Двата вида месо и наденицата се нарязват на парчета.Месото се овкусява с подправки.
В голям глинен гювеч се нарежда първо няколко парчета сланина. Отгоре малко от кисело зеле с ориз.
След това се прибавя и половината от свинското и пилешкото месо и половината наденица. Нареждат се няколко парчета сланина. След това отново  зеле с ориз , двата вида месо и останалата наденица .
Отгоре се покрива със  зеле с ориз  и се подрежда  и сланината. Залива се  капамата с една чаена чаша червено вино .
Глинения гювеч се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се  един час на 200 градуса. След това се намаля  фурната на 180 градуса за около 3 часа.


# 104
  • София
  • Мнения: 1 560
Печена пуйка
пуйка - 1 бр.
ориз - 2 ч.ч.
гъби - 500 г
стафиди - 100 г
шунка - 100 г
масло - 125 г
свинска мас - 2 с.л.
кисело зеле - 1 бр.
лук - 1 глава
червен пипер - 1 с.л.
черен пипер
джоджен
сол

Пуйката се почиства и измива добре. Гъбите и дреболиите сe сваряват в един литър вода. Лукът се нарязва и задушава в половината масло. Добавят се нарязаните на ситно дреболии, гъби и шунка.

Щом се позадушат, се добавят стафидите и джоджена. Залива се с бульона от дреболиите. Пуйката се натърква със сол отвън и отвътре и се напълва с приготвената плънка. Зашива се, намазва се с масло и се слага в дълбока тава. Наливат се две чаши вода и се слага да се пече в умерена фурна.

По време на печенето се обръща и се полива със соса, образувал се при печенето. Зелето се нарязва и се запържва. Поръсва се с червения пипер и ако има останала плънка, се смесват. Добавя се, когато месото на пуйката е омекнало. Запича се до пълна готовност

Общи условия

Активация на акаунт