Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 360
  • 517
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 4 243
И аз обожавам капама.
Приготвям я по следния начин:
Постилам дъното на глинен гювеч с листа кисело зеле. Отгоре редя свински врат, после ред зелеви сарми и суджук, отгоре пилешки бутчета, отгоре покривам с листа зеле, може да се сложи и бекон или гърди, но на мен ми идва твърде мазно. Подправките са червен и черен пипер и дафинов лист. Пека на около 150 градуса два часа.
Да ви е сладко Fork And Knife

# 106
  • Мнения: 1 401
Необходими продукти:
1 кг свински пържоли
500 гр пресни гъби
2 ч.ч. вода
180-200 гр топено сирене
180-200 гр топено пушено сирене
2 глави лук
чесън
червен пипер
черен пипер
кимион
чубрица
сол
олио

Начин на приготвяне: Слагаме пържолите в подходящ съд и  ги поръсваме с кимион, черен и червен пипер, малко чесън, щипка сол и 2 лъжици олио. Намачкваме ги добре и ги оставяме да престоят. С леко намокрен нож нарязваме топеното сирене на колелца. Лукът нарязваме на кръгчета, а гъбите на по-дебели парченца.
Намазваме дъното на гювеч  с малко масло или олио. Нареждаме пържолите докато не покрият дъното. Върху тях  слагаме кръгчета топено сирене и от двата вида, и отгоре гъбки и лук. Процедурата се повтаря докато не приключим с продуктите, като е хубаво отгоре да завършим с топено сирене и гъби. Слагаме водата, колкото да покрие пържолите.  Пече се за около час и половина на 250 градуса.

# 107
  • Мнения: 15 654
На нас ни харесват свински пържоли в зелев лист. Начуквам пържолите,поръсвам с подправки и сол на вкус. Вземам голям лист от кисела зелка и увивам пържолата хубаво. Слагам да пека,като в тавата сипвам и зелев сок. Стават сочни и вкусни.

# 108
  • Мнения: 35 428
Агнешко с картофи:



Продукти:
агнешки бут - 2 - 2, 5 кг.
картофи - 2 кг
сол
черен пипер
червен пипер
джоджен - пресен
девесил - пресен
масло - 150 г краве
олио - 3 - 4 с.л
горчица - 2 с.л.

Измийте и подсушете бутчето. Направете с нож леки прорези и напъхайте вътре зелените подправки, предварително накълцани.

Разбийте горчицата с малко олио и намажете обилно месото. Оставете да се маринова на хладно за 1-2 часа.

След това поръсете месото с останалите зелени подправки, като го преместите в подходяща подмазнена тава. Загрейте маслото с още малко олио и още горещо полейте бутчето с него лъжица по лъжица.

Обелете и нарежете при нужда картофите. Разпределете ги около бутчето. Поръсват се подправки и се долива отстрани чаша вода или по желание бяло вино.

Покрийте тавата с фолио и сложете агнешко бутче с картофи да се пече на 180-200 градуса около 2 - 2.30 часа

# 109
  • Мнения: 1 503
Гювеч със свинско месо.
Лесна и любима рецепта у дома.

1 кг свинко месо за готвене, може и ребра или каквото друго се харесва
1 малка глава кромид лук
5-6 средно големи картофа
200 гр грах от консерва или буркан
1 буркан зелен боб
около 100 гр доматено пюре
300 мл вода
сол на вкус
олио
1-2 ч.л червен пипер
1 щипка черен пипер
1-2 ч.л чубрица
6-7 яйца

Месото се измива и нарязва на парчета, картофите се нарязват на четири.
Изсипваме нарязаните картофи, месото, грахта и зеления боб в гювечето, към тях прибавяме нарязаната глава лук,  сол, доматеното пюре, олио, червен и черен пипер, чубрица и разбъркваме хубаво. Наливаме около 300 мл вода ( зависи от размерите на гювеча, но горе - долу да се покрие месото ).
Слагаме капака на гювеча и печем на предварително загрята фурна около 2 часа на 200 градуса.

След 2-та часа изваждаме и махаме капака, връщаме гювеча за още около час във фурната ( може да се увеличи до 250 градуса ).

След изтичането на този час изваждаме отново от фурната и чупим яйцата отгоре, допичаме за още около 20-30 минути.

И е готово за хапване!

# 110
  • софия
  • Мнения: 30 275
Пълнена тиква с месо

тиква - около 2 кг.
месо - около 1 кг. Може да се ползва всякакво месо - свинско, пилешко, телешко или комбинация между тях.
лук - 2-3 глави
чесън - 2-3 скилидки
моркови - 2 бр.
гъби - 500 гр
червено вино - 1/2 ч. чаша
дафинов лист

Тиквата се почиства от семките.
Лукът се нарязва на полумесци, месото на хапки.
Гъбите се почистват и нарязват на едри парчета.
В дълбок тиган или тенджера се сгорещява ½ кафена чаша олио, в която се изсипва лукът, нарязаният на полумесеци/кръгчета морков и се разбърква докато омекне.
Добавят се месото, чесънът нарязан на кръгчета и гъбите. Бърка се няколко минути и се добавя виното и сол на вкус. Ври, докато виното изври.
Месото се прехвърля в тиквата и се добавят дафиновите листа. На тиквата се слага “капачето”. Тиквата се слага в тава и се сипва вода в тавичката.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1½ ч.

*Рецептата търпи вариации с подправките и зеленчуците. Може да се добави пащърнак, топено сирене, чушки, според вкуса и фантазията на готвача.

# 111
  • Мнения: 3 265
Запечено патешко бутче
Бутчетата се мариноват със соев сос, розмарин, червено вино и се поставят в плик за печене, заедно с  нарязани на  парчета моркови и целина. Пликът се надупчва отгоре на няколко места.  Пече се около час. За гарнитура съм направила пюре от сладки картофи с прясно мляко и масло.

# 112
  • Мнения: 2 788
Печен заек на фурна със прясна салата

# 113
  • Пловдив
  • Мнения: 2 003
Пълнено пиле с ориз и картофи отстрани.Ммммммм.... Simple Smile
Пълнежът се приготвя, като се запържва първо лук, после се прибавя оризът и малко вода, да заври. Овкусява се с подправки. Пилето се посолява и пълни.Зашива и се поставя върху нарязаните картофи, в тава. Мажи се с масълце. Масло се слага и на картофите.Пече се във фурната на вентилатор.

# 114
  • Мнения: 293
Пилешко с гъби и топено сирене:
Пилешкото(най-често от бутче) нарязвам на хапки,гъбите на филийки,моркова на колелца.Всичко се поръсва със сол( като се внимава,защото топеното сирене е солено също) ,черен пипер,пушен червен пипер и малко олио.Пека под фолио около 30-40 минути,после отгъвам,добавям топеното сирене и пека още 10-ина минути.

# 115
  • София
  • Мнения: 1 919
Зелеви и лозови сърми с кайма.
Според сезона зелеви сърми Simple Smile
зелеви листа от киселе зеле
кайма 500гр - 600 гр
ориз
олио
1глава лук
домати от консерва
моркови
червен пипер
черен пипер
чубрица
универсална подправка
сол

# 116
  • Мнения: 2 311
Обожаваме Капама

# 117
  • Мнения: 1 115


Свинско с боб и зеленчуци
Необходими продукти
Свинско най често карета
Червен боб от консерва
Зелен боб (може и от буркан)
Зеленчуци, най различни-моркови, лук, може и зеле
Подправки-по вкус

Начин на приготвяне:
Запечатвам месото на тигана, след това го пускам в печката и като е готово, го оставям да почине, за да се отделят соковете. Зеленчуците гизадушавам на пара и ги осолявам леко.
Обединявам накрая всичко заедно и готово! Бързо, лесно, вкусно!

# 118
  • Мнения: 929
Любимото ни е Пиле с картофи на фурна
Продукти:1 кг. картофи, пиле, розмарин, олио, червен и черен пипер, олио, чубрица и унисос
Правя саламура от олиото, унисос и подправките. Нарязвам картофите и пека в фурната. Става много вкусно и хрупкаво

# 119
  • БГ
  • Мнения: 1 263
Свински джолан с боб в гърне

Общи условия

Активация на акаунт