Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 366
  • 517
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 1 510
Печена агнешка плешка с дроб сърма в було.

# 121
  • Мнения: 43 432
Любима рецепта  печено пиле. Бързо, лесно, вкусно.
Пилето се измива и разрязва на 2 половини, които се натъркват с чесън, червен пипер, масло и сол. Поливат се със струйка ябълков оцет, добавя се бира и се запича до готовност.

# 122
  • Мнения: 9 950
Баща ми е от Пазарджишкия край и затова традиционно правим на Коледа тепсия кебап.

Необходими продукти:

Задължително прясно свинско месо - рибица и черен дроб около 1 килограм
250 грама прясна сланина
1 глава праз лук
няколко сушени люти чушки
черен пипер
червен пипер
спрясно смлян кимион
прясно смлян сушен копър
сол
Всички подправки са на вкус.
Малка кисела зелка

Приготвяне:

Киселото зеле се реже на ситно и се сварява.
Месото, сланината и дроба се режат на парчета и се пържат в тавата, в която ще се готви ястието. Когато станат готови, се добавя лука, подправките и накрая киселото зеле, което ги захлупва отгоре. Разбърква се и се пече в силна фурна за около 15 минути. Питието е червено вино.

# 123
  • Мнения: 15 044
Свински късчета с ананас

свинско месо - 600 г
картофено пюре - 2 с.л. на прах
ананас - 400 г консерва
доматено пюре - 3 с.л.
сол - една щипка

Нарежете месото на лентички и оваляйте в картофеното пюре на прах. Сложете 3-4 с.л. олио в тиган и пържете на силен огън до зачервяване на месото.
Тогава изсипете сока от консервата и доматения сок. Разбъркайте и оставете да ври на умерен огън десет минути.
Аз добавих още половин лъжица от пюрето на прах (може да се замести с нишесте), за да се сгъсти сосът.
Накрая добавете 2/3 от плодовете в консервата и след минута махнете от котлона.

Последна редакция: пн, 02 дек 2019, 15:39 от Dara888

# 124
  • Бургас
  • Мнения: 911
Не съм голяма кулинарка, но свинското с кисело зеле ми е любимо и ми се получава, след като го направя до полуготовност го прехвърля в тава да се запече и тук там слагам резенчета лимон, по ми е вкусно с него 😜

# 125
  • Мнения: 1 179
Моя комшийка е пътувала доста по света и ми сподели леко странна в първия момент рецепта. Испанска рецепта била.

1 кг свински ребра с кост се овкусяват със соев сос и се оставят да престоят. Поставят се в намазнена йенска тава и се заливат със сок от 4 портокала. Пече се във фурната до готовност.

Аз малко я преработих като за нас. Не с ребра, а със свински врат без кост нарязан на пържоли с дебелина 1 см. (С бут не се получава толкова добре.) Овкусявам ги и ги оставям за 3 часа в хладилника. В йена глас и ги заливам с портокаловия сок, а отгоре слагам малко масло на люспички. Получават се много крехки, много вкусни... Една идея сладнят, но като послевкус.
Не слагам никакви подправки.

# 126
  • Мнения: X
Приготвям със смляно свинско Асеновградски сармички:

Продукти:

1/2кг. кайма
1ч.чаша ориз
1п. кимион
1/2п. ч.пипер
нарязани листа кис.зеле
Приготвяне:

Каймата+ориза+подправките+1 к.чаша вода се омесват добре.
Увиват се малки сърмички от тази плънка в зелевите листа.
Подреждат се в тенджерка. Най отдолу се поставят цели зел.листа, а отгоре се затискат с тежка чиния.
Обливат се с вода 1 пръст над чинията. Оставят се да врат на умерен до слаб огън за около час.

Сервираме с кис.мляко и лимон.

# 127
  • Мнения: 1 179
Любима рецепта вкъщи е руло от кайма с плънка.
Каймата я овкусявам и разстилам като за руло Стефани. По средата нареждам печени чушки. Върху тях изсипвам пасиран бланширан спанак. Слагам по дължина плочки сирене. Навивам рулото така, че каймата да обгръща чушките, а те - спанака и сиренето. В повечето случаи поливам рулото с доматен сок. Пека на умерена фурна с вентилатор.

# 128
  • Сливен
  • Мнения: 5 315
Кюфтета на фурна

# 129
  • София
  • Мнения: 1 022
Чили кон карне
 

Необходими продукти: 500 гр. кайма (телешка), 1-2 глави лук, 200 гр. домати /може от консерва/, 400 гр. червен боб от консерва, 200 мл. зеленчуков или телешки бульон, 4-5 скилидки чесън, 1 с.л. кимион, щипка канела, 1 с.л. червен пипер /може и чили, ако обичате люто/, щипка захар, зехтин

приготвяне:

В тенджера загрейте зехтина и запържете лука, добавете чесъна, а след това и каймата. Пържете месото до получаване на ситни трохи. Овкусете с кимион, червен пипер, канела и сол
Добавете доматите, щипка захар, а накрая и бульона.
Оставете на средно силен котлон за 20-ина минути, като не спирате да бъркате.
След като сосът се е сгъстил, добавете червения боб (прецеден от соковете на консервата)
След 5 минути чили кон карнето е готово за сервиране
Ако имате тортила може да е по автентично като сервирате, но и без нея е много вкусно

# 130
  • Мнения: 899
Запеканка с пил. месо
600гр.сварено предварително пил.месо
3-4сварени яйца
7-8кис.краставички
1кг.картофи
Картофите ги сваряваме и смачкваме на картофено пюре .На дъното на тавичката слагаме олио ,за да не можем дъното на тавичката .Редим пласт картофи,след него нарязване пил.месо на кубчета,с нарязаните краставички и яйца правим втори пласт като ги редуване и отгоре свършваме с картофи върху тях рендосване кашкавал и запичаме до готовност.

# 131
  • Някъде там
  • Мнения: 19 075
Фалшиви шницели
500 гр кайма
5 малки картофа
4яйца
4 лъжици кисело мляко
2лъжици брашно
1чл сода и подправки по желание.
Картофа се настъргва и всичко се разбърква. Гребе се с голяма лъжица и се пържат шницели в сгорещена мазнина.

# 132
  • Мнения: 1 396
Гнезда от кайма
Омесваме кайма с настърган лук, яйце, 2-3 филии накиснат във вода или прясно мляко хляб, сол и предпочитаните подправки - черен пипер, кимион, чубрица. Ако сместта  е много рядка добавяме малко галета. Овалваме по-големи кюфтета, като натискаме с пръсти по средата и ги оформяме като панички. Печем в предварително загрята фурна. Когато са почти изпечени във всяка паничка чукваме по едно яйце и печем до готовност на яйцето.

# 133
  • Мнения: 238
Печена пуйка с зеленчуци

1 пуйка

1 ½ чаша ориз

буркан гъби

черен пипер

сол

магданоз

джоджен

1/2- 1 кг картофи

½ кг моркови

мазнина (1 пакетче масло)

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват и се нарязват. Дреболиите на пуйката се изваждат и тя се измива добре. В тиган се запържва в масло едро нарязания лук, половината ориз, гъбите, пипера. Подправя се запръжката с магданоз, джоджен и сол и се държи на огън докато оризът поеме от течността и омекне.

Цялата плънка се взима внимателно и се пълни в пуйката, която се зашива с конец. Пуйката се слага в печката за около два часа.

След това добавяте картофите и морковите и покривате тавата с фолио. Оставяте я в печката за още 2 часа.

# 134
  • Мнения: 35
Свинско печено за Коледа
1.500 кг свинска плешка или врат
5 моркова
2 глави чесън
1 глава целина
черен пипер
сол
кимион
200мл бяло вино
150мл олио
 Правят се прорези в месото,  в които се пъхат зеленчуците - нарязани на едро.
Свинското се овалва в подправките и се намазва с мазнина.
  Слага се в тавичка, добавя се виното, покрива се с фолио и го забравяме във фурната на ниска температура за около 4, 5 часа.
Когато месото е напълно готово го запичаме без фолио за около 20 минути.

Общи условия

Активация на акаунт