Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 370
  • 517
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 179
Пълнен шаран - така, както баба го правеше:
Шаранът се овкусява със сол и черен пипер отвън и отвътре. Пълни се с плънка от орехи, лимон на кубчета и кашкавал на кубчета. Пече се в началото завит с фолио, а после се оставя да се запече.

# 136
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 2 023

сол, черен и червен пипер. това е

# 137
  • Мнения: 52
Пелмени!
От 1ч.ч. вода , 2 яйца, 1ч.л.сол замесвам твърдо тесто.
Разточвам тънко, изрязвам пелмените слагам от плънката намокрям едната половина и ги затварям.
Плънката е задушен лук, морков, кайма ,сол, черен пипер и чубрица.В дълбока тенджера със вряща вода наливам малко олио, сол, няколко зърна черен пипер и дафинов лист.Пускам поетапно пелмените и щом изплуват ги варя 5 минути.Изваждам ги с решетъчна лъжица и слагам следващите и така докато се свършат.Излязоха 46 броя.



# 138
  • Мнения: 2 239
Аз приготвят цитрусово пиле,  любимо на всички у дома. Добавям много масло, лимон, лайм, грейпфрут, портокал и розмарин.

# 139
  • Мнения: 52
Патешки бутчета на тиган

Овкусяване: соев сос и черен пипер😋




# 140
  • Мнения: 1 556
Баница с точени кори.

4 яйца,
1 кофичка кисело мляко, в която е разбита 1 к.л. сода,
сирене. Всичко се обърква в дълбок съд.

Разтопяване масло и вземаме две кори, едната можем с маслото, слагаме втората и сипваме от плънката. Завиваме на руло и слагаме в центъра на тавата навита като охлюв. Продължаваме с другите кори докато напълним тавата. Слагаме отгоре масло. Печем на около 180 градуса. След изваждане обръщаме тавата върху купички и завиваме за да се задуши баничката.

# 141
  • Враца
  • Мнения: 1 583

Рулца сърца ( кайма, топено сирене, кисели краставички, царевичака, варено яйце и морковче)

# 142
  • Мнения: 164
Гювеч с диво месо



Продукти:
700г диво месо /моето беше глиганско/
около стрък и половина праз
2 средно големи моркова
400 - 500г гъби
една червена и една зелена чушка
1/2ч.ч. вино
1/4ч.ч. ракия
черен пипер, дафинов лист, кимион

Почистете дивото от жилите и мазнината. Нарежете го на по-едри хапки. Накиснете го във вода, в която предварително сте добавили оцет /на 1л вода добавям около 1 1/2 ч.ч. оцет/. Оставете го да престои около 48 часа в хладилник. Извадете месото измийте го и го варете в чиста вода, в която е добавена ракията, около час и половина. Извадете полусвареното месо и го измийте добре.
Нарежете праза на колелца, морковите и чушките на кубчета и гъбите на едри парчета. В подходящ съд загрейте зехтин и масло. В мазнината задушете праза, морковите и чушките. Когато омекнат добавете месото и гъбите. Покрийте с капак и задушете няколко минути.
Прехвърлете сместа в глинен съд с капак. Добавете подправки според вкуса ви - сол, черен пипер на зърна, бахар, няколко листа дафинов лист, кимион. Налейте вода, като количеството трябва да е толкова, че да покрива месото, прибавете виното и малко мазнина. Гответе на 220 градуса около 2 часа.

Последна редакция: вт, 03 дек 2019, 05:51 от DiSto

# 143
  • Мнения: 164
Телешко с праз



Продукти за 4 порции:
700г телешки шол
1 голям стрък праз
1 голям морков настърган на едро ренде
сол
черен пипер
кимион
1ч.л. пушен червен пипер
1ч.л. суха подправка за супи
олио

Нарежете праза на едри колелца. Сложете го в подходяща тенджера заедно с моркова. Полейте с мазнина и задушете до омекване на праза.
Нарежете телешкото на жулиени и прибавете при зеленчуците. Ако мазнината е малко добавете още, но не прекалявайте. Когато месото се запечата от всички страни налейте около 1 литър вода. Оставете на тих огън да се готви докато водата се редуцира наполовина. Прехвърлете телешкото заедно с течността в йена с капак. Овкусете с черния пипер, кимиона, пушения пипер и подправката за супи. Разбъркайте. Долейте още около литър вода. Покрийте с капака и гответе за около час на 220 градуса.
След около час извадете йената и посолете ястието. Намалете фурната на 150 градуса и оставете да се готви за още един час и половина. Наблюдавайте месото не бива да остава без сос. Готовото ястие поръсете с пресен магданоз.

# 144
  • Мнения: 1 159
Любимото ни е Пиле с картофи на фурна

# 145
  • София
  • Мнения: 12 681
Кюфтета с чери доматчета

500 г кайма (смес)
1 глава лук
2 филии стар хляб
50 мл мляко
1 бр. картоф
1 бр. яйце сол, черен пипер
чери доматчета (според броя на кюфтетата)
За панировката:
1 бр. яйце
80 г галета
олио за пържене

Хлябът се накисва в млякото. Лукът и картофът се обелват и настъргват. Каймата се омесва с яйцето и хляба, добавят се картофът, лукът и подправките. Правят се кръгли кюфтета. В средата на всяко се слага по едно доматче. Потопяват се в яйце, овалват се в галета и се изпържват.

# 146
  • София
  • Мнения: 964
Едно много вкусно и бързо руло Стефани. Каймата се омесва с много подправки /босилек,чубрица,сол,черен пипер,мащерка/ и се разстила на намазано с олио фолио. Отгоре се нареждат сварените и нарязани моркови,яйца и кисели краставички. Завива се на руло,пече се в умерена фурна около 40мин. След това се отваря фолиото,наръсва се с настърган кашкавал и отново се запича до разтопяване на кашкавала. В отделна тавичка пък запичам цели картофи нарязани на шайби само отгоре,поръсвам с подправки и масло.Много подходящ към ястието е млечен сос - кисело мляко,майонеза,чесън и копър.

# 147
  • Мнения: 2 788
Телешки джолан на фурна със зеленчуци

# 148
  • София
  • Мнения: 3 451
Свински пържоли с пържени картофки

# 149
  • Мнения: 725
Пилешко роле Рецепта : Изтънявам една пилешка пължола като я начуквам. Върху дъска поставям лист тънка свинска шунка / може и лентички тънък бекон /, върху него слагам пържолата, намазвам я със смес от майонеза, горчица и малко кисело мляко, поръсвам с черен пипер, слагам пресни  листенца от мащерка и розмарин и навивам възможно най -стегнато на руло, което завързвам  с конец. Запечатвам го от всички страни  на тиган. Слагам го в тавичка, поливам  с олио, наливам  малко вода да не е на сухо /може и бяло вино /пека в фурната за около половин час. По време на печенето го поливам със соса от тавичката. Изваждам го, махам конците, поръсвам  с настърган кашкавал и  пак го връщам да се запече до златисто.
Картофите ги нарязвам на тънки лентички, но не до края. Основата им трябва да е цяла. Подреждам ги в тавичка. Поръсвам ги с  олио, сол, черен пипер, сусам и сух риган. Отгоре  на всеки картоф слагам и парченце масло. Наливам в тавичката малко бира и вода и ги пека под фолио за 20 мин. , отвивам и още около половин час докато придобият приятен загар. По време на печенето без     фолио също ги поливам с течността от тавичката, за да не   останат сухи и твърди.

Общи условия

Активация на акаунт