Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • Мнения: 18 843
Много обичам постен гювеч с ориз и картофи.
Задушават се различни зеленчуци, добавят се зеленчуков бульон, подправки, доматен сос и се мушва във фурната с едро нарязани картофи. Малко по- късно се добавя шепа ориз и бамята. Пече се до готовност. Добре е да се готви с повечко мазнина.

# 16
  • Мнения: 1 250
Постни чушки със ориз
Необходими Продукти:Чушки, ориз, сол, една глава лук,червен и черен пипер.За определен брой чушки, ви трябва и определено количество ориз. Специално на мен ми отиде 500грама ориз(за чушките на снимката Grinning) , 9 чушки, 1 супена лъжица сол, червен и черен пипер на вкус.
Пичистваме и измиваме чушките. Нарязваме лука на ситно, смесваме с ориза, солта, черният и червеният пипер. Пълним чушките, поставяме да се пекат в предварително загрята фурна, на 170 градуса. След като са опечени, ги обръщаме, за да се опекът и от другата страна.

Последна редакция: вт, 26 ное 2019, 14:17 от сикрет

# 17
  • Мнения: 1 168
Ооо аз съм човека с рецептите за пости - имам си и вегетарианец в семейството, доста злояд при това.😄
Пайс карамелизирани ябълки и круши
Основата е от брашно, кокосово масло,  студена вода, махлеб и ванилия.
Карамелизирах малко ябълки и круши с кокосово масло и кокосова захар.
Поръсих с пудра захар и ванилия.
Пека до готовност на 180°.

# 18
  • София
  • Мнения: 566
локумки
продукти:
олио - 200 мл.
бяло вино или сода - 100 мл.
захар - 1/4 ч.ч.
ванилия - 1 бр.
бакпулвер - 1 ч.л.
брашно -  400 г.
локум - 300 г, нарязваме го на парченца
пудра захар - за поръсване

приготвяне
Разбъркваме всички продукти заедно и
месим малки топчета, на които правим
дупка в средата и слагаме локума / може да се добави ядка - бадем, орех/

Печем на 175 градуса за 25-30 минути да порозовеят

След като изстинат готовите локумки, ги поръсваме с пудра захар.

Да ви е сладко
Весели празници!!!


# 19
  • Мнения: 585
Постен гювеч

Продукти:
Лук
Червена чушка
Зелена чушка
Зелен фасул
Гъби
Грах
Малко картофи
Царевица
Морков
Доматен сок

Всичко се нарязва. Задушава се леко. Добавят се подправки сол, черен пипер, пушен червен пипер, чубрица и микс от салвия / мента. Прехвърля се в тавичка. Долива се малко вода и се запича във фурната около 30 мин на 200 градуса.

# 20
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 792
Любимата ми содена питка, която приготвям винаги на Бъдни вечер:

Две и половина чаени чаши брашно
Една чаена лъжица сол
Една чаена лъжица сода бикарбонат
Една супена лъжица оцет
Три супени лъжици олио

Содата се гаси в оцета.
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат солта и олиото.
Бавно се добавя една чаена чаша хладка вода и се меси тесто. Оставя се да почине 10 минути.
В намазана с олио тава с ръце оформяме питка. Бодем я цялата с вилица.
Мажем отгоре с олио и печем около 30 минути на 180 градуса.
Като извадим от фурната, ръсим със студена вода и завиваме с кърпа, за да омекне.

# 21
  • Мнения: 14 999
ЛЕЩА ЯХНИЯ С МАСЛИНИ




Продукти:

1 ч.ч. леща
2 глави лук
1 чушка
1 домат / може и от консерва/
10-12 маслини
1 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. олио
2 с.л. брашно
1 морков
чубрица, сол

Лещата и нарязаните наситно зеленчуци, заедно с чесъна, маслините и чубрицата се слагат в тенджера с вода. Сипва се и половината олио. След като се свари лещата, в останалото олио се запържва глава лук / аз си оставям половин глава, от лука, който режа в лещата/, добавят се брашното и червения пипер, сипва се от водата на лещата, разбърква се и се връща обратно в тенджерата. Ври още 10-ина минути.
Извън постите може да се поднесе с настъргано сирене или кашкавал, вкусна е и с чесън и оцет.
Но яхнийката си е много вкусна и без екстрите - сирене и т.н.

# 22
  • Елхово
  • Мнения: 471
Пълнени чушки с боб и ориз
10-15 сухи чушки
Сваряваме боба. Запържваме ориза с праз и добавяме сварения боб. Слагам чушките в топла вода да омекнат. Пълним с така приготвената плънка. Печат се във фурна до готовност.

# 23
  • Мнения: 638
За Бъдни вечер задължително приготвям салата от печени чушки с чесън и магданоз,бобена салатка с червен лук,а любимото са ни постните лозови сърмички.Тях ги приготвям като задуша лук,морков с мазнина,после прибавям измития ориз,шепа гъби ...полуготовия ориз го сваляме от котлона и си приготвям листа от буркан.Започва завиването и подреждането в съд.Вари се на бавен огън.
Светли празници!

# 24
  • София
  • Мнения: 831
Постни сърми с кисело зеле

1 1/2 ч.ч. ориз
12-14 зелеви листа от кисело зеле
 зелев сок
1 глава лук
4 с.л. олио
 сол
 червен пипер
 магданоз

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в олиото. Слага се оризът, разбърква се и леко се посолява. Добавя се червен пипер и магданоз. Увиват се сарми и се нареждат в тенджера, на дъното на която има наредени зелеви листа, за да не загорят сармите. Притискат се с порцеланова чиния и се заливат със зелев сок до половината от височината на сармите. Варят се на тих огън

# 25
  • Мнения: 5 118
Ориз с праз лук и маслини:

ориз - 2 ч.ч.
праз лук - 2 стръка
маслини - 200 г
сол
черен пипер
джоджен
мащерка
олио - 3 с.л.

Лукът се нарязва на дребно и се задушава. Добавя се измития ориз и се запържва. Слагат се подправките. Прехвърля се в тава, отгоре се слагат маслините, сипва се необходимото количество вода и се пече около 25 мин. на 180 градуса.

# 26
  • Мнения: 849
Кисело зеле с праз лук. За рецептата се взима половин зелка , измива се , нарязва се на ситно. Обелват се и се нарязват на ситно 3 стръка праз лук и се задушават в мазнина на тих огън. Всичко се слага в керамичен съд - зелето омешано с празият лук ,добавя се и малко доматен сок, овкусява се с подправки на вкус : Бахар , черен пипер , дафинов лист , червен пипер / бибер/ сладък и леко лют. Пече се на 150 градуса във фурната . Да ви е сладко !

# 27
  • Мнения: 1 245
Това е любимата ми рецепта за постни сармички:

Продукти:

2 кг  кисело зеле   
300 г  ориз   
3 глави  лук   
1 с.л. червен пипер   
1 с.л. черен пипер   
1 с.л. чубрица   
4 с.л. олио   
сол   
зелев сок   

Начин на приготвяне:

Нарязаният на кубчета лук (3 глави) се задушава в малко олио (4 с.л.). Щом омекне, се добавя измитият ориз (300 г). Бърка се, докато стане прозрачен. Плънката се овкусява с черен пипер (1 с.л.), червен пипер (1 с.л.), сол и чубрица (1 с.л.).

С листата от киселото зеле (2 кг) се правят сармички, които се пълнят с получената плънка от ориза, подправките и лука. В глинен гювеч се нареждат еднa върху другa сармичките. Добавя се малко олио и зелев сок, колкото да покрие наполовина продуктите в съда. Той се захлупва плътно и се слага в слаба фурна да се пече за около 2 часа.

Постните зелеви сарми могат да се сервират на празничната коледна трапеза. Често в плънката за тях, освен посочените в тази рецепта продукти, се добавят орехи и стафиди.

# 28
  • Мнения: 5 175
Оххх  огладнях от толкова вкусотии!
Любими ни са постните зелеви сарми! Ето и рецептата:
зеле - 1 малка кисела зелка
ориз - 1 ч.ч.
праз - 1 стрък
олио - 1/2 ч.ч.
кимион - 1/2 ч.л. счукан
черен пипер - 1/2 ч.л.
чубрица - на око
сол
Загряваме почти цялото олио и запържваменакълцания праз. Добавяме ориза, разбъркваме и го овкусяваме с подправките. Доливаме малко гореща водичка и разбъркваме, докато леко набъбне. Оставяме плънката да се охлади. След това разпределяме плънката върху зелевите листа и ги завиваме. Подреждаме в тенджерка ,заливаме ги с олио и зелев сок, притискаме с чиния и ги варим до готовност! Голяма вкусотия!

# 29
  • Мнения: 957
Пълнени чушки с боб.

Чушките в топла вода да се отпуснат , тъй като са сухи.  Сварявам боба, запържвам лука и прибавям боба до готовност ,овкусявам . Пълня чушките с боба слагам в тавичка и пека за 30мин.

Общи условия

Активация на акаунт